Articles filtrats per data: Dimecres, 06 Març 2019

Divendres comença el ‘MMEU’ Moments Màgics Espais Únics, el repertori artístic de Cervera Capital Cultura Catalana 2019 en set espais singulars de la ciutat. La primera edició de Moments Màgics Espais Únics (MMEU), anomenada ‘Sota Teulada’, proposa nou activitats diferents durant el cap de setmana del 8 al 10 de març en set ubicacions com el Carreró de les Bruixes, Cal Corominas, la Biblioteca de la Universitat, la cuina de la Casa Duran i Sanpere, el Paranimf de la Universitat, l’Arxiu Comarcal de la Segarra i La Farinera.

Durant aquests tres dies Cervera serà l'escenari de la música de Mazoni, Beth Rodergas o el Quartet Teixidor, la dansa de la Companyia Sol Picó, el teatre ‘Les Veus Silents de la Passió Medieval’, la poesia urbana de Dani Orviz i Salva Soler, el teatre familiar de la Companyia La Guilla Teatre i tastos gastronòmics, entre altres. La gastronomia també hi tindrà un espai reservat amb el maridatge en format japonès i italià del xef Sergi Ortiz i el sommelier Juanjo Ceresuela, amb productes de la comarca de la Segarra i vermuts a la Casa Dalmases.

El ‘MMEU’ ofereix accions artístiques de petit format i poca durada, on la música, el teatre, la dansa, la poesia, l’art urbà o la gastronomia serviran perquè els espectadors descobreixin espais i racons de Cervera. El projecte preveu dues edicions, ‘Sota Teulada’, i a ‘Cel Obert’, que se celebrarà al mes de juliol.

 

Proximitat i noves formes artístiques

  El divendres 8 de març, Jaume Pla, Mazoni, presentarà el seu nou disc, Carn, os i tot inclòs, un exercici de reinvenció i simplificació de les seves cançons per mostrar l’essencial: la melodia i la lletra.

_____Mazoni, Cal Corominas, divendres 8 de març, 20, 21.30 i 23 hores. Preu: 5 €

El mateix divendres, el Paranimf de la Universitat de Cervera acollirà un combat poètic entre Dani Orviz i Salva Soler, dos dels referents del moviment ‘Poetry Slam’, que presenta el ‘show’ com un enfrontament de boxa, en el qual el públic decideix el guanyador.

_____Dani Orviz VS Salva Soler, Paranimf de la Universitat de Cervera, divendres 8 de març, 21 i 22.30 hores. Preu: 5 €

 

Sessió de poesia urbana a dos instituts de Cervera

Abans del combat poètic, 240 alumnes de l’IES Antoni Torroja i de l’IES La Segarra gaudiran d’una sessió adaptada de poetry slam, a càrrec de Salva Soler, un dels participants en l’actuació. La iniciativa respon a la demanda dels mateixos instituts perquè els estudiants coneguin aquest format innovador de poesia urbana. Aquesta acció s’emmarca en la voluntat de Cervera Capital Cultura Catalana 2019 d’acostar les manifestacions artístiques a nous públics.

L’endemà, dia 9 de març, destaquen les actuacions de la Companyia de dansa Sol Picó i de la cantautora Beth Rodergas.

Sol Picó oferirà l’espectacle Halab, que fa referència al nom que rebia antigament la ciutat siriana d’Alep, i que reflexiona sobre el drama humanitari dels refugiats. En el muntatge hi participen 15 alumnes de l’escola de dansa Montse Esteve de Guissona i DAS Dance Arts Studios de Cervera, amb la música en directe de la soprano Begoña Alberdi.

_____Companyia Sol Picó, Halab, Farinera, dissabte 9 de març, 19.30 i 21 hores. Preu: 5 €

_____Beth Rodergas, Família, Cal Corominas, dissabte 9 de març, 21.30 i 23 hores. Preu: 5 €

 

Tradició i gastronomia

La Biblioteca de la Universitat de Cervera acollirà dissabte i diumenge Les Veus Silents de la Passió Medieval, un homenatge a les dones que acompanyen Jesucrist poc abans de la seva mort i crucifixió. Clàudia, la dona de Ponç Pilat, Verònica, que acompanya Jesús a la creu, la seva mare, la Verge Maria, i Maria Magdalena, la primera persona que veu a Crist ressuscitat.

_____Les Veus Silents de la Passió Medieval, Biblioteca de la Universitat de Cervera, dissabte 9 de març, 18 i 20 hores i diumenge 10 de març, 13 hores. Preu: 5 €

L’àmbit gastronòmic també aportarà el seu vessant innovador a Cervera Capital Cultura Catalana 2019. Així, divendres 8 i dissabte 9 de març, el xef Sergi Ortiz i el sommelier Juanjo Ceresuela realitzaran un maridatge en format japonès i italià, respectivament, amb productes de la comarca de la Segarra. L’activitat es durà a terme a la cuina de la Casa Museu Duran i Sanpere.

 _____Tast maridatge de fusió cerverina, Casa Museu Duran i Sanpere, divendres 8 i dissabte 9 de març a les 20.30, 21.30 i 22.30 hores. Preu: 20 €. Aforament: 25 persones

______ Vermut, Casa Dalmases, dissabte 9 de març de 10.00 a 14.00 h i 10 de març de 10.00 a 14.00 h

 

Contes i patrimoni clàssic

El mateix dissabte 9 de març, el teatre familiar i la recuperació patrimonial seran protagonistes de la programació. El mític Carreró de les Bruixes acollirà la Carretada de Contes. La companyia La Guilla Teatre explicarà les aventures de la Filigrana Gràcia i en Joseph Tour, acompanyats del seu carro d’històries, amb el qual practiquen el seu ofici: el de trobadors.

La recuperació del patrimoni musical que es conserva a l’Arxiu Comarcal de la Segarra és la base del concert que interpretarà el Quartet Teixidor. A través de la formació, es podran sentir Les set últimes paraules de Crist a la Creu de Haydn i el segon dels sis quartets de Josep Teixidor, del qual només n’hi ha una còpia manuscrita a l’Arxiu.

_____Carretada de Contes, Companyia La Guilla Teatre, Celler del Carreró de les Bruixes, dissabte 9 de març a les 11.30 i 17.30 hores i diumenge 10 de març a les 11 hores. Preu: 5 €

_____ Quartet Teixidor, Arxiu Comarcal de la Segarra, dissabte 9 de març a les 12.30 i 19 hores i diumenge 10 de març a les 12 hores. Preu: 5 €

Publicat a Cervera

L’espai autogestionat i cooperatiu de La Soll de Tàrrega es prepara per un 8 de març, Dia Internacional de les Dones, reivindicatiu i ple d’activitats. Des de la comissió gènere de l’entitat s’han preparat un seguit d’exposicions i una xerrada-debat obertes a tota la ciutadania. L’espai també s’ha sumat als actes organitzats per totes les assemblees o entitats de dones de Tàrrega el mateix dia 8, que començaran amb una manifestació a les 12 del migdia a la plaça del Carme i amb la lectura del manifest a les 1 del migdia a la plaça del Laberint.

El dissabte 9 es podran visitar a La Soll tres exposicions relacionades amb les dones: La lluita per l’oportunitat de viure. Les dones durant la segona República, la guerra, el franquisme i la construcció de la democràcia cedida per l’Institut Català de les Dones que tracta; La primera dona que... una exposició d’elaboració pròpia en què es coneixerà per exemple quina va ser la primera dona alcaldessa de Catalunya i en quin any, quina va ser la primera en poder cursar estudis superiors, primera nominada als oscars..., i finalment també hi haurà l’exposició Política i feminisme, també d’elaboració pròpia en què es podran veure diferents discursos de dones polítiques i/o que han influenciat en política i conèixer més sobre aquestes dones i els temes dels que parlen.

El mateix dissabte durant l’hora del vermut es farà una xerrada-debat a càrrec de Mireia Fontanet i Sònia Olivares que parlaran sobre el Backlash! El contracop, el blachlash és l’estratègia del patriarcat per eliminar totes les fites obtingudes per les feministes. Un cop finalitzat hi haurà un dinar popular i durant la tarda l’espai col·laborarà en l’organització de La Gamverrada, la trobada de bestiari popular i festiu català portat per dones que organitzen Les Verretes.

Les exposicions també es podran visitar diumenge d’11 del matí a 2 del migdia. Aquest mateix dia hi haurà també vermut feminista amb música a càrrec de Dirty Brown.

 

Publicat a Tàrrega