Resultats de la cerca per: buscar

Un grup de famílies de Tàrrega reclama una segona línia de P3 a l'escola Maria Mercè Marçal de la capital de l'Urgell. Si bé els resultats de les preinscripcions no es publicaran fins al proper 26 d'abril, aquest col·lectiu afirma que tot apunta que hi haurà una important demanda per matricular els nens en aquest centre educatiu.

El grup de famílies d'alumnes que el proper curs començaran P3 ja ha mantingut reunions amb responsables de l'Ajuntament i del Departament d'Educació per donar a conèixer les seves inquietuds. A més, buscaran el suport dels principals sindicats.

Per al proper curs escolar de moment a Tàrrega hi ha vuit línies de P3, cinc en escoles públiques (2 Jacint Verdaguer, 2 Àngel Guimerà i 1 Maria Mercè Marçal) i tres a concertades (2 Vedruna i 1 Escola Pia). El grup de pares mobilitzat demana crear una segona línia d P3 a l'escola Maria Mercè Marçal tenint en compte que es troba en una zona de creixement. Val a dir que aquest centre ja té 2 línies en alguns cursos.

Publicat a Tàrrega

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presidit aquest dilluns una trobada amb els alcaldes de la Noguera a la seu del Consell Comarcal, a Balaguer, on ha estat rebuda per la vicepresidenta Sònia Valero.

La reunió formava part del seguit de trobades que la presidenta està mantenint amb els dirigents municipals en les seus dels diferents Consells Comarcals. 

Durant la trobada, la presidenta de la Diputació ha informat els alcaldes dels diferents projectes que la corporació té en marxa a la Noguera. A més, la presidenta ha pogut conèixer de primera mà la realitat de la comarca i “les seves inquietuds i demandes” que, a través dels seus alcaldes, se li han fet arribar.

En qualsevol cas, Perelló ha dit que l’objectiu és “buscar complicitats entre les administracions” en tots aquells aspectes que afecten el territori, com ara el desplegament de la fibra òptica, el suport als projectes emmarcats dins el programa FEDER i la potenciació entre els ens municipals del servei de secretaris-interventors del Servei d’Assistència Tècnica (SAT), entre d’altres.

Publicat a Balaguer

El 35è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, que se celebra a L’Amistat de Mollerussa fins el 14 d’abril, ha acollit aquest matí la presentació del conte Lo Parrot, el bandoler, editat pel Casal Popular L’Arreu i l’Ajuntament de Mollerussa i que ha estat escrit per Txell Giné i il·lustrat per Carme Maria Martín, les dues veïnes de Mollerussa, amb l’objectiu de posar en valor la figura de Jaume Banqué, conegut com Lo Parrot, qui, sent propietari de l’hostal i sometent en cap,  va ser alcalde de la ciutat al 1846 i tristament cèlebre bandoler, finalment empresonat i ajusticiat a Lleida.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha explicat que el consistori ha actuat “com a facilitador” de la iniciativa promoguda per “una xarxa de gent que estima el municipi i té dots creatives i organitzatives” per fer-la possible. “La suma de totes les mirades fa el paisatge de Mollerussa”, ha dit el primer edil, qui ha lloat el projecte que “neix de la voluntat de recuperar la cultura i la història per redescobrir Mollerussa”.

Per la seva part, Manel Solé, del Casal Popular L’Arreu, ha assegurat que Lo Parrot “ens permet explicar història, cultura i territori i ens ajuda a entendre una manera de fer i de ser de la gent de Mollerussa”. Solé, que ha agraït “la feina desinteressada de gent que treballa per fer cultura i ciutat”, ha avançat que el projecte d’aquest llibre s’emmarca en un de més important sobre la figura de Lo Parrot, que es vol fer coincidir al 2021 amb la celebració del 175è aniversari del seu ajusticiament.

Txell Giné, l’escriptora del conte, ha posat de relleu dos aspectes importants que ha buscat destacar en la història com són el valor de l’amistat com a eix vertebrador i també la picada d’ullet al paper de les dones en la societat encarnat, en aquest cas, en el personatge de Maria Not, una caminadora que porta informació de poble en poble. Per la seva banda, Carme Maria Martín ha destacat la “molta sintonia alhora de crear els personatges” i el repte que ha suposat per ella il·lustrar un conte d’una època històrica per a la que ha hagut de buscar una gamma cromàtica singular.

A banda de la presentació de Lo Parrot, el bandoler, que també té una exposició temàtica en el marc del 35è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, el certamen ha acollit avui una de les dues trobades professionals que hi tenen protagonisme com és la 6a Trobada Pedagògica promoguda pel departament d’Educació sota el títol La poesia envers l’escola: mirades i experiències, sent la de l’elaboració del llibre de poesia Sol del Pla per part del Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell i del Consell Comarcal, una de les presentades.

Cal recordar que al certamen, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa a través de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila,  s’hi poden veure i tocar més de 5.000 libres de 25 segells editorials diferents a través de 7 exposicions, sent L’aigua l’eix temàtic d’enguany. Així mateix, concentra una trentena d’activitats complementàries entre presentacions de llibres, sessions de contacontes i espectacles que se sumen a la visita de set autors destacats del món de la literatura infantil i juvenil que centre les visites guiades que es fan en els dies laborables per als centres escolars.

Publicat a Mollerussa

Una trentena de professionals dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) de la província de Lleida es van reunir a Balaguer per tal de compartir les experiències d’intervenció de cada servei.

La trobada, liderada en aquesta ocasió per les professionals del SIS de l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, es realitza trimestralment de manera itinerant a les diferents seus dels SIS de la província i té com a objectiu posar en comú les línies de treball que s’implementen a cada comarca per així buscar una millora en els serveis que s’ofereixen.

Actualment, a la Noguera el SIS s’ofereix a la ciutat de Balaguer i de manera itinerant en diferents municipis de la comarca, i és un recurs que posa a disposició de les famílies en situació de risc social un suport individualitzat per satisfer les necessitats bàsiques dels infants i adolescents entre 3 i 16 anys i garantir-los un desenvolupament integral.

Publicat a Balaguer

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha anunciat aquest dimarts que la corporació invertirà per millorar les mesures i protocols de seguretat per a la gestió dels riscos d’inundabilitat per tal que aquestes millores tecnològiques puguin permetre dur a terme activitats de diversa índole en aquestes zones.

Aquest ha estat un dels acords al qual s’ha arribat durant la reunió que la presidenta ha mantingut amb els dirigents municipals del Pallars, que s’ha celebrat al Palau de la Diputació, un cop confirmada de manera oficial la marxa del Doctor Music Festival. La reunió ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús; de l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Joan Blanco; de l’alcaldessa d’Alt Anèu, Laura Arraut; de l’alcalde de la Guingueta d’Àneu, Josep A. Cervós; i l’alcalde d’Espot, Josep M. Sebastià. A la trobada també hi han pres part el vicepresident segon de la Diputació, Gerard Sabarich, i el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

Segons ha detallat Perelló en acabar la reunió, s’ha arribat a “una situació molt dura”, però ha demanat no perdre “un punt d’optimisme”, en el sentit que s’ha arribat “a un acord per treballar plegats” per tal que “si aquest Doctor Music no se celebra l’any 2019, es pugui fer un altre any”. Això passa per buscar solucions davant l’informe desfavorable de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), de manera que la inversió consignada als municipis pallaresos amb motiu del Doctor Music, es destinaran a elements que permetin millorar la seguretat, o almenys “minimitzar” els possibles riscos d’inundabilitat, aprofitant els nous avenços tecnològics en sensors de rius o radars meteorològics.

A més, Perelló ha anunciat, d’acord amb els alcaldes, implementar noves campanyes de promoció turística del Pallars, tot plegat amb l’objectiu d’intentar pal·liar la repercussió negativa que ha suposat la marxa del festival. En aquest sentit, Perelló ha afirmat que, si bé s’ha perdut enguany un festival, s’han de potenciar la resta de múltiples i diversos esdeveniments que s’organitzen en aquest territori; és a dir, en paraules de la presidenta, “posar en valor el que tenim i no el que hem perdut”.

Al mateix temps, la presidenta s’ha compromès a acompanyar els alcaldes i el consell comarcal en les reunions que han demanat celebrar tant amb el president de la Generalitat com amb el conseller de Territori.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha dit que l’essència del Doctor Music “és al Pallars” i que, per tant, no volen tancar portes, sinó “deixar-les obertes de cara al futur”, i això passa per “minimitzar riscos” mitjançant la instal·lació d’un seguit d’elements de seguretat.

 

Tàrrega ja es prepara per convertir-se aquest cap de setmana en la capital del Playmobil. Una de les grans novetats d’enguany és que les activitats de la 8a Fira del Playmobil no es concentraran només al pavelló del Club Natació, sinó que també comptarà amb un recorregut pels carrers més cèntrics de la capital de l’Urgell.

El dissabte 6 d’abril, a 3/4 de 6 de la tarda, tindrà lloc un espectacle itinerant amb els populars clicks com a protagonistes a càrrec de la companyia teatral Campiquipugui Produccions. Sota el nom Clicks ambulance, els populars ninos cobraran vida i revolucionaran la vida comercial del centre de la ciutat amb un show molt amè i entretingut en un espectacle promogut per Foment Tàrrega.

La vinculació amb aquesta entitat targarina ha estat present a la Fira del Playmobil de Tàrrega des de la primera edició i enguany també es podrà veure amb el concurs Comerç-Click. La novetat d’enguany és que des de dilluns ja es pot participar en el concurs on els participants han de buscar els clicks amagats en els aparadors de 15 botigues de la ciutat. Després d’omplir la butlleta, aquesta s’haurà de presentar a la Fira del Playmobil durant el cap de setmana i s’entrarà en un sorteig de vals de Foment Tàrrega.

 

Publicat a Tàrrega

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha reunit aquest dilluns a la Sala Viladrich els portaveus dels grups polítics de la corporació per posar-los al dia dels passos que la institució està fent davant la possible marxa del Festival Doctor Music de les Valls d’Àneu.

Perelló ha manifestat la certesa que la Diputació treballa per als municipis i el territori i que, en aquest cas, ha recollit la voluntat dels municipis pallaresos afectats per la decisió d’aquesta empresa de celebrar el festival en un altre indret.

En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha fet explícita la disposició total de la institució a facilitar, en totes aquelles qüestions en les quals tingui competència, les solucions possibles per tal que el territori no en surti perjudicat, i a mantenir les assignacions pressupostàries que ja estaven convingudes.

La Diputació acollirà demà dimarts, dia 2 d’abril, una reunió amb els alcaldes afectats, per tal de buscar solucions i alternatives, una vegada es coneguin també les decisions que el Consell d’Alcaldes del Pallars Sobirà prendrà en la reunió que han de mantenir aquesta tarda; i de la roda de premsa que els organitzadors del festival tenen prevista per a demà.

El diputat i expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, no formarà part, finalment, de la comissió informativa de la Diputació sobre el cas Boreas, pel qual està sent investigat. Reñé hi ha renunciat després que el ple de la corporació aprovés per unanimitat una moció de rebuig a la seva participació. L'equip de govern del PDeCAT també hi ha donat suport tot i qualificar-la "d'electoralista i partidista". 

Reñé, per la seva part, ha dit que tot i que la comissió "no servirà de res", no vol "entorpir" perquè "el primer interessat que arribi tota la informació sóc jo".

La presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha convocat per al proper dilluns la reunió de constitució de l’esmentada comissió.

El ple també ha acordat celebrar dilluns vinent una reunió amb tots els grups de la corporació per tal de mirar de trobar solucions a la possible marxa del Doctor Music Festival, que s’hauria de celebrar a Escalarre, al Pallars Sobirà, del 12 al 14 de juliol.

Ha estat el vicepresident tercer, Gerard Sabarich, l’encarregat de valorar la situació en la qual es troba un projecte que comptava amb la col·laboració econòmica de la corporació amb destinació als municipis que l’acollien i amb el suport de tot el territori. Sabarich ha lamentat aquesta possible marxa i ha encomiat a buscar entre tots propostes i solucions per generar noves activitats que generin riquesa al territori.

Pel que fa a la reunió, Perelló l’ha proposat per posar sobre la taula quina és la situació i per mirar de “trobar possibles solucions” a aquesta problemàtica. Cal recordar que la presidenta també mantindrà de forma imminent una reunió amb els alcaldes de les Valls d’Àneu, un cop hagin celebrat el consell d’alcaldes previst per aquest mateix dijous.

Publicat a Catalunya

“Relaciono el tradicionari segarrenc amb la veritable família Colom”

 

Carles Granell publica la seva primera novel·la, Cròniques del virrei. Aquest mosso d’esquadra targarí de Cervera debuta en el món literari amb una novel·la històrica, amb elements reals i de ficció, que explica la guerra civil catalana del segle XV a partir d’una noble família de mercaders i navegants barcelonins, els Colom, que relaciona amb la llegenda de l’origen del descobridor d’Amèrica. 

Què explica a Cròniques del virrei?

Es tracta d’una novel·la que se situa a la segona meitat del segle XV i que explica un conflicte bèl·lic, la guerra civil que va durar una dècada, entre 1462 i 1472 i que va enfrontar a nobles catalans partidaris de successors diferents a la corona després de la mort d’Alfons el magnànim. Uns apostaven per Joan II de Trastàmara i els altres pel Príncep Carles de Viana —fill del propi Joan II i de Blanca de Navarra— i amb la mort d’aquest darrer, per un net de Jaume d’Urgell, el darrer comte d’Urgell, que en aquells temps s’havien implantat a la monarquia portuguesa. La novel·la està protagonitzada per un membre d’una noble família de mercaders i navegants barcelonins, els Colom, que lluitaran al costat del bàndol dels perdedors—la biga— i que ha de patir en pròpia carn el sabor amarg de la derrota i la purga dels vencedors.

La novel·la també incorpora la llegenda segarrenca, on el tradicionari popular diu que el navegant Cristòfor Colom, descobridor d’Amèrica, era originari de Tarroja de Segarra. En aquest sentit, a l’Edat Mitjana, Tarroja s’anomenava Terra Rubra i Cristòfor Colom signava alguns documents com a Colom de Terra Rubra, com encara recorden els naturals de Tarroja avui en dia.

Amb la novel·la, he volgut relacionar el tradicionari popular segarrenc amb la veritable família Colom, esmentada anteriorment i que va viure a Barcelona on es dedicava a la mercaderia i al comerç per tota la Mediterrània, a més de ser creadors de la Taula de canvi de Barcelona.

 

Com ha estat el procés de creació literària?

Des de jovenet que m’empaitava la idea d’escriure un llibre que reflectís aquesta història, sigui per anècdotes familiars o per coses que m’havia explicat el meu pare i que a ell li havia contat l’oncle de la farmàcia... Anys més tard, el fet de trobar-me a la vida amb amics de Tarroja i algunes anècdotes personals, reflectides al preàmbul, influïren també... El problema era tenir la suficient capacitat de síntesi, perquè fos llegible, entenedor i que enganxés al lector, que és de fet l’objectiu de la història. No oblidem que és una novel·la i no un llibre d’història.

El procés de creació literària ha durat quatre anys si bé gairebé la major part del primer el vaig passar documentar-me, ja que era important ser històricament rigorós. En aquest sentit, vaig buscar el rigor històric de la guerra civil i de les dècades anteriors i posteriors a aquesta, al mateix temps que vaig documentar-me de la família Colom que va viure a la Barcelona del segle XV, adinerats mercaders, segurament d’origen jueu, que varen haver de fugir d’algun lloc i es van establir a la capital catalana. D’això ja en parlen Francesc Albardaner, Teresa Baquer i l’historiador peruà Luís de Ulloa, aquest darrer ja a començaments del segle XX.

Per la seva part, l’historiador nord-americà Charles J. Merrill va viure a la dècada dels 80 del segle passat i durant un parell d’anys a Cervera. Aquest historiador va aparèixer a la capital de la Segarra investigant l’origen de Cristòfor Colom i de la seva família. Tot i establir el seu campament a Cervera, també va anar a investigar a Gènova, Sevilla, Galícia, Mallorca i València. La primavera del 2008, Charles J. Merrill va publicar un llibre, Colom of Catalonia: Origins of Christopher Columbus Revealed, on gairebé podia concloure que el navegant era originari de la Catalunya interior i entre l’any 2012 i 2014 va publicar Colom: Solving the enigma of Columbus,  on afirmava en un 95% de possibilitats, que Colom era català.

El llibre està escrit amb primera persona i incorpora pinzellades d’arcaismes, de català occidental i de paraules i renecs típics de l’època.

 

Part de la novel·la se situa a la vegueria de la baixa Cervera, per què?

Les vegueries eren les divisions administratives que hi havia al segle XV i en aquella època, la vegueria de Cervera era molt més importantque Manresa i igual que la de Lleida. Perquè et facis una idea, la vegueria de la Baixa Cervera incloïa bona part de la Catalunya central. La vegueria de la baixa Cervera era, doncs, el que ara coneixem com a Urgell, Segarra, Conca de Barberà, part del Solsonès i de la Noguera. I a part hi havia la de l’Alta Cervera. Per explicar els orígens de la família, dos capítols de la novel·la transcorren a la vegueria de la Baixa Cervera.

 

Quantes hores va dedicar a escriure Cròniques del virrei?

Jo diria que en són incomptables, però podríem dir que una hora diària, com una formigueta, durant quatre anys. No esperava però que em vingués la inspiració, anava treballant cada dia una estoneta i la inspiració em sorprenia escrivint, com se sol dir.

 

Li va ser difícil aconseguir tota la documentació històrica?

La història sempre m’ha agradat molt i a casa disposo d’alguns bons manuals d’història de Catalunya com els de Sobrequés i de Pierre Vilar, ja que crec que a l’escola no s’hi aprofundeix i molt menys en el segle XV, que és l’època en la que transcorre la novel·la. Els fets de 1714 són fantàstics i molt literaris, però considero els del segle XV en són més i suposen el començament de l’assimilació de la corona d’Aragó per part de Castella. Recomano, doncs, llegir la novel·la per poder entendre alguns aspectes de l’actualitat, ja que alguns greuges comencen amb el Compromís de Casp (1412), quan desposseeixen l’hereu legítim de la Corona catalana, el darrer comte d’Urgell, que morirà empresonat al castell de Xàtiva, desposseït de títols, terres i béns per part de Ferran d’Antequera, el primer Trastàmara de la corona d’Aragó.

 

Quina valoració en fa del resultat?

Estic molt satisfet de com ha quedat la novel·la. He descobert, encara que potser una mica tard, que escriure és relaxant i altament plaent. De fet, sempre m’ha agradat llegir, especialment d’història i de novel·la d’intriga internacional com les dels Forsyth i Le Carré. El meu objectiu és que hi hagi una segona part de Cròniques del virreisi bé ara estic escrivint el meu segon llibre, res a veure amb el primer, ja que em va esgotar una mica i ara necessito buidar el pap amb una trama diferent però amb una part històrica també. Escriure suposa molta feina i temps, i costa de combinar-ho amb el treball, la vida familiar i les obligacions diverses del dia a dia.

 

On es pot comprar Cròniques del virrei?

A través d’Internet a Amazon i també es troba a les llibreries de Tàrrega, Cervera, Mollerussa i Lleida.

 

Alguna recomanació per al lector?

Sí, que els que tinguin a bé de comprar-lo i llegir-lo, crec poder assegurar-los que el gaudiran força i els enganxarà.

 

Publicat a L'entrevista

L’Ajuntament d’Agramunt, amb el suport de l’empresa pública Urgell Net -encarregada de la recollida de residus-, va organitzar una trobada amb els industrials. L’objectiu de la sessió era trobar les eines necessàries per millorar la recollida selectiva i el triatge, especialment d’empreses i establiments comercials amb gran volum de generació de residus.

Durant la reunió es va explicar l’actual sistema de recollida i gestió dels residus, es va revisar l’evolució dels resultats dels darrers anys i es van explicar els objectius d’obligat compliment que fixa l’Unió Europea per a l’any 2020.

En aquesta trobada també es van buscar solucions i propostes de canvi per reduir el volum de fracció que actualment es diposita encara als contenidors de rebuig. En aquests moments, les empreses i establiments comercials estan informant a l’Ajuntament de la tipologia del residu que més generen per tal d’acordar la millor manera de gestionar-ne la seva recollida.

Publicat a Agramunt
Pàgina 1 de 29