El grup de música cerverí Tibau celebra aquest 2015 el seu 10è aniversari preparant un concert en format simfònic per les festes de Nadal.

Tibau uneix esforços amb l’Orquestra Andreví del Conservatori de Cervera, dirigida per Carles Gumí, programant un concert pel proper dissabte 2 de gener de 2016 a les 7 de la tarda al Gran Teatre de la Passió.

El concert, organitzat per la Paeria de Cervera, tindrà un caràcter solidari. Comptarà amb la col·laboració de la Creu Roja Joventut, que habilitarà un punt de recollida de joguines al vestíbul del Gran Teatre de la Passió.

El repertori del concert recollirà les cançons més conegudes del grup composades al llarg dels 10 anys de trajectòria. 

La Paeria de Cervera projecta la instal·lació d’un tobogan de gel de més de 20 metres de llarg a la plaça Universitat, com a principal atracció de les festes de Nadal a la ciutat. Serà la primera vegada que es podrà gaudir d’una atracció d’aquest tipus a la demarcació de Lleida.

El tobogan comptarà amb tres carrils per baixar-hi amb trineu. Estarà instal·lat a la plaça Universitat entre el 23 de desembre i el 10 de gener. Obrirà d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre, excepte els dies 22, 25, 26 de desembre i 1 i 6 de gener que només funcionarà a la tarda (de 5 de la tarda a 8 del vespre). L’entrada al tobogan de gel, que costarà 2 euros, permetrà tres baixades.

Amb aquesta iniciativa, la Paeria incorpora una activitat innovadora i per a tots els públics a les festes de Nadal. A més del tobogan de gel, la ciutat de Cervera s’omplirà de nombroses activitats: Mercat de Nadal, Parc de Nadal, Cagatió, visita del Patge Karim, concerts del Conservatori, de l’Agrupació Coral, Tibau Simfònic...

Per les festes de l’any passat la Paeria de Cervera va promoure la instal·lació d’una pista de gel sintètica a la plaça Universitat, que fou un èxit. Enguany s’ha canviat d’atracció i s’aposta per la nova proposta del tobogan de gel. La finalitat és promocionar el comerç local i augmentar l’oferta de lleure a la ciutat durant les festes nadalenques.

 

Els danys de les rubinades del passat 3 de novembre als rius Sió, Ondara i Corb ascendeixen a gairebé 2 milions d’euros. Un dels municipis més afectats fou AGRAMUNT, on van morir quatre àvies ofegades a la residència Ribera del Sió. El consistori ha quantificat en 421.000 euros els danys en espais i equipaments municipals i ja ha sol·licitats ajuts al Departament de Governació de la Generalitat i al Ministeri d’Interior. Els danys més importants es van produir a la llar d’infants municipal, a l’Escola de Música, al Parc de Riella, al passeig del Sió, al passeig Mercè Ros i a l’aparcament del Pont Romànic, a més d’algun camí proper al nucli urbà.

La Junta de Govern Local, que es va celebrar el dia 9, va prendre l’acord d’instar la Subdelegació del Govern a Lleida a fer la petició al Ministeri d’Interior per a l’aprovació d’un Reial Decret extraordinari per tal que tant el consistori i els veïns afectats puguin fer front a les despeses ocasionades per la riuada, tenint en compte que els ajuts ordinaris previstos en aquests casos a través del Reial Decret 307/2005 estan limitats a rendes familiars molt baixes i pocs veïns podran acollir-s’hi. Paral·lelament, des del Consorci d’Assegurances s’estan duent a terme les darreres peritacions als veïns afectats per la riuada.

A TÀRREGA les destrosses materials causades per la rubinada del riu Ondara ascendeixen finalment a 220.000 euros. El tram més afectat és la Via Verda, un espai natural de passeig per a vianants entre Tàrrega i El Talladell. El camí d’1,2 quilòmetres de longitud ha esdevingut impracticable, bona part dels murs han cedit i han desaparegut tanques de protecció, senyalitzadors i elements de vegetació. Una altra zona seriosament malmesa és la llera situada al tram urbà de vora el Camp dels Escolapis. S’hi hauran de reposar lluminàries, papereres i altres elements de mobiliari urbà a més de tubs de reg de gespa i una passarel·la de fusta per a vianants.

Per la seva part, el president del Consell de l’Urgell, Salvador Bonjoch, ha indicat que “els danys ocasionats per la riuada a la comarca ascendeixen a 200.000 euros sense comptar Agramunt i Tàrrega”. Així, ha anunciat que en els propers dies tindrà lloc una reunió amb els alcaldes dels diversos municipis afectats i de diversos organismes per analitzar què ha pogut fallar. Segons Bonjoch, “amb aquesta reunió pretenc aconseguir una millor coordinació entre els diversos organismes per tal que una tragèdia com aquesta no es repeteixi”. Així mateix, ha assegurat que un dels principals problemes són les lleres dels rius que, ha afirmat, “cal tenir netes per afavorir el pas de l’aigua i evitar rubinades”.

Entre els municipis afectats a la comarca, a banda d’Agramunt i Tàrrega, hi ha Guimerà, Ciutadilla, Maldà i Belianes pel que fa al riu Corb; Anglesola al riu Ondara i Ossó de Sió i Puigverd d’Agramunt al riu Sió. La majoria de destrosses se centren en la xarxa de camins rurals i en mobiliari urbà.  A Anglesola van morir ofegats uns 3.000 porcs per la inundació d’una granja.

A CERVERA, la Paeria ha elevat fins a 500.000 euros els danys provocats pel desbordament del riu Ondara. Principalment han quedat afectats espais naturals de l’entorn del riu com les peixeres, un pont que ha desaparegut, un passeig natural que va ser arranjat l’any passat, la font del Fiol i els camins de la zona. El conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, va visitar les destrosses el passat 6 de novembre i va assegurar que demanarà a l’Estat que articuli una sèrie de mesures fiscals per alleujar els agricultors afectats per la riuada.

Altres municipis de la Segarra afectats són Plans de Sió, les Oluges. Sant Guim de Freixenet i Ribera d’Ondara. Dues setmanes després de la riuada, les llars d’alguns pobles com els de Plans de Sió o Ossó de Sió no podien consumir aigua de l’aixeta per l’elevat grau de terbolesa.

Finalment, la Diputació de Lleida ha avançat que reparar els danys que els aiguats han provocat en les carreteres competència de la institució costarà uns 500.000 euros.

Cervera comptarà amb connexió de fibra òptica a principis de l’any que ve, quan la companyia Adamo Telecom culmini els treballs de desplegament d’aquesta tecnologia. Llavors començarà la campanya de comercialització i contractació per part dels clients.

L’alcalde, Ramon Royes, destaca que “amb la fibra òptica Cervera disposarà de la tecnologia més avançada pel que fa a transmissió de dades, amb una connectivitat deu vegades més ràpida que l’ADSL.

En aquesta primera fase la fibra òptica arribarà a totes les llars situades al nord de la via del ferrocarril.

Cervera està connectada a la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC), que condueix la fibra òptica per l’Eix Transversal per dotar d’aquest servei als principals nuclis de població de Catalunya. La conducció entra a la ciutat per la rotonda dels Mossos d’Esquadra i el punt de distribució està situat a les instal·lacions del Centre d’Acollida Turística (CAT).

 

 

  

Coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la mort de l'escriptor Manuel de Pedrolo, de la desena edició del premi 7lletres i de l'any de la inauguració de l'espai Pedrolo al castell de Concabella, la Segarra va acollir el passat 7 de novembre una jornada literària dedicada a Pedrolo i a la seva relació amb la comarca. Hi van participar mig centenar de persones i estava organitzada pel Consell Comarcal de la Segarra, el Centre Municipal de Cultura (CMC) de Cervera i la Fundació Manuel de Pedrolo. 

La jornada va transcórrer entre l’Aranyó, Concabella i Cervera. A l’Aranyó, poble on Pedrolo va néixer, es va fer una ruta literària amb la lectura de textos íntims i, en la majoria de casos, inèdits de l'escriptor. A més del recorregut per la població es va visitar els mítics Pallers de Pedra. La següent parada va ser el Centre d’Interpretació Manuel de Pedrolo al castell de Concabella. Els assistents van conèixer aquest espai de la mà d’Antoni Munné-Jordà, escriptor, redactor de revistes literàries com Serra d’Or i especialista en la figura i l’obra de Pedrolo.

La imatge del Pedrolo poeta és pràcticament desconeguda però és una part complementària i decisiva del seu projecte literari. Música i poesia pedroliana van acompanyar als assistents al cementiri de Cervera on si bé és cert que Pedrolo no hi està enterrat sí que hi ha els seus avantpassats. A més, en aquest cementiri està enterrada una noia a la qual l’escriptor de l’Aranyó hi dedica un dels seus millors poemes.

La petjada dels Pedrolo a la Segarra ve de lluny. Els avantpassats estaven establerts a Cervera des del segle XVII i emparentats amb la noblesa segarrenca. Entre les seves possessions, a més del castell i l’Aranyó i el Canós, hi havia terres i possessions a Cervera on destaca la casa Razquin del carrer Major. Per aquest motiu, la jornada va finalitzar amb una visita a aquesta casa que és una residència privada i per tant habitualment està tancada al públic.  

La Paeria de Cervera ha organitzat un workshop de paqueteria i embolcalls de Nadal adreçat a comerciants locals en dues sessions, els dies 26 d’octubre i 6 de novembre.

La formació ha tingut lloc al Centre d’Empreses Innovadores (CEI) i hi han participat una quinzena de persones. Ha anat a càrrec de Pep Navarro, tècnic aparadorista director de l’empresa d’organització d’esdeveniments PuntiApar.

Al taller els comerciants han après a treballar diversos materials i a agafar idees per poder embolicar i decorar els regals i fins i tot personalitzar-los, crear decoració i detalls per tal d’embellir-los. 

Més de 300 persones s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaça Major de Cervera, convocats per la Paeria, per donar suport al pilot Marc Márquez i a la seva familia després de l’agressió que van patir ahir per part d’uns periodistes italians. L’alcalde, Ramon Royes, ha manifestat que “fets com aquest no poden tornar a passar, Cervera exigeix respecte”, declaracions que ha repetit en castellà, anglès i italià. Royes ha recordat que la ciutat “se sent orgullosa de Marc Márquez pels valors de respecte i esportivitat que transmet i que són un exemple a seguir pels seus seguidors”. Royes, que ha criticat la maniobra de Rossi en l’última carrera, ha qualificat els fets de divendres de “lamentables per invadir, vulnerar i agredir l’espai íntim i familiar de Marc Márquez”. Royes ha continuat "estem totalment en contra del periodisme escombraria, que només busca un titular, aquell que busca la polèmica, la provocació i ho fa amb total impunitat i manca de professionalitat. Volem que tots plegats reflexionem també sobre aquest tipus de programa de televisió. Fins a quin punt la societat en som còmplices si tenen alts índex d’audiència. Fets com aquests no es poden tornar a produir ni a Cervera ni enlloc".

S’ha de recordar que la familia del bicampió de Moto GP ha denunciat els fets als Mossos d'Esquadra, i ha enviat un comunicat de condemna de l'atac, considerat "humiliant i ridícul". 

 

El pilot cerverí Marc Márquez ha denunciat als Mossos d'Esquadra un grup de periodistes italians del programa ‘Le Iene’, un xou televisiu similar al ‘Caiga quien caiga’, que ahir divendres 30 d’octubre van presentar-se a la casa familiar dels Márquez a Cervera i van provocar una baralla. Amb l’excusa de fer-li una entrevista i entregar-li un “trofeu” en forma de penis (batejat com la ‘Coppa di Minchia’), van entrar a casa seva sense autorització, van agredir els seus familiars més propers i van esgarrapar al coll a Marc Márquez.  

Després de l’incident, el representant del pilot, Emili Alzamora, ha emès un comunitat on afirma que la família tirarà endavant accions legals contra aquests periodistes italians: "Ahir es va produir una situació desafortunada a Cervera. Un grup de persones es van presentar a l'habitatge del pilot i van proferir una sèrie d'insults, realitzant determinades accions humiliants i ridícules cap al propi pilot i fins i tot arribant a empènyer i agredir els seus familiars més propers. Donada la gravetat de l'acció, aquests actes han estat denunciats i seguiran el curs normal d'una acció penal davant aquestes persones". Alzamora també sol·licita que “actes com aquests no es tornin a repetir” i demanar"tot el respecte tant per a en Marc com per a la seva família". 

En aquest sentit, la Paeria de Cervera ha convocat aquest dissabte, a les 6 de la tarda a la plaça Major, un acte de suport a Marc Márquez on es llegirà un manifest a favor del respecte del pilot. 

 

Versió de Marc Márquez

Els fets van passar ahir a mitja tarda, quan el Marc tornava de fer del circuit de Rufea acompanyat del seu pare Julià i el seu germa Àlex. Va ser aleshores quan a la porta del pàrquing de casa seva es van trobar l'equip de la televisió italiana. Segons sembla, els periodistes es van acostar al Marc per entrevistar-lo i entregar-la la ‘Copa di minchia’, però ell s'hi va negar. Després van entrar dins del pàrquing, van treure dues ampolles de cava, que van trencar per simular un podi. El Marc i el seu pare Julià Márquez van voler fer-los fora i es va ocasionar una baralla on el pilot va patir una esgarrapada al coll. 

 

Versió dels periodistes italians

Els periodistes han difós a través del Facebook del programa que "quan vam intentar entregar-los el nostre trofeu vam ser atacats i, en el forcejament, es va trencar la càmera i ens van prendre les targetes de vídeo". Els periodistes van haver d'anar a un hospital a tractar-se de les ferides sofertes.

 

Dimecres, 28 Octubre 2015 10:10

Clou la celebració del mil·lenari de Gàver

Una seixantena de persones van assistir diumenge 25 d'octubre a Gàver a la cloenda de la celebració del seu mil·lenari, que va consistir en un homenatge a la terra a partir d’una selecció de peces poètiques, músiques i textos, tan propis com d’una selecció d’autors i poetes catans llegits i interpretats pels veïns dels pobles d’Estaràs. L’acte va finalitzar amb l’actuació musical del conjunt Ponent Brass i un tast de productes locals.

El 26 d’abril d’aquest 2015 Gàver va celebrar els seus 1000 anys d’existència. Per tal de commemorar aquesta efemèride, el consistori ha programat des de llavors fins a aquest mes d’octubre diversos actes entre els quals s’ha de destacar la reobertura de l’església de Santa Maria de Gàver i la recuperació del camí medieval que condueix a aquest edifici religiós medieval, xerrades a càrrec de reconeguts historiadors, exposicions de fotografies, visites guiades als sis nuclis que conformen el municipi d’Estaràs i actuacions musicals. 

La Jove Companyia Mona de Corbera de Llobregat amb l’obra ‘T’estimo’ ha guanyat el primer premi de la categoria de teatre del 5è concurs Buscatalents de Massoteres, que es va celebrar el passat cap de setmana al local social del poble. Pel que fa als monòlegs, el primer guardó fou per la Casa Gran.

Desenes de persones van assistir dissabte i diumenge a un dels esdeveniments culturals més importants de Massoteres, el concurs de teatre i monòlegs amateur Buscatalents. L'alcalde, Miquel Àngel Marina, va assegurar que cada vegada són més els grups interessats a participar en el concurs. Alhora, va destacar que el jurat té cada any més dificultats per escollir els guanyadors ja que tenen tots un nivell molt alt. En total es van repartir 1.500 euros en premis.

El concurs està organitzat per l'Ajuntament i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Segarra i el suport econòmic de l’IEI, la Diputació de Lleida i la Direcció General de Joventut. Fins l'any passat el concurs es celebrava coincidint amb la Constitució però aquest any l'organització ha apostat per avançar-lo.

Entre els debutants havia Josep Gatnau, Grup de Teatre CAP de Cervera, Bartolomeu Porta, Jove Companyia Mona, Grup de Teatre BAT, Wigmar Teatre, La Casa Gran, La Ratera i Quatre Gats.

Pàgina 1 de 59