Diumenge, 17 Març 2019 08:48

El president Torra afirma que "Sant Josep és una de les fires més importants del país"

Valorar aquest article
(0 vots)
Visita de les autoritats al 4t Saló del Tractor. Visita de les autoritats al 4t Saló del Tractor. Laia Pedrós

El president de la Generalitat, Quim Torra, va definir ahir la Fira de Sant Josep de Mollerussa com una “fira que transcendeix del seu valor local per ser una fira de país, una de les fires més importants de Catalunya d’un sector que tant la consellera d’Agricultura com jo posem al capdamunt de les prioritats del nostre govern”. Torra, que va inaugurar la 147a Fira de Sant Josep, va destacar que Mollerussa és la referència d’un “sector cabdal del país que volem: competitiu, emprenedor i viu”. En aquest sentit, el cap de l’executiu català va elogiar la capacitat de Mollerussa de combinar “tradició i modernitat” i d’haver persistit durant aquests gairebé 150 anys, “uns anys en què tant el país com la fira han viscut de tot, bons moments, moments més durs i complicats així com moments de repressió, com ara. En qualsevol cas hem sabut tirar endavant i ens hem marcat el repte de seguir lluitant per arribar a fites com aquesta”, els 147 anys de la Fira de Sant Josep, que va definir com “un puntual, un motor de l’economia i del sector agrícola català”, en especial de Ponent, “ja que Lleida concentra el 46% del total de la superfície agrícola en explotació de Catalunya i la producció total de Lleida representa més de la meitat de tot Catalunya, un 56,61”.

Torra va inaugurar la 147a Fira de Sant Josep acompanyat de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; del director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, i de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, entre altres autoritats locals i comarcals.

 

Llarga trajectòria firal

En el seu parlament, l’alcalde, Marc Solsona, va posar al servei del sector econòmic i de l’emprenedoria “l’expertesa, les infraestructures i també els recursos humans de Fira de Mollerussa, ja que sabem fer fires, som professionals i volem ser aliats d’èxit de qualsevol que vegi en Mollerussa i en Ponent el seu mercat o aparador”. Segons Solsona, “el nostre objectiu com a ciutat, en un entorn canviant i global, és que les decisions importants no passin de Mollerussa sinó que passin per Mollerussa i, a poder ser, a Mollerussa”. Per a Solsona, “Mollerussa i les terres de Lleida som el rebost de Catalunya i la punta de llança del sud d’Europa dels sectors agraris i ramaders”.

Solsona va destacar que la Fira de Sant Josep no és només un espai expositiu sinó que compta amb un espai demostratiu i un ampli programa de jornades tècniques amb presentacions d’innovacions, que la converteixen en un referent i l’epicentre del debat dels professionals del sector. L’alcalde també va indicar que 147 anys de fira són sinònim de “capacitat d’adaptació, transformació i modernització amb nous reptes constants, ara amb l’arribada de les noves tecnologies”.

Després dels parlaments, que van tenir lloc a la sala d’actes del Centre Cultural, la comitiva es va desplaçar al recinte firal on el president de la Generalitat va tallar la cinta per inaugurar de forma oficial del certamen. Seguidament, les autoritats van visitar el quart Saló del Tractor, que té caràcter biennal i se situa al camí de Belianes, i van recórrer part del recinte exterior saludant alguns dels 294 expositors en la present edició de la Fira de Sant Josep.

 

Suport als joves i a les dones pageses

El president de la Generalitat, Quim Torra, va mostrar un suport especial del govern als joves i a les dones pageses i va felicitar l’organització de la Fira de Sant Josep de Mollerussa perquè “posa el punt d’anàlisi en el relleu generacional del sector”. En aquest sentit, va posar en valor l’Aplec dels Joves del Camp, que dilluns celebrarà la seva quarta edició sota el lema Som imprescindibles. Encara no t’ho creus?, acte que estarà presidit per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. Torra va dir que “no volem un país amb un gran cap i unes comarques desvalgudes” sinó que “necessitem un país equilibrat, sostenible, ple de gent i ple de vida a tot arreu, per això necessitem posar en valor i professionalitzar la pagesia”. En aquest sentit, va destacar que la conselleria d’Agricultura treballa en el repte de lluitar contra el possible despoblament per la no successió familiar dels treballs en el camp. Torra va insistir que els pagesos “som imprescindibles i ens ho hem de creure, i aquest país s’ho ha de creure, hem de fer un esforç de cultura per dir que sense la pagesia i sense aquest país equilibrat, no ens en sortirem, no és el país que volem, no és la República que volem ni per la que treballem”. Pel que fa a les dones, el president de la Generalitat va recordar que el govern ha aprovat recentment el Consell assessor de dones del món rural i marítim perquè “volem incorporar de manera transversal les polítiques de gènere a tot arreu”. Segons Torra, “volem que les dones pageses se sentin reconegudes, valorades i, com els jjoves, imprescindibles”.

 

L’alcalde denuncia l’extrema anormalitat que viu el país

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va aprofitar el seu discurs per denunciar l’extrema anormalitat institucional i política que viu el país recordant que l’any passat les dues màximes autoritats del sector agrari, el president Carles Puigdemont i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, no van poder assistir a la Fira de Sant Josep(si bé Puigdemont va participar-hi a través de videoconferència) perquè “estaven i estan a l’exili per un delicte de base democràtica que només ho és a l’Estat espanyol”. Durant l’acte inaugural, Solsona va dedicar unes paraules de “suport i escalf” a tots els exiliats polítics i en especial als presos polítics coincidint amb la celebració del judici del procés.

Llegit 38 vegades Darrera modificació el Diumenge, 17 Març 2019 08:53

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar