La Passió de Cervera augmentarà el nombre de representacions el proper 2015, concretament passarà de 6 a 7, que tindran lloc els dies 1, 8, 15 i 22 de març, i el 3, 12 i 19 d’abril, després de què la temporada s’incrementés en més d’un 15% el nombre d’espectadors. A més, totes les representacions es faran en català.

La renovació de la dramatúrgia de l’espectacle serà un altre dels canvis destacables per aquest nou període; un cop d’efecte substancial, amb canvis a escena i cares noves i conegudes.

El president del Patronat de la Passió, Xavier Cañabate, assenyala que el dissenyador del cartell, Xavi Miret, ha sabut copsar el sentiment propi dels col·laboradors d’aquest l’espectacle d’arrel tradicional, que es remunta a més de 500 anys a la ciutat de Cervera.

 

Entrades a meitat de preu

Les entrades per l’espectacle ja es poden adquirir a un preu de 11 euros, en oferta especial a meitat de preu. Aquesta oferta està limitada a 250 entrades. Es poden adquirir fins a final d’any trucant al telèfon 608 78 10 12.

 

A partir de l’1 de desembre Lleida estarà unida amb Cervera mitjançant busos exprés que també passaran per Tàrrega i Mollerussa amb una freqüència de 14 expedicions diàries. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que també va precisar que durant el primer semestre de 2015, aquest bus exprés arribarà a Alfarràs i a les Borges Blanques.

La nova Rodalia Lleida que ha dissenyat el Departament també preveu la integració tarifària amb tots els serveis regionals de les 15 estacions de les línies R12 i R13 - R14. A més, s'implantarà la nova targeta T10/120 al corredor Lleida-Barcelona que suposarà una reducció del 57% del preu actual.

El nou bus exprés entre Lleida i Cervera, el 15è que es posarà en servei a Catalunya i el primer a la demarcació de Lleida, funcionarà de dilluns a divendres feiners i farà parada també a Mollerussa, Bellpuig i Tàrrega. Suposarà una millora important en aquest corredor que té una demanda mensual de 6.700 viatgers. La durada del viatge serà de poc més d'una hora i es redueix en 10 minuts respecte al temps actual.?A més, els usuaris gaudiran de servei de prensa gratuïta i wifi a bord. ?

Ja de cara al primer semestre de 2015 es durà a terme una segona fase del desplegament de la xarxa exprés.cat al territori amb la posada en servei de dues noves línies. Seran les que connectaran Lleida amb Alfarràs i Lleida amb les Borges Blanques. D’aquesta manera, en només mig any s’hauran implantat gairebé la meitat de les línies de bus exprés previstes a tota la demarcació de Lleida. A partir del 2016 s’aniran implantant les línies Lleida-Balaguer, Lleida-Alcarràs, Lleida-Alpicat i Lleida-Almacelles.

 

 

Integració tarifària

La integració tarifària en l’àmbit de l’ATM de Lleida es durà a terme durant el primer trimestre de 2015. Totes les estacions lleidatanes dels serveis de regionals de la R12 i les R13-R14, un total de 15, tindran tarifa integrada tren+bus. Aquestes estacions són les següents (veure nota adjunta).

La integració tarifària comportarà reduccions d’entre un 25% i un 50% respecte els preus actuals, i la possibilitat de realitzar transbordaments. Així per exemple, una persona que va habitualment de Lleida a Tàrrega s’estalviarà un 32% en l’abonament de 10 viatges, un 26% en el mensual i un 14% en el trimestral. O la que va de Lleida a Cervera, tindrà un estalvi d’un 55% en l’abonament de 10 viatges, un 53% en el mensual i un 38% en el trimestral.

El reforç del servei de tren tindrà una segona fase amb la millora dels serveis entre Balaguer i Lleida. Serà al 2016, quan es disposi del nou material mòbil per a l’explotació del servei Lleida-la Pobla. FGC va adquirir al gener d’aquest any dos nous vehicles de 50 metres de longitud, amb capacitat màxima per a 180 viatgers per tren. Està previst que l’empresa que va guanyar el concurs per fabricar-los, Stadler, lliuri les dues noves unitats durant l’últim trimestre de 2015.

 

Un nou abonament T-10/120

Per acabar de configurar la millora en les comunicacions a Lleida, a partir del gener s’implantarà un nou abonament multiviatge en el corredor Lleida-Mollerussa-Tàrrega-Cervera-Barcelona del qual se’n podran beneficiar també els usuaris de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Segarra i el Segrià. Es tracta de la targeta T10/120, que permet fer 10 viatges en 120 dies amb un estalvi de fins a un 57% respecte del preu del bitllet senzill actual.

L’actuació, que és un pas previ al desplegament del sistema tarifari integrat al conjunt de tot Catalunya en el marc del projecte T-Mobilitat, neix amb l’objectiu de millorar la competitivitat del transport públic, i dotar els viatgers d’una xarxa eficient a preus atractius que contribueixi a estendre’n l’ús.

El preu del nou títol serà de 7 euros el trajecte per als usuaris de les comarques de l’Urgell i la Segarra i de 9 per als del Pla d’Urgell i el Segrià. L’abonament es pot adquirir i recarregar a les estacions d’autobusos de Lleida, Tàrrega i Barcelona Nord.

El títol de transport T10/120 és multipersonal i per tant el poden utilitzar els  membres d’una mateixa família o un grup d’usuaris per fer els seus desplaçaments de forma conjunta. Aquest títol de transport utilitza la tecnologia de validació sense contacte i ja funciona actualment entre les comarques del Pirineu i Barcelona, el Pirineu i Lleida, entre Solsona i Barcelona, el Berguedà i Barcelona i la Cerdanya i Barcelona.

Per la diada de Tots Sants, la Paeria de Cervera organitza activitats al cementiri amb l’objectiu de fer més amable la visita al recinte: actuacions musicals a càrrec d’alumnes del Conservatori, servei de venda de flors, exposició de làpides antigues i mostra de fotografies i documents històrics del cementiri.

Serà el quart any consecutiu amb música en directe al cementiri. L’exposició de làpides antigues es va mostrar l’any passat per primera vegada i enguany s'amplia. També serà la segona vegada que es mostraran fotografies i documents antics del cementiri.

Pel que fa al servei de venda de flors és una novetat d’aquest any. S’ofereix els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre, de les 9 a les 18 hores, al mateix cementiri.

Cal destacar que en motiu de la festivitat de Tots Sants el cementiri amplia l’horari d’obertura. Des del passat 11 d’octubre fins al 9 de novembre, obre cada dia de 9 a 19 hores.

La Subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, ha rebut avui l’alcalde de Ribera d’Ondara, Francesc Sabanés, i al regidor del PP d’aquest ajuntament, Ramon Bonet, que li han plantejat la necessitat d’obtenir finançament per l’arranjament del paviment de la plaça de l’església de Sant Antolí.

Segons ha explicat l’alcalde, els episodis de fortes pluges que van afectar el municipi els passats mesos d’agost i de setembre han malmès el paviment de la plaça provocant l’esfondrament parcial del mateix, així com fissures i esquerdes que faciliten les filtracions d’aigua quan plou. Aquesta situació, segons Francesc Sabanés, comporta perill per als veïns i l’ajuntament es planteja la possibilitat de tancar al públic la zona de la plaça que fa de mirador fins que es pugui garantir la seguretat de l’espai. 

Aquesta actuació d’urgència té un pressupost de 22.574,75 euros tot i que l’arranjament dels desperfectes de la plaça i la zona del mirador requeriran una actuació més àmplia.

La Subdelegada del Govern ha facilitat a l’alcalde la informació del Real Decret 307/2005 del Ministeri de l’Interior que regula les subvencions a determinades necessitats derivades de situacions d’emergència o de naturalesa catastròfica, així com el procediment a seguir, per a intentar que l’ajuntament es pugui acollir a aquest pla d’ajuts.  

D’altra banda, la Subdelegada i l’alcalde també s’han referit en el decurs de la reunió a l’actuació de neteja de la riera de Ribera d’Ondara que durà a terme la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb un import de 34.267 euros. Aquesta actuació també ve motivada pels episodis de pluja que van afectar el municipi aquest passat estiu.

Cervera va acollir la tercera edició del Dia de la Comarca de la Segarra el passat dissabte. Una de les activitats més destacades fou la plantada d'un arbre, una alzina, a la plaça Joan Salat, amb terra portada dels 21 municipis que formen la comarca. L'acte fou amenitzat per la colla sardanista Jovencells de Cervera. 

A banda, durant el matí de dissabte va tenir lloc la inauguració de l'Oficina Jove Comarcal a la seu de l'ens comarcal de la mà del director general de joventut, Toni Reig. Es tracta del vuitè equipament d'aquestes característiques que es posa en funcionament a la demarcació de Lleida. El nou servei atendrà als 3.840 joves d'entre 15 i 29 anys que resideixen a la Segarra. 

També hi va haver temps per als homenatges, així es va reconéixer a aquelles persones que treballen al Consell Comarcal des de fa 25 anys. Després va tenir lloc una xerrada sobre cuina a càrrec del xef Josep Lladonosa. 

La jornada va cloure amb un dinar de germanor al Paranimf de la Universitat en el qual van participar-hi més d'un centenar de persones; un reconeixement a persones i entitats de la comarca i una actuació musical a càrrec d’alumnes del Conservatori de Cervera.

Enguany les persones homenatjades foren: En l'àmbit cultural els Geganters de Cervera; en l'àmbit social, Segarra per la Independència; en l'àmbit econòmic, Ramon Térmens de l'empresa Taurus; en l'àmbit esportiu, Ferran Julià; el reconeixement per la trajectòria vital, Narcís Saladrigues, i el reconeixement intercomarcal, Jordi Pujol i Torrent.

Nou restaurants de la Segarra acolliran les primeres jornades gastronòmiques de la comarca entre el 24 i el 30 d'octubre. L'eix central d'aquesta iniciativa és la tupina i diferents restaurants oferiran menús degustació que tenen en comú la tupina. Aquests tindran un preu d'entre 12 i 20 euros segons si el menú és entre setmana o cap de setmana. 

L’objectiu de les jornades és promocionar la tupina, alhora que es fa difusió de restaurants a la comarca. Tota la informació dels menús es pot consultar a través de la pàgina web del Consell Comarcal de la Segarra al següent link: http://www.ccsegarra.cat/baners/jornades-gastronomiques-a-la-segarra-1.

Els restaurants participants són: Hostal Palouet a Massoteres, Braseria Cal Guim i Braseria Alzina a Sant Guim de Freixenet , El Rebost de la Segarra i Restaurant Nard a Guissona, La Mallola i Torrecombelles a Sanaüja, l’Àntic Forn a Cervera i La Redolta de Florejacs.

Paral·lelament a la celebració de les jornades gastronòmiques, el Consell Comarcal juntament amb la Paeria de Cervera organitza el proper 25 d'octubre a la plaça Joan Salat el tercer Dia de la Comarca on els actes centrals seran la inauguració de l’Oficina Jove Comarcal, la plantada d'un arbre amb terra procedent dels 21 municipis de la Segarra, l’actuació de la Colla Sardanista de Cervera i un dinar popular amb motiu de l’acte de reconeixement a persones i entitats de la comarca. A  més, en el marc de les jornades, aquest mateix dia es farà la xerrada El camí del paladar a càrrec de Josep Lladonosa qui explicarà la tradició de l’alimentació catalana fins a la cuina de la Segarra.

La celebració del tercer Dia de la Comarca clourà amb el sorteig de dos menús tupina de cada restaurant participant a les jornades i amb l’actuació musical del Conservatori de Cervera al Paranimf de la Universitat. 

 

L’any 2013 es van generar a Catalunya 3.588.822 tones de residus municipals, xifra que suposa un 4% menys que l’any 2012. A les comarques de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran (l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià, l’Urgell i la Val d’Aran)) la xifra va ser de 181.029 tones,un 3,55% menys que l’any anterior. En quant a la generació de residus per càpita, a Catalunya s’ha reduït en un any d’1,35 kg/habitant/dia el 2012 a 1,30 kg/hab/dia el 2013, que ens situa en xifres de l’any 1997. A la demarcació de Lleida, la xifra encara és menor, d’1,12 kg/hab/dia. La comarca que genera menys residus per càpita és les Garrigues, amb 0,98 kg/hab/dia.

 

La Segarra, l’Alt Urgell i  el Pla d’Urgell per sobre de la mitjana catalana de recollida selectiva neta

Del total dels residus municipals, al conjunt de Catalunya la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis –els que no corresponen a la fracció on s’han dipositat- és d’un 30,8%, i d’un 24,73% a la demarcació de Lleida, sis punts per sota de la mitjana. Tot i això destaca la Segarra, amb un percentatge del 44,8%, seguida de l’Alt Urgell (39,2%) i el Pla d’Urgell (32,4%), totes per sobre de la mitjana. A la cua se situa la Cerdanya (18,5%). A nivell local, el Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell) és el municipi d’aquestes comarques amb un índex més alt de recollida selectiva neta (55,3%). El segueixen Linyola (54,9%), Fondarella (54,6%%) i el Poal (54,2%), al Pla d’Urgell, i Castellserà (51,1%), a l’Urgell.

Aquestes dades, extretes del balanç estadístic de residus municipals de l’any 2013, les ha presentat aquest migdia a Lleida el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost. D’aquesta manera, ha donat a conèixer en detall la generació dels residus a nivell comarcal i municipal.

 

La iniciativa Escapada Creativa (www.escapadacreativa.blogspot.com) organitzada per a la celebració del segon aniversari de l'empresa Craft and Artists (www.craftandartists.cat) va reunir el passat cap de setmana, 11 i 12 d'octubre, participants d'arreu de Catalunya al castell de Florejacs.

Així, persones de Terres de l’Ebre, Tarragona, Barcelona, Girona, Lleida i d’altres van poder gaudir d’una visita guiada per tots els espais del castell de Florejacs i de diversos tallers creatius fets a les seves sales museu amb tot el mobiliari i objectes d’èpoques passades ben conservats. D’aquesta manera, es va donar el tret de sortida als tallers de l’Escapada Creativa amb un monogràfic en el qual es va elaborar un àlbum de fotografies amb la col·lecció de papers Desde el Corazón de l’igualadina Alícia de Collage de memòries (www.collagedememories.blogspot.com), professora del taller, i altres materials com el gesso, pintures, tintes, esprais, plantilles, roba, tul, etc.

Per altra banda, les participants també van decorar i embellir caixetes de regal al taller de Paqueteria creativa dut a terme per Laia Martínez de Craft and Artists i amb la col·laboració de Selfpackaging.es, van seguir la jornada un berenar de celebració amb rebosteria creativa feta a mà i brindis de cava per als assistents, concert musical molt especial del cantautor Fustegueres (www.fustegueres.cat) i van acabar la jornada de dissabte una xerrada de l’especialista en comunicació Txell Costa que va parlar sobre el màrqueting, internet i diverses idees i recursos per potenciar les creacions i els treballs artesanals a la Xarxa i, per últim, sopar al restaurant La Redolta (www.laredolta.cat).

Diumenge al matí es va fer l’últim taller creatiu aquest impartit per Esther Ayala de Scrapa’m (www.scrapa-m.blogspot.com) i col·laboradora de l’empresa polonesa de productes d’scrapbook SODAlicious en el qual va haver-hi una gran sorpresa, vam poder gaudir de la companyia de Mireia Carbonell, professional molt influent i entesa dins el món de l’scrapbook (ex Kits de Somni, empresa pionera a Espanya i Catalunya en el sector de l’scrapbook), que va dur a terme també el taller i va donar un cop de mà a Esther Ayala. Per cloure el primer cap de setmana creatiu es va fer un dinar de germanor al restaurant La Redolta.

A més, tots els assistents van rebre un kit de regal amb diversos productes, regals i vals descomptes cedits per diverses empreses col-laboradores, així com poder gaudir de més regals fets per sorteig, entre molts d’altres detalls presents durant tot el cap de setmana.

Segons l’organitzadora, Laia Martínez, les conclusions extretes d’aquesta primera Escapada Creativa són molt més que satisfactòries, hi ha petits aspectes que cal millorar però les valoracions són molt positives fins i tot han superat les expectatives marcades, i no es descarta que es pugui dur a terme una segona edició de l’Escapada Creativa més endavant de cara al bon temps, si voleu estar-ne informats podeu escriure a  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  o visitar el web www.craftandartists.cat o seguir el blog www.escapadacreativa.blogspot.com

La plaça Pius XII de Cervera acull fins avui dijous el Musée Mobile (MuMo), que proposa als infants una experiència inèdita d’art contemporani mitjançant el descobriment de 13 obres especialment creades per a ells per artistes de renom mundial. Durant tres dies, la capital de la Segarra ha rebut la visita d’uns 300 escolars de 6 a 12 anys. Les visites al MuMo duren 45 minuts i són per a grups de 16 persones.

El MuMo és un museu itinerant, un tràiler de 17 metres de llarg, estrenat l’any 2011, que ha viatjat per França, Camerun, Costa de Marfil, Bèlgica i Suïssa. Ara arriba a l’Estat espanyol per iniciativa de la Fundació Daniel i Nina Carasso, i gràcies a la seva col·laboració afegeix a la col·lecció del museu l’obra d’un artista de l’Estat. Es tracta de l’escultura de ceràmica Cap de Pitbull de l’artista mallorquí Miquel Barceló.

Amb la seva estructura de contenidor, el museu es desplega i deixa al descobert quatre espais diferenciats que endinsen els infants en universos diferents: pintura, escultura, instal·lació, vídeo, disseny...

Després de Cervera itinerarà per diverses localitats entre les quals hi ha Anglesola.

Una carbassa de 456 quilos propietat Carlos Callén de Cantalobos (Osca) es va adjudicar el passat 5 d’octubre la setena edició del concurs de carbasses gegants de Sedó, fins a la data la de major pes era de 345 quilos. És la més gran de totes les edicions del concurs. Callén, que es dedica a criar carabasses des de fa 9 anys, va explicar que la carbassa ja va créixer damunt d’una base d’escuma i fusta per evitar que el seu propi pes la aixafés. Els beneficis que tregui amb la carabassa va explicar que els dedicaria a Càritas. Segons el responsable del Centre Social de Sedó i Riber, Ernest Núñez, en total s’han presentat al concurs 38 criadors. La segona posició va ser per a Josep Balaguer de Castellnou de Seana, amb una carbassa de 160 quilos, i la tercera per al veí de Guissona, Lluís Vilaró, amb 99 quilos. La primera carbassa local va ser la de Manoli Cabeza amb 93,5 quilos de pes.

Paral·lelament al concurs, Sedó organitza la Fira Mostra de la Terra que convoca cada any una vintena d’artesans, agricultors i ramaders de Lleida. També va actuar el grup local, a els Bastoners de Sedó.

Pàgina 1 de 52