L'escriptor i professor universitari cerverí Jaume Ferran i Camps va morir el passat 6 de febrer a la població d'Smyrna, a l'estat de Geòrgia, als Estats Units, on residia des del 1960. Ferran fou nomenat fill predilecte de Cervera l'any 2001.

El paer en cap de Cervera, Ramon Royes, ha donat el condol personalment a la família i els ha manifestat la voluntat de la Paeria de fer més endavant un acte d'homenatge pòstum a la figura de Ferran, que mai es va desvincular de la capital de la Segarra, on va néixer l'any 1928.

Jaume Ferran va formar part, des de l'inici i al costat de poetes com Costafreda, Barral o Gil de Biedma, de l'anomenat 'grup catalán de la Generación de los 50'. Va estudiar dret a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a Madrid.

Royes ha destacat que ''la vinculació de Ferran amb la ciutat de Cervera ha estat total i absoluta fins al punt que l'atzar ha volgut que l'il·lustre cerverí ens deixés en una data tan assenyalada i estimada per als cerverins com és el dia del Santíssim Misteri''.

Ferran va participar dels diferents ambients culturals de la ciutat, des de les tertúlies que organitzava a Cal Ferran fins a les aportacions literàries a la revista local Segarra des dels anys 40 del segle passat. Des del 1960 fins que es va jubilar com a emèrit el 1995 va exercir la docència universitària als Estats Units, primer a la Universitat de Colgate (1960-1963) i després a la de Syracuse, on el 1963 va ser nomenat director de l'Institut d'Estudis Hispànics.

Entre els seus llibres de versos destaquen Desde esta orilla (1952), Poemas del viajero (1953), Descubrimiento de América (1957), Canciones para Dulcinea (1959), Libro de Ondina (1964), Nuevas Cantigas (1967), Memorial (1971), Libro de Alfonso (1983), Las ales del Fénice (1988), Historia Natural (1989) i Corónica (1992). També ha publicat narrativa, estudis literaris (volums sobre Maragall, Costafreda, Lope de Vega, Foix), traduccions poètiques (de Yeats, Pound o Carner) i antologies (del seu grup poètic). En català va escriure dos volums autobiogràfics: Memòries de Ponent Diari de tardor.

L'associació cultural Amics del Castell de Concabella organitza un nou cicle de conferències sobre alimentació i salut, que tindrà lloc al castell d'aquesta localitat de la Segarra. El cicle l'inaugurarà aquest divendres 12 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, Josep Pàmies, membre fundador de l'associació Dolça Revolució i controvertit horticultor de Balaguer expert en la investigació de les propietats de les plantes medicinals, que parlarà sobre les Plantes per recobrar la il·lusió de viure.

El dissabte 20 de febrer, a les 7 de la tarda, Isidre Balcells i Fèlix de Pedro, de l'empresa Bernau Herbes de l'Urgell, faran una xerrada sobre Les plantes medicinals, producció i propietats.

I el dissabte 5 de març, a les 7 de la tarda, Laura Vilaseca, diplomada en Nutrició Humana i Dietètica i llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments, donarà la visió de la ciència sobre Mites i Alimentació.

 

 

El Consell Comarcal desenvoluparà un nou programa d’ocupació i formació per a 23 joves de la Segarra, concretament procedeixen de Cervera, Guissona i Torà. El programa estableix que els participants segueixin una primera fase de formació i una segona fase d’inserció laboral i aprenentatge dels oficis. En la inserció laboral, les empreses contractaran els joves per sis mesos, amb un sou finançat pel SOC.

Val a dir que el Consell de la Segarra desenvolupa el programa ‘Joves per a l’Ocupació’ juntament amb el Consell de l’Urgell, ens que ha seleccionat 7 joves més de forma que en total són 30.

Els joves poden escollir entre tres formacions: operacions bàsiques de cuina i cambrer, auxiliar d’indústria alimentària o auxiliar de serveis de restauració.

D’altra banda, el Consell  s’ha acollit de nou al programa ‘Fem ocupació per a joves’ del SOC, que busca feina per a joves d’entre 18 i 29 anys amb formació i aturats.

Dimecres, 10 Febrer 2016 13:25

Tibau reedita el ball de les Completes

Després de l’èxit de l’any passat, el grup de música Tibau de Cervera va presentar el passat 6 de febrer la segona edició del ball de Completes amb nous arranjaments, a la sala de ball del Casal. Un esdeveniment organitzat per la Paeria de Cervera i per l’Associació les Completes de Cervera.

Tibau realitzà una actuació que fusionà els fragments més populars de Les Completes amb el ball de saló: un vals, un foxtrot, un pasdoble i un rock; uns temes arranjats per Jordi Castellà. Un any més, el públic assistent va poder aprendre els passos de cadascun dels balls, tot seguint els consells de Ramon Cama.

L’actuació culminà amb un petit concert de Tibau, on el grup va oferir en primícia l’estrena d’una cançó: Oficina d’objectes perduts.

El Consell Comarcal de la Segarra va aprovar el passat 3 de febrer el nou sistema tarifari de l’aigua, que implica cobrar en funció del consum. El conveni es va aprovar amb els vots a favor dels 7 consellers d’ERC i els 3 de MES, INSE i PSC, i va rebre el vot en contra dels 8 de CiU i del de la CUP. El president de l’ens i alcalde de Guissona, Xavier Casoliva, va assegurar que “el nou sistema és més just”. Fins ara, Cervera i Guissona pagaven per un consum fix equivalent a 300 litres per habitant i dia sense consumir-los, mentre que altres poblacions consumien 900 litres per habitant i dia, i l’excedent (a partir de 300) el pagaven a baix preu. D’aquesta forma, Cervera podia pagar a 1,30 euros el metre cúbic d’aigua i altres poblacions a menys de la meitat.

L’alcalde de Cervera i conseller per CiU, Ramon Royes, va demanar la retirada de la proposta i estudiar els efectes del que pot suposar “una fractura comarcal” ja que considera que hi ha ajuntaments, els que tenen més granges, que es veuran molt castigats per la nova tarifa.

El ple també va aprovar el pressupost comarcal per al 2016, que ascendeix a 6 milions d’euros, similar al del passat exercici.

 

 

Coincidint amb el 10è aniversari de l’associació de familiars i malalts d’alzheimer i altres malalties neurodegeneratives (AFA) de Cervera –La Segarra, aquest divendres 5 de febrer a la tarda s’inaugurarà la tercera fase d’ampliació del centre de dia integral Josep Valls de Cervera. L’actuació ha suposat ampliar l’equipament en 255 metres quadrats on s’ha habilitat una sala de teràpies, una àrea de descans, un bany adaptat, una cuina i un garatge. Les obres han estat finançades amb una subvenció de la Diputació de Lleida d’uns 120.000 euros. 

El centre de dia integral Josep Valls cobreix les necessitats bàsiques, terapèutiques i socials de persones amb dependència de Cervera i la resta de la comarca. Ofereix també atenció a domicili i servei de transport. 

Actualment el centre, que es troba als baixos d’un edifici de l’avinguda Catalunya, atén 33 usuaris i compta amb 9 professionals. L’entitat té 150 socis i un pressupost anual de 250.000 euros. Amb aquesta tercera ampliació, el centre ocuparà uns 800 metres quadrats de superfície. El proper objectiu del centre és oferir servei de càtering a domicili. 

Des de la seva creació, l’AFA de Cervera – La Segarra ha passat per quatre espais diferents: el CAP (2005-07), l’Espàtula (2007-09), el col·legi de la Sagrada Família (2009-11) i l’actual local, que va donar el senyor Josep Valls a l’entitat. 

L’associació fou creada per set dones de la ciutat amb familiars afectats per Alzheimer.

Cervera ha commemorat el Dia Internacional de la No-Violència i la Pau amb una acció organitzada per l’Espai Jove de la ciutat que ha consistit a pintar un mural a l’avinguda de Manresa amb el lema La No-Violència és el cim de la Valentia de Mahatma Gandhi. En el mural, els joves participants hi han afegit altres frases de condemna de la violència.

L’Espai Jove de Cervera és un lloc de trobada d’aquest col·lectiu. Està situat a l’Espàtula, al carrer Victòria (edifici del costat de la via del tren). Obre els dissabtes i diumenges a la tarda, de 4 de la tarda a 10 de la nit. Disposa d’ordinadors amb connexió a Internet, aula d’estudi, futbolins, jocs de taula... i organitza tallers i activitats variades. Tots els serveis són gratuïts i dinamitzats per una monitora.

La Paeria de Cervera ha tret a licitació les obres de rehabilitació de trams del camí de Sant Jaume al seu pas per la Cervera històrica i  monumental per un pressupost que ascendeix a 2.219.334 euros.

El projecte planteja la rehabilitació de l’espai urbà (paviment, mobiliari, senyalització turística) i la restauració de diversos elements (espais d’accés, edificis, fonts) al centre històric de la ciutat: carrer General Güell, plaça Universitat, plaça Sant miquel, carrer Santa Anna i plaça Santa Anna, carrer Major i plaça Major, carrer Sant Domènec, plaça Sant Domènec i carrer Sant Magí. Es tracta dels vials per on transcorre el camí de Sant Jaume al seu pas per Cervera. 

Les ofertes es poden presentar fins al 24 de febrer, al Registre General de la Paeria, de dilluns a divendres, en horari de 9 a 14 hores.

Un xoc frontal entre dos cotxes aquest diumenge 31 de gener a la nit a la L-310 a la Segarra, al seu pas per Concabella, ha deixat un balanç d'una persona morta i dos ferits menys greus, entre els quals un menor de 8 anys. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), l'avís del sinistre es va rebre a les 22.11 hores al quilòmetre 12,8 de la L-310, entre Guissona i Tàrrega i dins el terme municipal de Plans de Sió. Per causes que encara s'estan investigant, dos turismes van col·lidir frontalment. A conseqüència del xoc va resultar mort el conductor d'un dels vehicles, E. M. B., de 45 anys i veí de Plans de Sió. L'altre ocupant del vehicle, un menor, va resultar ferit menys greu i va ser traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. El conductor de l'altre turisme va resultar ferit menys greu i també va ser traslladat a l'Arnau de Vilanova.

La princesa Elionor continuarà sent comtessa de Cervera, un títol que ostenta "amb molt d'orgull", segons la resposta de la Casa del Rei a l'escrit en què l'Ajuntament demanava que renunciés al comtat de la capital de la Segarra. El consistori va plantejar la renúncia en una moció aprovada el juny del 2014 argumentant que la ciutat no se sent representada per una monarquia "anacrònica i desfasada".

La carta, signada pel cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, va arribar a l'Ajuntament l'1 de desembre, després que l'alcalde, Ramon Royes, insistís a reclamar una resposta a la moció. Royes reconeix que hauria estat una sorpresa que s'acceptés la renúncia d'Elionor com a comtessa de Cervera, un títol que tenen els hereus a la corona d'Espanya.

L'Ajuntament de Cervera ja havia demanat la renúncia al títol quan l'ara rei Felip VI era comte de Cervera, tot i que llavors la Casa Reial no va contestar. 

 

Pàgina 1 de 61