La Granadella celebrarà la tercera edició del festival Olea Terra 2018-Escenaris d’Art els dies 16 de juny i 14 de juliol amb les propostes artístiques de Maria Hinojosa & Eduard Iniesta, Miguel Castellano i The Jazz Gangs.

Segons l'alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, Olea Terra-Escenaris Art és una innovadora proposta artística que uneix diferents elements i llenguatges artístics amb la cultura de l'oli, tot plegat amb la voluntat “d'impulsar l'oleoturisme i donar-lo a conèixer amb un seguit d'espectacles singulars que despertin l'interès per descobrir les peculiaritats d'aquesta comarca”, en un projecte que ja té set anys de vida i que fa altres propostes més enllà de les actuacions.

Com és habitual, les actuacions que formen el cartell d’OleaTerra 2018 tindran en compte el paisatge en el qual es contextualitzen. Així, l’hora de començar els espectacles serà al capvespre i les dates coincidiran amb llunes plenes, i se celebraran en indrets singulars de la Granadella, sempre atenent a la cultura de l’oli i a les particularitats del paisatge i del patrimoni cultural de la població.

Com ha detallat una de les responsables del festival, Txus Montejano, la primera d’aquestes actuacions arribarà dissabte vinent a les 21:30 hores i consistirà en una doble proposta. D’una banda, una nit amb Òpera als Antics Dipòsits d’Aigua, amb la soprano Maria Hinojosa Montenegro i el músic Eduard Iniesta, dos intèrprets de reconeguda fama que “s’uniran per primer cop per oferir un concert inèdit”, amb àries d’òpera famoses, estàndards de jazz, fados i fins i tot alguna cobla, totes elles peces triades per aquest escenari. D’altra banda, una exposició de fotografia projectada sobre pedra del prestigiós creador Miguel Castellano, una mostra titulada Presència que està formada per vint imatges que s’emmarquen dins del gènere de fotografia urbana de carrer.

La segona nit de l’OleaTerra arribarà el dissabte 14 de juliol, a les 21.30 hores, en un camp d'oliveres amb encant, on el trio The Jazz Gangs oferirà una nit de Jazz entre oliveres. Aquesta formació eclèctica farà un recorregut a estàndards de jazz, seguint el projecte del bateria Carles Domingo, que estarà acompanyat per Jaume Martínez a la guitarra i David Bayés al contrabaix, tots ells músics amb experiència en el teatre musical, en la docència  i al damunt de l’escenari, amb més de 60 actuacions a l’any i un repertori que passa pel swing, la bossa nova, el bop i el boogaloo.

Juneda acollirà aquest cap de setmana el 40è Concurs de Cassoles de Tros, una de les festes més emblemàtiques de les comarques de Ponent. 

Aquesta festa té els seus orígens a l’any 1979, quan un grup de joves junedencs de la revista local "Fonoll", encapçalats per Joan Josep Solé i Ramon Triquell, van constituir una comissió per tal d'organitzar una festa popular per recuperar de la tradició perduda de cuinar una cassola de tros. Avui, 40 anys després, es pot dir que la tradició ha estat recuperada i que la festa ha esdevingut una carta de presentació del municipi i un element imprescindible de l’oferta cultural, patrimonial i festiva de la comarca. 

Així ho ha assenyalat l'alcalde, Antoni Villas, en dir que els quaranta anys de Cassoles de Tros a Juneda “ens han fet créixer com a poble i han contribuït en les nostres relacions socials i en l’autoestima col·lectiva”, fet pel qual ha agraït la iniciativa dels que van posar en marxa la festa.

El jurat d’enguany estarà format per Josep Ramon Cases, president de l’Associació Lleidatana de Cuiners, xef guardonat i pastisser de renom de les terres de Lleida; Ivan Surinder Chitra, cuiner propietari del restaurant hindú Tandoor a Barcelona; Conxita Beà, mestressa de casa junedenca; Ramon Cornudella, membre fundador de la primera comissió del Concurs; i l’humorista Peyu.

Tot i que el divendres ja hi haurà un aperitiu de la festa, el gruix de les activitats es concentrarà en dissabte i sobretot diumenge. Així, dissabte el protagonisme serà en bona part per als més petits, amb tallers i jocs de tota mena i la cursa de caragols, però també hi haurà espai per als grans amb la cinquena Cursa de les Cassoles de Tros, que oferirà distàncies de 10 i 5’5 kilòmetres, i una caminada de 8, i el tradicional sopar popular que donarà pas a un concert del grup local Kapritxo.

El diumenge començarà amb una exposició i recorregut de cotxes d’època, una cercavila i jocs, tallers i activitats per a tothom mentre s’elaboren les cassoles, en un nombre superior al centenar, tal com ha recordat el tècnic de Cultura, Ramon Giné. El dinar de germanor donarà pas a un espectacle de l’humorista Peyu i a l’acte de lliurament de premis als guanyadors del concurs.

Podeu consultar el programa complet del Concurs de les Cassoles de Tros de Juneda a: http://www.juneda.cat/fitxers/concurs-de-cassoles-de-tros/llibret-cassoles-2018.

 

 

Després de l’èxit de la primera edició, el Consell Comarcal de les Garrigues convoca, del 19 de maig al 3 de juny, el segon concurs per embellir els pobles 'Les Garrigues en Flor'. Amb aquesta iniciativa pretén implicar els garriguencs/ques perquè guarneixin els seus carrers, places i balcons. Es tracta d’una iniciativa que s’inclou dins del pla estratègic comarcal Les Garrigues fent camí, amb l’objectiu d’incentivar l’autoestima dels pobles alhora que els visitants poden descobrir la seva bellesa. Un poble cuidat és un lloc més agradable per viure-hi i transmet una millor imatge envers els turistes. 

Hi poden participar tots els ajuntaments, els grups de veïns i veïnes o persones a títol individual, també els establiments i comerços dels pobles que vulguin decorar els balcons, carrers, façanes i entrades amb flors i plantes naturals. Com a novetat, hi ha un distintiu que identifica les cases que participen en el concurs i així els visitants i el jurat poden distingir més fàcilment els participants.

Un total de 23 dels 24 pobles garriguencs, set més que la passada edició, s’han sumat a concursar: l’Albagés, l’Albi, Arbeca, Bellaguarda, les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, els Omellons, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms, el Vilosell i Vinaixa. 

El concurs consta de dues categories: una per a ajuntaments, que han d’ornamentar un espai públic del poble, i una per als veïns dels pobles, amb tres premis d’àmbit comarcal que decidirà el jurat i un premi a la millor casa que es decidirà per votació popular a través del Facebook de Turisme les Garrigues.

Els ajuntaments, per la seva banda, realitzaran activitats paral·leles relacionades amb el concurs.

Hi haurà un jurat encarregat de seleccionar els guanyadors i estarà format pel president del Consell Comarcal de les Garrigues, dos tècnics del Consell Comarcal i dos representants vinculats en el món de la jardineria.

Per a la concessió dels premis, el jurat valorarà aspectes com l’originalitat i l’impacte visual, la composició i proporció, la qualitat artística i el disseny, l’harmonia dels colors, entre altres. El veredicte del jurat es farà públic durant el mes de juny.

Paral·lelament es farà un concurs d’Instagram on la temàtica serà les flors, organitzat pel Consell Comarcal de les Garrigues. L’etiqueta per identificar les fotografies serà #LesGarriguesEnFlor2018.

El constructor de gegants i veí de les Borges Blanques, Jordi Arnau Espuga, amb la col·laboració de la Comissió Gegantera de la capital garriguenca volen promoure un seguit d’activitats per celebrar els 65 anys de Peronella i Ramon Berenguer IV, els gegants de les Borges Blanques. En el marc de les activitats programades, s’inclou la mostra temàtica 65 anys gegants, que acull la Sala Maria Lois fins el pròxim 26 de maig.

L’exposició consta de fotografies històriques que mostren la trajectòria dels gegants al llarg de més de mig segle, incloent anècdotes i vivències relacionades amb aquesta arrelada tradició.

En l’acte inaugural, que es va celebrar el passat 7 de maig, l’alcalde, Enric Mir, va deixar constància del compromís de les Borges Blanques pel que fa a la promoció i foment les tradicions catalanes com a municipi organitzador de trobades geganteres en el marc de la Festa Major des de fa més de 35 anys. L’acte també va comptar amb la intervenció de l’historiador local Marc Macià, que va oferir una breu explicació dels trets històrics més significatius del món geganter borgenc.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest diumenge els actes de celebració del centenari de l’escola Joan Benet Petit d’Els Torms on ha destacat el paper de l’escola rural i l’alt valor d’un edifici “emblemàtic i carregat d’història”.

El president de la Diputació ha recordat com els alumnes i el mestre Joan Benet i Petit van guanyar un concurs de redacció escolar celebrat a Lleida, i que el premi consistia “en la construcció d'una escola nova”. L'escola va ésser, doncs, una de les quatre que, a manera d'experiència pilot, la Mancomunitat de Catalunya havia establert “segons les directrius pedagògiques més avançades de l'època”.

L’escola es va inaugurar el dilluns 10 de maig de 1918 amb un acte al que van assistir, entre d’altres, Eugeni d’Ors, Alexandre Galí, el diputat Alfred Perenya, l’arquitecte Adolf Florensa i Valeri Serra. Es tracta, doncs, d’un edifici amb molta història que ha esdevingut patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’any 1985, es va inaugurar l’escola restaurada i es va retre un homenatge als que van fer possible aquell projecte, i al 2006 es va inaugurar la redistribució i modernització interior de l’escola, que permet mantenir l’activitat docent en un marc patrimonial únic.

La visita de Reñé ha començat amb una recepció a l’Ajuntament en què hi han participat, entre d’altres, l’alcalde d’Els Torms, Josep Bardia; Antoni Villas, president del Consell Comarcal de les Garrigues; i Anna Feliu, directora dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a Lleida. Reñé ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament i posteriorment s’ha traslladat a l’escola, on ha participat en l’acte protocol·lari de celebració, en què també hi ha estat present Joan Pons, nét de Joan Benet i Petit, primer mestre de l’escola, així com una representació d’ex professors i ex alumnes del centre.

La celebració del centenari ha consistit en la descoberta d’un plafó informatiu commemoratiu del centenari, una visita a l’exposició fotogràfica i recull informatiu sobre aquesta efemèride, l’actuació dels Castellers de Lleida i un vermut de Festa Major amenitzat pel conjunt local Guiunidó, integrat per tres germans i un cosí que també van ser alumnes de l’escola.

 

L'Albi acollirà aquest diumenge 8 d'abril la quarta edició de Firalbi, un certamen agrari i artesà que serveix com a aparador dels productors de proximitat i Km 0 complementada amb altres activitats.

La presentació, que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida, ha comptat amb la participació del diputat Enric Mir; d’Anna Feliu, alcaldessa de l’Albi; i d’Adrià Vives, tinent d’alcalde del mateix municipi. En la seva intervenció, Mir ha destacat que Firalbi significa “la darrera oportunitat per gaudir, a nivell de fira, d’un producte com és l’oli verge d’oliva de les Garrigues” i d’altres productes de proximitat, tot plegat en una jornada que, alhora, permet al visitant “conèixer la comarca i un poble amb molts atractius com és l’Albi”.

Com és habitual, la fira posarà el focus en els productes artesans i agrícoles de les Garrigues, una comarca on el sector agroalimentari és tota una referència. Els actes començaran a les 9 i es desenvoluparan durant tot el matí del diumenge, en què els assistents podran gaudir d’una trobada i exposició de Vespes, una tirada de bitlles catalanes, una exposició i una desfilada de motos clàssiques i els Tres Tombs. També s’han programat visites guiades pel centre històric de l’Albi i un esmorzar i un dinar popular amb productes típics, encapçalats per la cassola de tros.

A més, a la tarda es farà una gimcana eqüestre a la zona d’esbarjo del camp de futbol vell, una activitat que serà la gran novetat d’enguany d’una fira que, com ha explicat l’alcaldessa Anna Feliu, “en els seus inicis es va centrar exclusivament en els productes locals”, però que poc a poc ha anat ampliant el seu radi d’acció. En aquest sentit, Adrià Vives ha informat que hi haurà més d’una quarantena de parades, 20 de les quals són locals i 5 d’elles centrades en l’oli, a més d’una vintena de motos clàssiques, unes xifres que d’aquí a diumenge encara es poden veure ampliades.

La CUP de les Borges Blanques ha presentat avui una moció pel proper ple on demana que el municipi avanci en la municipalització de la gestió de l’aigua al municipi, atès que la concessió, que actualment ostenta SOREA, finalitza el desembre del 2019.

La formació demana que s’organitzi una audiència pública, participada per empreses, col·lectius i persones  especialitzades en la qüestió, per informar i sotmetre a debat la gestió de l’aigua al municipi així com la creació d’una comissió d’estudi per dur a terme la municipalització del servei.

Aquesta proposta s’emmarca dins la campanya endegada per la CUP de Ponent – Pirineus amb l'objectiu d'avançar en totes les sobiranies i per a recuperar el control democràtic dels serveis públics allí on l’organització i te presència.

Aquest treball dona continuïtat a la feina feta el 2014 per la CUP d’Alfés que va aconseguir que l’Ajuntament remunicipalitzés  l’aigua del municipi, de la CUP de Bellpuig a iniciativa de la qual el ple del 6 de juny de l’any passat va aprovar iniciar els tràmits per retornar el servei d’abastament a control públic o de la CUP de la Vall Fosca que ha reclamat la reversió de les concessions de tres de les cinc centrals que hi ha a la Vall.

La CUP de Borges Blanques defensa aposta per la remunicipalització d’aquest servei per garantir-ne la seva universalitat, per distribuir a favor dels pobles i ciutat els beneficis que avui són privats i per tal de millorar les condicions laborals de les actuals plantilles.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha inaugurat acompanyat de l’alcalde Juneda, Antoni Villas, i el president de Talma, Antoni Mateus,  el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) de Juneda, finançat per l'ens provincial amb una inversió propera als 1,5M€.

En la seva intervenció, Reñé ha destacat ‘la necessitat de tenir ubicat al nostre territori un centre d’atenció’ perquè "si no el podíem ubicar i bastir a Lleida, molt probablement l’atenció s’hauria hagut de rebre des de Barcelona. Per això, des de la Diputació, dins de l’àmbit d’acció social i sanitària, vam entendre que una de les prioritats que calia n’era la construcció”.

Així mateix, tant l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, com el president de Talma, Antoni Mateus, han manifestat la importància de la implicació de la Diputació de Lleida per fer possible un centre que facilita la inserció  social.

El CRAE de Juneda està en funcionament des del passat mes de gener, després de quasi dos anys d’obres, i disposa de 20 places que gestiona l’entitat social Talma.

La nova instal·lació és fruit de la col·laboració de  la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Juneda, que al 2014 van signar un conveni. L’edifici s’ha aixecat en un terreny propietat de l’Ajuntament.

El Centre Excursionista Borges Garrigues organitzarà el proper diumenge 25 de març la 2a edició de la Marxa les Borges-Riu Set, una caminada de resistència que passarà per alguns dels punts més emblemàtics de la comarca.

La presentació, que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida, ha comptat amb la participació del diputat i alcalde de les Borges, Enric Mir, i dels membres de l’organització Ramon Not i Ramon Arrufat. En la seva intervenció, Mir ha destacat que, pel damunt de tot, l’objectiu de la jornada és donar a conèixer “els paisatges de les Garrigues en una època de l’any en què presenten una vegetació i un aspecte impressionants” i fer-ho, a més, “a través d’una activitat tan recomanable com és la marxa per a totes les edats”.

La Marxa les Borges-Riu Set és puntuable amb 16 punts per al Circuit Català de Caminades de Resistència (CCCR), segons han destacat els organitzadors. Discorre principalment per camins, pistes forestals i corriols de les Garrigues amb l’objectiu de completar-la en menys de 13 hores. La sortida es farà a les 7 del matí des de la plaça de la Constitució de les Borges, i l’arribada estarà ubicada al Pavelló de l’Oli de la capital garriguenca, amb la qual cosa els caminants tindran accés directe a dutxes i serveis.

El recorregut circular serà de 55 quilòmetres amb un desnivell acumulat de 1.900 metres, i passarà pels termes municipals de les Borges Blanques, Cervià de les Garrigues, Juneda, Castelldans i l’Albi. D’aquests municipis, a part de la sortida i arribada a les Borges, creuarà per dins del nucli urbà de Cervià i l’Albi. L’itinerari estarà degudament senyalitzat i hi haurà més avituallaments que l’any passat.

Juntament amb la Marxa les Borges-Riu Set, el Centre Excursionista Borges-Garrigues ha preparat també dues marxes populars, de menys quilometratge, que coincidiran en part amb la caminada i que volen ser una proposta menys exigent per a tot tipus de senderistes. Així, la Marxa Popular dels Bessons constarà de 26 quilòmetres, mentre que la Marxa Popular de l’Aranyó es farà sobre un trajecte de 15 quilòmetres. Totes dues tindran la sortida a les 8.30 hores.

Els organitzadors han destacat també que han fet una aposta pels preus populars i que, com a obsequi, els participants rebran un impermeable. En aquest mateix sentit, han remarcat que esperen uns 250 caminants entre les tres propostes, una xifra similar a la de l’any passat.

Podeu trobar més informació sobre la Marxa les Borges-Riu Set a: www.cebg.catt.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ho té tot a punt per iniciar els treballs de reposició d’infraestructures del carrer Carnisseria, que comunica la plaça porxada amb l’església parroquial de l’Assumpció de Maria, al centre històric. Així, estava previst que l’actuació comencés aquest dimecres, però a causa del temporal de neu i pluja, ho farà tant bon punt s’aturi la inestabilitat climatològica.

Els treballs s’afegiran als que van començar aquest dilluns per arranjar els carrers Josep Soler i Concepció Soler, que connecten l’Espai Macià amb la plaça porxada, i als que es van iniciar dimarts, també al centre històric de les Borges, per urbanitzar el carrer la Placeta.

L’actuació de la urbanització de part del carrer Carnisseria, que abastarà una superfície de 276,40 m2, consisteix en la substitució dels paviments existents, unificar la calçada a un sol nivell, implantar una nova xarxa de clavegueram i instal·lar hidrants connectats a la xarxa d’aigua potable existent i fer nova la claveguera.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha explicat que les obres permetran arranjar el fet que actualment les voreres tenen una amplada inferior a 1,20 metres en alguns punts, i que aquestes estan situades a diferent nivell de la calçada, pel que dificulten la circulació dels vianants i penalitzen l’aproximació del ciutadà a aquests espais, en particular, la gent gran i les persones amb mobilitat reduïda. Segons ha indicat l’alcalde, amb la urbanització d’aquesta part del carrer el que es pretén és ampliar les voreres existents i posar-les al nivell de la calçada. Finalment, Mir ha afegit que l’existència de la nova vorera s’evidenciarà amb el canvi del tipus paviment i amb la col·locació de les peces.

Aquesta actuació forma part d’un conjunt d’obres a l’entorn de l’església, que en les pròximes setmanes s’estendran al veí carrer de l’Abadia, i al de Santa Vedruna, tots situats al voltant del temple borgenc, i permetrà adequar aquests carrers a la resta d’arranjaments que ja s’han dut a terme a la zona com els de la plaça Abadia o els del carrer Castell alt, entre altres actuacions.

Per a dur a terme l’actuació, que està previst que s’allargui durant tres mesos, una mesa de contractació va adjudicar el contracte administratiu de l’obra a una empresa borgenca per 37.378,20 euros, IVA inclòs, més d’un 10% per sota del preu estimat de sortida.

 

Pàgina 1 de 25