Dilluns, 18 Juny 2018 09:40

Nou dones baixen falles per primer cop a la Pobla de Segur

Valorar aquest article
(0 vots)
Una dona fallaire amb una pubilla desfilant. Una dona fallaire amb una pubilla desfilant. Laia Pedrós

La tradicional baixada de falles de la Pobla de Segur ha comptat per primer cop amb dones fallaires. Un total de 9 joves del municipi s’han vestit aquest diumenge a la nit amb camisa blanca i faixa vermella i amb la torxa al coll han baixat quan s'ha fet fosc, tal com sempre ho havien fet els homes, del cim de la muntanya de Santa Magdalena fins a la Pobla. A la part baixa han encès la torxa i han desfilat per parelles pels carrers del poble amb les pubilles, que esperaven els fallaires amb un ram de flors i un traguet de vi. La festa ha comptat amb unes 150 parelles de fallaires i pubilles. 

Cal recordar que les joves van reclamar poder baixar falles amb l'objectiu de canviar el rol de la dona dins de la festa. Les joves que s'han incorporat aquest any a la baixada de falles han participat en tot el procés de la seva confecció i han indicat que han rebut tota l'ajuda que han necessitat per fer la torxa. Des de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur han defensat que les falles són una festa de tot el poble i que l'objectiu és que hi participi tothom i s'hi senti còmode. Per aquesta raó, s'ha optat per acollir a les noies en aquest paper.

La festa de les falles de la Pobla de Segur és una tradició que es fa en honor a la Verge de Ribera, patrona de la localitat. Les falles de la Pobla són diferents de les d'altres llocs del Pirineu, però en mantenen l'essència. El mànec és de fusta d'avellaner verda, recollida dels boscos humits de la Vall Fosca. La teia que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s'aferra amb claus i fil ferro a la branca d'avellaner.

 

 

 

Llegit 355 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar