Articles filtrats per data: Dimarts, 16 abril 2013

El Casal per a la Gent Gran de Mollerussa va acollir ahir un taller per aprendre a fer cupcakes, a càrrec de Melisa Sassi, el qual va comptar amb una vintena de participants interessades en posar en pràctica diferents receptes per l’elaboració d’aquest dolç així com també diverses cremes per decorar.

Durant el taller, que va durar dues hores, les participants van aprendre també com fer decoracions amb fondant o a modelar petites figures així com també l’ús dels filtres, els tallants o els colorants.

Publicat a Mollerussa

Les jornades de portes obertes que es van dur a terme la setmana passada a La Salle de Mollerussa i les visites al propi centre de famílies durant aquests set últims dies donen un balanç molt positiu de l’interès pels cicles formatius que ofereix La Salle per al proper curs escolar. Les noves titulacions han estat les que han presentat un interès major. Així doncs, del centenar de persones que s’han apropat al centre, han mostrat principalment el seu interès pels cicles d’Automoció, pel d’Emergències Sanitàries i pel d’Automatismes i robòtica industrial.
Tot i així, aquestes xifres no perjudiquen a la resta de cicles del centre que mantenen i pugen en molts casos l’interès que es tenia en els mateixos períodes d’anys anteriors. És el cas de tota la formació referent a gestió econòmica, concretament per als cicles d’Administració, Finances i Direcció; Comerç Internacional, Transport i Logística; i Gestió Administrativa i comercial.
Aquestes dades encara no són oficials perquè els alumnes encara no poden inscriure’s. Les dates de preinscripció són del 14 al 24 de maig i les de matrícula de l’1 al 9 de juliol.
A les persones que van visitar el centre els sorprenia especialment els convenis que es tenen amb empreses o institucions del sector. És el cas del cicle formatiu de grau superior de Sistemes de Telecomunicacions i Tnformàtics el qual ha signat un conveni per a fer pràctiques al centre audiovisual de referència Magical Media durant tres anys. Aquesta experiència, que va començar el passat desembre, ha fet que avui mateix, els alumnes de primer de l’esmentat cicle s'encarreguin a les set de la tarda de realitzar i retransmetre en directe via streaming la conferència anual de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que organitza el Col·legi de periodistes de Lleida.
Un altre fet que l’avaluació in situ de les famílies destacava com a molt positiu són les instal·lacions i el material del que es disposa. En cada un dels deu cicles, els alumnes treballen amb situacions reals que es trobaran al món laboral i això requereix, com ha fet La Salle de Mollerussa, de disposar d’un ampli ventall d’espais i eines per als alumnes. 

Publicat a Mollerussa

El XXIX Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, que se celebrarà al Pavelló Firal de Mollerussa fins al 3 de maig, obre portes el 23 d’abril amb l’organització la segona marató de lectura en veu alta des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre en la qual està previst que hi participin al voltant de 300 persones. Aquesta és una de les activitats que inclou el certamen, que avui s’ha presentat a Mollerussa de la mà de l’alcalde Marc Solsona; la secretària tècnica del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Marga Mateu, i la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé.

El saló, que és el més gran d’aquestes característiques de l’Estat espanyol ja que alberga 4.500 volums exposats en un espai de 3.000 metres quadrats, comptarà amb una desena d’activitats paral·leles així com també 6 exposicions temàtiques, entre les que destaca la monogràfica De cap a l’aventura, ja que precisament els llibres d’aventures seran el centre del certamen d’enguany, segons ha explicat Solsona, que ha afegit que “Mollerussa continua sent referent a l’hora d’apostar per la literatura infantil i juvenil i posicionar-se en un sector bàsic en el futur del país com es estimular l’hàbit de la lectura que ens millora com a persones”. L’alcalde també s’ha referit al fet que la capital del Pla d’Urgell porti ja 11 edicions consecutives acollint el saló precisament per “perquè creiem que és una eina bàsica estratègica malgrat la crisi econòmica”.

A banda de la marató de lectura en veu alta, emmarcada dins les activitats de Mollerussa, municipi lector, el saló acollirà també una activitat que sota el nom Millor que nou! A l’escola, reduïm i reutilitzem vol conscienciar sobre la necessitat de reutilitzar els productes per allargar-ne la vida i evitar així la generació de residus. L’activitat, en la qual participaran els centres escolars de ciutat a través de les AMPA o associacions d’alumnes i que compta amb la col·laboració de les regidories d’Ensenyament, Cultura i Medi Ambient, tindrà lloc el 27 d’abril des de les 11 del matí i fins les 2 del migdia i consistirà en l’intercanvi de material de segona mà relacionat amb el món educatiu, segons ha dit la regidora d’Ensenyament, Rosalía Carnicé, la qual ha explicat que es tracta d’un proposta que surt del Consell Escolar Municipal i que s’emmarca dins del Pla Educatiu d’Entorn.

La presentació de l’experiència duta a terme a l’escola sobre la poesia de Miquel Martí i Pol pel mestre Ramon Besora en vida del poeta serà una altra de les activitats que acollirà el saló en commemoració del desè aniversari de la seva mort. Així mateix, hi haurà tallers de robòtica educativa a càrrec d’Engijoc, sessions de contes i tallers de la mà de l’Associació Pomarones així com espectacles familiars com el que portarà la companyia Xip Xap amb Els Músics de Bremeno la ballaruga  d’arreu del món de Rah-mon Roma així com també una sessió de contes de la mà de la televisiva porqueta Peppa Pig, segons ha explicat la directora de la biblioteca, Diana Solé.

També la poetessa Joana Raspall, que al juliol celebrarà el centenari de la seva vida, serà protagonista del saló amb un espectacle de titelles basat en els seus poemes a càrrec de la companyia Marduix Titelles i també amb dues exposicions més: Escaleta de versos. Joana Raspall, graó a graói L’àvia feliç. Poemes de la Joana Raspall, una proposta de 38 il·lustradors que presentaran la seva interpretació gràfica dels poemes d’aquesta autora sota la direcció de l’il·lustrador Ignasi Blanch, segons ha indicat Marga Mateu. Les exposicions que completaran el saló serà la Selecció dels millors llibres del 2012 i les Novetats i fons editorial en la que hi participen una desena d’editorials catalanes que exposen les millores obres del seu fons i les novetats de l’any, ha afegit la secretària tècnica del ClijCAT la qual ha dit que “tot i la crisi per la qual passa el sector, alguna cosa s’està fent bé perquè la producció de llibre infantil i juvenil està al mateix nivell i els nens i nenes llegeixen molt més del que ho feien fa uns anys”.

El Saló, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa, va rebre l’any passat la visita de més de 10.000 persones de les quals 2.600 van ser escolars en visita guiada, una xifra aquesta última que espera repetir-se enguany tot i que encara no està acabada de perfilar la inscricpció. Els escolars que hi participin podran conèixer de primera mà el treball de 8 escriptors i il·lustradors d’arreu de Catalunya, segons ha afegit Diana Solé.

Així, el certamen comptarà amb la presència del narrador de contes Albert Estrenge, que serà l’encarregat de dur a terme les sessions destinades als infants de 3 a 5 anys. Pels escolars de 5 a 7 anys, s’ha pensat l’il·lustrador Valentí Gubianas. L’escriptor i il·lustradors Lluís Farré s’adreçarà als nois i noies d’entre 8 i 10 anys mentre que per als escolars de 8 a 12 s’ha contactat amb Pere Martí, el qual explicarà la seva experiència en literatura infantil i juvenil a través de la seva professió com a docent i també com a col·laborador de diferents mitjans de comunicació. Conèixer de primera mà el personatge d’Elvis Riboldi, creat per l’escriptor Jaume Copons i l’il·lustrador Òscar Julve, és una altra de les opcions que presenta el saló per a nois i noies d’entre 8 i 12 anys. Pels adolescents, s’ha organitzat la visita de l’Ernest Codina i el Roger Carandell, autors del llibre oficial Adolescents.cat,una web amb més de 140.000 usuaris per mes on a part dels redactors hi ha també experts amb psicologia per respondre millor les preguntes dels adolescents.

El certamen serà utilitzat en horari lectiu pels centres escolars, mentre que la resta d’horari i els caps de setmana estarà obert al públic en general. Els horaris són de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 15 a 20 hores i els dissabtes i diumenges d’11 a 14 i de 16 a 20 hores.

Publicat a Mollerussa