L’Institut de Guissona ha implantat aquest curs un nou mètode pedagògic pioner a Catalunya en el cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) de Manteniment Electromecànic. Es tracta de la metodologia d’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) segons la qual els estudis s’organitzen al voltant de reptes. Els alumnes treballen totes les competències marcades pel currículum de manera seqüencial, augmentant de dificultat i adquirint de forma gradual els Resultats d’Aprenentatge relacionats entre si. Amb aquesta metodologia, els alumnes aprenen fent, i el resultat és un procés d’aprenentatge més motivador i proper a la realitat professional, que potencia el treball en equip i els fa més competents.

Els reptes plantejats al llarg del curs són l’estudi, el càlcul, el disseny i la construcció de màquines o instal·lacions que representen processos industrials reals.

Pel que fa a la sortida laboral, s’ha de destacar que el sector industrial de la zona necessita professionals en el manteniment industrial. De fet, actualment hi ha més ofertes laborals que alumnes titulats i això suposa una taxa d’inserció laboral del 100%.

Els joves de la Segarra s’han unit de nou per promocionar les festes populars i els concerts que acollirà la comarca aquest estiu. Sota el lema ‘Segarrock’, les associacions de joves de Cervera, Guissona i rodalies han editat un cartell que aglutina les 14 festes i concerts que es faran entre els mesos de juny i setembre a més de la meitat de municipis de la comarca. Entre els esdeveniments que es donen a conèixer hi ha la festa de la colla dels Diables Carranquers de Cervera, el Sant Ramon Rock, el Carnaval de Secà de Cervera, el Concabella Rock la Batalla de Foc de Sant Antolí i la FesTarroja, entre d’altres.

L’objectiu dels joves és potenciar les festes populars locals i teixir una xarxa de solidaritat entre els joves dels diferents municipis de la comarca. Així ho van explicar en roda de premsa Jordi Garriga i Núria Ninot, de l’associació de joves de Cervera, i Enric Gener, de l’associació de joves de Guissona i Tarroja. També van manifestar que aquesta col·laboració és una primera aproximació i pretenen anar més enllà. Així, van explicar que han contactat amb l’associació La Segarrenca de Cervera per fer extensible a tots els municipis de la Segarra el protocol de violència sexista en els espais d’oci i fer-ne formació entre les persones interessades.

Des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Segarra donen suport a aquesta iniciativa editant una pancarta de totes les festes que es faran a l’estiu a la comarca i elaborant un vídeo promocional del Segarrock. També està previst organitzar un concurs de fotografies a Instagram.

La Casa Dalmases de Cervera s’ha convertit en una galeria d’art inclusiu de la mà de la recentment creada Fundació Josep Santacreu, que ha impulsat en aquesta emblemàtica casa del carrer Major de la capital de la Segarra l’exposició col·lectiva ‘Art Singular’. Eva Calatayud, de la fundació, va explicar en la inauguració de la mostra el passat 20 de maig que “el nostre objectiu és donar visibilitat i mostrar el talent artístic de persones amb discapacitat o especials dificultats que generalment no tenen oportunitat de donar a conèixer les seves obres”.

A l’exposició ‘Art Singular’, les obres d’una vintena d’usuaris de sis entitats socials, entre les quals hi ha l’Associació Alba de Tàrrega, dialoguen amb peces d’una desena d’artistes de reconegut prestigi internacional com Jordi Pallarés, Víctor Mira, Chambliss, Giobbi, Jaume Plensa, Jean Rustin i les intervencions l’artista chilieno Andrés Belmar, comissari de la mostra. Es tracta d’un recorregut per diferents estances de la Casa Dalmases en què “el públic pot admirar un centenar d’obres que dialoguen entre elles i que no estan identificades pels seus autors, ja que ens centrem més en la importància de la peça que en la de l’artista”, va apuntar Calatayud.

L’exposició col·lectiva ‘Art Singular’ es pot visitar fins al 20 d’octubre a la Casa Dalmases de Cervera i l’objectiu de la Fundació Josep Santacreu és que pugui itinerar per altres museus que tractin el concepte d’Art Brut ( conegut com outsider art).

S’ha de destacar que la Fundació Josep Santacreu està liderada pel veí de Guissona Dr. Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Seguros, aficionat i amant de l’art i propietari d’una important col·lecció privada. Amb aquesta fundació, el seu principal objectiu és fer visible el talent artístic de persones amb discapacitat i dignificar les seves obres introduint-les als circuits professionals.

L’Associació ASPID i el Consell Comarcal de la Segarra han signat un conveni de col·laboració per dur a terme programes, actuacions i acords orientats al suport i l’acompanyament als emprenedors en el procés de creació de la seva pròpia empresa, oferint l’assessorament perquè puguin consolidar la seva activitat econòmica amb la integració de bones pràctiques de responsabilitat social empresarial. L’acord també inclou la promoció i la divulgació de l’emprenedoria i l’autoocupació a la comarca de la Segarra.  

L’acte de signatura del conveni ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consell Comarcal de la Segarra, amb la presència del president comarcal, Xavier Casoliva, i la presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho. Casoliva ha explicat que el conveni servirà per augmentar el nombre de negocis a la comarca que integrin bones pràctiques de responsabilitat social empresarial mentre que Bendicho ha dit que l’Obra Social “la Caixa” ha posat en marxa a tot l’Estat el nou servei d'autoocupació en el marc del programa 'Incorpora' i ASPID és l’entitat responsable de desenvolupar-lo a les comarques de Lleida.

L’associació lleidatana desenvoluparà en l'àmbit de la Segarra l’assessorament i l’acompanyament individualitzat a emprenedors; la confecció del Pla d’Empresa i les anàlisis de viabilitat, amb la corresponent emissió del certificat de viabilitat; l’assessorament en la recerca de finançament en els primers passos d’inici de l’activitat, que es fa a través de la disposició d’una consultora financera experta que ajuda a analitzar la viabilitat; l’assessorament sobre els ajuts, els avantatges i les bonificacions; l’assessorament i l’accés a finançament bancari.

Per desenvolupar totes aquestes accions, ASPID disposarà de professionals de l’àmbit social i d’empresa que desenvoluparan aquestes accions a la pròpia comarca. A més, es cedirà a l’associació una sala d’atenció individualitzada de la seu del Consell Comarcal.

Per la seva part, l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Segarra informarà, orientarà i derivarà els ciutadans i les ciutadanes interessades en crear una empresa o en fer-se autònoms als Serveis d’Autoocupació i Emprenedoria d’ASPID. També difondrà pels seus mitjans i a través de la seva xarxa d’agents de promoció econòmica els serveis d’autoocupació i emprenedoria, fruit de la col·laboració amb ASPID, i comptarà amb aquesta associació per engegar noves iniciatives, projectes, jornades o altres accions de promoció de l’emprenedoria i l’autoocupació a la comarca.

Palou, nucli agregat de Torrefeta i Florejacs, va celebrar la seva Festa Major els dies 12 i 13 de maig. La tradicional caminada cap als Patamolls de Granollers va comptar amb unos 40 participants que van realitzar una ruta circular de 8 quilòmetres de recorregut, apta per a tots els públics. Abans de la cercavila amb els gegants de Guissona i els grallers de Cervera, una vintena d’infants del poble van elaborar els seus propis capgrossos que van passejar juntament amb la gegantona Eliardis i el drac del Llor. Jaume Barri es va encarregar d’animar la festa infantil posterior, implicant grans i petits en les cançons. L’endemà, la missa major en honor a Sant Ponç i el posterior vermut popular van tornar a concentrar al veïnatge a la plaça Major. Per la tarda es va celebrar la tradicional tirada de bitlles, resultant primer i segon classificats en categoria adult Ramon Casoliva i Manel Puig; en infantil, la guanyadora va ser Laia Puig i en segon lloc va quedar Xènia Puig. El vespre de diumenge reunia prop de 150 persones en el ball llarg que tancava dos dies d’activitats intenses en aquest nucli de Torrefeta i Florejacs.

Sense cap coneixement musical o sent un expert, totes aquelles persones que el passat 4 de maig passejaven per Cervera podien acostar-se a un dels dos pianos de cua instal·lats als carrers i tocar-los. Això va ser possible gràcies a la iniciativa ‘El Maria Canals porta cua’ que va celebrar la seva sisena edició a la capital de la Segarra.

Durant tot el dia, centenars de persones van poder gaudir de la música d’un dels instruments menys accessibles segons els organitzadors del certamen i de conèixer de prop les seves peculiaritats arribant fins i tot a tocar-los. Els pianos estaven ubicats a la plaça Major, plaça de Joan Salat (matí) i carrer de General Güell (tarda).

Al matí més d’un miler d’alumnes de les diferents escoles i instituts de la Segarra van participar en les activitats organitzades. S’ha de destacar també la visita d’alumnes de piano d’una escola de música de Navarra. D’una banda, els més petits van assistir a l’espectacle musical i de titelles ‘La cançó més bonica del món’, centrat en el conte de Miquel Desclot i a càrrec de la companyia Campi Qui Pugui acompanyada al piano de Santi Riu mentre que els grans van participar en sessions didàctiques sobre Chopin i Txaikovski dirigides pel pianista Ignasi Cambra que a la tarda va oferir una classe magistral i un concert d’obres de Txaikovski i Rakmàninov.

‘El Maria Canals porta cua’ va néixer de la mà de l’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona, ​​dedicat a joves talents del piano i que se celebra des de fa 64 anys. Amb ‘El Maria Canals porta cua’, l’entitat col·loca pianos a diferents espais públics de Barcelona, ​​Catalunya i Espanya.

El Museu Eduard Camps de Guissona ha posat en marxa una nova proposta per popularitzar i dinamitzar les visites que combina història, teatre i la participació del públic. L’argument, obra de la historiadora Maria Teresa Sala, se centra en una faula sobre l’assassinat de d’una noia a l’antiga Iesso. Un investigador i un endeví romans, Titus i Cornelius, interpretats per Xavier Hidalgo i Albert Parra del grup Alea Teatre, s’ocupen de traslladar al públic a l’entorn de la tragèdia i ofereixen diferents indagacions fins aconseguir resoldre l’assassinat. Un encanteri trasllada als dos investigadors romans a l’actualitat. Així, de l’antiga ciutat només queda un itinerari de ruïnes del que va ser. Durant el recorregut expliquen sobre el terreny com era la ciutat, les cases, les termes, les muralles i els carrers, un total de 45 minuts entre la història i l’humor.

Aquesta nova proposta s’ofereix des del passat 5 de maig cada primer dissabte de mes amb un aforament màxim de 30 places i un preu de 5 euros. També està previst oferir-la a centres educatius i grups amb prèvia visita concertada.

L’estrena de la sèrie Vida Privada va omplir el passat 6 de maig el Casal de Cervera. Segons la directora, Sílvia Munt, “volíem agrair personalment a la ciutat que es bolqués en l’enregistrament dels dos primers capítols de la sèrie”. Part del rodatge va tenir lloc a la Casa Dalmases i a la Casa Duran i Sanpere, tot i que també es van gravar exteriors a Montcortés de Segarra. En el rodatge van participar més d’una desena d’actors locals. En aquest sentit, l’actor Pep Cruz va manifestar “sento a la gent de Cervera com els meus cosins”. També van sortir a la presentació l’autor de la música, Jordi Nus, natural de les Borges Blanques, i l’actriu Diana Gómez, d’Igualada. Finalment va parlar el responsable de producció, Antonio Echevarría, i l’alcalde, Ramon Royes, que va agrair haver escollit la Segarra com a punt d’inici del rodatge.

La sèrie s’emet des del passat 7 de maig a TV3 i es basa en la novel·la escrita per Josep M. de Sagarra.

La sala de plens de la Paeria de Cervera va acollir el passat 20 d’abril l’acte de donació del fons documental de l’escriptor i periodista Josep Maria Madern a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. 

L’acte va estar presidit per la vídua de Madern, Pilarín Minguell, que va destacar que aquesta era la voluntat del seu marit. 

Per la seva part, l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va afirmar que “aquest és un acte senzill però necessari presidit per la generositat, l’agraïment i el reconeixement”. Royes va avançar que l’obra de Madern tindrà un espai destacat en el marc de la celebració de la Capitalitat de la Cultura Catalana. 

L’encarregat d’inventariar el fons va ser el tècnic de l’Ajuntament de Tàrrega, Xavier  Garcia, que va demanar a Cervera que “dinamitzi i estudiï aquest arxiu amb l’objectiu de fer més universal la figura i l’obra de Madern, aquest valuós llegat no pot quedar al dipòsit”. 

Un tractorista de 83 anys ha mort aquest dimarts 24 d'abril a la tarda quan, per causes que es desconeixen, ha bolcat el tractor en què anava quedant atrapat a sota. Els fets han tingut lloc sobre les 7 de la tarda en un camí que uneix els nuclis de la Curullada i Tordera, a la Granyanella, a la comarca de la Segarra. La víctima és Jaume M. B., veí de la Curullada i natural de Barcelona.   

Fins al lloc s'hi ha desplaçat tres dotacions dels Bombers, quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra i una ambulància del SEM. Els serveis mèdics no han pogut fer res per salvar-li la vida ja que la víctima ha mort pràcticament a l'acte. El tractor ha hagut de ser retirat amb una grua de grans dimensions. 

L'accident ha tingut lloc en un camí estret i amb pujada. Per causes que es desconeixen i s'investiguen, l'home s'ha precipitat terraplè d'uns 3 metres mentre conduïa el tractor. 

 

Pàgina 1 de 79