Articles filtrats per data: Dimarts, 13 Febrer 2018

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha convocat un concurs per cobrir una plaça de monitor o monitora de lleure per al Centre Obert Casal Marino de la capital de les Garrigues.

Així, segons consta en les bases de la convocatòria, la persona que guanyi el concurs se li atorgarà un contracte de treball temporal, per obra o servei determinat, pel que queda de curs escolar 2017-2018.

La plaça està adscrita a la Regidoria de Benestar Social, Família i Salut, i les tasques encomanades consisteixen en responsabilitzar-se de l’acollida i el berenar, on es treballen els hàbits d’higiene, l’alimentació i es promou el joc individual i grupal, dins un àmbit d’educació informal. També haurà de dur a terme reforç escolar, on es treballen les dificultats d’aprenentatge de cada usuari del centre i, finalment, altres activitats com tallers i habilitats manuals, dinàmiques grupals i de participació, jocs d’interior i exterior, celebracions i sortides.

Les persones aspirants han de presentar la instància al registre general de l’Ajuntament de les Borges Blanques, situat al carrer del Carme, 21 de la capital garriguenca, fins al 20 de febrer, on faran constar que disposen del títol de monitor o monitora d’activitats de lleure infantil i juvenil, poden acreditar un coneixement adequat de català i castellà, tant en l’expressió oral com en l’escrita, tenen complerts els 18 anys, estan en possessió de la titulació de hraduat en ESO o equivalent, que no pateixen cap malaltia física o psíquica que impedeixi complir les funcions corresponents, ni estan inhabilitat per a l’exercici de les funcions públiques, i disposen del certificat negatiu del registre central de delinqüents sexuals d’antecedents penals.

Tots els interessats poden consultar la resta de condicions de les bases de la convocatòria a l’apartat d’ofertes de trebal, dins la secció de l’Ajuntament informa de la pàgina web www.lesborgesblanques.cat.

Publicat a Les Borges Blanques

Gualter, municipi de la Baronia de Rialb, també ha celebrat avui la tradicional festa del Ranxo amb un dinar popular que ha reunit més de 250 comensals. 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat Gualter on ha degustat el Ranxo elaborat pels veïns del poble. Reñé ha destacat que “des de la Diputació, com no podia ser d’una altra manera, estem al costat dels municipis, com ara per exemple, la Baronia de Rialb, que té onze nuclis agregats i moltes necessitats en la seva xarxa de camins, on convé treballar-hi”.

El president ha estat acompanyat per la vicepresidenta primera de la Diputació, Rosa Maria Perelló, i els diputats  Eloi Bergós, Josep Ibarz, Antoni Navinés  i Francesc Sabanés.

La festa del Ranxo de Gualter també ha rebut la visita de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats Bernat Solé, Montserrat Fornells i Gemma Espigares. 

Isona ha celebrat avui el tradicional dia de la Guixa, una festa popular centenària que té lloc el dimarts de Carnaval. La Guixa és una mena d’escudella que s’ofereix gratuïtament en un dinar popular en el que tothom hi és convidat i que té lloc a la plaça principal de la població, però que enguany, degut a les baixes temperatures s’ha traslladat al poliesportiu del poble. Aquest any s’han servit unes 400 racions i no ha faltat qui se n’ha endut en olles i tuppers a casa per a poder repetir un altre dia.

La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la van ser recollits casa per casa en el que es coneix com la Plega, que va tenir lloc el dissabte passat dia 10 de febrer. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, van ser els encarregats de recollir els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. S’ho van passar d’allò més bé trucant als timbres de les cases i fent gresca. Durant la Plega alguns veïns i veïnes també van cedir els seus propis calders per a poder coure la guixa.

La preparació de la Guixa va començar el dia abans, el dilluns. Es va fer una crida per demanar col·laboració ciutadana i un bon grup de veïns i veïnes van anar a pelar patates, triar carabasses, netejar cigrons i mongetes i a fer tot allò necessari perquè l’endemà sortís una Guixa per llepar-se’n els dits.

La Guixa s’ha cuit a poc a poc en uns 24 calders sobre foc de llenya. A primera hora, cap a les 7 del matí, ha tingut lloc l’encesa del foc. Durant les vàries hores de cocció necessàries la zona del calders ha estat un bullici de gent. L’escena ha estat presidida pel Rei Carnestoltes, qui ha controlat que els cuiners no deixessin de remenar els calders. Els nenes i les nenes de l’escola Aeso han visitat la zona dels calders amb les disfresses que han preparat a l’escola i han cantat una cançó especial per l’ocasió.

Quan els calders han estat a punt, una cinquantena de veïns els han portat a pes fins al poliesportiu. Són necessàries dues persones per portar cada calder i és una feina feixuga. Un cop repartida la Guixa, ha començat el dinar popular. Com a acompanyament s’han servit amanides i llonganissa blanca i negra elaborades a Isona. De postres, taronges, i per fer baixar el menjar, aigua i vi.

Com no pot ser d’una altra manera, la festa ha continuat amb el ball de Carnaval, on petits i grans s’han disfressat. En acabat, s’ha cremat el Rei Carnestoltes, donant per finalitzada la Guixa 2018.

Després de l’èxit obtingut l’any passat, arriba la 2a edició d’Un Dia de Festa, on gaudir de l’experiència del cinema més enllà de la sala de la mà de la companyia de teatre Xip Xap.

Els infants i les famílies són rebuts per músics i comediants que els conviden a gaudir d’una selecció de pel·lícules presentades i acompanyades de música, màgia, titelles i jocs. 

La sala de cinema està decorada amb figures dels diferents personatges de les pel·lícules i mentre la música sona, els infants podran fer diferents activitats alhora que comenten la jugada. En acabar les projeccions, la banda de música els acomiada i els acompanya a la sortida. Activitat recomanada a partir de 3 anys.

Un Dia de Festa és una proposta sorgida de la voluntat de promoure els projectes d’oci i cultura catalana adreçada a un públic familiar així com d’oferir productes innovadors que contribueixin a la generació i cerca de nous públics.

Un Dia de Festa s’oferirà un matí de cap de setmana compresos entre el 14 de gener i el 29 d’abril a 12 sales d'11 ciutats de Catalunya. A Tàrrega, Un Dia de Festa arribarà a Cinemes Majèstic el proper diumenge 25 de febrer a les 12 del migdia. Els espectadors podran gaudir de les següents pel·lícules: ‘El diari de Florentina’, ‘L’hivern al regne d’Escampeta’, ‘La cançó del Bosc de Haquivaqui’ i ‘Tigres enfilats’.

Publicat a Tàrrega

Ponts ha celebrat avui una nova edició de la tradicional festa de Lo Ranxo en la que s'han repartit uns 12.000 racions d'aquesta escudella típica del dimarts de Carnaval.

Des de primera hora del matí l'avinguda de la Font de Valldans d'aquesta localitat de la Noguera s'ha anat omplint de gent que volia presenciar l'elaboració del Ranxo, que es cuina en unes enormes peroles. Per a les 12.000 racions, s'han necessitat uns 1.500 kg d'aliments, entre els que hi havia pollastre, corder, botifarra negra, cigrons, arròs, fideus, patates, cebes, porros i tomàquets, entre d'altres.

El punt àlgid de la festa ha arribat a les 2 del migdia amb el repartiment d'aquesta tradicional escudella. 

Nombrosos polítics han participat a la festa de Lo Ranxo. Així, han visitat Ponts i han degustat Ranxo l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; els diputats al Parlament Bernat Solé, Montserrat Fornells, Gemma Espigares i Òscar Ordeig; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; la vicepresidenta de la Diputació i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; els diputats provincials Eloi Bergós, Antoni Navinés i Francesc Sabanés; el cap comarcal de la Diputació a l'Urgell i vicepresident del consell comarcal, Joan Eroles, i la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell. També hi era l'alcaldessa de Ponts, Maria Basomba. 

 

 

 

 

 

Quan falta un mes perquè se celebri la 146a Fira de Sant Josep de Mollerussa, el nombre d'expositors inscrits per participar en el certamen és de 239, gairebé el 80% de la xifra assolida l'any passat (304). Quant a la distribució per sectors, 124 firmes ja estan confirmades al recinte exterior, on s'exposen la maquinària agrícola i complements per a la ramaderia i l'agricultura; 90 als pavellons firals, destinats a complements, entitats, institucions, agroalimentació i multisectorial, i 25 al Saló de l'Automòbil, ubicat al recinte de les piscines i que enguany arriba a la seva 38a edició.

La xifra d'inscripcions s'està desenvolupant amb bon ritme i des de Fira de Mollerussa, ens organitzador del certamen, es preveu que les contractacions continuïn les properes setmanes, incrementant la participació i arribant a xifres d'anteriors edicions.

La 146a Fira de Sant Josep de Mollerussa se celebrarà del 16 al 19 de març. A banda de l'àmplia exposició, el certamen oferirà, com ja és habitual, un complet programa de jornades tècniques (l'any passat van ser 14) amb les darrerres novetats i tendències del sector. També se celebrarà la 17a Borsa Interpirinenca de Cereals (dia 16 de març al Complex Resquitx), que ja compta amb 150 professionals inscrits.

Finalment, en el marc de la Fira de Sant Josep es convocarà de nou el concurs de maquinària per premiar la innovació en maquinària agrícola i instal·lacions agroindustrials i el concurs de disseny i estètica, que reconeix els millors estands i parcel·les de la fira.  

Publicat a Mollerussa

El Grup Enderrock ha lliurat avui a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm els vuit guardons anuals de reconeixement a la Indústria Musical Catalana a la festa del foc i la música de l’Aquelarre de Cervera (40 anys), a l’emissora Catalunya Música (30 anys), a la Fundació SGAE (20 anys), als segells Propaganda pel Fet! (20 anys) i Satélite K (20 anys), als festivals Tradicionàrius (30 anys) i Euskal Herria Sona (20 anys) i a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) (15 anys).

 

 

Publicat a Cervera

L’Ajuntament del Palau d’Anglesola iniciarà en breu les actuacions de condicionament de les parets del cementiri municipal, que ara es troben malmeses per la humitat.

Les millores seran realitzades per personal propi de l’Ajuntament i consistiran, en primer lloc, en repicar i sanejar les zones on l’arrebossat existent es troba en mal estat, degut a la humitat i a l’antiguitat del material. Posteriorment, aquestes zones es tractaran amb un producte que afavoreixi la unió del material existent amb el morter nou. Les parets s’arrebossaran amb morter de ciment de color blanc amb acabat arremolinat. Finalment es pintaran totes les parets exteriors i interiors amb un color que s’integri en l’entorn. Les actuacions duraran aproximadament un mes.

L'alcaldessa, Montserrat Meseguer, explica que aquest condicionament de les parets del cementiri suposarà una millora notable de l’aspecte del cementiri, tot just en el moment en què les obres d’ampliació es troben ja bastant avançades. “Amb aquesta millora de les parets del cementiri en ús, aconseguirem una imatge global del cementiri més homogeneïtzada, un cop l’ampliació estigui acabada”, diu l’alcaldessa.

Pel que fa a les obres de l’ampliació, Meseguer explica que “actualment ja es pot observar la nova tanca perimetral, feta amb xapa tipus “corten”, que dóna al conjunt una estètica més moderna. Durant les properes setmanes es durà a terme el traçat interior de carrers i la xarxa de desguàs. Finalment, es condicionaran els espais destinats a jardí”, descriu Meseguer.

L’alcadessa recorda que aquestes actuacions suposaran l’addició de més de 2.000 m2 de recinte tancat, que comunicarà directament amb el recinte actual. “A tot això s’hi afegeix un espai d’aparcament d’uns 1.800 m2 davant del nou recinte, una actuació molt esperada ja que actualment els vehicles han d’aparcar a les vores de la carretera que va al Poal, amb els inconvenients i riscs que això suposa”, apunta Meseguer.

La millora del recinte actual del cementiri i l’ampliació que ja està en curs eren actuacions que estaven dins el programa del grup municipal de govern.

L’Ajuntament de Mollerussa ha aprovat en acord de la Junta de Govern el projecte bàsic i d’execució de reforma i redistribució de l’edifici de l’antiga discoteca Musicland per habilitar-lo com a dependències de l’Agrupament Cal Met i altres entitats del municipi. El projecte global aprovat i que s’anirà executant per fases té un pressupost total d’execució de 491.325 euros, segons ha explicat aquest matí l’alcalde Marc Solsona, qui ha precisat que, de moment, el consistori ha habilitat partida per dur a terme la primera fase, pressupostada en 224.968 euros. En aquest sentit, Solsona ha indicat que, abans de licitar aquesta primera actuació, s’està treballant amb els escoltes, els quals seran els principals beneficiaris de l’obra, per definir la seva participació en el projecte i determinar la manera de tirar endavant també la segona fase, valorada en 97.939 euros i que no compta amb pressupost per a enguany.

L’alcalde ha indicat que, per tal que puguin dur-se a terme activitats destinades a ús públic, cal realitzar les dues primeres fases del projecte i pel que fa a la tercera, que té un pressupost de 168.418 euros i que inclou habilitar una sala polivalent de prop de 10 metres quadrats, entre altres, dependències, es concretaria més endavant en funció de les disponibilitats econòmiques.

Les obres que inclouen aquest projecte consisteixen en la reforma interna de l’edifici, que té una superfície de  946 metres útils, dels quals 809 es destinaran a dependències de l’Agrupament escolta Cal Met mentre que la resta serà per a diferents associacions i entitats de la localitat. Cal recordar també que durant el passat any es va dur a terme la substitució de la coberta existent de plaques de fibrociment per una de nova de panells de sandvitx amb tres patis de llums coberts per dotar les dependències de llum i ventilació natural.

Publicat a Mollerussa

El Festival de Pasqua de Cervera, que celebrarà la seva 8a edició entre el 22 de març i l'1 d'abril, estrenarà enguany la figura del Padrí del Festival, un nou projecte que vol encarnar en una personalitat de prestigi reconegut, l'ambaixada del certamen tant a Catalunya com a nivell internacional. L'organització ha volgut inaugurar aquesta nova figura amb el mestre Antoni Ros Marbà, el qual també assistirà al festival en qualitat de director i compositor amb la preestrena del concert de celebració del seu 80è aniversari amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona on presentarà la seva nova sardana 'Quatre vegades vint', i que després es repetirà al Palau de la Música. 

El Festival de Pasqua representarà aquest 2018 un total de 10 produccions musicals diferents, 7 seran estrenes absolutes, que es concentraran en 12 concerts. El regidor de Cultura, Jaume Rossich, ha explicat que el pressupost del certamen és de 82.000 euros, uns 4.000 euros més respecte l'any passat que l'organització preveu recaptar amb les entrades.

El compositor Ros Marbà ha presidit la presentació del 8è Festival de Pasqua a Cervera on ha destacat "els valors musicals" que estan sortint de la ciutat i que "trobem en orquestres d'aquí i de fora". Antoni Ros Marbà ha assegurat que "Cervera és el bressol de músics" i ha posat en valor "la pedagogia musical que ha tingut i té la ciutat".

Per la seva part, el director artístic del Festival de Pasqua, Josep Maria Sauret, ha explicat que l'objectiu del certamen és que "la música clàssica catalana arribi a tothom, a tots els públics, buscant el punt d'equilibri entre grans intèrprets catalans i joves valors". També ha assegurat que "la música clàssica catalana no és una excepció sinó que és un fet universal que ha de ser normal en els nostres dies". 

Finalment, la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha qualificat "Cervera com un punt estratègic cultural important amb la celebració d'aquest festival", que ha elogiat perquè "ajuda a refermar l'aposta cultural del territori". 

Altres produccions musicals destacades pensades estrictament per ser representades al festival que es podran escoltar enguany a Cervera són la versió per a cor i piano del Requiem d'Albert Guinovart amb el propi compositor al piano i el Cor Jove de l'Orfeó Català (dissabte 24 de març, 9 de la nit, Paranimf de la Universitat); el programa que oferirà la Coral Cantiga dedicat als grans mestres de la polifonia catalana del segle XX i XXI (divendres 30 de març, 9 de la nit, Paranimf de la Universitat), i la integral de cançons i danses de Frederic Mompou a càrrec del pianista Jordi Masó (dissabte 31 de març, 7 de la tarda, Paranimf de la Universitat).

Pel que fa als concerts de proximitat, descobriran un nou espai singular de Cervera, el celler dels Encants del Llibre amb l'actuació d'Oriol Romaní amb el seu clarinet (divendres 30 de març, 2/4 de 12 i 1 del migdia). L'altre concert de proximitat, que tindrà lloc a l'església de Sant Joan Degollat, anirà a càrrec del Quartet Teixidor, que oferirà una actuació d'homenatge al professor Josep Lluís Guzmán amb les obres que va composar per a corda (dissabte 31 de març,  2/4 de 12 i 1 del migdia).

Completaran el programa el concert escolar a càrrec de Barcelona Gospel Messengers (dijous 22 de març, 11 del matí, Gran Teatre de la Passió); l'actuació de l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida amb música d'Eduard Toldrà i Rafael Ferrer (dijous 29 de març, 9 de la nit, Paranimf de la Universitat); el concert gastronòmic amb Salva Racero a la veu, cantant durant més de 10 anys de Lax'n Busto que estrena el seu nou projecte en solitari, i Dani Garcia al piano (dissabte 31 de març, 10 de la nit, Auditori), i finalment, el concert a l'orgue Tepatti del 1895 amb l'orguista italià Guido Iotti (diumenge 1 d'abril, 7 de la tarda, església de Sant Agustí). 

Durant 7 dies està previst que passin per Cervera més de 200 intèrprets que oferiran més de 1.000 minuts de música en viu en un total de 6 espais diferents. 

 

Publicat a Cervera
Pàgina 1 de 2