Dijous, 11 abril 2019 20:00

El Govern crea una comissió permanent de treball amb el Pallars Sobirà per fer seguiment dels projectes de millora a la comarca

Valorar aquest article
(0 vots)
La reunió de Torra i Calvet amb els alcaldes del Pallars. La reunió de Torra i Calvet amb els alcaldes del Pallars. Presidència

El Govern establirà diverses línies de treball amb el Pallars Sobirà a través d’una comissió permament que es reunirà cada tres mesos per fer un seguiment dels projectes que afecten la comarca i implicar-hi el territori, tal i com han sol·licitat els alcaldes i el president comarcal. Aquest és un dels acords a què han arribat el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la reunió que han mantingut aquest migdia amb el consell d’alcaldes del Pallars. A la trobada també hi ha assistit la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús. Després de la trobada, Calvet ha remarcat: “Volem reforçar la bilateralitat amb el Pallars a través de reunions trimestrals que coordinarà Presidència on tractarem les condicions de vida de la comarca i com les podem millorar”.

El Govern, conscient de la necessitat “que el territori sigui viu i que hi hagi igualtat en les condicions de vida” ha presentat diversos compromisos. El conseller Calvet els ha exposat en finalitzar la reunió. Així ha dit que el Govern estudiarà la manera de “flexibilitzar les condicions d’ús de les zones inundables, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del territori”“Hem de treballar per trobar les condicions que permetin la celebració de festivals a la zona però amb unes condicions d’ubicació i de durada que siguin compatibles amb la legislació vigent, que és molt estricta però que amb elements tecnològics pot ser més flexible". "Però sempre complint la llei”, ha insistit.

 

Iniciar l'estudi informatiu del túnel de la Bonaigua

El titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que durant la reunió s’han tractat diversos temes, entre els quals la millora dels accessos a la comarca, tant principals com secundaris. “Tenim el coll de Comiols, la carretera de Camarassa i la d’Àger. Hem de continuar treballant sobre aquests accessos però també hem de veure com millorar-los”, ha exposat. “Comiols és l’accés des de l’àrea metropolitana i té una dificultat orogràfica important però disposem d’un estudi amb diverses alternatives de traçat i hem convingut que estudiarem la millor de les tres opcions per desenvolupar el projecte i iniciar les obres. És un projecte a llarg termini però ara començarem a treballar-hi”, ha exposat.

Un altre dels compromisos del Govern ha estat iniciar l’estudi informatiu del túnel de la Bonaigua, “una reivindicació històrica de la comarca que permetria que al Pallars connectar-se amb la Val d’Aran, França i Europa”, ha dit Calvet. El conseller també s’ha referit a la millora de les condicions de seguretat a la C-28, a la banda del Pallars, on hi ha un projecte per invertir aquest 2019 5 milions d’euros per instal·lar-hi parallaus. Finalment, i pel que fa als accessos ferroviaris, Calvet ha recordat com la Generalitat ha reflotat la línia de tren Lleida-la Pobla, amb la millora de la infraestructura i la compra de dos trens. “I aquest any hem decidit comprar-ne un tercer, amb una inversió de 6 milions, que ens servirà per incrementar les freqüències”, ha dit. I ha afegit: “També hem demanat al territori que ens ajudi a reclamar al Govern estatal les millores pendents, com l’N-260”.

Pel que fa als accesso secundaris, Calvet ha informat que el Govern traurà aquest any una nova convocatòria d’ajuts per a accessos a nuclis de 5 milions d’euros, dels quals 700.000 seran per al Pallars Sobirà. “Quan ho poguem encaixar en el pressupost l’ideal seria dissenyar una estratègia plurianual però mentrestant, el 2019, obrim aquesta convocatòria”.

 

Els Jocs Olímpics d’Hivern, una oportunitat

Durant la reunió també s’ha parlat de l’oportunitat que tindrà la comarca amb la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030. “Tenim una taula permanent on hem demanat la implicació del territori en dos aspectes: crear una taula específica amb el Pallars Sobirà que permeti als agents insitucionals i econòmics exprémer al màxim el potencial d’aquesta candidatura i poder celebrar el pròxim plenari de la taula permanent a Sort. Ho farem al llarg de les properes setmanes”, ha anunciat.

Calvet també ha posat en valor els principals actius d’atractiu turístic i econòmic de la zona. “Hi tenim tres pistes d’esquí: Port Ainé, Espot i Tavascan. Les dues primeres estan gestionades per la Generalitat, a través d’FGC, i hi fem inversions de manera permanent. Precisament fa dues setmanes hem hagut de programar un nou telecadira per a Espot, amb un import de licitació de 8 milions”. També s’ha referit a l’actiu que suposen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. “Les estacions d’esquí reben 200.000 esquiadors l’any i els parcs, 900.000 visitants anualment. Per tant tenim una important xifra d’atracció turística a la zona”, ha remacat.

Finalment, a la reunió també s’ha tractat la ramaderia extensiva, “principal font econòmica del Pallars i hem de mirar de mantenir-la i fer-la compatible amb la preservació de la biodiversitat per fer créixer aquesta activitat al territori”, ha dit Calvet, que ha anunciat la voluntat del Govern d’aprovar una estratègia que ha d’implicar diversos Departaments.

 

Llegit 229 vegades Darrera modificació el Dijous, 11 abril 2019 20:13

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar