Dijous, 09 Juliol 2015 14:03

La Fira del Ferro Pirinenc es consolida com a referent del sector del ferro i la forja al sud d'Europa

Valorar aquest article
(0 vots)

Aquest cap de setmana se celebrarà a Alins i els pobles de la Vall Ferrera (Pallars Sobirà) la VI Fira del Ferro Pirinenc, un dels principals referents de trobada del sector del ferro i la forja del sud d’Europa. El certamen, que arriba a la sisena edició i té previst aplegar més de 60 forjadors  d’arreu de Catalunya, de l’estat Espanyol i del Marroc. La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, s’afegirà a la celebració.

Enguany el fil conductor de la fira serà l’ús tradicional de la forja a la llar. S’hi faran exposicions, visites guiades i obres de teatre relacionades amb aquest tema. Els forjadors participants crearan en viu més de 35 banderoles de forja, cadascuna amb l’estil personal de cada parella de forjadors, i  que serviran per guarnir les façanes de les cases dels pobles de la Vall Ferrera amb els noms tradicionals de cada llar. Es preveu que cada casa beneficiària aportarà una donació econòmica fixa a la Fira, que ajudarà a millorar-ne el finançament.

Es preveuen diverses visites guiades per conèixer el ric patrimoni vinculat a l’explotació i ús del ferro i la forja a la Vall Ferrera, com les antigues ferreries d’Alins i Àreu, la Torre Castellarnau i les antigues mines i forns de la Costa dels Meners (Bosc de Virós). Els forjadors participants oferiran temporalment obres de forja de gran valor artístic  amb les quals es realitzarà una exposició específica al paller de Casa Coix d’Alins.

 

Altres activitats

Diumenge a la tarda se celebrarà el primer campionat de llançament de martell de forjador. Com en edicions passades, es realitzarà un mercat de productes artesans i alimentaris del Pirineu, amb la novetat que enguany hi haurà mercat nocturn dissabte a la nit fins a la 1 de la matinada, i també comptarà per primer cop amb la participació d’ artesans de la veïna Arieja.  També es preveu que hi hagi un estand específic del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos, a més del del Parc Natural de l’Alt Pirineu de cada any.

Per rebre els forjadors i tots els visitants, es faran dinars i sopars populars de fira a la carpa principal i els restaurants de la vall prepararan menús de fira especials. L’organització programarà també activitats lúdiques com concerts de música, espectacles de nit, una performance de forja i foc, i activitats especialment pensades per a realitzar en família i perquè els infants coneguin l’art de la forja a la llar.

La important tasca organitzativa de la Fira, que cada any guanya complexitat amb la incorporació de noves activitats, es porta a terme a través de l’Associació Boscos de Ferro, que aplega les diferents associacions i comuns de veïns de la Vall Ferrera, i que, juntament amb l’Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, organitzen aquest certamen, que s’ha convertit en una activitat única i molt atractiva en la programació d’esdeveniments culturals al Pirineu. Sense la participació desinteressada de més de 70 voluntaris i el suport i col·laboració de nombroses entitats i patrocinadors, aquest esdeveniment no seria possible.

Llegit 636 vegades Darrera modificació el Dijous, 09 Juliol 2015 14:05

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar