Aquest migdia ha tingut loc al jardí de l'Hotel Andria de la Seu d'Urgell la inauguració de la 39a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu.  La presentació d'aquesta nova edició ha anat a càrrec del seu director i impulsor, Artur Blasco, i tot seguit ha tingut lloc el primer concert d'acordió amb Elías Fernández Sabater a l'acordió diatònic i Núria Llobet al violí. El colofó de l'acte d'inauguració l'han posat Pascale Respaud (acordió diatònic i veu) i Ramon Gargallo (llaüt i tarota) procedents d'Occitània. 

La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu seguirà aquesta tarda a les 7, a la plaça del Carme de la Seu d'Urgell, amb l'actuació de Blai Casals (acordió diatònic), Manu Sabaté (gralla i clarinet) i Eura Gaya (veu i gralla) d'entrada gratuïta. I a les 1' de la nit, a la pista polivalent de la zona esportiva, se celebrarà el concert de les 13 nacions. El preu de l'entrada és de 12 euros.

Per demà dissabte, 26 de juliol, la plaça de Sant Josep de Calassanç hi haurà un concert per a la mainada amb rondalles i cançons del Pirineu amb Marietta Contacontes (narració i acordió), Raul Alzola (narració i pnadero) i Simone Lambregts (violí). Serà a les 12 del migdia, d'entrada gratuïta. 

La Trobada d'Acordionistes també oferirà diumenge, 27 de juliol, a les 7 de la tarda, a la plaça del Mercat de la Seu, un ball amable de parella a càrrec del grup Els Astorets. També d'entrada gratuïta.

 

  

La Diputació de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” han recuperat i condicionat un espai natural al municipi d’Oliana en el marc del conveni de col·laboració que ambdues institucions mantenen per al desenvolupament i l’execució del Programa de Conservació i Millora d’Espais Naturals de la Diputació de Lleida. Aquesta actuació ha suposat una inversió de 54.900 euros i ha donat feina a dues persones en risc d’exclusió social.

Els objectius d’aquesta actuació al municipi de l’Alt Urgell han estat disminuir el risc d’incendi, millorar els hàbitats de ribera i restaurar àrees degradades, a més de millorar la capacitat hidràulica del torrent del Reixar.

La població d’Oliana està situada en una zona plana, que correspon a les antigues terrasses del riu Segre. Al nord de la població es troba el torrent de Reixar, que desguassa al riu Segre i conflueix amb la rasa del Junqueral. La conca de recepció del torrent de Reixar és força àmplia i presenta pendents moderats, però, en cas de precipitacions abundants, s’hi produeix una recollida de gran quantitat d’aigua, originant un procés torrencial. Aquest procés provoca l’estrenyiment de la secció hidràulica a la part baixa del torrent i dóna lloc a inundacions incontrolades i al dipòsit de materials fins al guals existents.

Seguint els criteris de la Guia tècnica per a actuacions en riberes, editada per l’Agència Catalana de l’Aigua, per a la protecció del llit del torrent i dels marges on es produeix l’estrenyiment s’han utilitzat tècniques de bioenginyeria, que aconsegueixen l’estabilització dels marges fluvials i el corresponent fre a l’erosió, conservant i mantenint la flora ripícola i proporcionant un major valor ecològic i paisatgístic a la zona. Es tracta de tècniques sostenibles i innovadores a la demarcació de Lleida, tot i ser força utilitzades en altres zones del país i en diversos països de la Unió Europea.

Les actuacions realitzades seguint les tècniques de bioenginyeria inclouen la neteja i esbrossada de la vegetació existent per disminuir el risc de foc, la revegetació de zones i talussos pròxims al riu per mantenir de la vegetació de ribera, la protecció del llit i els marges del torrent per afavorir l’absorció de la humitat i evitar l’erosió, i la plantació d’espècies aquàtiques per reduir la velocitat de l’aigua i evitar l’erosió.

La Diputació de Lleida i “la Caixa” van posar en marxa aquest programa de conservació i millora l’any 2005. Fins ara, l’entitat financera ha destinat 8.250 milions d’euros a la realització de 118 projectes mediambientals en espais naturals de la demarcació de Lleida i hi han treballat 522 persones en risc d’exclusió. El conveni d’aquest 2014 compta amb una aportació de 450.000 euros destinats a actuacions d’aquestes característiques amb una previsió d’inserció laboral de 85 persones més.

Altres actuacions significatives en espais naturals realitzades recentment gràcies a aquest conveni són la recuperació del camí natural al canal de reg de Cerdera-Alpicat i del paratge de l’entorn de l’ermita de Sant Miquel de la Tosca del Vilosell, que van suposar una inversió global de 55.147 euros i van donar feina a vuit persones en risc d’exclusió social.

 

A una sola edició de celebrar les quatre dècades d’èxits continuats, la Trobada d’Acordionistes del Pirineu es caracteritza per una constant ampliació tant dels músics i les formacions participants com dels escenaris que els serveixen de marc per a les seves actuacions.

La roda de premsa de presentació, celebrada aquest matí a la seu de la Diputació de Lleida, ha estat presidida pel diputat Antoni Navinés i ha comptat amb la participació del membre de l’Associació Arsèguel i organitzador de la Trobada, Artur Blasco.

A l’acte, Navinés ha recordat “la voluntat de la Diputació de Lleida de fer costat a la Trobada per seguir difonent la música tradicional arreu del territori”.

Per la seva banda, Artur Blasco ha celebrat que l’acordió diatònic “viu ara uns moments de màxima implantació, ja que els moviments d’ensenyament d’aquest instrument estan cada vegada més arrelats dins i fora del nostre país”. Així mateix, l’organitzador de la Trobada ha assegurat que l’aprenentatge i la pràctica d’aquest instrument han permès a les noves generacions “endinsar-se en la cultura popular pròpia i fins i tot recordar la memòria històrica del nostre país”.

En aquesta 39a edició de la Trobada, hi participen un total de 65 músics i 22 formacions procedents de 16 països diferents d’Europa i d’Amèrica, corroborant així la dimensió internacional de la Trobada. Un dels artistes més reconeguts de l’edició d’enguany és el suec Mats Edén, que actuarà el dimarts dia 29 de juliol a l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Les altres actuacions, que se celebraran entre el 26 de juliol i el 2 d’agost, tindran lloc en diversos emplaçaments d’Arsèguel, la Seu d’Urgell, Vilagrassa, Castellbò, Puigcerdà i Bolvir.

 

Segons avançava ahir l'ACN, un grup de vuit homes solters de la Vall de Castellbó (Alt Urgell) han fet una crida a través de les xarxes socials per tal d'organitzar una caravana de dones, que, com a requisit primordial, siguin "sexualment actives". Un dels impulsors de la iniciativa, Ferran Cusidó, és originari de Sabadell i es va desplaçar a Castellbó per tal de reobrir el forn de pa. Segons va explicar Cusidó a ACN la idea "feia temps que la parlàvem entre els homes una mica seriosament, una mica en broma, avui finalment m'he decidit a publicar-ho al Facebook". Els solters volen organitzar una caravana i una festa perquè les noies acudeixin a Castellbó i es puguin conèixer. "Conèixer dones i trobar parella" és l'objectiu principal d'aquests solters. 

Els requisits necessaris per acudir a la caravana segons publiquen els solters són: "dones atractives i actives, sanes, que els agradi la natura, que portin bon rotllo, i sobretot que siguin sexualment actives". A més demanen que "sàpiguen canviar les sabates de talons, minifaldilles i maquillatge per unes sabates de muntanya, texans i un forro polar". Cusidó argumenta que viure a muntanya i a Castellbó no és com viure a ciutat i que per això han posat aquests requeriments. Cusidó ha explicat que la iniciativa "està bastant verda, ara ens hi haurem de posar seriosament". 

El grup de solters, explica Cusidó, són homes d'entre 30 i 50 anys, nouvinguts de Barcelona o la seva àrea metropolitana la major part d'ells, i afirma que "a muntanya és complicat fer relacions socials i conèixer gent".

El Ministeri de Foment va iniciar dilluns les obres d’emergència en un talús rocós molt proper a la carretera situat a la N-260, en el quilòmetre 220,5, a 7 quilòmetres de la Seu d'Urgell. La inversió prevista pel Ministeri és de 166.980 euros.

La Subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, ja va anunciar l'inici d'aquestes obres en la seva darrera visita a la capital de l'Alt Urgell el passat 16 d'abril, en la seva visita de treball a la Caserna de la Guàrdia Civil.

Es tracta d'unes obres declarades d’emergència per la Secretaria General d'Infraestructures del Ministeri de Foment el passat 16 de desembre de 2013 i aprovades pel Consell de Ministres el passat 11 d’abril. Les obres consisteixen en l'obertura de la malla de triple torsió existent, el sanejament manual del talús i la posterior col·locació d’una nova malla romboïdal d'alta resistència adossada al terreny amb mitjans mecànics.

Les obres, que van començar aquest passat el dilluns,  s’han previst dur a terme de manera que la seva finalització es produeixi abans de l'estiu si les condicions meteorològiques ho permeten, i amb la mínima afecció al trànsit donant pas alternatiu només els dies feiners i probablement, aquest proper cap de setmana.

La Subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, ha anunciat avui a la Seu d’Urgell l’inici de la redacció del projecte d’una rotonda a la N-260, en el terme municipal de Montferrer-Castellbó, en el punt de la cruïlla amb Castellbó.

Manso ha recordat que “a l’abril de l’any passat, ja vam anunciar l’autorització administrativa per part del Ministeri de Foment per a la rotonda recollint les reclamacions de la Plataforma d’afectats per la cruïlla de Montferrer-Castellbó.

En aquest sentit, la Subdelegada ha explicat que “un cop obtinguda l’autorització per part de Foment i mentre s’iniciava tot el procés administratiu que comporta una obra pública, es va oferir a l’alcalde de Montferrer-Castellbó una solució provisional per reordenar la cruïlla i millorar el creuament de la carretera d’una banda a l’altre, solució que va ser rebutjada per l’ajuntament i la plataforma de veïns”.

 Inma Manso ha dit que “avui podem anunciar l’inici de la redacció del projecte i ho fem satisfets perquè avança el procés per a que la rotonda sigui una realitat i es pugui donar resposta a una reivindicació del territori”.

El pressupost de construcció de la rotonda dependrà, segons ha explicat Inma Manso, “dels canvis que hagin de fer les diferents companyies de serveis en el punt de la rotonda i de la dificultat que comporti aquesta modificació”.

La Subdelegada del Govern a Lleida també s’ha referit al procés administratiu en el que es troben les dues glorietes previstes pel Ministeri de Foment a la N-260 en els punts quilomètrics 227,102 (nucli de Castellciutat) i en el punt 228,640 (proximitats del pont sobre el riu Valira que dóna accés al casc urbà de la N-260).

Manso ha explicat que el passat 11 d’abril es va obrir el període d’informació pública i el projecte es troba, en aquest moments, en període d’al·legacions. Segons la Subdelegada, “ara per ara, només ha arribat una al·legació i un cop finalitzi el període d’exposició pública, el proper 11 de maig, es remetrà el projecte al Ministeri de Foment per a l’aprovació definitiva”.

 

Visita i reunió de treball a la Companyia de la Guàrdia Civil de La Seu

La Subdelegada ha fet aquestes declaracions en el decurs d’una visita a la Companyia de la Guàrdia Civil de La Seu d’Urgell on ha recorregut les instal·lacions i ha comprovat les millores dutes a terme recentment amb un pressupost de 50.000 euros que han permès l’arranjament de finestres i porticons de la façana principal de l’edifici, així com la remodelació de la garita exterior de vigilància i control de vehicles de la Companyia.

Inma Manso ha aprofitat aquesta visita per mantenir una reunió de treball en la que hi ha estat presents el Tinent Coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil de La Seu d’Urgell, Jorge Montero, el Capità de la Companyia de La Seu, Luciano Antón, i altres comandaments adscrits a la Companyia.

En la reunió de treball, Inma Manso i la Guàrdia Civil han tractat diverses qüestions relacionades amb la Secció Fiscal i la duana de La Farga de Moles, els serveis de Policia Judicial i Intervenció d’Armes, així com temes relacionats amb Estrangeria i el Servei Cinològic de formació i ensinistrament de gossos per rescat de persones i detecció de drogues, tabac i diners.

 

El Patronat de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha acordat encarregar la direcció assistencial del centre hospitalari a l’Institut Català de la Salut (ICS), en la figura del Dr. Jordi Fàbrega, nou director de l’equip d’atenció primària de la Seu d’Urgell des del dia 1 d’aquest mes de març. El Patronat ha debatut la proposta d’una direcció assistencial conjunta territorial, que coordinarà i sumarà les accions sanitàries de l’atenció primària i de l’especialitzada a la comarca de l’Alt Urgell.

En la recerca de millorar l’atenció al ciutadà i usuari i en benefici d’una atenció més integral a les persones, incrementant el nivell de resolució dels problemes de salut en el territori, el Dr. Fàbrega té l’encàrrec de racionalitzar la forma de prestar els serveis sanitaris a la comarca, de manera que cada dispositiu assistencial (hospital i primària) dugui a terme aquelles activitats en les que és més eficient i s’evitin duplicitats en l’oferta sanitària. Això es veurà facilitat per la recent implantació del sistema d’informació clínica SAP-Argos i e-CAP, que permet que tant primària com l’hospital tinguin accés a una història clínica compartida.

El Dr. Jordi Fàbrega ha acreditat els coneixements, l’experiència i capacitat per implantar aquest model a la comarca de l’Alt Urgell en l’àmbit de la pediatria, primer, i posteriorment en l’àrea materno-infantil, amb un resultat d’èxit i amb el reconeixement unànime de la població i dels professionals.

Ara es tracta d’estendre aquest model a la resta de serveis de salut comarcals, en línia amb el que preveu el Pla de Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.

Les línies principals de treball, proposades pel Dr. Fàbrega, es centren en:

1. Una major coordinació entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada (per tant entre l’Institut Català de la Salut i la Fundació Sant Hospital de l’Alt Urgell).

2. Una revisió dels circuits a ambdós nivells assistencials per fer-los més eficients.

3. Una millor coordinació amb els centres de referència de major complexitat, amb una aposta clara per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs).

4. Un increment substancial de la formació per part de tots els professionals sanitaris de la comarca, de manera que es pugui mantenir i millorar la seva formació continuada, i al mateix temps trencar la situació d’aïllament que viuen els professionals sanitaris al medi rural que pugui permetre l’adhesió al territori de bons professionals.

Amb aquesta actuació hi ha una simplificació i aplanament de l’estructura directiva sanitària a l’Alt Urgell que ha de comportar una major implicació dels professionals de la salut en l’organització, la racionalització dels processos assistencials dels malalts i, en definitiva, una millora dels serveis que rep el ciutadà.

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va aprovar ahir al vespre, amb 16 vots a favor i un en contra del PP, una moció, presentada per ERC, en defensa del dret de les dones de decidir sobre la interrupció voluntària del seu embaràs (IVE)

El regidor d'ERC, Miquel Caminal, es va mostrar molt satisfet amb el resultat i va explicar que l'avantprojecte de reforma de la llei d'avortament "vulnera plenament el dret de qualsevol dona a decidir on, com i quan vol exercir la maternitat d’una forma lliure i responsable, a la vegada que atempta flagrantment contra el propi cos de les dones". Així, va manifestar que “ningú pot obligar a ser mare a cap dona, i com a subjectes lliures, responsables i capaces de prendre decisions de forma autònoma, aquestes en cap cas, han de justificar les decisions que prenguin sobre el seu cos davant de ningú”.

En la moció, ERC reflexava que "amb l’aprovació de la reforma es produeix un atemptat contra la salut de les dones, promovent que aquestes facin ús de serveis mèdics clandestins, en situacions insalubres i posant en risc la seva pròpia salut, així com fomenta les desigualtats econòmiques entre  diferents classes socials on unes privilegiades podran accedir a l’IVE pagant clíniques privades a l’estranger i la majoria, cada cop mes precària, haurà de tornar a mètodes que creiem oblidats”.

Per altra banda, ERC considera que aquesta llei ve clarament emparada per les concepcions de l’església catòlica, i que lluny de promoure uns valors basats en el respecte, la llibertat i la tolerància, el que manen és la imposició d’uns preceptes arcaics, androcèntrics i discriminadors, els quals no podem acceptar ni en un estat ni en un país laic, a la vegada que  pretén retornar a la dona al lloc que ocupava fa més de 30 anys on, fins llavors, se li assignava un rol prioritari en la societat com a progenitora i manteniment de la cura dels altres.

En el text, es manifesta el rebuig a l’actual proposta i s’insta al Ministeri de Justícia a retirar a contrareforma que suposa la presentació de la “Ley de Protección de la vida del concebido y de derechos de la embarazada”, se sol·licita la despenalització de l’avortament voluntari, la reducció al 4% de l’IVA dels productes anticonceptius i la implantació d’un programa específic d’acompanyament per a dones que han realitzat una IVE. Finalment, s’insta al Parlament de Catalunya a elaborar la Llei sexual i reproductiva pròpia de Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el ministre d’Economia i Territori del Govern del Principat d’Andorra, Jordi Alcobé, han signat avui el protocol d’entesa que concreta els compromisos d’ambdues parts de cara a l’obertura d’operacions comercials a l’aeroport Andorra - la Seu d’Urgell.

L’objectiu és que aquesta infraestructura, que ara és exclusivament d’ús privat, es converteixi en un aeroport d’ús públic i comercial, per tal que pugui acollir també vols turístics, de passatgers, mercaderies, correus o aerotaxis a partir del proper estiu.
 
Per tal de realitzar aquesta conversió, el setembre passat, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Govern del Principat d’Andorra i el Ministeri de Foment ja van acordar impulsar els tràmits necessaris perquè l’estiu del 2014 l’aeroport pugui operar com a públic i comercial en règim visual (VFR), amb la verificació corresponent de la Direcció General d’Aviació Civil i a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.
 

 

Actuacions pendents, gestió i promoció

Així, l’acord que avui s’ha signat aprofundeix en les actuacions pendents a dur a terme, la gestió i explotació de l’aeroport, i la promoció i recerca d’operadors de cara a la implantació d’activitat comercial.
 
En aquest sentit, la Generalitat serà l’encarregada d’assumir les actuacions necessàries pendents que han de permetre el pas d’ús restringit a ús públic d’aquest aeroport, que sumen una inversió d’1 MEUR. Concretament, s’encarregarà d’impulsar:

  • La dotació dels mitjans materials i humans necessaris per la prestació del servei de salvament i extinció d’incendis a l’aeroport
  • La inversió en equips de seguretat: arcs de seguretat i escàner
  • La instal·lació d’una estació meteorològica aeronàutica automatitzada que faciliti informació als pilots.
  • El procés per a la implantació d’un Servei d’Informació en Vol en Aeròdrom (AFIS). 

Per la seva part, el Govern d’Andorra col·laborarà amb la Generalitat en la gestió i explotació de l’aeroport, que es materialitzarà de manera directa o indirecta mitjançant una concessió o les fórmules de col·laboració pública-privada que es considerin oportunes. Amb tot, la Generalitat mantindrà sempre la supervisió i el control de la gestió de la infraestructura.
 
Pel que fa a la promoció de l’aeroport i la cerca de companyies interessades en operar-hi, ambdós governs hi col·laboraran, tant de manera directa com indirecta, mitjançant entitats públiques o privades, fórmules de col·laboració pública-privada i la cerca de patrocinadors privats.


 
Un revulsiu per al territori


L’obertura de l’activitat comercial en aquest aeroport pot representar tot un revulsiu tant per al Principat d’Andorra com per a Catalunya, quant al desenvolupament de l’activitat econòmica i social.
Per això, des de la reobertura de l’aeròdrom el 2010, Aeroports de Catalunya ha treballat en el seu impuls. En aquest context, el 2011 es va constituir la Taula Estratègica per al Desenvolupament de l’Aeroport, integrada per representats de la Generalitat, autoritats territorials i empresarials de la comarca i dels municipis afectats i representants del govern andorrà.
 
Durant aquests anys, i amb l’objectiu d’adaptar les instal·lacions per al seu ús públic i facilitar l’operativitat de vols comercials, la Generalitat ja ha dut a terme diverses actuacions, entre elles l'adequació de diferents elements del camp de vol i d'altres espais amb un impacte directe en l'operativa. L’any passat es van dur a terme els treballs de reemplaçament i adequació del tancament perimetral i la millora del paviment de pista adequant-se la seva senyalització, tant vertical com horitzontal. També la Generalitat treballa en la tramitació del pla Director Urbanístic i Aeroportuari d’aquesta infraestructura per fixar les fases del seu desenvolupament, identificant usos i necessitats de sòl en cada una d’elles.
 

 

Més de 7.700 operacions des de la seva reobertura

El 4 de juny de 2010 es va reobrir l’aeroport de la Seu d’Urgell, que havia estat tancat des del 1984, i en mans privades. Entre 2010 i 2014, l’aeroport ha registrat un total de 7.718 operacions, amb uns 2.000 vols cada any.

 

 

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra van denunciar penalment, el passat diumenge, un conductor de 47 anys d’edat i veí d’Andorra, per un delicte contra la seguretat en el trànsit per conduir un vehicle a una velocitat penalment punible.

Els fets van succeir el passat diumenge, a les 15:59 hores, durant un control preventiu de velocitat que s’havia muntat a la carretera C-14, dins del terme municipal de Peramola.

Els agents van detectar un vehicle, amb matrícula andorrana, que circulava a 200 km/h, en un tram de via on la velocitat màxima permesa és 90 km/h.

Per aquest motiu, es va denunciar penalment al conductor per conduir a una velocitat penalment punible i es va immobilitzar el vehicle.

El conductor imputat haurà de comparèixer el proper divendres davant del jutjat d’instrucció de Solsona.

Pàgina 1 de 4