PP
L'estany d'Ivars i Vila-sana ha registrat durant els primers nou mesos de l'any 29.000 visitants. De l'oferta complementària d'aquest espai natural destaca que més de 400 persones hi han anat a pescar, 175 han llogat una bicicleta i 244 han utilitzat el servei de barca. L’estany rep principalment veïns de la comarca o del territori del pla de Lleida que hi van a passejar, però també grups d’escolars i famílies provinents bàsicament de Barcelona que hi van atretes per la riquesa biològica de l’espai natural. També destaca la presència, cada cop més important, de persones especialitzades en l’ornitologia que gaudeixen de la diversitat d’espècies d’aus que freqüenten l’estany.
L'Estany d'Ivars i Vila-sana té des d'aquest dimarts un nou habitant, es tracta de la 'tortuga d'estany' (Emys orbicularis), una varietat en perill d'extinció a Catalunya que tal com indica el seu nom és comuna en els entorns naturals on hi ha estanys. Tècnics del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) han alliberat un total de sis exemplars als quals durant un any se'ls farà un seguiment mitjançant un xip que porten incorporat per veure si s'adapten la nou medi. En aquest sentit, els tècnics esperen que les tortugues ponguin ous ben aviat per tal de procrear i consolidar així l'espècie a la zona.
El Consell General del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana ha aprovat en la reunió de dilluns enllaçar l'actual itinerari principal de l'estany, de tres quilòmetres, amb la Masia de Cal Sinén, a 2,5 quilòmetres i futur centre d'interpretació de l'estany. D'aquesta manera els visitants podran recórrer tot el perímetre de l'estany de 5,5 quilòmetres. El camí aprovat no perjudicaria ni interferiria en l'espai de protecció actual, ja que recorreria uns terrenys situats en un punt més elevat, que s'allunyen volgudament de la zona de reserva natural i de nidificació de les aus. L'objectiu és que el traçat del nou camí circuli pròxim a la zona agrícola i garanteixi la tranquil·litat de la fauna.
L'estany d'Ivars i Vila-sana acollirà a finals d'any o com a molt tard a principis de 2011 un nou habitant: la tortuga d'estany, coneguda tècnicament com a 'Emys orbicularis'. Es tracta d'un exemplar en perill d'extinció a Catalunya, ja que la seva població tot just arriba al miler d'exemplars. Els tècnics del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) han explicat que la recuperació de l'estany d'Ivars i Vila-sana l'han convertit en un lloc idoni per implantar aquesta espècie a la zona i contribuir així a la seva recuperació. Abans però, caldrà eradicar de l'estany la tortuga americana, una espècie invasora molt estesa a Catalunya que evita que les autòctones proliferin.
El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha demanat al Departament de Medi Ambient autorització per poder pescar amb mort la carpa que habita a la zona humida per tal de conservar així l'essència de l'antic estany ja que és una espècie que no consta que hi fos. Segons el director tècnic de l'estany, Toni Costa, la carpa té un 'nivell intermig' de consideració a l'hora de decidir si es pot pescar amb mort o no però davant l'evidència que a l'antic estany no hi havia carpa, és una espècie que 'no es pretén pas potenciar, sinó el contrari, mantenir-la sota unes condicions'. Des del consorci es calcula que en el termini d'un mes o un mes i mig es podrà començar a pescar de forma regulada a l'estany.
Les persones que visitin a partir de dissabte l'estany d'Ivars i Vila-sana disposaran d'un nou servei de lloguer de bicicletes i també podran adquirir refrescos en els dos punts d'informació que hi ha a l'estany. A un preu de dos euros per tres hores de lloguer, els visitants podran recórrer amb bicicleta els sis quilòmetres de camí que ressegueix bona part del perímetre de l'estany. El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana ha posat en marxa aquests dos serveis coincidint amb el període de vacances de Setmana Santa, quan s'espera una important afluència de visitants a la zona.
El preu de l'alfals podria caure fins a més d'un 25% el proper 2010 i fer que molts pagesos deixessin de cultivar aquest producte que serveix per alimentar el bestiar per passar-se al cereal o el blat de moro. Així ho ha alertat el responsable de Farratges de la Unió de Pagesos (UP), Jaume Pedrós, que ha explicat que enguany s'han fet contractes a 22 pessetes – el sector encara comptabilitza amb aquesta moneda – el quilo d'alfals, i l'any que ve es podria passar a pagar a 15 pessetes. Una de les causes seria la davallada de la demanda pel fet que cada cop hi ha menys bestiar. Ivars d'Urgell ha acollit aquest dimecres una jornada sobre el cultiu de l'alfals.
Després de l’èxit de participació assolit en les dues edicions de la Setmana Natural per a Joves i, especialment, d’acord amb les peticions que algunes persones han fet arribar al Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana per participar activament en tallers i activitats de descoberta d’aquest entorn natural de la comarca del Pla d’Urgell, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha decidit programar per primer cop les Activitats de descoberta de l’Estany, que s’adrecen a tots els públics.
L'estany d'Ivars i Vila-sana va viure ahir una altra jornada històrica des que es va iniciar el seu procés de recuperació l'any 2004. I es que ja han arribat els dos cavalls de la Camarga, provinents del Delta de l'Ebre, que s'encarregaran de pasturar pel canyissar de depuració per tal de garantir-ne el manteniment.
Divendres, 05 Desembre 2008 01:00

Nova guia de rutes pel Pla d'Urgell

Amb l’objectiu de promocionar el turisme a la comarca del Pla d’Urgell, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha presentat aquest divendres dia 5 de desembre la nova guia actualitzada de rutes que es poden fer pels pobles i els entorns de la comarca ja sigui a peu, en bicicleta o a cavall. S’hi recullen 15 itineraris per gaudir dels pobles i els entorns de la comarca a peu, en bicicleta o a cavall.
Pàgina 1 de 4