Diumenge, 09 Desembre 2018 17:05

La mitjana d'ocupació turística al Pirineu de Lleida pel pont de la Constitució se situa al voltant del 75%

Valorar aquest article
(0 vots)

L’ocupació turística a la demarcació de Lleida durant el pont de la Constitució s’ha tancat de manera força satisfactòria i fins i tot lleugerament per sobre de les previsions inicials, encara que amb comportaments desiguals d’acord amb l’oferta de neu a les diferents estacions d’esquí del Pirineu de Lleida. La mitjana d’ocupació en aquests 4 dies de pont s’ha situat al voltant  del 75%, 5 punts per sobre de les previsions,  entre les diferents modalitats d’allotjament turístic, tot i que en moltes comarques del Pirineu ha estat entre el 90 i el 95% de mitjana els dos dies centrals del pont.

Les comarques de muntanya on les estacions d’esquí han tingut una bona oferta de neu el nivell d’ocupació ha estat molt favorable. El divendres i el dissabte, la part central del pont, en moltes zones del Pirineu de Lleida la mitjana d’ocupació s’ha situat entre el 90 i el 95%, com ara a la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça, com també ha succeït a diferents indrets del Pallars Sobirà, el Solsonès, a l‘Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana. A la Val d’Aran el nivell d’ocupació a l’entorn de Baqueira Beret s’ha reduït fins a situar-se al 40% aproximadament per la falta de neu suficient, mentre que a la zona de Mig Aran l’ocupació en els establiments d’hoteleria ha estat al voltant del 60 i 65 %. Baqueira Beret, fent un gran esforç, ha disposat durant aquests dies de fins a 40 km de pistes quan va anunciar que només n’obriria 15 km, amb la qual cosa ha generat una bona satisfacció entre els visitants.

Durant els 4 dies de pont a les comarques del Pirineu de Lleida s’ha viscut força ambient i moviment de gent propiciat tant pels turistes atrets per l’oferta de neu com per altres activitats del territori vinculades amb la natura, el turisme actiu i les visites a espais naturals com ara el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les visites al Patrimoni cultural també han rebut una gran afluència de visitants. D’altra banda, les segones residències han tingut així mateix una bona activitat en aquests dies, la qual cosa també ha repercutit de forma directa en els establiments de restauració i en el comerç en general.

Per sectors, l’ocupació hotelera ha estat per sobre del 70% de mitjana entre el 6 i el 9 de desembre, arribant al 90 i el 95% el divendres i el dissabte  en diferents  zones del Pirineu de Lleida amb oferta de neu, llevat de la Val d’Aran com ja s’ha comentat anteriorment. El turisme rural, amb un comportament millor que el de les previsions inicials ha tingut en aquests 4 dies una molt bona ocupació, atès que ha arribat pràcticament a la plena ocupació en el conjunt de les comarques del Pirineu de Lleida, llevat de la Val d’Aran que ha estat entre el 80 i el 90%. A les comarques de la plana el turisme rural també ha mantingut una molt bona ocupació que s’ha situat en una mitjana del 85%, tal com ja s’havia previst inicialment. Quant als càmpings, les places de bungalous de la zona del Pirineu han superat també les previsions inicials fins a situar-se en una mitjana del 80 % durant els quatre dies de pont i amb puntes la nit del divendres i el dissabte del 85 i el 90%.

Tal com ja s’ha comentat, al marge dels establiments d’allotjament turístic reglat, les segones residències han tingut força activitat en aquest pont.

 

Forfets venuts

El pont de la Constitució ha permès a milers d’esquiadors encetar la nova temporada d’esquí 2018/2019 al Pirineu de Lleida, malgrat que la campanya es va estrenar l’1 de novembre a les estacions de nòrdic de Lles de Cerdanya i Tuixent-la Vansa, i totes les d’alpí, llevat de Tavascan, van obrir les instal·lacions el cap de setmana anterior al pont.

Durant aquests 4 dies del pont de la Constitució, que va del 6 de desembre fins avui diumenge dia 9, les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han venut més de 45.000 forfets que sumats als gairebé 10.000 del cap de setmana anterior al Pont ens dona una xifra d’uns 55.000 forfets durant els 9 dies.

Aquest és un nombre provisional, en espera que els diferents centres d’hivern del Pirineu lleidatà tanquin les xifres definitives d’aquest període. En aquest guarisme s’hi inclouen les dades de totes les estacions d’alpí del Pirineu de Lleida i la de nòrdic de Tuixent-la Vansa, que resten obertes al públic des de l’1 de novembre. Els restants complexos de nòrdic només han estat oberts per a la pràctica de raquetes de neu i usos turístics, com també l’estació mixta de Tavascan.

Aquesta xifra de forfets se situa per sota del registre de la temporada passada, però s’ha de tenir present que el pont del 2017 es va escaure millor en dates, atès que amb un sol dia laborable es va poder gaudir de 5 dies festius en coincidir en dimecres i divendres els dos dies festius del pont. Així mateix Baqueira Beret va tenir un inici de temporada òptim, amb molt bona qualitat i quantitat de neu, cosa que no ha succeït enguany. Durant els 9 dies del pont de l’any 2017 es van vendre 95.000 forfets; el 2016 van ser 88.500; l’any 2015  van ser 69.000 i el 2014 se’n van vendre 20.000. 

Totes les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Lleida exceptuant la de Tavascan han restat obertes al públic, amb diferents gruixos de neu i quilòmetres de pistes. Dels centres d’esquí nòrdic només Tuixent-la Vansa ha restat obert amb una oferta de neu. Les altres estacions de fons han estat obertes per a usos turístics i raquetes.

 

Activitats diverses a més de la neu

A més de les activitats relacionades amb la neu, també s’ha generat un bon nombre de desplaçaments dels turistes que en aquesta època de l’any visiten les comarques lleidatanes per gaudir d'activitats en contacte amb la natura com ara el Parc Nacional d’Aigüestortes, que ha tingut també força moviment de visitants. També l’oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia amb visites programades i en família, a més d’altres activitats vinculades amb la pràctica del turisme actiu, fent rutes turístiques, assaborint els millors plats de la cuina de Lleida i participant en les jornades i les propostes gastronòmiques que tenen lloc aquestes dates tant a les comarques del Pirineu i la Plana com a la mateixa ciutat de Lleida, han estat el motiu de la visita de molts turistes en aquest període a les comarques lleidatanes.

També han estat moltes les poblacions que han acollit una gran varietat d’activitats, com ara fires i mercats de temàtiques diverses, tant a les comarques de la Plana com a les del Pirineu de Lleida. Algunes d’aquestes activitats han estat relacionades amb la DOP Oli Les Garrigues amb i la celebració de la 24ª Mostra Gastronòmica de les Garrigues.

 

 

 

Llegit 451 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar