Dilluns, 27 Maig 2019 22:34

Rialp celebra la 10a Fira d'Oficis i Menestrals els dies 1 i 2 de juny

Valorar aquest article
(0 vots)
Presentació del certamen. Presentació del certamen. Diputació de Lleida

Rialp celebrarà la 10a edició de la Fira d’Oficis i Menestrals els dies 1 i 2 de juny. El certamen s’ha presentat aquest matí a la Diputació de Lleida.

La fira acosta als visitants aquells oficis que, amb el pas del temps, han anat desapareixent de Rialp com els dels mestres vidriers, fusters, llauners, o ganiveters, entre d’altres. Es dona la circumstància que aquest municipi del Pallars Sobirà es considerava un poble d’oficis, enmig d’un entorn on gairebé tothom es dedicava a la ramaderia i la pagesia.

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Rialp, Sabarich, ha destacat la importància de mostrar la rellevància d’aquestes feines tradicionals tan fonamentals en petits pobles de muntanya com Rialp, justament un municipi que tenia una fira ramadera que es va deixar perdre i que després de molts anys es va recuperar donant-li un altre enfocament. En aquest sentit, ha explicat que en aquesta edició es posa de rellevància els oficis de sastres i modistes, com ho havien estat abans altres temàtiques com els terrissaires o els balls tradicionals, entre d’altres.

El dissabte dia 1 de juny, la inauguració de la fira anirà a càrrec dels campaners de Rialp (10.30 hores), seguit de la inauguració de l’exposició de fotos i elements relacionats amb l’ofici de sastre i de modista, al Molí, a la plaça de Dalt. Amb l’animació a la fira a càrrec de l’Esperanceta, es farà un taller de cosir i fer patrons organitzat per veïns i veïnes de Rialp a la llar de jubilats, a la plaça de Dalt, i un passeig a cavall per la riba del riu Sant Antoni per a infants.

Per la tarda seguirà l’animació i es podrà assistir a un show culinari al ‘Salon’, a càrrec de Mariano Gonzalvo i La Xicoia sobre la truita de riu (17.00 hores); una xerrada a càrrec de l’assessora d’imatge Sònia Morell (18.30 hores); un sopar popular i el ball de fira.

El diumenge dia 2, després de l’esmorzar de forquilla a l’envelat, s’organitzaran jocs d’enginy per a infants, a càrrec de Quiràlia, a la plaça de Dalt (11.00 hores). Posteriorment, l’església parroquial de Valldeflors acollirà la missa solemne, es podrà escoltar un concert, a càrrec d’alumnes de l’Escola de Música del Pallars, al “Salon” plaça de Dalt; i finalitzarà amb una exhibició de balls tradicionals de l’Esbart dansaire de Rialp (13.45 hores).

Paral·lelament, les sales polivalents de l’Ajuntament a la plaça del Tornall acollirà les exposicions de vestits cedits pel Museu del Paper de Mollerussa; i de vestits de sastres i modistes de Rialp cedits pel veïnat.

D’altra banda, i coincidint amb les dates firals, els restaurants de la zona oferiran menús a 15 € amb ‘trumfa’ del municipi com a producte estrella. L’organització preveu que hi hagi 25 parades de venda i gastronomia de productes locals.

Llegit 284 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar