Articles filtrats per data: Dilluns, 20 Agost 2018

Tècnics de Creu Roja Lleida es desplacen durant els mesos de juliol i agost a alguns dels assentaments il·legals de temporers que hi ha a la província de Lleida per oferir kits d’higiene personal i bosses amb aliments a tots aquells que s’identifiquin prèviament. Aquest estiu, l'entitat ha entregat 70 kits d'higiene personal i 100 d'alimentació entre els temporers dels assentaments improvisats. 

Creu Roja col·labora activament amb la distribució de productes que necessiten aquestes persones que es desplacen a Lleida per poder treballar a la campanya de la fruita. Molts d’ells no ho aconsegueixen o bé, tot treballant, acaben dormint en campaments improvisats com els que hi ha a Corbins, la Granja d’Escarp i Vilanova de la Barca, entre d’altres.

Els kits d’higiene compten amb crema hidratant, gel, xampú, gel antisèptic i tovalloletes, i es reparteixen dos cops per setmana. Pel que fa al menjar, es distribueix, cada dimarts i dijous, bosses amb arròs, llenties, galetes, cereals i sardines. 

Publicat a Catalunya

El nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït en més d’un 80% des que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va posar en marxa fa set anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega per prevenir i/o minimitzar els risc d’incendis durant les tasques agrícoles. Aquest estiu s’han produït sis incendis que han cremat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat.

En aquest període de set anys en què el DARP duu a terme la campanya de la sega, la tendència està sent favorable a la majoria de comarques cerealístiques, ja que van a la baixa tant el nombre d’incendis com les hectàrees cremades gràcies a la tasca que es fa durant la campanya per part de tots els agents implicats i la col·laboració dels pagesos.

En les zones de Catalunya considerades cerealístiques s’ha constatat una reducció del nombre d’incendis, al voltant del 80%, des que funciona aquesta campanya. En concret, el 2012 es van produir 34 incendis durant la temporada de la sega i aquest any el nombre ha baixat a 6.

Pel que fa a aquest estiu, durant la temporada de sega –entre el 15 de juny i el 6 d’agost- s’han produït sis incendis que han afectat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat. D’aquests, tres han estat a la comarca de l’Urgell, dos a la Noguera i un a la Segarra. A més, s’han produït cinc conats d’incendi, cosa que demostra que les mesures de seguretat que preveu la normativa i les mesures complementàries que proposa als pagesos el cos d’Agents Rurals han permès una intervenció immediata de l’agricultor i això ha evitat que no vagin a més. L’any 2018 les comarques centrals s’han vist afavorides per les abundants pluges de la primera meitat d’any. En canvi, les comarques el Pla de Lleida han tingut dèficit pluviomètric, però això no s’ha vist transformat en un nombre d’incendis i d’hectàrees cremades importants.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades. Per aquest motiu, el DARP duu a terme des de 2012 la campanya de la sega, un operatiu especial de prevenció d’incendis de suport al món agrícola que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys.

El dispositiu de vigilància del Departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les deu comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.

El dispositiu s’ha ampliat aquest any a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès, que s’han afegit a les comarques on ja es duia a terme: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la campanya de la sega es duu a terme a deu comarques i engloba quasi el 67% de la superfície de conreu del territori català.

 

Campanya informativa

La campanya de la sega també és una campanya informativa que ajuda a conscienciar a prevenir incendis relacionats amb la sega. Aquest any, s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació que fa el cos d’Agents Rurals amb l’objectiu d’augmentar la consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix.

Agramunt acollirà un any més la popular activitat 'Vine a fer safareig', que pretén donar a conèixer com es rentava la roba antigament als safarejos de la capital del Sió. Tindrà lloc aquest dimecres 22 d'agost a partir de les 6 de la tarda. 

L'activitat, impulsada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Agramunt, dona continuïtat a una iniciativa sorgida l'any 2016 a través de la qual s'ensenya als més petits com es rentava la roba antigament, i per aquesta ocasió s'ompliran d'aigua els safarejos. Grans i petits coneixeran les propietats del sabó fet a casa de la mà de la mestra sabonera Maria Àngels Prats qui també els ensenyarà els passos que se seguien antigament per rentar la roba. A més, enguany hi haurà un taller de bombolles de sabó.

Els safarejos d'Agramunt es van construir el 1882, dos dècades després de l'arribada del Canal d'Urgell. Tenen una forma peculiar, que els fa únics, ja que formen una gran doble lletra U i compten amb una font ornamental al centre. Les seves grans dimensions permitien que un safareig fos utilitzat per rentar la roba i l'altre per esbandir-la. A més, al cap dels anys es va construir un altre safareig més petit per netejar la roba dels malalts i la zona es va equipar amb un porxo que protegia els usuaris del fred i de la pluja. Als anys 60 els safarejos van deixar d'utilitzar-se i van quedar totalment abandonats. El 2003 un grup d'artistes Undetres va realitzar una acció reivindicant la salvaguarda de l'aquest element del patrimoni històric i l'Ajuntament els va recuperar. Actualment però només s'omplen de forma puntual.

Publicat a Agramunt

El Duo DeLIS ha protagonitzat enguany el concert de música clàssica emmarcat dins la festa tradicional de Sant Magí a Tàrrega. La cita omplí de públic l’ermita del Parc de Sant Eloi, escenari habitual de la celebració, el passat diumenge al vespre. Irma Bau al violoncel i Irina Veselova al piano interpretaren composicions de Manuel de Falla, Ernest Bloch i Dmitri Xostakovitx. El concert fou tot un èxit, revalidant el prestigi que el Duo DeLIS ha assolit recentment en certàmens musicals celebrats a Barcelona, Capellades o Sitges. La proposta ha estat organitzada conjuntament per la Regidoria de Cultura, l’Associació dels Amics de l’Arbre i la Parròquia de Tàrrega.

El concert culminà una jornada festiva dedicada a la tradició de Sant Magí, la qual es remunta a Tàrrega al segle XVIII. Com cada 19 d’agost els participants van fer els glops d’aigua portada des del santuari de la Brufaganya fins a la plaça de Sant Magí, al Parc de Sant Eloi. També es posaren a l’abast els càntirs commemoratius i les galetes anomenades "gaiatons". La trobada serví alhora per estrenar les millores realitzats a l'atri de l’ermita de Sant Eloi, on s'han renovat les escales i s'ha construït una rampa per facilitar l'accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló i el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué, van encapçalar els actes.

Publicat a Tàrrega

La 32a edició del Concurs de Gossos d’Atura de Llavorsí ha registrat aquest diumenge 19 d’agost rècord d’assistència amb unes 2.500 persones. El certamen, que és una de les festes més emblemàtiques d’aquesta població del Pallars Sobirà, ha comptat amb la participació de 10 pastors catalans, mallorquins, valencians i bascos els quals han competit amb 11 gossos en les proves de control i moviment dels ramats d’ovella. El guanyador del concurs ha estat el basc Fidel Alonso seguit de Juli Bayot i Hilari Novillo.

El Concurs de Gossos d’Atura de Llavorsí ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñe, ja que la institució col·labora amb el certamen. Reñé ha estat rebut a l’Ajuntament de Llavorsí per l’alcalde del municipi, Josep Vidal. 

Talarn va acollir entre el 5 i el 19 d’agost la sisena edició del camp de treball internacional Reading life in the rocks, que organitza la Direcció General de Joventut i gestiona la Coordinadora Rural de Catalunya (CRUC), amb la col·laboració del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp – Montsec, els ajuntaments de Talarn, de Salàs de Pallars, de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà. 

Hi van participar 15 joves d'entre 18 i 23 anys i procedents de 10 països els quals van realitzar tasques vinculades a la restauració de camins vers al patrimoni cultural, natural i paisatgístic de la zona ja que justament és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Els joves van dur a terme actuacions de manteniment en tres indrets de la zona del Geoparc que foren tutelades per membres de la brigada i/o voluntaris experts de cada municipi: Recuperació i neteja dels voltants del conjunt eremític de Sant Cebrià (Salàs de Pallars); recuperació de l’entorn de les arcades de pedra que sustenten el camí de la Ruqueta i manteniment dels voltants de la Font Nova (Talarn) i millora del camí per accedir a peu des de Tremp fins a l’ermita de Santa Helena de Claret, punt d’interès paisatgístic des d’on es pot observar tota la Conca de Tremp.

A més, van poder conèixer altres indrets del territori amb tot un ventall d’activitats lúdiques organitzades per l’Ajuntament de Talarn, com la visita a l’Epicentre, a les Botigues Museu de Salàs de Pallars, a la Central Hidroelèctrica de Talarn i als actes culturals de la Festa Major de Talarn, entre altres.

 

Geocaching per fomentar la descoberta

Els participants també van col·locar un geocaché a cada una de les zones treballades, per tal de donar a conèixer la feina feta i l’ampli patrimoni cultural i paisatgístic de la zona, mitjançant el GeocachingAquest és un joc d’aventura a l’aire lliure que ajudarà a donar a conèixer els diferents indrets del Geoparc on han estat treballant els joves.

 

La idea principal del Geocaching és trobar els recipients amagats a l'aire lliure (geocachés), i després compartir les teves experiències en línia. Per fer-ho, cal utilitzar un GPS o un dispositiu amb GPS incorporat, com pot ser un telèfon mòbil.

S’hi juga a tot el món i és una manera diferent de descobrir nous indrets i passar una bona estona.

 

Un any més la divulgació com a bandera del territori

Reading life in the rocks és un camp de treball que es va iniciar l’any 2013. Aquest camp de treball permet incidir en la conservació i divulgació del ric patrimoni de l’àmbit del ja declarat Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec. Justament amb la voluntat de difondre les particularitats de tot el territori del Geoparc, es preveu que el camp de treball internacional es pugui dur a terme en altres municipis en pròximes edicions.

 

 

 

Balaguer reviurà l’època medieval amb la vuitena edició de la festa de l’Harpia, que se celebrarà del 14 al 16 de setembre. El certamen reunirà unes 120 parades en el mercat, distribuïdes entre la plaça del Mercadal i el centre històric, i uns 150 recreacionistes que ubicaran el seu campament al Parc de la Transsegre on recrearan la vida i els costums de l’Edat Mitjana. L’Harpia es completarà el dissabte dia 15 amb la tradicional Mostra d’Oficis Antics al carrer del Pont, organitzada per l’Associació de Veïns del Centre Històric.

El fil conductor de les diferents activitats serà la mort a l’Edat Mitjana. Entre aquestes, s’ha programat una conferència a càrrec de les conservadores del Museu de la Noguera (dijous), una visita guiada a l’església de Santa Maria i al cementiri de la ciutat (dissabte al matí) i una exposició de màquines de tortura a la sala d’exposicions de l’Ajuntament (el cap de setmana). A més, durant tot el mes de setembre, la biblioteca Margarida de Montferrat oferirà una exposició de llibres d’aquesta temàtica per als infants i també de suport al dol per als adults.

Enguany el comte que arribarà a la plaça del Mercadal serà Ermengol X, mort en combat. Ho farà dissabte a la nit acompanyat d’un seguici fúnebre que sortirà des del campament medieval. Una altra de les novetats serà la recuperació de la dansa ‘La galop de Balaguer’, que s’ensenyarà prèviament en uns tallers. També es recuperarà el safareig a la Reguereta amb l’Associació Dona Rural.

Per als més petits s’ampliaran les activitats a la plaça dels Comtes d’Urgell, davant del Museu de la Noguera. Hi haurà contacontes i espectacles i tallers de construcció d’un cavallet i de percussió.

El format del sopar popular del dissabte canviarà ja que el centre de la plaça del Mercadal acollirà el nou espai gastronòmic Les Tavernes on el públic podrà degustar tapes, menjar coca de recapte o creps, prendre una copa o destil·lats... En aquest mateix espai dissabte a la nit hi haurà concerts i diumenge al migdia també s’hi podrà fer vermut.

 

Publicat a Balaguer

Un centenar d'atletes van participar el passat divendres 17 d'agost a la tercera edició de la Cursa del Gos de Massoteres. Els inscrits podien escollir entre dues modalitats: una cursa de 10 quilòmetres i una caminada de 6 km, en les quals podien portar mascotes. 

La cursa era puntuable per a la Lliga Ponent i els guanyadors van ser Sancho Ayala (Fondistes Solsonès) amb un temps de 38'32" i Eva Hernández (CE Guissonenc) amb 48'47". 

A banda de participar a la cursa, la inscripció donava dret a un entrepà, beguda, una samarreta i accés a la piscina. 

El convent de Sant Bartomeu de Bellpuig ha acollit aquest diumenge el concert del músic Guillem Roca on ha presentat el seu últim treball, Connexions, un àlbum amb una desena de temes farcits de matisos musicals, poesia i frescor en els quals el cantant posa de manifest que les seves influències van des de la música llatinoamericana, la mexicana i els boleros fins als sons mediterranis.  

El concert s'emmarcava en el cicle Viu el patrimoni, que ofereix un centenar de propostes culturals en diferents espais emblemàtics de Catalunya. 

 

Publicat a Bellpuig