El darrer Consell d'Alcaldes del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat l'acta de la sessió anterior  i ha tingut lloc una menció especial per als cinc alcaldes que, un cop finalitzi l’actual legislatura, no repetiran en el càrrec. Es tracta dels alcaldes d’Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, que també és president de l'ens comarcal; Tremp, Joan Ubach; la Pobla de Segur, Lluís Bellera; Talarn, Inés Moré, i Gavet de la Conca, Josep Durany.  

En el transcurs de l’acte se’ls ha reconegut la gestió en favor del bé comú al capdavant dels diferents ajuntaments i se’ls ha atorgat, per primer cop i per voluntat de l’equip de govern, una litografia com a obsequi. 

Precisament en aquesta darrera sessió, Aranda, com a president del Consell del Jussà, ha destacat la feina feta per part dels edils  i els regidors i ha afegit que “s’han elaborat projectes conjunts que tenen molt potencial, com per exemple el Geoparc Conca de Tremp- Montsec que  han aportat valor i reconeixement al conjunt de la nostra comarca".  

Per la seva banda, els diferents alcaldes i alcaldessa en conjunt han expressat el seu agraïment al Consell Comarcal per la implicació en els projectes de comarca i el tracte de proximitat als ajuntaments. 

L’Ajuntament de Tremp va aprovar la signatura d'un conveni de col·laboració amb trenta consistoris més per constituir la Xarxa de Barris Antics amb Projectes. Els ajuntaments signants són els organitzadors de la campanya Barris antics. Compra i guanya, concebuda per de treballar en xarxa i organitzar accions conjuntes en el marc de la promoció comercial, turística i cultural de cada territori.

D'aquesta manera, Tremp s'incorpora a una campanya que ja compta amb un recorregut (aquesta serà la 9a edició) i que té doble objectiu: dinamitzar el comerç de proximitat als nuclis antics i la promoció dels 30 territoris organitzadors.  Es tracta d’una iniciativa que pretén incentivar les compres als barris antics oferint la possibilitat de guanyar premis i experiències en cadascun dels municipis organitzadors per conèixer i descobrir el seu patrimoni, la seva cultura, les tradicions i la seva gastronomia.

Així, durant tot el mes de juny de 2019 i per cada compra en els establiments de Tremp adherits a la campanya i degudament identificats amb el cartell, els clients poden omplir una butlleta per participar en el sorteig dels premis cedits pels 30 municipis organitzadors.

Al mes de juliol tindran lloc els sorteigs tant a Tremp com als altres 29 municipis i d'aquests sorteigs en sortiran premis des de productes fins a experiències arreu del territori, que volen ser un revulsiu per a l'economia de les poblacions que formen part de la Xarxa de barris antics amb projectes i per donar-ne a conèixer els seus atractius turístics i culturals

En el cas de Tremp, està prevista la participació d'una setantena de comerços i el premi que s’aportarà perquè els municipis de la Xarxa
 coneguin aquest territori estarà valorat en 85€ i comptarà amb una nit d'hotel per a dues persones al municipi, un lot de productes del territori aportat per la Diputació de Lleida, així com amb una visita guiada per centre històric de Tremp i Epicentre que aporta el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

Endesa, juntament amb Protecció Civil de la Generalitat, ha finalitzat aquest matí amb èxit un simulacre d’incendi a la central hidràulica de Sallente, situada al terme municipal de La Torre de Capdella, a la comarca del Pallars Jussà. Aquesta operació forma part dels plans de prevenció i seguretat que la companyia realitza des del 2003, i de forma itinerant, a les instal·lacions de generació hidroelèctrica de Catalunya amb l’objectiu de prevenir incidents als complexos i estar preparats per actuar de manera segura i efectiva en el cas de produir-se’n, minimitzant així el temps de resposta.

El foc s’hauria produït en un transformador de la subestació de la central, la qual cosa hauria activat l’alarma d’incendis de la instal·lació i, de retruc, hauria arribat l’avís al Centre de Control de Producció Hidràulica situat a la seu de Lleida, al barri dels Magraners. Immediatament s’ha mobilitzat el personal de guàrdia, és a dir, l’equip d’intervenció (EI) i també el d’emergència, amb l’objectiu d’atendre la situació i socórrer el treballador.

Els avisos de l’incident els han fet el personal del Centre de Control de Producció Hidràulica situat a la seu de Lleida, que també han alertat al telèfon d’emergències 112 Catalunyai el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, així com a Red Eléctrica de España (REE), en tant que la subestació és compartida amb Endesa. Per a la resolució de l’incident, s’han mobilitzat dues patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers i el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM.

ERC ha estat el partit més votat en 11 dels 14 municipis del Pallars Jussà en les eleccions generals del 28 d'abril. En els altres tres (Castell de Mur, Isona i Conca Dellà i Sant Esteve de la Sarga) s'ha imposat Junts per Catalunya, la segona força més votada a la comarca. 

Cal destacar l'alta participació registrada a Castell de Mur arribant al 90,74%. El municipi amb menys participació i l'únic en el que aquesta baixa respecte els comicis del 2016 ha estat Talarn, amb un 59,21%. De fet, Talarn també ha estat un dels municipis de Catalunya on VOX ha tingut una major incidència, un total de 38 vots, que suposen el 12,71% del total. Alguns atribueixen aquesta xifra a la presència al municipi de l'Acadèmia Militar. 

Tremp ha presentat el llibre infantil i il·lustrat La vila de Tremp, obra de l'historiador Pau Castell i de la il·lustradora Laura de Castellet.

Castell ha destacat que aquest és el primer llibre il·lustrat que es fa de la història de Tremp. El llibre abasta el període històric des de la fundació de Tremp a l’Edat Mitjana i el seu creixement, que va fer esdevenir la vila una ciutat al llarg del segles. De fet, Castell ha remarcat que a Tremp se la coneixia popularment amb el nom de la ciutat del Pallars. 

El llibre és fruit de la recerca en arxius i consulta bibliogràfica de les publicacions de molts historiadors trempolins que han permès que avui aquest volum sigui un llibre de divulgació històrica sobre la ciutat de Tremp, un recull de fets històrics de més de 1000 anys. 

Per la seva part, Laura de Castellet, medievalista i il·lustradora, ha explicat com ha estat el procés de creació de les il·lustracions del llibre a partir d’imatges fotogràfiques i seguint les indicacions que li facilitava l’autor pel que fa als paisatges i determinades zones urbanes de Tremp. 

Es tracta d’un llibre infantil per a nens i nenes a partir de 8 anys, tot i que és també és per a tots els públics. Des d’aquesta tarda es pot trobar a els llibreries trempolines.

El Tren dels Llacs iniciarà aquest dissabte una nova temporada que s'allargarà fins el 2 de novembre. Enguany, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha programat 28 circulacions, de les quals 24 seran del tren històric, mentre que quatre es faran amb panoràmic, concretament del 20 de juliol al 10 d'agost, coincidint amb l'època de més calor.

El Tren dels Llacs fa un recorregut que permet als viatgers retrocedir en el temps i esdevé, a la vegada, tota una experiència per als amants del ferrocarril i de la natura. El trajecte discorre per la dreta del riu Segre des de Lleida fins a Balaguer per una via única en un itinerari planer fins arribar a les primeres muralles muntanyoses de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa. Després, el tren explora la conca del riu Noguera Pallaresa, que l’acompanyen entre embassaments i serralades muntanyoses com el Montsec, fins a la Pobla de Segur, la darrera parada. El recorregut consta de 89 quilòmetres durant els quals el tren creua 41 túnels i 31 ponts.

El Tren dels Llacs, però, va molt més enllà, perquè durant el trajecte els viatgers poden degustar productes típics del territori i tastar coca de recapte. A més, els usuaris tenen l'oportunitat de descobrir altres atractius del territori amb l'oferta complementària de visites com, per exemple, el Tast de cerveses de muntanya, per descobrir la cervesa artesanal del Pirineu, una nova proposta de la temporada del 2019.

Altres activitats que poden fer els viatgers són una sortida per gaudir els secrets modernistes de la Pobla de Segur, visitar les Botigues Museu de Salàs de Pallars; la Vall Fosca per conèixer els inicis de la producció hidroelèctrica a Catalunya, o bé descobrir les singularitats de Tremp, Isona i el Castell de Llordà.

Aquest 2019 fa 10 anys que l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà va obrir les seves portes. En el marc dels actes de celebració dissabte passat es va inaugurar l’exposició La rebotiga de l’Arxiu, 6 botigues històriques de Tremp, que vol contribuir a reivindicar el paper del comerç a Tremp i en especial el d’unes botigues històriques que han dipositat la seva documentació a l’arxiu, al mateix temps que vol incentivar la participació dels trempolins en l’ingrés de documentació a l’arxiu.

Aquesta mostra estarà oberta fins al 15 de setembre els caps de setmana matí i tarda, i es complementarà amb visites guiades teatralitzades per als escolars i altres col·lectius, entre altres activitats puntuals i conferències realitzades amb el comerç tradicional i la dinamització local.

El punt i final als actes commemoratius d’aquest dissabte el va posar un sopar obert a tothom, que va comptar amb una setantena de persones vinculades a l’Arxiu i al territori.

D’altra banda, diumenge es va presentar el llibre guanyador de la XXV edició del Premi Vent de Port que ha estat Croquis d’un nu pintoresc  de Joan Graell. El recull que es publica inclou aquest conte i els 15 finalistes que han resultat seleccionats entre els 120 contes presentats, provinents d’arreu dels Països Catalans. Aquest premi que va ser creat pels membres de la Casa del Sol Naixent l'any 1994, s'ha guanyat una gran consideració en el món literari català. En motiu del 25è aniversari, l’acte es va dur a terme a l’espai cultural la Lira i va comptar amb la col·laboració d’artistes locals i del pica-pica de comiat a càrrec del Comerç Associat de Tremp.

Els alumnes de l’escola La Vall Fosca a La Plana de Montrós han inaugurat una exposició fotogràfica amb 70 imatges a partir del projecte Retratem-nos. La mostra, que s’exposa al mateix centre educatiu, té el seu origen en les fotografies d’arxius particulars que han recollit tots els alumnes de l’escola (des de la Llar d’infants fins a 6è de Primària) durant els mesos de gener i febrer. Són imatges familiars d’entre 1900 i 1950 i en blanc i negre que s’agrupen en 5 àmbits: vida familiar, vida infantil, vida de poble, activitats tradicionals i pobles i paisatge i tenen com a protagonistes els nens.

La iniciativa Retratem-nos sorgeix de l’exposició Caçadors de Mirades del Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella, que des de l’any passat mostra imatges de gran format de familiars a les façanes de les cases. L’èxit de la iniciativa ha motivat que es prorrogui fins al juny d’enguany, i que ha convertit la Vall Fosca en un museu a l’aire lliure amb fotografies familiars de gran format a les façanes de les cases.

Amb aquest projecte escolar, que parteix de l’èxit de l’exposició Caçadors de Mirades, el Museu vol donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i dotar-los d’instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys.

“L’objectiu és crear un relat de la Vall Fosca, tal com ja es fa amb el Concurs de Microrelats, que es convoca per 3r any i del qual s’entreguen els premis durant el mes d’agost”, segons explica la directora del Museu, Eva Perisé.

Les imatges que es recullin a l’exposició Retratem-nos serviran d’inspiració per al Certamen Literari infantil Joan Gelabert i Crosa, organitzat per l’AMPA i la Llar d'Infants Municipal de l’escola la Vall Fosca. A banda, el projecte escolar també preveu un taller el dia 26 de març de 9 a 11 del matí sobre fotografia històrica (impulsat pel mateix Museu) i l’explicació de les diferents tècniques fotogràfiques.

 

La Vall Fosca, museu a l’aire lliure

Després d’obrir un període de participació ciutadana es van poder identificar més de 110 persones. Actualment, “els veïns de la vall fan de guies turístics als nouvinguts i els expliquen qui eren els seus avantpassats mirant a les imatges que estan penjades a les cases. Hem fet un Museu a l’aire lliure sense adonar-nos-en”, explica la directora del Museu, Eva Perisé.

En el projecte ‘Retratem-nos’, els nens, des de la llar d’infants fins a 6è de primària, de l’escola Vall Fosca, situada al poble de La Plana de Mont-ros, han recollit fotografies d’entre 1900 i 1950, on els protagonistes són els nens. El material es va acabar de recollir el passat 18 de febrer i l’exposició es va inaugurar el 6 de març a l’escola.

 

La fotografia, un tret distintiu de la Vall Fosca

El Museu Hidroelèctric de  de Capdella vol treballar la fotografia com a tret distintiu únic d’un territori. Segons explica la directora del Museu, Eva Perisé, amb aquests projectes construïm un relat de la Vall Fosca a través de la fotografia.

“Llegir el territori a través de la fotografia, atès que la Vall Fosca és pionera en aquest suport. És un territori pirinenc que aposta per llegir el territori a través de la fotografia, ja que amb l’arribada de les hidroelèctriques, els veïns de la Vall disposen d’un ampli arxiu fotogràfic familiar”, explica Perisé.

Amb aquest projecte escolar, un apèndix de l’exposició ‘Caçadors de Mirades, es volen donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i donar-los instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys. Amb aquesta nova exposició, el Museu podrà tenir un inventari fotogràfic més ampli.

Pàgina 1 de 34