La sala d’actes de la Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous la 15a edició del lliurament dels Premis LO als millors projectes empresarials de l’anualitat 2013 amb l’objectiu de reconèixer la innovació i l’emprenedoria d’empresaris lleidatans que han destacat per la feina feta en cadascuna de les seves activitats. L’acte ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i ha comptat amb la participació del vicepresident tercer de la Diputació de Lleida i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Pau Perdices. El guanyador del premi Especial Prestigi ha estat per Jaume Alsina, veterinari i empresari ramader fundador del Grup Alimentari Guissona, empresa líder en el sector carni i referent destacat de la indústria agroalimentària. El premiat ha rebut el guardó de mans del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha felicitat els guardonats amb els Premis LO i ha indicat que amb aquests premis “volem mostrar al territori i al país que amb iniciativa i decisió som capaços de tirar endavant grans projectes” i ha manifestat el compromís de la institució per “continuar al costat dels emprenedors”.

El premi a la Innovació ha estat per Aratech, empresa ubicada al CEEILleida  que ha creat un mètode de visualització de paràmetres tècnics de so mitjançant un procediment de monitorització amb tecnologies de realitat augmentada.

El premi al Jove Emprenedor ha estat per Retaste Spain (Balaguer), que permet al públic estranger sense coneixements culinaris tornar a assaborir les tapes més típiques mitjançant la comercialització de paquets de tapes amb el necessari per preparar-les.

El premi a l’Empresa Sostenible i d’Adequació al territori ha recaigut en Ara Proximitat de Lleida per la seva iniciativa d’acostar als productors del territori als consumidors finals, reforçant l’economia local i el teixit empresarial

El premi a la Responsabilitat Social Empresarial ha estat per l’Associació Alba de Tàrrega, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats de les comarques de l’Urgell i la Segarra.

Aquest any s’ha concedit un nou premi de reconeixement a nous projectes emprenedors d’empreses ja consolidades. El premiat ha estat Arantec Enginheria amb el projecte Smart River, un Sistema d’Alertes de Riscos d’Inundació basat en una xarxa de sensors sense fils i tecnologia cloud, integrat en les xarxes socials i en aplicacions mòbils, amb les que es pot controlar el risc d’inundació, els nivells de rius i embasaments, velocitat i direcció del vent o les reserves d’aigua en forma de neu, entre d’altres paràmetres.

Reñé ha explicat que la Diputació de Lleida compta amb una àmplia xarxa de centres d’empreses innovadores (CEI) arreu del territori com una aposta i un compromís de la corporació per donar suport als nous emprenedors. “El 90% dels projectes que acullen els centres d’empreses innovadores tenen una gran viabilitat i un elevat nivell d’èxit”, ha assenyalat el president de la Diputació.

En la seva intervenció, Reñé ha destacat la trajectòria professional de Jaume Alsina, que “ha estat capaç d’ensenyar-nos els camins que s’han de seguir per fer bé les coses, des de la humilitat i escollint les persones amb la vàlua i la professionalitat necessàries” per crear una empresa com el Grup Alimentari Guissona, que sempre ha prioritzat que la producció arribi de forma directa al consumidor.

Amb els Premis LO, la Diputació de Lleida i GlobaLleida volen agrair la importància que representa per a les terres de Lleida que un persona emprenedora o empresa tiri endavant un projecte empresarial plenament integrat en el territori.

L’empresa Cervera Aventura de Marc Llobet i Cardona ha guanyat el 12è premi Jove Emprenedor de la Segarra que atorga el Consell Comarcal. La segona posició ha estat pel taller GSB Solucions de Gerard Solà i Balcells.

Marc Llobet explica que Cervera Aventura és una empresa que es dedica a l’oci i a les activitats d’aventura, ensenya a gaudir del medi natural i s’adreça a tot tipus de públics.

Enguany han optat a aquests guardons un total de sis joves emprenedors de la Segarra.

Per la seva part, Gerard Solà dirigeix un taller que ofereix servei tècnic als sectors agrícola i industrial.

Enguany s’han presentat al premi un total de sis joves emprenedors de la Segarra. Val a dir que el primer guardonat ha rebut 1.000 euros i el segon, 500.

El president del Consell Comarcal, Adrià Marquilles, ha lliurat els premis acompanyat de la consellera comarcal de Joventut, Imma Secanell; la coordinadora de Joventut a Lleida, Anna Feliu, i el gerent del Consell Comarcal, Ramon Augé.

El premi compta amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut i el suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

 

 El ple de la Paeria de Cervera va aprovar ahir per unanimitat la proposta de presentar la candidatura per optar a la designació de Cervera com a Capital de la Cultura Catalana l’any 2019. 

La presentació de la candidatura, a més del suport de tot el consistori, ha rebut fins al moment l’adhesió de 33 entitats culturals de la ciutat. A Cervera hi ha un total de 41 entitats de l’àmbit de cultura i la Paeria espera rebre l’adhesió de les 8 entitats que falten en els propers dies.

Cal destacar també el suport que ha rebut per part de la direcció dels equipaments culturals públics: Arxiu, Biblioteca Josep Finestres, Conservatori Professional de Música, Escola de Teatre la Caserna i Museu, així com també la galeria La Cerverina d’Art.

Cervera presentarà la candidatura per ser la Capital de la Cultura Catalana per l’any 2019, una designació que atorga l'entitat independent Organització Capital de la Cultura Catalana des del 2004 per tal de "contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior".

La designació com a Capital de la Cultura Catalana comporta el desenvolupament d’un ampli programa d’activitats culturals al llarg de l’any, inspirades sota criteris de visió estratègica, rellevància, propostes amb gran capacitat d’impacte mediàtic i popular, participació i equilibri entre tradició i innovació.

 

Ciutats que han estat Capital de la Cultura Catalana


La iniciativa Capital Cultural Catalana es va posar en marxa l’any 2004. Des de llavors ha estat escollides: Banyoles (2004), Esparreguera (2005), Amposta (2006) Lleida (2007), Perpinyà (2008), Figueres (2009), Badalona (2010), Escaldes-Engordany (2011), Tarragona (2012), Ripoll (2013), Barcelona (2014), Vilafranca del Penedès (2015), Vic (2016), Reus (2017) i Manresa (2018).

La Passió de Cervera està de canvis, després de l’anunci de la seva temporada (únicament en llengua catalana) i l’augment de sessions (de 6 a 7), ara anuncia una nova direcció artística; un nom que ressona per tots els teatres de Catalunya amb força i que aterra a Cervera per dirigir la representació amb més públic amateur de tot Catalunya. Tot un repte que segurament no se li farà gens difícil a aquest director d’una trajectòria impecable.

Jordi Purtí, originari de Manresa, va iniciar-se com a actor en la companyia Els Joglars, on va treballar per portar a terme dos espectacles i tres sèries de televisió. Actualment ja ha estrenat unes 64 obres i ha estat premiat tres cops per millor espectacle a la Fira de Tàrrega. A més, ha obtingut altres distincions com: el premi Butaca, el premi especial crítica de Barcelona, el premi de la Generalitat de Catalunya, als quals podem sumar altres premis internacionals com el del Festival FETEN, el premi Molière... Jordi Purtí també ha treballat amb grans actors, actrius i companyies teatrals com Paco Morán, Toni Albà, El Terrat, T de Teatre, entre altres.

Una de les obres amb les quals ha sorprès més al públic és Operetta, representada al Gran Teatre del Liceu, al Nacional de Catalunya, al Poliorama, al Festival d’Avignon, al Victoria i a l’Antoine de París. Una obra que va saber conjugar un gran nombre d’actors en l’escenari amb un treball acurat dramatúrgicament. Va estar guardonada amb el premi UNNIM, el Butaca, el Max, el premi especial succés festival OFF d’Avignon i el Guineueta.

Així mateix, cal assenyalar que Jordi Purtí ha estat director del taller d’interpretació i gest de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona i, també, professor de l’Aula de Teatre de Manresa i del Centre Dramàtic del Vallès. A més, ha organitzat diversos cursos i tallers com a professor en diferents llocs de Catalunya i l’estranger.

El seu currículum l’avala i el situa entre un dels referents teatrals en l’àmbit professional més gran del nostre país. Per això, és una magnífica oportunitat per a tots els actors i actrius de la Passió de Cervera, per poder créixer com a intèrprets i, de retruc, per renovar l’espectacle de la Passió de Cervera en conjunt, ja que segurament farà viure canvis inesperats als espectadors, que experimentaran unes sensacions realment úniques.

 

La Passió organitza per primera vegada un càsting d'actors

El Patronat de la Passió per tal de donar l’oportunitat a totes aquelles persones que estudien en el món teatral, farà un càsting especial el proper dilluns 15 de desembre a les 8 del vespre al Gran Teatre de la Passió de Cervera. Així totes aquelles persones que vulguin treballar amb aquest gran director en tinguin l’oportunitat i puguin gaudir d’un espectacle de masses en què la sorpresa i l’inesperat pot fer sorprendre a més d’un. 

Els investigadors de l’Equip d’Atenció Primària del CAP de Cervera, amb el suport i l’assessorament de la Unitat de Suport a la Recerca – IDIAP Jordi Gol de Lleida i la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), dissenyaran un Pla d’intervenció individualitzat compartit (PIIC) per a pacients crònics complexos a partir dels resultats de l’estudi i l’avaluació de pacients ingressats a la Residència Geriàtrica Mare Janer de Cervera. El projecte tindrà una durada aproximada de tres anys i disposa d’un finançament d’uns 19.500 euros.

Les persones ingressades a la residència seran valorades per l’equip d’investigadors i professionals i, posteriorment, es classificaran en dos grups: els pacients crònics complexos (PCC) i els pacients amb malaltia crònica avançada, dos tipus de pacients crònics identificats en les directrius del Pla de Salut (2011-2015). Aquesta classificació és una millora en la identificació prèvia dels pacients que servirà per personalitzar l’assistència que rep cadascun i, alhora, per ajudar a optimitzar els recursos de la Residència Geriàtrica Mare Janer de Cervera destinats a cada tipus d’usuari.

El projecte també preveu millorar la coordinació entre els diversos professionals que intervenen en el procés assistencial: personal d’infermeria de la Residència, professionals sanitaris de l’ABS Cervera-la Segarra i de treball social. Aquesta estreta col·laboració tindrà repercussió en la disminució del risc dels PCC i dels pacients amb malaltia crònica avançada d’ingressar a urgències, hospitals i altres nivells assistencials, gràcies al seguiment optimitzat que se’ls oferirà.

A Catalunya s’ha produït un intens procés d’envelliment de la població en les últimes dècades, com a resultat de l’augment sostingut de l’esperança de vida. Aquest fet ha comportat un increment en la incidència i la prevalença de patologies cròniques, degeneratives i incapacitants i, consegüentment, un augment de l’activitat hospitalària. Per millorar tots aquests aspectes, els serveis de salut duen a terme diverses estratègies efectives per a l’atenció a la cronicitat, com ara el PIIC.

La pluja de dissabte a la matinada va provocar l’esfondrament de part d’un mur de contenció al carrer Barcelona de Cervera, en ple centre històric de la ciutat. A causa de l’esfondrament, es va destrossar un vehicle que es trobava aparcat sota d’aquest. Del mur, d’uns quatre metres d’alçada, en va caure un tram de deu metres. Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís a les 5:40 hores i tot i l’incident no es van haver de lamentar ferits.

A primera hora del matí es va tallar el carrer i la Paeria de Cervera va contractar una empresa perquè retirés la runa.

Cal recordar que el passat mes d’agost, les fortes pluges van provocar l’esfondrament de part d’un mur de contenció a Ciutadilla (Urgell), que va posar en perill tres habitatges. Des de llavors, el consistori treballa per buscar finançament i poder-lo restaurar. 

 

Foto: Ràdio Tàrrega

Aquest dilluns 1 de desembre, comença a funcionar el nou servei d’autobús d’altes prestacions entre Lleida i Cervera. Serà el primer que es posi en marxa a la demarcació de Lleida i el 15è de tot Catalunya. Tindrà 14 expedicions diàries (7 d’anada i 7 de tornada) de dilluns a divendres feiners i comunicarà les dues capitals de comarca en poc més d’una hora. També farà parada a Mollerussa, Bellpuig i Tàrrega. Amb el bus exprés.cat hi haurà un estalvi de temps de 10 minuts respecte a la línia convencional. El corredor Lleida-Cervera té una demanda mensual de 6.700 viatgers.

La xarxa d’altes prestacions ‘exprés.cat’ s’està implantant progressivament a Catalunya des de la tardor de 2012. És una aposta decidida de la Generalitat pel bus exprés com a mode de transport públic, eficient i competitiu per connectar de manera ràpida, sostenible i econòmica els principals pols de mobilitat del territori que concentren major demanda de desplaçaments.

La línia e1: Lleida-Cervera, que connectarà les dues ciutats en 1 hora i 5 minuts, incorporarà també totes les prestacions de la xarxa exprés.cat: Campanya d'informació estàtica a les parades i a les estacions d'autobusos, incorporació d'un vehicle nou totalment accessible, premsa gratuïta i wifi a bord, més intermodalitat i imatge diferenciada.

A més, es reestructura el servei actual de bus entre aquestes poblacions, que continuarà funcionant i, a més, algunes expedicions s’allarguen fins a Cervera, dotant de més oferta aquest municipi.

Ja de cara al primer semestre de 2015 es durà a terme una segona fase del desplegament de la xarxa exprés.cat al territori amb la posada en servei de dues noves línies. Seran les que connectaran Lleida amb Alfarràs i Lleida amb les Borges Blanques. D’aquesta manera, en només mig any s’hauran implantat gairebé la meitat de les línies de bus exprés previstes a tota la demarcació de Lleida. A partir del 2016 s’aniran implantant les línies Lleida-Balaguer, Lleida-Alcarràs, Lleida-Alpicat i Lleida-Almacelles.

El nou bus exprés entre Lleida i Cervera forma part dels nous serveis de la Rodalia de Lleida, que consisteixen en un seguit d’actuacions de millora combinada de bus i tren amb la ciutat de Lleida. A més de les línies exprés.cat, la rodalia implica també la integració tarifària de tots els serveis de Regionals de l’àmbit de l’ATM de Lleida, que es farà efectiva durant el primer trimestre de 2015. Afectarà, en concret, els municipis lleidatans de l’R12, és a dir, entre Sant Guim de Freixenet i Lleida-Pirineus; i els de les línies R13-R14, des de Vinaixa fins a Lleida.

La Passió de Cervera augmentarà el nombre de representacions el proper 2015, concretament passarà de 6 a 7, que tindran lloc els dies 1, 8, 15 i 22 de març, i el 3, 12 i 19 d’abril, després de què la temporada s’incrementés en més d’un 15% el nombre d’espectadors. A més, totes les representacions es faran en català.

La renovació de la dramatúrgia de l’espectacle serà un altre dels canvis destacables per aquest nou període; un cop d’efecte substancial, amb canvis a escena i cares noves i conegudes.

El president del Patronat de la Passió, Xavier Cañabate, assenyala que el dissenyador del cartell, Xavi Miret, ha sabut copsar el sentiment propi dels col·laboradors d’aquest l’espectacle d’arrel tradicional, que es remunta a més de 500 anys a la ciutat de Cervera.

 

Entrades a meitat de preu

Les entrades per l’espectacle ja es poden adquirir a un preu de 11 euros, en oferta especial a meitat de preu. Aquesta oferta està limitada a 250 entrades. Es poden adquirir fins a final d’any trucant al telèfon 608 78 10 12.

 

A partir de l’1 de desembre Lleida estarà unida amb Cervera mitjançant busos exprés que també passaran per Tàrrega i Mollerussa amb una freqüència de 14 expedicions diàries. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que també va precisar que durant el primer semestre de 2015, aquest bus exprés arribarà a Alfarràs i a les Borges Blanques.

La nova Rodalia Lleida que ha dissenyat el Departament també preveu la integració tarifària amb tots els serveis regionals de les 15 estacions de les línies R12 i R13 - R14. A més, s'implantarà la nova targeta T10/120 al corredor Lleida-Barcelona que suposarà una reducció del 57% del preu actual.

El nou bus exprés entre Lleida i Cervera, el 15è que es posarà en servei a Catalunya i el primer a la demarcació de Lleida, funcionarà de dilluns a divendres feiners i farà parada també a Mollerussa, Bellpuig i Tàrrega. Suposarà una millora important en aquest corredor que té una demanda mensual de 6.700 viatgers. La durada del viatge serà de poc més d'una hora i es redueix en 10 minuts respecte al temps actual.?A més, els usuaris gaudiran de servei de prensa gratuïta i wifi a bord. ?

Ja de cara al primer semestre de 2015 es durà a terme una segona fase del desplegament de la xarxa exprés.cat al territori amb la posada en servei de dues noves línies. Seran les que connectaran Lleida amb Alfarràs i Lleida amb les Borges Blanques. D’aquesta manera, en només mig any s’hauran implantat gairebé la meitat de les línies de bus exprés previstes a tota la demarcació de Lleida. A partir del 2016 s’aniran implantant les línies Lleida-Balaguer, Lleida-Alcarràs, Lleida-Alpicat i Lleida-Almacelles.

 

 

Integració tarifària

La integració tarifària en l’àmbit de l’ATM de Lleida es durà a terme durant el primer trimestre de 2015. Totes les estacions lleidatanes dels serveis de regionals de la R12 i les R13-R14, un total de 15, tindran tarifa integrada tren+bus. Aquestes estacions són les següents (veure nota adjunta).

La integració tarifària comportarà reduccions d’entre un 25% i un 50% respecte els preus actuals, i la possibilitat de realitzar transbordaments. Així per exemple, una persona que va habitualment de Lleida a Tàrrega s’estalviarà un 32% en l’abonament de 10 viatges, un 26% en el mensual i un 14% en el trimestral. O la que va de Lleida a Cervera, tindrà un estalvi d’un 55% en l’abonament de 10 viatges, un 53% en el mensual i un 38% en el trimestral.

El reforç del servei de tren tindrà una segona fase amb la millora dels serveis entre Balaguer i Lleida. Serà al 2016, quan es disposi del nou material mòbil per a l’explotació del servei Lleida-la Pobla. FGC va adquirir al gener d’aquest any dos nous vehicles de 50 metres de longitud, amb capacitat màxima per a 180 viatgers per tren. Està previst que l’empresa que va guanyar el concurs per fabricar-los, Stadler, lliuri les dues noves unitats durant l’últim trimestre de 2015.

 

Un nou abonament T-10/120

Per acabar de configurar la millora en les comunicacions a Lleida, a partir del gener s’implantarà un nou abonament multiviatge en el corredor Lleida-Mollerussa-Tàrrega-Cervera-Barcelona del qual se’n podran beneficiar també els usuaris de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Segarra i el Segrià. Es tracta de la targeta T10/120, que permet fer 10 viatges en 120 dies amb un estalvi de fins a un 57% respecte del preu del bitllet senzill actual.

L’actuació, que és un pas previ al desplegament del sistema tarifari integrat al conjunt de tot Catalunya en el marc del projecte T-Mobilitat, neix amb l’objectiu de millorar la competitivitat del transport públic, i dotar els viatgers d’una xarxa eficient a preus atractius que contribueixi a estendre’n l’ús.

El preu del nou títol serà de 7 euros el trajecte per als usuaris de les comarques de l’Urgell i la Segarra i de 9 per als del Pla d’Urgell i el Segrià. L’abonament es pot adquirir i recarregar a les estacions d’autobusos de Lleida, Tàrrega i Barcelona Nord.

El títol de transport T10/120 és multipersonal i per tant el poden utilitzar els  membres d’una mateixa família o un grup d’usuaris per fer els seus desplaçaments de forma conjunta. Aquest títol de transport utilitza la tecnologia de validació sense contacte i ja funciona actualment entre les comarques del Pirineu i Barcelona, el Pirineu i Lleida, entre Solsona i Barcelona, el Berguedà i Barcelona i la Cerdanya i Barcelona.

Per la diada de Tots Sants, la Paeria de Cervera organitza activitats al cementiri amb l’objectiu de fer més amable la visita al recinte: actuacions musicals a càrrec d’alumnes del Conservatori, servei de venda de flors, exposició de làpides antigues i mostra de fotografies i documents històrics del cementiri.

Serà el quart any consecutiu amb música en directe al cementiri. L’exposició de làpides antigues es va mostrar l’any passat per primera vegada i enguany s'amplia. També serà la segona vegada que es mostraran fotografies i documents antics del cementiri.

Pel que fa al servei de venda de flors és una novetat d’aquest any. S’ofereix els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre, de les 9 a les 18 hores, al mateix cementiri.

Cal destacar que en motiu de la festivitat de Tots Sants el cementiri amplia l’horari d’obertura. Des del passat 11 d’octubre fins al 9 de novembre, obre cada dia de 9 a 19 hores.

Pàgina 1 de 52