Els Mossos d'Esquadra han iniciat aquest matí els treballs d'investigació d'un incendi que ha tingut lloc la matinada de diumenge a la Universitat de Cervera. Segons fonts policials, les primeres hipòtesis descarten la possibilitat d'un incendi accidental provocat per algun petard ja que Cervera celebra aquests dies la seva Festa Major, i apunten que el foc va ser provocat. Els fets han ocorregut a les 1:39 hores a l'ala de l'edifici situada al carrer Manuel Ibarra, al costat del gimnàs de la Universitat. Els bombers han rebut un avís de fum a l'interior de l'edifici, concretament en un arxiu de documentació de la UNED situat a la planta baixa. La ràpida actuació dels efectius ha fet que només es cremessin un parell de prestatgeries de llibres i documentació. L'incendi ha estat controlat a les 2:09 hores i en el mateix hi han participat 6 dotacions de bombers dels parcs de Cervera i de Tàrrega. 

Una persona ha mort i dos més han quedat ferides greus en un accident que ha tingut lloc aquesta tarda a la carretera L-313 al terme municipal de Guissona. L'avís del sinistre s'ha rebut a les 18:25 hores i durant un quart d'hora aproximadament s'ha tallat la circulació en ambdós sentits de la marxa. A les 18:48 hores s'ha donat pas alternatiu. 

Per causes que encara s'estan investigant, s'ha produït un xoc entre tres turismes i com a conseqüència de la col·lisió ha mort el conductor i únic ocupant d'un dels vehicles implicats.

En l'accident hi han treballat 9 patrulles dels Mossos d'Esquadra, 4 dotacions dels Bombers de la Generalitat i 3 ambulàncies del SEM. 

 

 

 

 

Desenes de persones han assistit aquesta tarda a la 34a. Trobada de Gegants de Cervera que s’ha celebrat en el marc de la Festa Major i que ha omplert el centre històric amb una trentena de gegants portats per un total de 9 colles geganteres. Després dels lluïments de cada colla a la plaça Major, ha tingut lloc el ball conjunt dels gegants i la carretillada dels Diables Carranquers els quals van retre homenatge al seu estendard Fabià Pont, conegut com 'el General', que va morir el passat 7 de setembre.

Per demà diumenge està previst que a les 6 de la tarda se celebri la tercera edició de la Mostra de Cultura Popular que comptarà amb la participació de tres colles geganteres: els Margeners de Guissona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sabadell. 

La llar d'infants de Sant Ramon ha inaugurat aquest setembre el nou curs escolar amb les parets pintades de nou. La idea va sorgir com a proposta de la regidora de Cultura i Ensenyament, Begoña Andreu. 

El pintor del municipi Miquel Vallés ha estat l'encarregat de pintar les parets de la llar d'infants amb color molt vius i amb pintura ecològica segons ho va demanar la mestra. L'actuació, finançada integrament pel consistori, ha costat 3.828,44 euros. 

 

La inseguretat manifestada pels veïns de la plaça de Capdevila de Guissona en relació amb l’ambient de la zona han obligat a la Regidoria d’Urbanisme a col·locar càmeres dissuasòries a la zona del banc, regulables i orientables a diferents espais de la plaça.

Aquestes càmeres, que van començar a funcionar per la Festa Major, estan connectades les 24 hores i han estat autoritzades per part del Departament de Governació. Els seus continguts només seran supervisats pels agents municipals sempre que es consideri necessari.

Dimecres, 10 Setembre 2014 18:51

Uns 15.000 pelegrins, a la festa de Sant Ramon

Sant Ramon va rebre el passat 31 d’agost més de 15.000 visitants. Segons els mercedaris, es calcula que un de cada tres pelegrins adquireix una espelma per al sant i durant la jornada se’n distribuir més de 5.000. El fet que la diada caigués en diumenge va fer que es tripliqués el nombre de visitants que l’any passat va ser de 5.000. Durant la jornada s’ofereixen un total de 8 misses des de les 7 del matí fins a les 6 de la tarda. La tradició, que té un seguiment molt massiu a la comarca, és donar tres voltes al voltant de les relíquies dipositades a la capella del Sant. La missa major fou presidida pel bisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives.

La festa va començar a les 10 del matí amb el trasllat amb cercavila de la bandera de Sant Ramon fins al santuari. Després, van tenir lloc els Tres Tombs de la maquinària agrícola al santuari presidits per l’alcalde, Aleix Bochaca, el delegat del Govern, Ramon Farré i el senador Ramon Alturo. El prior del santuari, Carmelo Portugal, va cedir al que va ser fins l’any passat prior, José Antonio Lacasa, la funció de beneir la maquinària agrícola. Lacasa va estar de prior durant més d’una dècada a Sant Ramon. La comitiva dels Tres Tombs està presidida per una carrossa que organitzen els joves de la localitat a partir de les estampes del museu d’exvots existent en el santuari. Aquest any, la carrossa escenificava un agricultor que havia tingut un accident amb una mula. A la carrossa li segueix el tractor més antic de la zona, aquest any ser un Lanz de 1952, conduït pel veí de la localitat, Ramon Aldabó.

El santuari de Sant Ramon rep anualment uns 10.000 visitants. Segons el prior, es tracta bàsicament de turisme familiar. El fet que el santuari està situat al costat de l’Eix ha fet doblar en els últims anys el nombre de turistes.

El cap de llista de CiU i regidor a l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet, Ramon Pintó, denuncia que “una vegada més, l’equip de govern municipal ha posat traves a l’oposició per accedir a la informació pública municipal, en aquesta ocasió l’informe de la Comissió Especial de Comptes que ahir es va reunir”. Tot i que, tal com contempla la llei, el regidor va sol·licitar formalment l’informe de la comissió de comptes el dia que es va enviar la convocatòria (14 d’agost), no va ser fins tres dies abans de la reunió (8 de setembre) que se li va facilitar.

Pintó critica la falta de transparència per part de l’equip de govern i reclama “el necessari accés a la informació pública municipal que demanem per realitzar la nostra tasca de control del govern que legal i legítimament ens correspon com a grup a l'oposició”. El regidor afegeix que “amb aquesta actitud, es vulnera també el dret dels ciutadans i ciutadanes als quals representem de saber com es gestiona el nostre Ajuntament”.

En referència a la sessió de la Comissió Especial de Comptes, posteriorment al dia 14 d’agost, dia en què es va convocar la sessió, el regidor va sol·licitar formalment les còpies digitals o físiques de la memòria i de l’informe de la comissió de comptes signat pel secretari i interventor municipal. “Des de l’Ajuntament em van comunicar que no m’ho podien facilitar perquè el secretari era de vacances”, indica Pintó.  

El regidor va accedir a la documentació sol·licitada divendres passat, dia 5 de setembre, a tres dies de la comissió. Ramon Pintó detalla que el matí del dia 5, el secretari es va comprometre a enviar-li les còpies digitals per correu electrònic “després de parlar amb l’alcalde”. A migdia, en no rebre res, el regidor va personar-se a l’Ajuntament on va rebre una nova negativa, aquest cop per part del mateix l’alcalde, Pere Solé, qui “va excusar-se en què el secretari estava reunit”.

Finalitzat l’horari d’atenció al públic, Pintó va reclamar, una vegada més, la documentació al·legant el seu dret a disposar-ne com a membre de la comissió de comptes. En aquest moment, “després de convidar-me a sortir de l’Ajuntament”, l’alcalde va trucar als Mossos d’Esquadra. Finalment, Solé va accedir a facilitar la documentació al regidor.

Pintó es pregunta si “aquests obstacles per accedir als documents, tenen relació amb les irregularitats i incompliments que consten en l’informe del secretari-interventor, que ahir no va saber explicar l’Alcalde”. El grup de CiU ja ho ha comunicat a la Sindicatura de Comptes, “esperem que es prenguin les mesures pertinents”.

Cervera va acollir el passat dissabte la primera edició del concurs de pintura ràpida ‘El cor de Cervera’, activitat que s’emmarca dins la iniciativa ‘Viu l’estiu a la plaça’. El certamen va comptar amb la participació d’un total de 12 pintors procedents de diversos indrets de Catalunya com Lleida, Salou, Barcelona, Moià, Igualada o Vacarisses.

Els guanyadors de la categoria d’adult d’aquesta primera edició del concurs de pintura ràpida foren: Xavier Gabriel Puigròs d’Igualada, que va rebre un val regal de 400 euros bescanviable en diferents comerços de la ciutat; Pere Noguera Claramunt també d’Igualada que va ser obsequiat amb un val regal de 300 euros i en tercera posició va quedar Carlos Cardona Ardanuy de Salou, que va rebre un val regal de 200 euros.

Per la seva part, els guanyadors en la categoria infantil i juvenil van ser: Anna Mauria i Aurora Membrado. Les dues es van emportar un lot de productes del món de l’art valorats en 150 i 100 euros respectivament.

L’entrega de premis va tenir lloc a l’església de Sant Joan, a càrrec dels membres del jurat: el regidor de Cultura, Marc Holgado; la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés; i els artistes Montse Gomis i Georg Massanés.

El concurs estava organitzat per la Paeria de Cervera dins de la iniciativa de promoció dels espais del nucli antic, i va comptar amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de Cervera.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAMM), i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) Mas Badia van organitzar la jornada 'Recomex: Presentació dels resultats dels cereals d’hivern' al Paranimf i els patis de la Universitat de Cervera el passat dimarts dia 2 de setembre.

La jornada va tenir un gran èxit tant en la participació, amb l’assistència de més de 220 professionals del sector, com en l’organització, amb la implicació de molts actors i ponents experts de l’IRTA Mas Badia, del Servei de Sanitat Vegetal del DAAM, d’experts d’Agro Igualada SCCL, d’Actel, de la Universitat de Lleida (UdL) i Agrotecnio.

Per a l’organització de la jornada, el DAMM va escollir Cervera, capital de la comarca de la Segarra, zona molt representativa de la producció de cereals al país, i la Universitat de Cervera com a element rellevant de la gestió del coneixement.

La jornada tenia com a objectiu presentar el resultat dels assaigs realitzats en cereal d’hivern per tal d’orientar el sector productor de cara a la propera campanya, i la voluntat de ser referent per tal de poder avançar resultats importants en l’àmbit de les varietats, control de plagues, malalties, males herbes, i també propostes de conreus per a incorporar a la rotació, així com estratègies tant de millora de la qualitat com d’increment de valor afegit de les produccions pròpies.

Cal destacar que aquesta jornada s'ha realitzat en el moment clau per al cultiu, atès que ara és quan caldrà prendre les decisions per a la propera campanya de cereal d’hivern.

 

 

El passat cap de setmana es va portar a terme el rodatge del tràiler promocional del llargmetratge Nosferatu: El Origen, creat pel cineasta de Mollerussa Robert Garcia,. El Castell de les Sitges i el poble de Florejacs foren l’escenari triat per a la gravació de les escenes. Hi van participar una trentena de figurants, molts dels quals són a la vegada mecenes del projecte.

El projecte ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge desenvolupada amb èxit durant els mesos de juliol i agost mitjançant la plataforma Verkami, amb la qual s'han finançat els 1500 euros corresponents per a les despeses del lloguer del material tècnic, dietes, desplaçaments i les recompenses pels mecenes. Garcia comenta que fou dur aconseguir els diners per poder rodar el teaser però que finalment es va assolir la fita amb èxit. A més, a banda dels mecenes, remarca la participació activa dels veïns de Florejacs i el suport logístic dels ajuntaments de Torrefeta i Florejacs i de Guissona.  

L'equip de producció està format per la productora musical barcelonina "Tengo un pasajero producciones" i per la mollerussenca Plandora Continguts. Pel que fa a l'equip tècnic, el composa unes onze persones dels quals hi ha un director de fotografia, tècnics d'il·luminació i de so,script, making of i maquillatge, entre altres. Els actors i figurants són aficionats a la interpretació provinents dels nuclis on s'ha fet el rodatge, a banda de Yasmin Taysir i el mateix Garcia en els papers de protagonistes principals masculí i femení.

Dins la producció, destaca especialment el maquillatge, element important en la caracterització dels personatges. El protagonista de la història és en Max, un nen de 12 anys (interpretat pel jove Dídac Moya) maltractat per la seva àvia que el tanca en una cova sense donar-li aliment; això fa que Max hagi de nodrir-se de la sang de les rates. El contagi de la ràbia el converteix en un vampir, als ulls de la societat rural del segle XVIII, que tendia a catalogar així els infectats de malalties desconegudes.

Garcia va estar gairebé dos anys i mig investigant profundament sobre el tema i treballant en la redacció del guió. "Des del primer moment volia fugir del cinema de vampirs que s'ha fet últimament, centrant-me en adoptar una postura més realista i recuperar l'autenticitat del tema".

Un cop editat el teaser promocional, el mateix serà difós al públic i projectat en festivals i fòrums cinematogràfics a la recerca de recursos per a fer realitat el llargmetratge. La primera cita serà al Festival de Cinema de Sitges, el proper mes d'octubre.

Pàgina 1 de 51