Dilluns, 30 Maig 2016 18:19

El Centre de Recerques Mascançà estrena la sèrie documental 'La memòria del Pla, 1931-1955'

Valorar aquest article
(0 vots)

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà presentarà els primers tres dissabtes de juny a Mollerussa La memòria del Pla, 1931-1955, un projecte format per tres documentals que, a través de les vivències dels padrins i padrines de la comarca, retrata tres períodes clau de la història contemporània al Pla d’Urgell: la Segona República, la Guerra Civil i els primers anys de franquisme. Aquest treball de recuperació de memòria oral va començar l'any 2009.

El proper dissabte 4 de juny a partir de les 7 de la tarda es presentarà el projecte al Centre Cultural de Mollerussa on es visionarà el documental sobre la Segona República i es farà un petit homenatge a les persones que han participat al projecte. El dissabte 11 de juny a la mateixa hora i el mateix emplaçament es projectarà el film sobre la Guerra Civil i dissabte 18 el de la Postguerra. L’entrada és lliure i gratuïta per a tothom.

 

Recuperar i preservar la memòria oral

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell va impulsar el projecte de La memòria del Pla, 1931-1955 amb la intenció de conservar les vivències dels padrins i padrines de la comarca mitjançant l’enregistrament audiovisual, per evitar que es perdessin amb la seva desaparició física. A dia d’avui, Mascançà ja ha realitzat entrevistes a 60 persones diferents, de tots els municipis de la comarca, de diferents visions socials i tan homes com dones. Les persones entrevistades tenen en comú que formen part d’una àmplia generació nascuda entre finals dels anys 10 i primers anys 30, però sempre abans de la Guerra Civil.

 

Tres documentals, un fil històric del Pla d’Urgell

Els documentals, de gairebé una hora de durada cadascun, donen veu a testimonis directes de fets com la proclamació de la Segona República al Pla d’Urgell, com es van viure les lluites socials i polítiques encetades arrel d’aquest període (com les del Canal d’Urgell o les dels mitgers), l’esclat de la Guerra Civil als pobles, com es va gestionar el període revolucionari o com era la vida amb el front de guerra ben a prop. Finalment, els testimonis expliquen com van viure els primers anys del nou règim franquista, la repressió, l’exili o la instauració del nou poder.

L’equip que ha dut a terme tot el projecte està format per l’historiador Jordi Soldevila i la periodista Laia Soldevila i ha comptat amb la col·laboració de diversos tècnics audiovisuals. El documental ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic en els seus inicis, posteriorment del Ministerio de la Vicepresidencia i de la Diputació de Lleida. Diversos ajuntaments han col·laborat facilitant els contactes, així com persones a títol individual. 

Llegit 781 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar