La recentment restaurada església de Sant Antoni de Cervera va estrenar el passat 25 de setembre els seus nous frescos coincidint amb l’inici de les festes locals dedicades al Sant Crist, patró de la ciutat. Val a dir que al centre de l’altar de l’església hi ha una talla de fusta de Sant Crist del segle XIV.

Elaborats per l’artista local Alba Cuñé, el restaurador Ramon Pijuan i l’especialista en morter Josechu Murullu, els frescos estan pintats en color mangra, que són els originals de les parets del temple religiós. Els frescos, que van ser elaborats durant el passat estiu, representen les imatges de la Mare de Déu i de Sant Joan que van ser cremades durant la guerra civil. Cuñé va destacar el dia 25 que “el dibuix és gestual perquè pretén donar l’efecte de moviment”.

L’artista local, que mai abans havia pintat al fresc, va explicar que les imatges representen el dolor que senten els dos personatges en el moment de la crucifixió de Jesús. Així, Sant Joan està representat en un jove que mira a Jesús mentre crida amb ràbia i sentiment pel dolor que sent davant la seva mort mentre que la Verge Maria sent el dolor de forma més íntima, amb la mà al cor i el capbaix. Els frescos, elaborats mitjançant la tècnica de la sinopia, es completen amb una àguila i un ocell.

Per tal de donar-los a conèixer i promoure’ls turísticament s’està elaborant un documental que explicarà el procés de creació. L’actuació s’emmarca en un projecte de restauració de l’església de Sant Antoni que va començar l’any 2013 després que es desprengués una pedra de la façana. El juny de 2014 va finalitzar l’actuació i llavors es va posar en marxa la segona fase de les obres, la restauració de l’interior de l’església. Per aquest motiu des de setembre de l’any passat el temple es trobava tancat al culte.

L’actuació, dirigida per l’arquitecte Ramon Padullés i el constructor Miquel Codina, ha consistit en netejar les parets de pedra, renovar el sòl i el cancell, repintar les parets, treure les humitats i recuperar alguns capitells de l’antic claustre que hi havia al convent dels Antonians.

Totes aquestes actuacions s’han pogut realitzar gràcies al suport econòmic dels veïns, d’una entitat bancària i del bisbat. El rector Xavier Romero va recordar el dia 25 que encara falten alguns detalls però que la major part de la rehabilitació està acabada. 

Dimecres, 07 Octubre 2015 18:52

Vodafone desplega la fibra òptica a Cervera

L’operador de telefonia Vodafone realitza aquests dies les tasques d’implantació del servei de fibra òptica a Cervera. La previsió apunta a finalitzar les instal·lacions el proper mes de novembre.

El regidor de Territori, Marc Llorens, demana als veïns que “durant aquests dies tinguin paciència” i diu que “estem treballant perquè les obres es realitzin amb la màxima celeritat”. El regidor de Territori destaca que “amb el desplegament de la fibra òptica, la capital de la Segarra disposarà de la tecnologia més avançada del mercat pel que fa a la transmissió de dades, amb una connectivitat deu vegades més ràpida que l’ADSL, fet que ens equiparà a les avançades ciutats europees del segle XXI”.

Les tasques efectuades fins al moment, anomenades d’”alimentació”, no han afectat els serveis existents i s’han dut a terme de forma gratuïta per part de Vodafone aprofitant en bona part les conduccions actuals, tant aèries com al subsòl. Cervera es connecta a la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC), que condueix la fibra òptica per l’Eix Transversal.

 

L’agricultor i ramader de Lalueza (Osca) Raúl Gas- cón va guanyar el passat 4 d’octubre el 8è Concurs de Carbasses Gegants de Sedó, nucli agregat de Torrefeta i Florejacs, amb una carbassa que va pesar 335 kg. El certamen va comptar amb la participació de 22 criadors. La segona posició, en la categoria general, va ser per a Josep González de Corbera d’Ebre, amb una carbassa que pesava 269 kg, i en tercer lloc va quedar la veïna de Mont-roig Gemma Andreu amb una de 200 kg.

El guardó a la carabassa amb més pes de Sedó se’l va endur Manoli Cabeza amb un element de 90 kg i el premi a la carbassa més gran del municipi es va quedar també a Sedó, va ser per a Maria Lourme que en va presentar una de 71 kg. Finalment, el guardó a l’ori- ginalitat va recaure a Jose Bentoldrà de Sedó. En total es van repartir 700 euros en premis.

Tot i que el concurs és el principal atractiu, durant tota la jornada va tenir lloc una mostra de productes de la terra. També es va celebrar la primera edició de la cursa de la carbassa amb un centenar d’inscrits. 

 

Cervera ha celebrat entre el 25 i el 28 de setembre la Festa Major del Sant Crist, amb una gran assistència de públic.

El pregó del músic cerverí Manel Pedrós, bateria del grup Blaumut, va donar el tret de sortida a les festes locals divendres al vespre. Abans la Paeria de Cervera va fer un reconeixement al grup de percussió Sound de Secà. Una de les novetats fou la recuperació de l’encesa de la Tronada de la mà dels Trabucaires de Cervera i l’Agrupació Seny Major, acte documentat ja a la ciutat el 1620.

De divendres s’ha de destacar també  l’èxit de la representació teatral “Els veïns de dalt”, que va aplegar més de 1.400 espectadors al Gran Teatre de la Passió.

 

La cultura popular envaeix els carrers

La 34a Trobada de Gegants, dissabte a la tarda, va tornar a omplir de públic els carrers del centre de Cervera. A més dels Geganters i Grallers, hi van participar els grups de percussió local Band Tokades, Bombollers i Sound de Secà, el cérvol Tibau i onze colles geganteres d’arreu del país. Acte seguit, al racó de Santa Maria, va tenir lloc la carretillada dels Diables Carranquers.

Diumenge al matí, el seguici festiu va acompanyar la Corporació Municipal en la tradicional Anada a Ofici, des de la plaça Major fins a l’església de Sant Antoni.

A la plaça Major va començar el 54è Concurs de colles sardanistes, que es va traslladar a l’interior de l’església de Santa Maria per la pluja. Els lluïments del seguici festiu de la ciutat també van tenir lloc a l’interior del temple.

Diumenge a la tarda va tenir lloc la Diada Castellera amb els Margeners de Guissona, els Castellers del Poble Sec i els Xicots de Vilafranca.

Dilluns es va celebrar la Festa Major Petita, amb la matinada de tabalers i percussió i la sortida del seguici infantil de festa major i Ball Parlat. 

Els Agents Rurals han denunciat un veí de Guissona el diumenge 27 de setembre per pescar amb una xarxa de pesca al Canal d’Urgell, al seu pas pel terme municipal de Preixens (Noguera). Els fets van ser descoberts en les tasques de vigilància preventiva del buidatge del Canal d’Urgell.

Es dóna la circumstància que aquests dies es fa el primer buidatge del canal principal del Canal d’Urgell. Gràcies a la comunicació prèvia del buidatge que la Casa Canal fa al cos d’Agents Rurals, aquests intensifiquen les labors de vigilància per a evitar que morin peixos, sigui per manca de cabal o per pescadors que aprofiten la facilitat de pescar-los quan hi ha poca aigua.

De manera general, la pesca amb canya al Canal d’Urgell és prohibida tot l’any. El fet de pescar-hi quan se’n fa el buidatge és especialment greu perquè els peixos es troben en una situació més vulnerable. L’ús de xarxes de pesca és prohibit a totes les aigües continentals de Catalunya (rius, embassaments i canals).

Els Agents Rurals van aixecar acta de denúncia administrativa, i van comissar la xarxa i tres truites de riu autòctones, ja mortes, que el denunciat havia pesca i ja duia dins el vehicle. Els fets denunciats estan tipificats com a infracció greu a la Llei de Pesca Continental de Catalunya, i es sancionen amb multa de 301 a 3000€.

LʼAssociació Alba de Tàrrega ha emès un comunicat en el que denuncia públicament els fets que van passar la matinada del dissabte 19 de setembre a Cervera, al carrer Duc de Ahumada 2 on està situat el Centre Espígol de lʼentitat. Segons el comunicat, "el grup de persones i professionals de lʼEspígol, així com els responsables de lʼentitat ens trobem encara en estat de xoc i dʼalguna manera ens neguem a creure que aquest fet hagi pogut estar intencionat per algú". La furgoneta de lʼEspígol de lʼAssociació Alba que estava estacionada just davant es va incendiar per fets que encara es desconeixen i va quedar totalment calcinada.

Des dʼAlba han denunciat els fets als Mossos dʼEsquadra que de moment estan investigant si lʼincendi hauria estat provocat intencionadament o bé tindria una raó tècnica. La furgoneta feia tres dies que estava aparcada, per tant és poc probable que lʼincendi sʼhagi provocat per lʼescalfament del motor, per un curtcircuit o per una exposició al sol ja que era de nit. Lʼentitat però prefereix ser prudent i esperar la resolució del jutjat.

Aquesta furgoneta sʼutilitzava per a realitzar desplaçaments mèdics, per les activitats de lleure, de cap de setmana o per anar fins al centre que hi ha a Tàrrega i poder participar de les activitats del taller. La furgoneta, a més a més, estava adaptada per a persones amb cadira de rodes, ja que al grup de persones de lʼEspígol nʼhi ha alguna amb mobilitat reduïda. Així doncs, és un vehicle imprescindible per a poder portar a terme lʼactivitat habitual del centre i oferir el millor servei a les persones.

Des de lʼAssociació Alba rebutgen qualsevol acte violent i esperen que fets com aquests no es tornin a repetir.

De moment es veuen obligats, segons diuen en el comunicat, a alterar les activitats habituals de lʼEspígol fins que trobin una solució. Agraeixen a lʼempresa de transport dʼautobusos Cots Alzina que hagi ofert la possibilitat de realitzar gratuïtament els desplaçaments que necessiten mentre no ho tinguen resolt. 

Un total de 75 pilots participaran al 16è Ral·li de Terra 'Ciutat de Cervera', que es disputa aquest divendres i dissabte, dies 4 i 5 de setembre. La prova es converteix en internacional amb la presència de quatre pilots vinguts del continent americà: dos d’Argentina, un del Perú i un de Xile. L'alcalde, Ramon Royes, ha felicitat a WRC Management per la capacitat organitzativa d’un esdeveniment de gran nivell que dóna projecció a Cervera. També ha destacat l’impacte econòmic positiu que té la prova per a la ciutat i la comarca ja que comporta la presència de més de 600 persones: 250 de l’organització i prop de 400 dels equips participants, a més dels aficionats.  

Des de l’organització es fa una crida a la prudència per part dels espectadors i es demana que facin cas de les recomanacions de seguretat per evitar riscos. 

Divendres 4, a les 8 del vespre, té lloc la cerimònia de sortida davant de la Universitat de Cervera, en un acte per apropar la prova al públic, que podrà veure els 75 vehicles participants. A la plaça Universitat també tindrà lloc l’entrega de trofeus als pilots guanyadors, dissabte 5, a 2/4 de 9 del vespre.

El recorregut de la prova es disputa en 8 trams cronometrats, que sumaran prop de 90 quilòmetres. El primer pilot participant està previst que surti dissabte 5 a les 9 del matí i que acabi a 3/4 de 7 de la tarda.

És la 5a prova del Campionat d’Espanya i hi participaran el líder, Amador Vidal, i els tres pilots que estan empatats en la segona posició: Joan “Nani” Roma, Juan Pablo Castro i Alex Villanueva. També hi haurà els màxims aspirants al títol del Campionat de Catalunya, amb Josep M. Membrado i Albert Orriols al capdavant.

Tota la informació de la prova (horaris, plànols d’ubicació, etc.) es pot consultar a la pàgina web: www.wrcmanagement.es.

Dijous, 03 Setembre 2015 10:33

El 38è Aquelarre de Cervera ho crema tot

L’Aquelarre de Cervera és una festa totalment consolidada com demostren les gairebé 30.000 persones que entre el 28 i el 30 d’agost van omplir els carrers de la capital de la Segarra per gaudir de correfocs, màgia, esoterisme i bruixes.

L’espectacle principal, que en aquesta 38a edició fou ideat per Grepp Teatre coincidint enguany amb la celebració del seu 20è aniversari i amb  l’escenografia del targarí Gerard Corbella, va agradar molt al públic. Els elements esotèrics serigrafiats a les portes del Carreró de les Bruixes (el calder, el gat negre, el sol i la lluna, les cartes, la mà amb la creu i el rellotge, juntament amb la bruixa de l’Aquelarre), van prendre vida i van participar en la cercavila des de la Universitat fins a Cal Racó. Allí, un grup format per una vintena de bruixes es van reunir i van invocar, a partir dels elements esotèrics del Carreró, el Mascle Cabró. Finalment, les bruixes van seduir el Mascle Cabró, tots ells van protagonitzar una orgia que va acabar amb l’esperada Escorreguda. Tot l’espectacle es va desenvolupar amb música en directe a càrrec d’un grup local.

Durant la nit de dissabte, els diables van crear 380 kg de pólvora i 9.000 carretilles. Cal recordar que per segon any consecutiu els diables Carranquers no van sortir sols després de l’encesa de la Universitat sinó que ho van fer acompanyats dels diables ‘Els Cagarrieres’ de Cambrils, el drac ‘la Vibria Llacunalba’ de la colla de Canyelles i del Ball de Diables de Torredembarra.

La Casa d’estiu del Mascle Cabró, espai habilitat per poder gaudir de l’espectacle de la nit de dissabte de forma tranquil·la i sense aglomeracions, ja està consolidada en el marc de la festa.

La tarda de dissabte es va celebrar amb molt èxit de públic la 18a edició de l’Aquelarret. El centenar d’aprenents d’entre 4 i 14 anys en els tallers previs a la cercavila van sortir juntament amb les colles de diablesinfantils dels Carranquers i de Sant Pere de Ribes així com del grup infantil de percussió local Els Bombollers.

Per la seva part, el balanç de la Fira del Gran Boc fou molt positiu. Hi van passar centenars de persones durant tot el cap de setmana les quals van poder gaudir d’un centenar de parades i d’una quinzena de tallers i xerrades.

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra van imputar, el passat divendres, un home de 40 anys, de nacionalitat espanyola i veí d'Andorra, com a presumpte autor d'un delicte contra la seguretat viària per circular amb una velocitat penalment punible.

Els fets van succeir el matí del passat divendres durant un control de velocitat que s'havia muntat a la C-1412a, a l'altura del punt quilomètric 10.9, dins del terme municipal de Sanaüja (Segarra).

Els agents van detectar un turisme circulant a 185 km/h, en un tram on la velocitat màxima permesa era 90 km/h. Per aquest motiu, els agents van aturar el turisme i van imputar al conductor un delicte contra la seguretat en el trànsit per circular amb una velocitat penalment punible.

El conductor imputat haurà de comparèixer quan sigui requerit davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Solsona.

Més de 6.000 pelegrins han assistit aquest dilluns 31 d’agost a Sant Ramon per rendir tribut al sant de la Segarra. El principal acte de la jornada són els Tres Tombs on acostumen a participar-hi més de mig centenar de tractors. Aquesta tradició recorda que després de la mort de Sant Ramon, al castell de Cardona, les seves despulles es van carregar sobre una mula cega per decidir el lloc del seu enterrament ja que la gent de Cardona i la del Portell se les disputaven. La mula, en arribar a l’ermita de Sant Nicolau on Sant Ramon de petit feia de pastor,  va donar tres tombs i va caure morta. En aquest lloc va ser enterrat el Sant i posteriorment es va erigir el Santuari.

Els Tres Tombs han estat presidits, com és habitual, pel tractor més antic de la zona, un Lanz del 1952 conduït pel veí Ramon Aldabó. Darrere seu el seguia la carrossa que cada any engalanen els joves de la localitat amb dissenys fets a partir de les estampes dels exvots que es troben al santuari i que han anat depositant els devots al llarg del temps, en agraïment de favors rebuts. Enguany els joves han escenificat una dona que aconseguia salvar la vida després de caure en un pou. Els tractors participants als Tres Tombs han sigut beneïts pel prior del santuari, Carmelo Portugal.

S’ha de dir que durant la jornada, el santuari de Sant Ramon acull un total de 8 misses entre les 8 del matí i les 8 del vespre. La més popular i multitudinària és la que té lloc a migdia i està presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, i el bisbe emèrit de Solsona, Jaume Trasserra, els quals enguany han estat acompanyats per 21 cures de les diòcesis de Solsona i l’Urgell. Per la seva part, els assistents han encès més de 2.000 espelmes vermelles a la capella on es troben les relíquies del sant.

 

 

Pàgina 1 de 58