Articles filtrats per data: Divendres, 10 Novembre 2017

Membres del Cos d’Agents Rurals, amb la col·laboració dels Agents deth Mièi Ambient del Conselh Generau d’Aran, van fer la setmana passada una entrada i un registre en un domicili particular de Canejan (Vall d’Aran) per tal d’investigar un presumpte delicte contra la fauna, consistent en la tinença d’espècies protegides dissecades. Sota la direcció del Jutjat d’Instrucció de Vielha i Mijaran, durant l’escorcoll al domicili van trobar 40 galls fers dissecats, a més d’altres espècies protegides i cinegètiques. Els animals han estat comissats cautelarment fins que el propietari, veí de Barcelona, en pugui acreditar la seva procedència legal.

L’actuació es va iniciar gràcies a l’estreta col·laboració entre el Cos d’Agents Rurals i el Conselh Generau d’Aran, que va alertar d’una casa que s’anunciava en una pàgina de lloguer d’habitatges per internet, i que en una de les fotos s’hi veia una gran vitrina amb diversos exemplars dissecats de gall fer (Tetrao urogallus).

El gall fer és una espècie estrictament protegida a Catalunya des de l’any 1979. La seva població pirinenca es troba en una situació vulnerable, i la seva població a la serralada Cantàbrica és declarada en perill d’extinció. La seva caça és permesa en alguns països de l’Est d’Europa com Romania.

Amb autorització judicial i amb presència de la lletrada de l’Administració de Justícia, els Agents Rurals van escorcollar l’habitatge i les dependències annexes, comprovant la possessió de 40 exemplars dissecats de gall fer, un de gall fer becnegre, quatre galls de cua forcada, tres grèvols i un becut. Tots aquests animals van ser comissats cautelarment i es custodien en dependències dels Cos d’Agents Rurals, a disposició judicial.

Una ordre de la Generalitat valora econòmicament cada gall fer amb 1.800€. La seva tinença pot constituir un presumpte delicte contra la fauna, castigat amb pena de presó de 6 mesos a 2 anys o multa de 8 a 24 mesos. La possessió també constitueix una infracció administrativa molt greu de la Llei de Protecció dels Animals, que es sanciona amb multa de 2.001 a 20.000€.

Els membres del Cos d’Agents Rurals, amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, i del Conselh Generau d’Aran, estan investigant la documentació i els precintes aportats per la persona investigada,  la data de la mort dels animals i el seu origen geogràfic, per tal de determinar la seva situació legal a Catalunya.

Un total de 518 alumnes de segon de primària d’escoles de l’Urgell van assistir el passat 9 de novembre a la representació teatral de ‘La rateta’ a càrrec de la companyia de Castellserà Campi qui Pugui. Amb aquesta activitat es va donar el tret de sortida del XVIII Programa Comarcal de Suport a l’Educació de l’Urgell.

L’obra es va representar al Teatre Ateneu de Tàrrega i el Consell Comarcal va facilitar el transport de 8 autocars des dels pobles fins a la capital així com de la meitat de la representació teatral. 

Publicat a Tàrrega

Prop de 200 nens i joves de les escoles Minyons d'Urgell de Fondarella, La Salle i Les Arrels de Mollerussa han participat aquest divendres a la MLP Kids, un espai creat l’any passat dins la Mollerussa Lan Party i amb el qual es vol apropar el saló a un públic més jove que, sense encara no tenir l’edat necessària per inscriure-s'hi, pugui conèixer i participar en la trobada tecnològica, la qual va obrir portes dijous a la tarda i s'allargarà fins diumenge a la tarda en una sessió non estop de 72 hores.

Pel que fa al grup de La Salle de Mollerussa, alumnes de 2n d’ESO han participat en un taller d’Scratch, aprenent els conceptes bàsics de programació, desenvolupant-los després en un temps limitat i ajudats en els seus dubtes per estudiants de grau superior del centre, els quals han canviat avui el seu rol d’alumne pel de professor, segons ha explicat Josep Maria Llubes, docent de grau a La Salle i responsable de la iniciativa.

L’escola Minyons d’Urgell de Fondarella ha participat a la MLP amb alumnes de 4t a 6è de primària, els quals han treballat en un taller sobre una aplicació en esports i en un campionat d’esports electrònics.

A la tarda hi ha assistit alumnes de l'escola Les Arrels. 

Sobre la segona edició de la MLP Kids dins la Mollerussa Lan Party, Eduard Roca, representant de l’Associació Mollerussa Lan Party, organitzadora juntament amb Fira de Mollerussa del certamen, ha dit que s’ha ampliat amb diferents propostes en les quals enguany han participat aquests tres centres amb gairebé 200 estudiants. Roca ha afegit que “creiem que aquest és el futur de la Lan Party”, en referència a afavorir que els nens i joves “no només coneguin la tecnologia treballant i jugant sinó que vegin que es poden fer moltes altres coses”. 

Publicat a Mollerussa
Divendres, 10 Novembre 2017 17:56

Cubells aprova una rebaixa del 10% de l'IBI urbà

L’Ajuntament de Cubells ha acordat rebaixar un 10% l’Impost sobre els Bens Immobles (IBI) urbà, deixant la taxa per l’exercici del 2018 al 0’9 per cent. A més, el consistori també ha acordat rebaixar-lo un 10% més el 2019 i un 5% més el 2020, és a dir, que en els propers tres anys es rebaixarà l’impost un total del 25%, quedant la taxa final en el percentatge del 0,75%.

Josep Regué, alcalde del municipi, ha recordat que fa uns anys, degut a les necessitats de finançament del consistori, l’equip de govern es va trobar forçat a incrementar l’IBI urbà fins a l’1% sobre els valors cadastrals. “Superades les dificultats peremptòries que van portar a realitzar aquest increment, i havent arribat a trobar una estabilitat pressupostària que ens permet complir els terminis dels pagaments ordinaris, hem considerat que era el moment de premiar aquest esforç per part dels veïns  de Cubells i la Torre de Fluvià i rebaixar finalment aquesta taxa”, explica l’alcalde.

Aquest acord municipal s'ha fet per unanimitat entre els dos grups de regidors de PDeCAT i ERC.

 

El Consell de l’Urgell ha editat una nova guia per potenciar el turisme a la comarca. Sota el nom ‘Apropa’t a l’Urgell’, la guia, de 32 pàgines, conté informació del patrimoni, la gastronomia, les tradicions artesanes, les fires i festes així com diferents rutes per conèixer els diferents pobles de l’Urgell. De moment se n’han editat 3.000 exemplars en català. Properament està previst editar la guia també en castellà i anglès. Per al president de l’ens comarcal, Salvador Bonjoch, “fomentar el turisme a l’Urgell és imprescindible per ajudar a l’economia i facilitar que els joves puguin quedar-se al territori amb els seus propis negocis per evitar així la despoblació”.

 

Publicat a Tàrrega