Articles filtrats per data: Dimarts, 05 Març 2019

El cigne cantaire (Cygnus cygnus) descobert pels carrers de Barcelona el passat mes de gener ha estat retornat a la natura, després de gairebé dos mesos recuperant-se al Centre de Fauna de Torreferrussa (Vallès Occidental). La ubicació escollida ha estat l’estany d’Ivars i Vila-sana.

És l’espècie més gran dels tres cignes europeus (el mut, el petit i el cantaire), i es diferencia de les altres pel seu bec triangular de color groc i negre. És molt difícil de veure a Catalunya. De fet, només s’ha vist en dues ocasions més, a la zona del Delta de l’Ebre.

El cigne cantaire va ser traslladat el passat 11 de gener al Centre de Fauna de Torreferrussa, després que un particular el detectés a la via pública i avisés els Agents Rurals. Va arribar al centre amb 6,5 kg de pes i amb signes de debilitat. Durant una setmana es va sotmetre a un tractament específic de rehidratació, desparasitació i alimentació forçada, i el 18 de gener ja va passar a una instal·lació externa amb piscina, on s’ha recuperat fins avui, que ja ha arribat als 9,4 kg de pes.

L’equip tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat sosté que el cigne detectat als carrers de Barcelona podria procedir de la via atlàntica migratòria que també han seguit els ocells detectats a Astúries i Galícia. Així, el seu comportament i l’estat del plomatge indiquen un origen natural i divagant de l’exemplar. Per tant, s’hauria desviat de la seva zona d’hivernada regular, fent un esforç fisiològic anormal en una època en què no estava preparat per a migrar. D’aquí el seu desgast muscular i de greix.

Ara, un cop alliberat, confia que l’exemplar continuï el seu camí migratori fins a latituds més elevades, encara que si no és així, l’àrea escollida li proporcionarà aixopluc i companyia.

El pàrquing de camions del Palau d'Anglesola ja està llest per entrar en funcionament. Es tracta d’un aparcament situat en una parcel·la 10.000 metres quadrats de propietat municipal al polígon industrial SAU-3 entre el carrer de La Pedrera i el carrer de l’Empriu, al costat de la bàscula municipal.

Aquest aparcament està pensat per vehicles pesats com camions i autobusos, autocaravanes, caravanes i vehicles agrícoles, que compta amb enllumenat i servei de videovigilància les 24 hores. Als usuaris se’ls facilitarà una targeta magnètica que els permetrà accedir al recinte. El preu mensual per deixar-hi el vehicle és de 30 euros més IVA.

L'alcaldessa, Montserrat Meseguer, ha explicat que actualment molts camions han de quedar-se estacionats durant les nits als carrers del polígon industrial i fins i tot als carrers de la zona residencial propera, “per tant aquest pàrquing contribuirà a l’ordenació del trànsit i a la millora de l’entorn i de la seguretat viària”.

L’alcaldessa ha afegit que aquesta mateixa setmana informaran totes les empreses de la zona, ja siguin de transport de mercaderies, agrícoles, autobusos i possibles clients en general de la nova oferta d’aparcament al municipi. “Considerem que el preu de 30 euros al mes és prou econòmic per atraure clients i donar sortida al pàrquing municipal. Els conductors podran arribar amb el seu cotxe, deixar-lo aparcat a la seva plaça i agafar el vehicle pesat en qüestió, amb la tranquil·litat que el pàrquing està vídeo vigilat les 24 hores del dia”, ha detallat Meseguer.

Els interessats que vulguin llogar una plaça ja es poden dirigir a les oficines municipals per demanar informació i formalitzar el contracte.

La presentació del llibre Most de Mots de Ferran Garcia Mallol serà l’experiència cultural que donarà el tret de sortida al bloc temàtic del mes de març de Saó de Ponent de Mollerussa que porta com a lema “...de llegir, escriure i altres vicis”. Cal Badia és el lloc escollit per l’entitat per presentar el llibre el proper divendres 15 de març, a les 9 del vespre.

Ferran Garcia Mallol (Balaguer 1949) comença la seva trajectòria artística a Barcelona durant la dècada dels 70 del segle passat on gaudeix de l’efervescència cultural de la capital catalana i es forma a la Massana, l’Eina i la Llotja. Outsider i tastaolletes impertinent, no fa una “carrera artística” convencional però sempre ha compaginat les feines alimentàries amb la creació que finalment desemboca en l’escultura, fracció reciclatge artístic. Ha estat co-Coordinador del cicle de poesia del bar/llibreria Horiginal (Barcelona). Poeta i escultor. Li agrada jugar amb les formes, els objectes i les paraules provocant “accidents” perquè l’atzar li faci perdre la feina, acumular objectes i obsedir-se amb recerques inútils.

Les experiències culturals de Saó de Ponent continuaran al març al voltant del Dia Mundial de la Poesia, amb la Saó Poètica, i del Dia Mundial del Teatre, amb el lliurament del premi de la tercera edició del concurs de textos teatrals per a espectacles de petit format i l’estrena de l’obra Absències d’Eva Moreno, obra guanyadora de la passada edició del concurs i produïda per Teatre de Butxaca.

Saó de Ponent  ha definit les seves activitats com a experiències culturals donat que estan pensades, realitzades i executades per als espais concrets on es portaran a terme i que donaran al públic assistent una experiència única difícil de tornar a repetir.

 

Publicat a Mollerussa

La Biblioteca Comarcal de Tàrrega ha acollit aquesta tarda la presentació dels dos nous clubs de lectura de la ciutat que dirigiran la periodista Anna Sàez i l'escriptor Eduard Ribera. Es tracta d'una iniciativa de la Regidoria de Cultura que ha tingut molt bona acollida, ja que totes les places van quedar plenes en tan sols 48 dies (eren 20 i s'han ampliat a 25) i en els dos casos hi ha llista d'espera. Val a dir que Tàrrega no tenia club de lectura des de fa almenys una dècada.

El de Sàez porta per títol 'Club La Brúixola' i serà una guia per no perdre’s en les diferents novetats literàries al mateix temps que rescatarà títols que no perden vigència. En aquest sentit, el club començarà el pròxim 30 de març amb el llibre 'Pedra de Tartera' de Maria Barbal. Entre els autors que descobriran els últims dissabtes de mes al matí els participants en aquest curs hi ha Rojals, Hawkins, Sants i Montcada, entre d’altres.

El de Ribera porta per títol 'Club Narratives del segle XX' i repassarà autors representatius de la literatura universal com Zweig, Capote, Pla, Orwell, Fuster i Murakami. Les sessions tindran lloc l'últim dijous de mes a la tarda a partir del 28 de març.

Els dos clubs de lectura s’allargaran fins al juny i després faran una parada estival per retornar al setembre.

L'edil de Cultura, Raül Palacios, ha explicat que l'estrena d'aquests clubs de lectura coincideix amb una nova etapa de la biblioteca de Tàrrega, que al novembre celebrarà 25 anys. En aquest sentit, el director de l'àrea de Cultura, Oriol Martí, ha avançat que organitzaran activitats infantils i un cicle de conferències de km 0 sobre diferents àmbits alhora que estan preparant dos nous espais temàtics a la biblioteca especialitzats en l'espai públic, que caracteritza FiraTàrrega, i qüestions de gènere.

Publicat a Tàrrega

ÚLTIMA HORA! Ha mort l'Alcaldable, Sa Majestat Lo Rei Carnestoltes en estranyes circumstàncies. La desaparició es va produir ahir a la nit justament després de reunir-se amb la burgesia targarina que rondava encara, a altes hores de la matinada, a la seu municipal de Tàrrega Unida. La policia està investigant per esclarir els fets però tot apunta a "ruido de sables" entre candidats/es dels altres partits que concorreran a les eleccions municipals.

La gent es pregunta, i ara què? Tàrrega Unida es reunirà de forma extraordinària per prendre una decisió però tot apunta que ben aviat tindrem nou o nova candidata a l'alcaldia.

Sa Majestat, però, es va deixar al faristol un manuscrit on apuntava les últimes voluntats per si la seva persona no pogués seguir entre nosaltres. Diu així...

“Desitjo de tot cor, en les meves darreres voluntats”:

● A l'alcaldessa, un xalet a Lleida. A veure si així fa les maletes definitivament i dona pas a “aire fresc” en aquesta ciutat. Eps, però amb la “mà estesa” sempre.

● Al Pascual, la capa i la vara-làser d’alcalde. Que viene el Darth Vader!

● Al Palacios, un crèdit perquè pugui pagar tots els favors que li han fet per seguir “pululant” per alguna administració.

● Al Folguera… bé, ja n’ha tingut prou amb el Carnestoltes, més gràcia ja no em pot fer, pobre. #FreeCamping

● Al Silveri Caro, un any pagat dels Fondistes Tàrrega abans que l’atrapi el de Ciutadans.

● Al nou d’ERC, … Perdoneu, algú sap qui és el nou d’ERC?

● Als de la CUP, una cova per als pròxims 4 anys.

● Als Comuns, hi ha comuns encara?

● Als Ciudadanos, la placa franquista de la Creu de Terme perquè així comenceu a tenir teca...

● Als de Primàries Tàrrega, el canvi de nom per “Palmàries Tàrrega”

● Als del Consell Comarcal, un aspirador per si al maig han de començar a amagar la merda de tants anys de ranci i sucarrim...

● Als de la Fira, un sonotone per si algun dia decideixen escoltar la ciutadania i tornem al teatre que és pugui entendre.

● Als de Cal Trepat, un McReggaeton i un curs de Feminismes perquè no se’ls hi torni a colar algun Bud Banny al recinte.

● A la Policia Local, un Trakimazin per cada vegada que han d’obrir els Silos.

● A Ràdio Tàrrega i Comarques de Ponent, un detector de FakeNews.

● A la Nova Tàrrega, un despatxet a l’Ajuntament, no els hi cal aquesta revisteta auto-bombo que han fet abans de les eleccions.

● Al Segre, una til·la pel redactor/a ofès.

● A Foment Targarí, res, amb els cuartos que tenen, poden fer miracles.

● A Guixanet, un piset per cada soci. Ara que ja tenen Palauet, que més els hi pagarà l’Ajuntament?

● A l’Agrat, la campanya #FreePesaos, #FreeAlFinalRes i #FreeFinDeCiclo i una mica de collons, que les reivindicacions ja saben com es guanyen.

● A la BAT, un rei negre de veritat. Que no costa tant...

● Al Rostoll, 100 carnets de la Soll. Bé, amb 20 potser ja en teniu prou.

● A la Soll, algun permís perquè tinguin alguna cosa legal. Ah, i algun soci/a propi, que de tants trànsfugues potser no hi cabran ja.

● A l’Ateneu, el llibre de los “100 años de solitud que nos esperan si seguimos por el mismo camino”. Bé, amb renovació de local pagada per tots suposo que ens invitaran a un cafè almenys.

● A les Dones Arrel i FFO uns cursos de Feminismes també, que “l’evangelització” la sabem fer totes.

● Als Amics de l’Arbre, més metres quadrats de Parc, que no els hi caben més places dedicades a “nosequi”.

● Als ecologistes del GEMA, una psicoanalista per superar el trauma de la mala política medi-ambental de la ciutat.

● Als del CAU, una armadura per les crítiques que els cauran quan eliminin llistes d’espera i ho fagin a sorteig.

● Als del Gic, un equip d’arqueòlegs per investigar si encara en queda algun membre.

● Als del CDR, una plaça del Pati nova perquè gairebé no veiem el sol entre tan llirista i plàstic groc.

● Al Centre Cultural, una calculadora perquè sapiguin contar els anys de la seva fundació.

● Als del No Ets de Tàrrega, un macrotall perquè deixin l’ordinador una estona i surtin a que els toqui l’aire!

● A la Comissió de Carnaval, una bona polèmica per l’any que ve després d’un any slowly… Es comenta que Pascual&SusMuñecos ja tenen prevista la vostra defunció com a comi.

● I a tota la ciutadania, una Tàrrega Unida de veritat. Falta us fa! 

 

Publicat a Tàrrega

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha participat aquest dimarts a la festa popular del Ranxo de Gualter, pertanyent al municipi de la Baronia de Rialb, on ha assistit al dinar popular que s’ha celebrat a la plaça de l'Ajuntament amb l’alcalde, Antonio Reig, en un acte en què també han pres part Anna Feliu, directora dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Lleida, i el diputat Francesc Sabanés.

 

Més de mig centenar d'homes de Butsènit d'Urgell, nucli agregat de Montgai, han participat avui al tradicional dinar de dimarts de Carnaval. Un grup de voluntaris ha cuinat durant el matí una paella mixta, que els comensals han degustat al migdia al pavelló de la zona esportiva. El dinar s'ha completat amb carn a la brasa. 

El 35è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, que se celebrarà a L’Amistat de Mollerussa de l’1 al 14 d’abril, tindrà l’aigua com a fil conductor. S’hi podran veure i tocar més de 5.000 libres a través de 7 exposicions i hi haurà una trentena d’activitats complementàries entre presentacions de llibres, sessions de contacontes i espectacles així com dues trobades professionals del sector de l’educació i de l’àmbit bibliotecari. Els principals trets els han desgranat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Anna Maria Macià, i la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé, en una presentació que ha comptat també amb el regidor de Cultura, Joan Ramon Domingo, el coordinador d’activitats del certamen, Josep Miquel Varea, i la secretària tècnica del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Marta Roig.

Solsona, que ha recordat que Mollerussa és des de fa 17 anys la seu del saló amb el que una generació de joves ha crescut amb ell, ha remarcat la importància del certamen “per un sector que necessita visibilitat i suport”. Per la seva part, Anna Maria Macià ha explicat que el saló, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa a través de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, tornarà a reunir la majoria de les editorials que tenen representació a Catalunya amb el “compromís de tirar endavant, millorar i renovar“ any rere any el certamen.

A banda de l’exposició monogràfica L’aigua, el saló comptarà amb sis mostres més entre les que destaca La inclusió és un art sota la idea i coordinació dels il·lustradors Gusti, Isma i Inge Nouws, els caps pensants del mural que vestirà l’entrada al saló i que ha estat confeccionat amb l’ajuda de voluntaris de l’entitat de Sant Cugat Windown que treballa amb persones amb Síndrome de Down i també d’Acudam de Mollerussa. Així mateix, també cal fer menció de la mostra d’il·lustracions del llibre Lo Parrot, el Bandoler, obra de l’artista mollerussenca Carmen Maria Martin, un llibre editat conjuntament per l’Associació Cultural L’Arreu i l’Ajuntament de Mollerussa i escrit per Txell Giné que serà presentat en dia 6 d’abril en el marc del saló. També serà protagonista la il·lustració en la mostra Dones d’aigua, coordinada per Ignasi Blanch i Jan Barceló en la que 30 il·lustradors presentaran la seva particular mirada sobre aquests éssers de la mitologia catalana.

A banda de les exposicions, set autors participaran en aquesta edició del saló per oferir a l’alumnat que participa de les visites guiades concertades, la possibilitat de conèixer de primera mà la feina que duen a terme. En aquesta ocasió, seran els il·lustradors Gusti i Cristina Losantos, autora del cartell d’enguany, i els escriptors Pep Molist, Alegria Julià, Muriel Villanueva, Jordi Folck i Ivan Ledesma. A més, també s’ha previst sessions de contes per acollir les visites guiades de l’alumnat de les escoles bressol i d’educació infantil de P-3 a P-5 amb Santi Rovira, Glòria Arrufat i la companyia Fes-t’ho com vulguis.

 

Protagonisme de la poesia de Joan Brossa en el centenari del seu naixement

El saló es complementarà amb una vintena d’activitats complementàries adreçades al públic familiar en cap de setmana i també al professional. La poesia de Joan Brossa, quan es commemora el centenari del seu naixement, tindrà el seu protagonisme al saló el 13 d’abril a través de l’espectacle amb B de Brossa, a càrrec del Teatre Aula, i Brossabadat, a càrrec de Magiadiver.

També la poesia serà present dissabte 6 d’abril a la 6a Jornada Pedagògica, organitzada pel Departament d’Ensenyament i adreçada a educadors de llars d’infants i docents d’educació infantil en la qual es presentarà l’experiència poètica del Pla d’Urgell a través de l’edició del recull Sol del Pla. L’altra trobada professional és l’adreçada als bibliotecaris i bibliotecàries que, organitzada per la Central de Biblioteques de Lleida, el Servei de Biblioteques del departament de Cultura i Bib.Botó, tindrà com a eix central l’intercanvi d’experiències al voltant de les visites amb autors a les biblioteques. Així mateix, el certamen acollirà un any més la semifinal de les terres de Lleida del XV Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta el dia 9 d’abril.

Pel que fa a les activitats per al públic familiar, les titelles, els contes, la música i el teatre faran companyia als llibres durant el cap de setmana amb una extensa programació entre els que destaca, entre altres, l’espectacle científic que tancarà el certamen el dia 14: Descobreix l’aigua, amb el físic Dani Jiménez i un concert-vermut literari amb la música &The Band. Cal destacar també la presència del Sr.Postu, que presentarà el seu llibre Sóc més de l’oest, lo #PostuLlibre2, l’11 d’abril.

El certamen serà utilitzat en horari lectiu pels centres escolars, mentre que la resta d’horari i els caps de setmana estarà obert al públic en general. Els horaris són de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 15 a 20 hores i els dissabtes i diumenges d’10.30 a 14 i de 16 a 20 hores.

Publicat a Mollerussa

Ponts ha celebrat avui la seva festa gran i més popular, el Ranxo, un àpat típic dels mesos d'hivern del qual, coincidint amb el dimarts de Carnaval, se n'han repartit unes 12.000 racions entre els milers de visitants que ha rebut aquesta població de la Noguera.

L'alcaldessa, Maria Alba Basomba, ha indicat que "el Ranxo és el nostre ADN" i ha destacat que el temps primaveral ha contribuït a què la d'enguany fos una de les edicions més multitudinàries de la festa, amb una afluència molt gran de públic.

Per la seva part, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha explicat que "la festa del Ranxo de Ponts, una tradició culinària molt arrelada, fa poble i per extensió fa territori".

Nombrosos polítics de la demarcació de Lleida han participat a la festa i han degustat el tradicional Ranxo de Ponts.

El Ranxo l'han elaborat uns 25 voluntaris que han estat cuinant en 56 calderes que han encès a l'avinguda Font de Valldans a partir de les 6 de la matí i fins a les 2 del migdia. La cap de cuina, Rosa Boix, ha detallat que el Ranxo s'ha elaborat amb 200 kg de pollastre, 40 gallines, 250 kg de patates, 100 kg de cigrons, 100 kg de mongetes, 80 kg d'arròs, 80 kg de fideus, 8 menats de porros, 35 kg de col, 10 kg de pastanaga, 140 kg botifarra negra, 35 kg de cansalada de vedella, 15 kg de corder i ossos de pernil i de porc.

El Ranxo s'ha començat a repartir al voltant de les dues del migdia entre les milers de persones que feien cua amb olles i altres recipients. 

La festa s'ha completat amb un mercat de productes artesans. 

El jazz esdevindrà protagonista de la programació cultural de Tàrrega aquest divendres 8 de març. El músic agramuntí Jaume Sanchis actuarà a les 11 de la nit a l’Espai MerCAT en el marc del cicle Tàrrega Sona 2019, organitzat per la Regidoria de Cultura. El saxofonista apareixerà davant el públic formant part d’un quartet que completaran Guillem Callejón a la guitarra, Jordi Mestres al contrabaix i el targarí Roger Gutiérrez a la bateria. Natural d’Agramunt, Jaume Sanchis s’ha guanyat en poc temps el reconeixement dels aficionats al jazz traspassant fronteres. El músic participarà al Tàrrega Sona 2019 apropant el seu primer àlbum, titulat “Retrobament”, el qual ha obtingut excel·lents crítiques. El treball conté composicions pròpies on és present la influència de grans músics del jazz, sense renunciar però al seu segell personal. El preu de l’entrada és de 5 euros.

El cicle Tàrrega Sona 2019 ofereix una quinzena de concerts fins al proper mes de juny. Hi són representats un ampli ventall de gèneres com el jazz, el rap, el cant coral, el soul, les bandes sonores de cinema, la rumba o els repertoris clàssics entre altres. La programació suma les propostes organitzades tan des de la Regidoria de Cultura com des d’entitats, centres educatius, associacions i establiments d’oci, configurant un extens i atractiu programa. A més, alguns concerts són gratuïts i els de pagament ofereixen preus assequibles que oscil·len dels 5 als 10 euros (els menors de 18 anys i els majors de 65 anys podran adquirir entrades també a 5 euros).

Publicat a Tàrrega
Pàgina 1 de 2