El Consell Comarcal de la Segarra s’ha adherit a la campanya 'Amics de la Popa' de manera que l'ens comarcal es converteix en 'Espai Amics de la Popa'. 

La iniciativa pretén normalitzar l’alletament matern en els espais públics i privats per tal d’integrar a la vida quotidiana aquest fet.

L’objectiu és que els espais públics i/o privats (farmàcies, centres de salut, biblioteques, cafeteries, restaurants, institucions, etc.) es converteixin en 'Espai Amic de la Popa'. Això vol dir que són espais on mare i nadó siguin ben rebuts per tal d'amantar al nadó, no requereix res més que una cadira o un lloc per seure que tingui habitualment.

Per adherir-se a la campanya únicament cal posar el distintiu (adhesiu 'Amics de la Popa') a la porta d’entrada del seu establiment, d’aquesta manera la mare reconeix l’espai i sap que pot entrar a alletar.  

La campanya la promociona la llevadora del CAP de Cervera, Sònia Capdevila, junt a altres llevadores. L’adhesió del distintiu ha anat a càrrec de l’àrea de serveis socials del Consell Comarcal, a partir del servei d’informació i atenció a les dones i promoguda per les conselleres de serveis socials, Núria Magrans i Rosa Ribas.

Joves i famílies de Cervera participants al programa Nereu han anat a comprar aquesta setmana al supermercat Caprabo, en una sessió per aprendre a distingir els productes alimentaris més saludables llegint les etiquetes.

La sessió va anar a càrrec de la DUI Sara Ribera, coordinadora del programa, juntament amb el tècnic Edgar Ferran. Ribera va ensenyar a les famílies etiquetes de tota mena de productes alimentaris. A mode de síntesi, per distingir quin és el més saludable cal escollir el que tingui menys grasses saturades i hidrats de carboni formats per sucre.

Nereu és un programa de prescripció d’exercici físic i alimentació saludable per a infants de 6 a 12 anys i les seves famílies. La Paeria de Cervera col·labora amb aquesta iniciativa, que durant el curs 2017-2018 arriba a la seva 8a edició.

 

Nous elements de mobiliari urbà han estat instal·lats a diversos nuclis del municipi de Torrefeta i Florejacs, segons informa el regidor d'Urbanisme, Obres i Contractació, Jaume Cuñat. Atenent les necessitats comunicades pels diversos representants d’alcaldia, l’Ajuntament ha fet una inversió de 4.500€ en una actuació que ha consistit en instal·lar un total de 25 papereres i 15 bancs. Juntament amb aquests elements, amb una altra partida pressupostària, s’han adquirit noves taules, cadires, tanques i peces d’escenari, que renoven i complementen el material ja existent.

 
 
 

El Grup Enderrock ha lliurat avui a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm els vuit guardons anuals de reconeixement a la Indústria Musical Catalana a la festa del foc i la música de l’Aquelarre de Cervera (40 anys), a l’emissora Catalunya Música (30 anys), a la Fundació SGAE (20 anys), als segells Propaganda pel Fet! (20 anys) i Satélite K (20 anys), als festivals Tradicionàrius (30 anys) i Euskal Herria Sona (20 anys) i a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) (15 anys).

 

 

El Festival de Pasqua de Cervera, que celebrarà la seva 8a edició entre el 22 de març i l'1 d'abril, estrenarà enguany la figura del Padrí del Festival, un nou projecte que vol encarnar en una personalitat de prestigi reconegut, l'ambaixada del certamen tant a Catalunya com a nivell internacional. L'organització ha volgut inaugurar aquesta nova figura amb el mestre Antoni Ros Marbà, el qual també assistirà al festival en qualitat de director i compositor amb la preestrena del concert de celebració del seu 80è aniversari amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona on presentarà la seva nova sardana 'Quatre vegades vint', i que després es repetirà al Palau de la Música. 

El Festival de Pasqua representarà aquest 2018 un total de 10 produccions musicals diferents, 7 seran estrenes absolutes, que es concentraran en 12 concerts. El regidor de Cultura, Jaume Rossich, ha explicat que el pressupost del certamen és de 82.000 euros, uns 4.000 euros més respecte l'any passat que l'organització preveu recaptar amb les entrades.

El compositor Ros Marbà ha presidit la presentació del 8è Festival de Pasqua a Cervera on ha destacat "els valors musicals" que estan sortint de la ciutat i que "trobem en orquestres d'aquí i de fora". Antoni Ros Marbà ha assegurat que "Cervera és el bressol de músics" i ha posat en valor "la pedagogia musical que ha tingut i té la ciutat".

Per la seva part, el director artístic del Festival de Pasqua, Josep Maria Sauret, ha explicat que l'objectiu del certamen és que "la música clàssica catalana arribi a tothom, a tots els públics, buscant el punt d'equilibri entre grans intèrprets catalans i joves valors". També ha assegurat que "la música clàssica catalana no és una excepció sinó que és un fet universal que ha de ser normal en els nostres dies". 

Finalment, la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha qualificat "Cervera com un punt estratègic cultural important amb la celebració d'aquest festival", que ha elogiat perquè "ajuda a refermar l'aposta cultural del territori". 

Altres produccions musicals destacades pensades estrictament per ser representades al festival que es podran escoltar enguany a Cervera són la versió per a cor i piano del Requiem d'Albert Guinovart amb el propi compositor al piano i el Cor Jove de l'Orfeó Català (dissabte 24 de març, 9 de la nit, Paranimf de la Universitat); el programa que oferirà la Coral Cantiga dedicat als grans mestres de la polifonia catalana del segle XX i XXI (divendres 30 de març, 9 de la nit, Paranimf de la Universitat), i la integral de cançons i danses de Frederic Mompou a càrrec del pianista Jordi Masó (dissabte 31 de març, 7 de la tarda, Paranimf de la Universitat).

Pel que fa als concerts de proximitat, descobriran un nou espai singular de Cervera, el celler dels Encants del Llibre amb l'actuació d'Oriol Romaní amb el seu clarinet (divendres 30 de març, 2/4 de 12 i 1 del migdia). L'altre concert de proximitat, que tindrà lloc a l'església de Sant Joan Degollat, anirà a càrrec del Quartet Teixidor, que oferirà una actuació d'homenatge al professor Josep Lluís Guzmán amb les obres que va composar per a corda (dissabte 31 de març,  2/4 de 12 i 1 del migdia).

Completaran el programa el concert escolar a càrrec de Barcelona Gospel Messengers (dijous 22 de març, 11 del matí, Gran Teatre de la Passió); l'actuació de l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida amb música d'Eduard Toldrà i Rafael Ferrer (dijous 29 de març, 9 de la nit, Paranimf de la Universitat); el concert gastronòmic amb Salva Racero a la veu, cantant durant més de 10 anys de Lax'n Busto que estrena el seu nou projecte en solitari, i Dani Garcia al piano (dissabte 31 de març, 10 de la nit, Auditori), i finalment, el concert a l'orgue Tepatti del 1895 amb l'orguista italià Guido Iotti (diumenge 1 d'abril, 7 de la tarda, església de Sant Agustí). 

Durant 7 dies està previst que passin per Cervera més de 200 intèrprets que oferiran més de 1.000 minuts de música en viu en un total de 6 espais diferents. 

 

SANTI RIU

L’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, coorganitzen un cicle de màster-classes adreçades als alumnes dels conservatoris de Grau Professional de Catalunya. Aquesta iniciativa neix com a activitat complementària del Premi BBVA de Música al Talent Individual, que té com a objectiu potenciar la formació musical dels estudiants de grau professional que cursen estudis reglats als Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de Catalunya, i ajudar-los en la seva projecció professional.

Les classes que es portaran a terme a conservatoris d’arreu de Catalunya, en concret a Cervera, Badalona, Tarragona, Granollers i Manresa, comptaran amb la participació activa d’un màxim de 15 estudiants i es completarà amb una conferència temàtica associada a la modalitat musical que es treballi a cada sessió oberta al públic.

El passat dissabte 10 de febrer el guitarrista Xavier Coll fou l’encarregat d’impartir les primeres classes magistrals d’aquest curs a Cervera amb una resposta molt bona per part de l’alumnat vingut d’arreu de Catalunya, que també va gaudir de la xerrada amb el títol “Els músics, escoltem prou?”.

Per altra banda, el mateix dissabte l'aula de contrabaix del Conservatori de Música de Cervera va participar en un trobada de contrabaixistes amb el Conservatori de Manresa.

El Consell Comarcal de la Segarra i la Paeria de Cervera han iniciat una campanya de conscienciació adreçada als veïns de Cervera per incrementar els índexs de reciclatge del sistema de recollida porta a porta.

La campanya se centra en inspeccionar les bosses  i aquelles en les que no s'hagi reciclat correctament, es deixen de nou al carrer amb la identificació d'un adhesiu de color groc. Posteriorment es realitzen visites als habitatges o establiments comerciants corresponents. 

Altres accions que es duran a terme són la vigilància de punts conflictius i les inspeccions nocturnes. 

Per dur a terme aquesta campanya de conscienciació, els tècnics han dividit la ciutat de Cervera en 11 zones i cada setmana deixaran bosses a una d'aquestes zones. 

La campanya, que s'allargarà fins al mes de maig, va començar el passat 11 de febrer a la zona de Francesc Macià i va comptar amb la presència del regidor Marc Llorens i del conseller comarcal de Residus, Josep Maria Calderó, per tal de veure el desplegament del primer dia de campanya. Llorens va explicar que "amb aquesta campanya pretenem millorar la imatge de Cervera, aconseguint els carrers nets i evitant l’ús de les papereres on es troben reiteradament bosses".

Llorens va destacar que "d'entrada intentarem que els veïns ho facin correctament a partir de visites realitzades pels tècnics de gestió de residus del Consell Comarcal, però en casos que no s’arribi a solucionar els mals costums no es dubtarà en sancionar, amb un import mínim de 120 euros”.

Per la seva part, Calderó va destacar que “l’objectiu principal de la campanya és continuar millorant els índexs de reciclatge de la recollida porta a porta a la comarca de la Segarra, fomentant la participació ciutadana”.

 

 

L'Ajuntament de Sant Ramon ha homenatjat a Rosa Maria Mora Moset, treballadora a les dependències administratives de l'ens durant 18 anys. L'alcalde, Aleix Bochaca, ha entregat una placa de reconeixement a Mora.  

La interessada ha manifestat el seu agraïment a l'Ajuntament i molt especialment a l'alcalde, Aleix Bochaca, pel bon tracte rebut.

Rosa Maria Mora inicia ara una nova etapa professional ja que, havent superat el corresponent procés selectiu, passa a ocupar la plaça de secretaria-intervenció en els municipis de Ribera d'Ondara i Talavera.

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Ramon, acollint-se a un pla d'ocupació, disposarà dels serveis d'un veí de Viver de Segarra, Joan Canós, per a atendre les diverses necessitats del municipi, com l’atenció al públic.

Els plans d’ocupació es demanen a través del Consell Comarcal de la Segarra i consisteix en contractar una persona aturada durant 6 mesos amb un cost mínim per a l'Ajuntament. D’aquesta manera s'ajuda a inserir laboralment a una persona. L’Ajuntament valora positivament aquests plans d’ocupació.

La revista musical Enderrock lliurarà un dels seus guardons de Reconeixement a la Indústria a la festa de l’Aquelarre de Cervera, per la seva contribució a difondre la música catalana en una festa popular i tradicional que el 2017 va commemorar el 40è aniversari.

El guardó es lliurarà en un acte que tindrà lloc el proper dimarts 13 de febrer, a 1 del migdia, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, i durant el qual el Grup Enderrock farà la lectura pública dels tres artistes finalistes nominats en cada categoria de la votació popular dels Premis Enderrock 2018 - XX Premis de la Música Catalana.

L’Aquelarre de Cervera rebrà el guardó per potenciar el vessant musical en aquesta reconeguda festa de cultura popular. En la 40a edició, l’agost del 2017, hi havia sis escenaris on van actuar deu formacions d’estils diferents.

Segons el paer en cap, Ramon Royes, “suposa una gran premi a l’esforç d’una ciutat per una festa cada vegada millor i més potent al nostre país. Hem apostat per l’Aquelarre des del primer dia i ara recollim els fruits d’anys de treball”.

La resta de guardons dels Reconeixements a la Indústria recauran en els certàmens musicals Festival Folk Internacional Tradicionàrius (30 anys) i Euskal Herria Sona (20 anys), l'emissora Catalunya Música (30 anys), els segells discogràfics Propaganda pel Fet! (20 anys) i Satélite K (20 anys), la Fundació SGAE (20 anys) i l’Escola Superior de Música de Catalunya (15 anys).

 

 

 

La Paeria de Cervera va nombrar el passat 5 de febrer a l’historiador, arxiver i arqueòleg Agustí Duran i Sanpere fill predilecte de la ciutat a títol pòstum. L’alcalde, Ramon  Royes, va dir que “aquest és un acte de justícia inqüestionable ja que Agustí Duran i Sanpere és una figura clau per entendre la ciutat i el país”.

L’acte va comptar amb la presència de la filla de l’historiador, Eulàlia Duran, que va ser nombrada filla adoptiva de la ciutat l’any 1994. Eulàlia Duran va explicar que la màxima del seu pare era que “has de crear una necessitat perquè et donin diners i t’ajudin, no has d’esperar mai”. També va dir que el seu pare ho guardava i ho documentava tot “per por de què la gent oblidés, el seu objectiu principal era salvar el patrimoni i salvar de l’oblit el passat”.

 A Cervera, Agustí Duran va impulsar la biblioteca, l’arxiu i el museu. Per això, en l’acte van intervenir-hi les seves directores, Sara Vendrell (a través d’un comunicat ja que no hi podia assistir), Dolors Montagut i Carme Bergés. També van descriure la figura d’Agustí Duran i Sanpere els historiadors Josep Maria Llobet i Teresa Salat.

La directora del Museu Comarcal de Cervera va apuntar que “Duran i Sanpere entenia la cultura d’una manera generosa, global i compromesa” mentre que la directora de l’Arxiu Comarcal de la Segarra va posar en valor “la correspondència i la col·lecció fotogràfica del seu arxiu personal”.

A banda d’Agustí Duran i Sanpere, són fills predilectes de Cervera l’historiador i polític Josep Benet i Morell (1920-2008), que va rebre la distinció el 1991; el poeta Jaume Ferran (1928-2016), nomenat el 2001), el pilot de motociclisme Marc Márquez (1993), distingit el 2014, i la farmacèutica i escriptora Rosa Fabregat (1933), que va rebre la distinció el 2017 i que també va assistir a l'acte d'homenatge a Agustí Duran i Sanpere.

Pàgina 1 de 76