Dimarts, 29 Maig 2018 15:12

Mollerussa impulsa un protocol pioner a Lleida per actuar en casos d’okupacions

Valorar aquest article
(0 vots)
La iniciativa compta amb el suport de tots els grups municipals. La iniciativa compta amb el suport de tots els grups municipals. Laia Pedrós

El ple de l’Ajuntament de Mollerussa donarà llum verda aquest dijous 31 de maig a un protocol d’intervenció en matèria d’okupacions il·legals, que és pioner a la demarcació de Lleida segons ha assegurat l’alcalde, Marc Solsona. La iniciativa compta amb el suport de tots els grups polítics amb representació al consistori i té l’objectiu de treballar de forma transversal per detectar els casos d’okupacions il·legals del municipi, analitzar-les, reconduir els casos d’emergència social i actuar de forma contundent per la via legal en la resta de supòsits.

L’alcalde, acompanyat pels portaveus de la resta de grups polítics, ha destacat que “volem fer arribar a la ciutadania el missatge públic que Mollerussa som una ciutat que es preocupa i actua en matèria d’okupacions”.

Si bé, el primer edil no ha volgut avançar el nombre de casos d’okupacions detectats i existents a la ciutat, si que ha reconegut que n’existeixen i que aquest protocol servirà també per “fer un mapping municipal d’aquestes realitats”.

Solsona ha afegit que “analitzarem la realitat socioeconòmica de la família que està okupant i, si està tenint algun avantatge social, el fet de constatar que vol continuar en la il·legalitat provocarà que es revisin aquests avantatges”. Així mateix, també ha destacat, tal i com recull el protocol que “cap ocupació il·legal pot ser el pas previ a l’obtenció d’un habitatge” sinó que s’estudiarà cada cas i si la família està disposada a revertir la situació d’il·legalitat entrarà al circuit habitual previst.

Per la seva part, el portaveu del grup municipal d’ERC, Engelbert Montalà, ha insistit en “la importància del treball transversal que permet abordar el problema d’una manera molt diferent.

La portaveu del grup municipal del PSC, Teresa Ginestà, per la seva banda, ha dit que “es tracta d’un tema de ciutat al que ens sumem” ja que amb aquest “protocol de mediació transversal permetrà buscar solucions a les famílies que ho necessiten i intentar actuar contra els abusos que es produeixen malgrat les potestats que tenim a hores d’ara els ajuntaments”.

També s’ha expressat en aquests temes el portaveu del grup municipal del PP, Joan  Simeón, qui ha indicat que “aquest protocol transversal que ens ajudarà a donar celeritat a conflictes tant en l’àmbit humà com en l’àmbit judicial a l’espera que la llei que possiblement es tramiti a l’octubre ens ajudi a portar millor això endavant”.

D’aquesta manera, amb l’objectiu d’unificar els criteris en les actuacions que ja es duien a terme ara des de les diferents àrees municipals implicades, l’Ajuntament va creure convenient impulsar la creació d’una Mesa de Coordinació en Matèria d’Ocupacions, que es reuneix en sessió ordinària cada dos mesos i la primera missió de la qual ha estat l’elaboració d’un protocol d’actuació que regula els circuits d’intervenció en funció de casa cas.

Pel que fa al protocol, defineix 4 estadis d’actuació, sent el primer el de detecció i identificació que du a terme la Policia Local des del primer moment en què es té coneixement d’una okupació il·legal d’un habitatge. És en aquest punt quan els agents confirmen l’okupació, identifiquen les persones que la duen a terme i en valoren les circumstàncies per si cal actuar d’urgència en casos de risc de vulnerabilitat o de deficiències estructurals de l’habitatge, per exemple, o bé remetre les diligències al Jutjat en cas de denúncia.

Segons ha indicat l’alcalde, el protocol servirà per definir dos tipologies de casos: els moguts per la necessitat però que tenen intenció de revertir la situació i els que no estan disposats a canviar les condicions d’il·legalitat en què viuen. En els cas dels primers, s’ha previst la signatura d’un document de compromís de col·laboració per iniciar un pla de treball de manera que, a través de la Borsa d’Habitatge, se’ls inclourà en el circuit per reconduir el cas a un lloguer social o, en funció de la problemàtica, estudiar altres vies de treball que garanteixin el dret a l’habitatge. En cas que les persones detectades no demostrin cap interès en revertir la seva situació d’il·legalitat i mentre no es resolgui el cas per la via judicial en els casos que la propietat hagi interposat una denúncia, es revisarà si poden continuar sent beneficiaris d’ajuts socials en cas que en tinguin.

Llegit 131 vegades Darrera modificació el Dimarts, 29 Maig 2018 15:20

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar