El conductor d’un turisme, un jove de 20 anys de les Borges Blanques, va morir aquest dimecres 6 de setembre en un xoc frontal contra un camió tràiler a l’ N-240, a l’altura de Vinaixa, segons va informar el Servei Català de Trànsit.

L’accident va tenir lloc poc després d1/2 de 2 del migdia, quan el tràiler i el turisme van col·lidir frontalment per causes que encara s’investiguen. Com a conseqüència, el conductor del turisme, que viatjava sol, es va morir. La víctima era M.J.R.F. De la seva banda, el conductor del camió va sortir-ne ferit lleument, i va haver de ser tractat pels serveis mèdics a causa d’un atac d’ansietat. Fins al lloc es van desplaçar quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, cinc dotacions dels Mossos d’Esquadra i dues ambulàncies del SEM.

Aquest és la quarta víctima mortal en aquesta carretera aquest estiu. El passat 17 de juliol, dues turistes franceses també van morir en un xoc amb un altre camió i l’11 de juliol hi va perdre la vida un veí de Solsona. També hi ha hagut dos ferits greus.

Ajuntaments, veïns i alguns partits reclamen fa temps la gratuïtat de l’autopista com a alternativa a la perillosa N-240.

Un incendi a Vinaixa declarat aquest dilluns 28 d’agost a la tarda ha obligat a desallotjar 14 persones de mitja dotzena de masies i a tallar el trànsit dues carreteres, la LP-7013a i la LP-7013.

Els Bombers han rebut l'avís de l'incendi a les 16:21 hores. Aquest s'ha originat a prop del quilòmetre 1’5 de la carretera LP-7013a del municipi de Vinaixa i s’ha estabilitzat a les 20.26 hores. El foc ha afectat 34 hectàrees de vegetació entre forestal i agrícola.

En les tasques d’extinció han treballat 28 dotacions terrestres i 13 mitjans aeris, els quals s’han anat retirant un cop s’ha donat per estabilitzat l’incendi. A més, també han col·laborat en les tasques unitats de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, així com també tractors per llaurar els camps.

Destacar que, a causa de l’incendi, una granja ha resultat afectada. Així mateix, com a mesura preventiva, els Mossos d’Esquadra han desallotjat les cases de la zona dels Clots i de la Pallissa de Cal Castell. Segons el Sistema d’Emergències Mèdiques, que ha desplaçat una ambulància preventiva, no han hagut de fer cap assistència sanitària.

El Futbol Club Borges celebra enguany el centenari de l’entitat i per commemorar aquesta fita històrica va inaugurar el passat 10 d’agost una exposició fotogràfica. La mostra ofereix un resum d’aquests 100 anys d’història amb fotografies del passat i del present que posen de manifest la rellevància del club i la importància que té per a la ciutat.

Els interessats en visitar la mostra poden fer-ho els dissabtes i diumenges entre 2/4 de 12 i la 1 del migdia fins al pròxim 12 de setembre a la sala Maria Lois de la biblioteca de les Borges Blanques.

Entre els actes programats per celebrar els 100 anys del Club aquest mes d’agost els borgencs van jugar un partit amistós molt especial, ja que els garriguencs van comptar amb la presència d’uns 140 jugadors d’arreu de Catalunya que van vestir en alguna època la samarreta del club, i es van enfrontar amb el Lleida Esportiu.

Al mes de novembre està previst que es publiqui el llibre que explica les històries viscudes, les tristeses i les sensacions del Futbol Club Borges durant tots aquests anys. Els autors del volum són Marc Macià i Pau Parra.

Cal destacar que la celebració del centenari ha coincidit amb un molt bon moment esportiu pel club, ja que el passat mes de maig va assolir l’històric ascens a Primera Catalana.

El regidor d’Esports, Francesc Mir, ha volgut “reconèixer el gran esforç que ha fet aquest any el club per assolir l’ascens a Primera Catalana” i ha animat a tota l’afició a gaudir dels diferents actes que s’estan duent a terme per celebrar el centenari de l’entitat, “ja que estem vivint un moment històric”.

 

La Comissió de Festes de l’Ajuntament de les Borges Blanques ha convocat el concurs del cartell que anunciarà la Festa Major que se celebrarà al setembre. El disseny ha d’incloure el lema 'Festa Major de les Borges Blanques 2017' i les dates 2, 3, 4 i 5 de setembre. El guanyador rebrà un premi de 200 euros.

El cartell s’ha de presentar en format paper i en format digital i hi poden participar totes les persones majors de 16 anys que ho desitgin. Les obres presentades han de ser originals i inèdites, es poden elaborar utilitzant qualsevol estil o tècnica que permeti la fotoreproducció i la impressió en quatre colors però no s’admeten tintes metal·litzades, fluorescents, relleus ni volums enganxats.

El format serà de 29,7 centímeteres d’ample per 42 centímetres d’alt i les propostes s’hauran de presentar en un suport rígid DIN A3. En el cas que el cartell inclogui una imatge fotogràfica s’haurà d’adjuntar la diapositiva o un original digital de qualitat i lliurar-ne una còpia en suport informàtic i amb la resolució adequada.

Les obres han d’anar acompanyades d’un sobre tancat amb un pseudònim, que també haurà de constar a l’anvers del cartell i a l’interior del sobre juntament amb el nom i cognom de l’autor, l’adreça i el telèfon. Els autors podran signar les seves obres una vegada conegut el resultat.

El jurat presidit per l’alcalde del consistori, un regidor, una persona del món de la pintura i una altra de les arts gràfiques es reunirà el dia 31 de juliol a les 9 de la nit i emetrà el veredicte final amb el nom del guanyador.El veredicte es donarà a conèixer a la pàgina web de l’Ajuntament i les seves xarxes socials.

La regidora de Cultura, Ariadna Salla, ha volgut “animar als borgencs i les borgenques a participar en aquest concurs per tenir, un any més, un cartell a l’alçada de la nostra emblemàtica Festa Major”.

 

El Consell Comarcal de les Garrigues organitza del 7 de juliol al 26 d'agost la sisena edició del Garrigues Guitar Festival, Memorial Emili Pujol, amb més presència territorial. La Floresta i Fulleda són les noves poblacions que s’hi sumen per viure aquesta experiència per als sentits. Juntament amb els concerts, el públic podrà gaudir de visites guiades, maridatges gastronòmics, conferències i una passejada cultural.

Aquest divendres inaugurarà el festival un concert d'Ilerda Antiqua, An Die Musik, al Terrall de les Borges Blanques a partir de les 10 de la nit. 

Aquest festival es duu a terme en homenatge al mestre guitarrista i musicòleg garriguenc Emili Pujol, figura representativa internacional de l’instrument de la guitarra al segle XX. El festival vol apropar les més altes manifestacions de la música per a cordes polsades i impulsar la música culta com a expressió cultural a tots els racons de la seva terra natal.

Aquest any en destaca l’ampli ventall musical, que va des del barroc fins a la cançó catalana. Tot girant al voltant de l’instrument de la guitarra i família, es farà en diversos espais patrimonials d’Arbeca, les Borges Blanques, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juneda, la Pobla de Cérvoles i Vinaixa.

Hi destaquen els duets: guitarres com els germans Becerra i Pyrophorus duo; cant i guitarra o tiorba com Ilerda Antiqua, Ruhí- Camahort, Fantova-Pisa; violoncel i guitarra, com Liv duet; o violí i guitarra, com Maltinski-Belotti. També, concerts solistes com Francisco Albert Ricote, Laura Fontanals i Josué Fonseca, i formacions camerístiques com el trio Desconcierto, els Ensamble Amoria i En Clave de Son ompliran la comarca de notes i colors. 

En homenatge a la figura d’Emili Pujol, que dóna nom al festival, es realitzarà el cinquè Simpòsium a la Granadella, una jornada de cap de setmana (15 i 16 de juliol) que es dedicarà especialment al reconeixement de la tasca tant pedagògica com compositiva i humanista del mestre garriguenc. Desvetllarem els ideals estètics i artístics que professava la correspondència entre els músics Emili Pujol i Miquel Llobet en la conferència dictada per Josep Maria Mangado, president del Cercle Guitarrístic a Catalunya. El dia següent ens endinsarem pels carrers de la Granadella descobrint curiositats i racons culturals amb la Ruta Emili Pujol, guiada i comentada per Paquita Farré.

El Consell de les Garrigues ha entregat els premis del concurs per embellir els pobles de la comarca Les Garrigues en flor, al raval de les Flors de Vinaixa. El president de l’ens, Antoni Villas, i l'alcalde de Vinaixa i vicepresident de l’ens, Jordi Sarlé, han estat els encarregats de donar els premis.

En la categoria de millor casa, el primer premi ha anat a parar a una casa del carrer Nou de Cervià de les Garrigues i el segon premi ha estat per a una casa del carrer Castell de Juncosa.

Pel que fa a la categoria de millor carrer, el premi ha estat per al raval de les Flors de Vinaixa, on ha tingut lloc l'entrega de premis. En aquesta mateixa categoria, el jurat ha decidit atorgar un accèssit al carrer Apere del Cogul.

El premi per votació popular que s'ha fet a través de la pàgina de Facebook de Turisme del Consell Comarcal de les Garrigues ha anat a parar al carrer Claver de Cervià de les Garrigues.

Les Garrigues en flor es va celebrar del 20 al 28 de maig, amb 15 pobles de les Garrigues participants, 70 persones inscrites entre tots els pobles i molts més participants que no es van inscriure al concurs però van participar en la campanya engalanant carrers i cases.

En la seva intervenció, Villasha explicat que "l'objectiu de la campanya ha estat des del primer moment que la gent i els veïns dels nostres municipis participessin i que, amb una acció tan simple com posar flors a les cases, ens puguem sentir orgullosos de les Garrigues i dels pobles on vivim, convertint-los en uns pobles més agradables per viure-hi i també per ser visitats". Pel que fa a la participació, Villas ha destacat que "la campanya ha estat un èxit, entre tots hem fet que durant aquests dies les Garrigues fossin en boca de tothom".

 

El Consell de les Garrigues ha posat en marxa una nova campanya per fomentar la recollida selectiva a la comarca. Sota el lema 'A les Garrigues sabem la recepta', la campanya, que durarà tot l'any 2017, té l'objectiu de sensibilitzar als ciutadans de la comarca de la importància i la necessitat de segregar correctament els residus, facilitant així el reciclatge, reduint l'impacte ambiental i estalviant diners de les administracions locals.

Durant la presentació al Parc del Terrat de les Borges Blanques, el president de l'ens comarcal, Antoni Villas, ha explicat que "des del Consell hem agafat el compromís de complir amb el requisit de reciclatge de més del 50% que marca la Unió Europea de cara a l'any 2020". Segons Villas, "aquesta campanya està estructurada en dos vessants, per una banda, la conscienciació de la població de la necessitat de reciclar de manera selectiva, i per una altra, lluitar contra el malbaratament de recursos".

El vicepresident i conseller de Salut i Medi Ambient de l'ens comarcal, Jaume Setó, ha dit que aviat s'iniciarà la part de la campanya adreçada a la restauració per incidir en el reciclatge del vidre. "Implantarem nous contenidors perquè els bars i restaurants hi puguin abocar el vidre de manera més còmoda i eficient", ha afegit Setó.

Per la seva part, l'alcalde de les Borges, Enric Mir, ha felicitat al Consell Comarcal per la posada en marxa d'aquesta iniciativa de foment del reciclatge i ha insistit en "la necessitat de posar-nos les piles en la gestió eficient dels residus". "A la fita del 2020 hem d'anar amb uns nivells superiors al 50% de recollida selectiva, perquè no castigui massa els costos de la recollida i, sobretot, que puguem estalviar al màxim pel que fa a recursos", ha afegit Mir.

Segons el director d'Ecostudi, Ricard Vizcarra, "la recepta de com reciclar s'ha  extret del Consell de savis, compost per gent gran de la comarca. En el vídeo de presentació de la campanya, ells expliquen què s'ha de fer per segregar correctament i el fàcil que és". Aquest material audiovisual es pot veure a les xarxes socials del Consell Comarcal o al següent enllaç:  https://www.youtube.com/watch?v=m04ew4X-t_M

 

Actuacions

Durant la campanya es disposarà de punts d’informació a tots els municipis de la comarca, on educadors ambientals explicaran el contingut de la campanya als veïns. Als punts d’informació s’ensenyarà com funciona una planta de tractament de residus mitjançant ulleres de realitat virtual, i s’aprofitarà per enquestar als ciutadans sobre els seus hàbits de reciclatge i què creuen que es podria fer per millorar-lo.

A més dels punts d’informació, els educadors també es desplaçaran pels municipis amb una bicicleta retolada amb el missatge de la campanya, arribant així al màxim de ciutadania possible.

Es visitaran mercats setmanals, on també s’aprofitarà per entrevistar als paradistes sobre com segreguen els residus i quines necessitats tenen al respecte.

Es realitzaran tallers a tots els municipis per conscienciar sobre la necessitat de lluitar contra el malbaratament alimentari, i s’ensenyaran receptes per aprofitar aliments que d’altra manera acabarien al cubell de les escombraries.

També s’aprofitarà la presència als municipis per visitar a establiments generadors de residus, per tal d’informar de la campanya i conèixer les seves necessitats.

 

Una campanya 2.0

Al bloc de la campanya (www.blogscat.com/a/sabemlarecepta) s’informarà tota la població i es difondran els calendaris de les diferents actuacions. A més el bloc comptarà amb informació d’interès, horaris de recollida, informació per a grans productors, noves actuacions, receptes d’aprofitament d’aliments, etc. També es pot visualitzar el vídeo de la campanya.

Paral·lelament, les diferents actuacions es difondran mitjançant les xarxes socials i diferents continguts audiovisuals, amb l’objectiu de difondre al màxim el missatge.

 

El valor de separar bé els residus

Els residus dipositats correctament en els diferents contenidors o les deixalleries i punts verds reben tractaments adequats de recuperació. Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries primeres. En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia verda i de llocs de treball.

Pel que fa al retorn econòmic, existeix un cànon que grava els residus que van als abocadors o a les incineradores. El retorn econòmic d’aquest cànon es destina als ens locals. Aquells municipis que tenen valors alts de recollida selectiva són els que reben un import més alt, esperonant els ens locals a implicar la seva ciutadania.

El Consell Comarcal i l'Oficina Jove de les Garrigues han presentat un forfet que dóna accés a 21 piscines d'estiu de la comarca. Es tracta d'una iniciativa que van posar en marxa fa 9 anys.

Per poder accedir a les piscines d'altres municipis adherits, els usuaris només hauran de ser titulars d'un abonament individual o familiar de les poblacions pertanyents a la campanya i hauran de mostrar el DNI o identificació d'empadronament. Aquest forfet serà vàlid del 24 de juny al 2 de setembre.

Pel que fa a la piscina de Llardecans, els joves de 12 a 18 anys de la zona d'influència de l'Institut de la Granadella (Bellaguarda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms) també hi tenen entrada gratuïta i a l'inrevés.

Durant la presentació, el president del Consell, Antoni Villas, ha explicat que es tracta d'un projecte que va sorgir fa nou anys des de l'àrea de Joventut del Consell Comarcal per fomentar la comunicació i interrelació del jovent de les Garrigues i en les següents edicions s'ha anat generalitzat a tota la població. "Les piscines són llocs ideals per fer activitats i relacionar-se i aquesta iniciativa ho propicia encara més", ha explicat Villas. A més, ha afegit que "s'emmarca dins el pla estratègic de la comarca perquè l'orgull de la comarca ha de ser l'orgull de tots els pobles de les Garrigues".

Per la seva part, la tècnica de Joventut de l'Oficina Jove de les Garrigues, Marta Peiró, ha explicat que "l'objectiu del forfet és fomentar la cohesió i els intercanvis entre els ciutadans de les Garrigues i, especialment, els més joves". "Al mateix temps, amb aquesta iniciativa es vol potenciar l'ús de les piscines i incrementar el nombre d'abonaments de tota la temporada", ha afegit.

Els municipis adherits a la campanya són els següents: L'Albagés, l'Albi, Arbeca, Bellaguarda, les Borges Blanques, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l'Espluga Calba, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms i Vinaixa.

Els joves de 12 a 18 anys de Bellaguarda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms també tenen entrada gratuïta a les piscines de Llardecans (Segrià) i a l'inrevés.

El Concurs de Cassoles de Tros de Juneda arriba el proper cap de setmana a la 39a edició amb l’objectiu d’arribar a ser una festa tradicional d’interès nacional i amb la previsió de comptar amb més 90 colles participants.

El Concurs de Cassoles de Tros és un esdeveniment que va més enllà d’un concurs culinari, és una festa en la que se suma la gastronomia, l’esport, la cultura i altres activitats per a tota la família. Per aquest motiu, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, ha indicat que volen que sigui reconeguda com una festa gastronòmica d’interès nacional.

Amb aquest propòsit i per mantenir viva la tradició d’homenatjar la cuina dels pagesos elaborant un menjar senzill i cuinat amb el producte local de la temporada, han creat una nova comissió. 

Els actes es desenvoluparan durant tot el cap de setmana. Dissabte al matí, l’Ajuntament de Juneda organitzarà diferents activitats per als més joves, com tallers de manualitats i jocs sensorials o la 1a Cursa de Caragols. Per la tarda, com en anys anteriors, se celebrarà la 4a Cursa de les Cassoles de Juneda amb dos recorreguts a escollir: un de 10 km i un altre de 5,5 km així com una caminada popular de 8 km, apta per a tothom, i una altra més exigent de 14 km en el marc de la banqueta del canal i els Nous Salts.

Diumenge es farà el concurs pròpiament dit. Com a trets característics, cal mencionar que els concursants es poden presentar de forma individual o en colles. Cada colla es distribueix en parcel·les i s’ha de portar els seus propis estris de cuina i el material per cuinar la cassola. Hi poden participar persones de Juneda, però també de fora del poble. Les cassoles han de ser de terra i el foc de llenya. S’exclou l’arròs com a ingredient. Els visitants podran fer una degustació de cassoleta a un preu de 5 euros o bé l’opció de dinar de menú de cassola que costa 10 euros. Diumenge a la tarda tindrà lloc el lliurament dels premis.  El jurat el formen cuiners de prestigi com: Eugeni de Diego, antic cap de cuina d’El Bulli, Ruben Ruiz, actualment propietari i cuiner de la Taverna dels 11, i Núria Bàguena, professora i assessora de patrimoni culinari que investiga l’evolució i la història de la cuines al món. També formaran part del jurat cares molt conegudes com el Senyor Postu i en Quim Masferrer del programa El Foraster.

 

El Consell Comarcal de les Garrigues ha convocat el primer concurs per embellir els pobles 'Garrigues en Flor'. Amb aquesta iniciativa pretén implicar els garriguencs perquè guarneixin els seus pobles i així incentivar la seva participació en l’embelliment dels espais.

En la presentació celebrada a la Diputació de Lleida, el president de l'ens comarcal, Antoni Villas, ha explicat que aquesta iniciativa de promoció turística de les Garrigues s’inclou dins del pla estratègic amb l’objectiu de "posar en valor l’autoestima dels nostres pobles alhora que els visitants poden descobrir la seva bellesa".

Hi poden participar tots els veïns a títol individual, també els establiments i comerços dels pobles que vulguin decorar els balcons, carrers, façanes i entrades amb flors i plantes naturals. 

Una quinzena dels 24 pobles garriguencs s’han sumat a concursar: l’Albagés, l’Albi, Arbeca, Bellaguarda, Bovera, Cervià de les Garrigues, El Cogul, Fulleda, la Granadella, Juncosa, Juneda, Puiggròs, Tarrés, El Vilosell i Vinaixa. 

Aquests ajuntaments guarniran amb flors espais municipals com carrers, porxades i racons per tal de posar en valor la bellesa i l’encant dels pobles de les Garrigues. 

Aquests espais han d’estar decorats i exposats del 20 al 28 de maig.

Hi haurà un jurat encarregat de seleccionar els guanyadors i que estarà format pel president del Consell Comarcal de les Garrigues, dos tècnics del consell i dos representants vinculats a la jardineria. 

Durant el mes de juny es farà públic el veredicte valorant el millor carrer engalonat. També es premiaran les millors balconades i/o entrades. Es valoraran aspectes com la originalitat i l’impacte visual, la composició i proporció, la qualitat artística i el disseny, l’harmonia dels colors i la proporció.  

Paral·lelament es farà un concurs d’Instagram on la temàtica serà les flors (#lesgarriguesenflor).

Pàgina 1 de 23