Divendres, 04 Agost 2017 08:50

Finalitza la construcció de la nova cabana de pastor d’Estanilles

Valorar aquest article
(0 vots)
La nova cabana. La nova cabana. TES

El grup de 20 voluntaris del camp de treball organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Gremi de Fusta i Moble ja han acabat la nova cabana de pastor de Estanilles, a la muntanya de Boldís, a Lladorre. L’antiga construcció va ser calcinada per un foc el passat mes de setembre i es va substituir temporalment per un barracó portàtil per poder seguir gestionant les pastures en una zona molt freqüentada per la espècie protegida l’ós bru. A la tardor, quan va acabar la temporada estiuenca de pastura oví, es va retirar per tal de fer una nova construcció que definitivament reemplacés l’anterior.

Així doncs, a principis de juliol van començar les dues setmanes de camp de treball per aixecar la nova cabana, que està cofinançada per la Generalitat i la Unió Europea. El seu disseny l’ha dut a terme l’arquitecte Josep Bunyesc, que ha fet un seguiment del procés d’aixecament del nou refugi. D’altra banda, la companyia sueca Mats Yri, especialitzada en immobles d’aquestes característiques, ha fet la seva realització tècnica.

La construcció de la nova cabana d’Estanilles era necessària per la funció que desenvolupa en el territori. D’una banda, vigila una zona amb presència continuada de l’ós bru, una espècie típica a la zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Per aquest motiu, la cabana d’Estanilles forma part del programa LIFE + Piroslife, que pretén consolidar la població d’ós bru i, alhora, compatibilitzar la presència d’aquest animal amb les pastures que tenen lloc a la zona.

D’altra banda, facilita les tasques dels pastors durant el maneig de bestiar boví i equí. Així doncs, els permet tenir un major control dels seus animals i també els ofereix la possibilitat d’allotjar-se i estalviar-se els desplaçaments diaris, sobretot als que provenen dels pobles de Boldís Jussà i Sobirà.

Llegit 299 vegades Darrera modificació el Divendres, 04 Agost 2017 14:29

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar