Cervera es convertirà els dies 22 i 23 d’octubre en la segona Vila del Llibre de Catalunya amb la celebració de la seva primera fira anual la qual comptarà amb un mercat de 35 editorials independents, més de 60 autors que presentaran les seves novetats i prop d’una vuitantena d’activitats per a tots els públics: taules rodones; xerrades; tallers; espectacles poètics, musicals i teatrals; conta contes; exposicions, entre d’altres. Durant el cap de setmana, locals emblemàtics del carrer Major es convertiran en autèntiques llibreries com l’antic Museu de Blat i la Pagesia.

L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha destacat que la ciutat, a banda de ser la segona vila de Catalunya que s'acull a la iniciativa, formarà part de la cinquantena de municipis d'arreu del món que són qualificats ''booktowns''. En aquest sentit, ha remarcat que un dels objectius de la proposta és que generi impacte social, cultural i econòmic a la ciutat de manera que es reactivi el casc antic, no només el cap de setmana de la fira, sinó durant tot l'any amb activitats al voltant del món del llibre. Així mateix, Royes ha dit que el pressupost de la Vila del Llibre és de 32.000 euros i que el projecte reforça Cervera com a Capital de la Cultura Catalana el 2019.

Entre els autors presents a Cervera els dies 22 i 23 hi ha Rosa Fabregat, que farà l’acte d’apadrinament; Maria Barbal, l’editor Lluís Pagès, Màrius Serra, Martí Gironell o Roser Capdevila.

 

‘Els encants del llibre’

L’antic Museu del Blat i la Pagesia es reobrirà al públic convertit en la seu oficial de la Vila del Llibre. A més de centre neuràlgic de les activitats de la Vila durant tot l’any, ‘Els encants del llibre’ s’ha dissenyat com un espai de recollida i venda estable de llibre vell que comença amb un fons literari de més de 10.000 volums que provenen de donacions públiques i particulars. 

Cervera ja prepara una nova festa per rebre el pilot Marc Márquez després que el diumenge 16 d’octubre es proclamés campió del món de la categoria reina per tercer cop. Amb aquest títol, el de Cervera, amb 23 anys, s'ha convertit en el pilot més jove que suma tres mundials en la categoria reina. 

El Fans Club Marc Márquez ja ha començat a preparar la festa de celebració per rebre el seu campió, que tindrà lloc a Cervera el dissabte 19 de novembre ja que el Mundial no ha acabat, encara falten tres curses per tancar la competició. En aquesta celebració es farà referència als 5 títols mundials que ha guanyat el pilot en set anys: 1 en 125 cc, 1 en Moto 2 i 3 en Moto GP.

Per celebrar el títol, diumenge Marc Márquez va lluir una samarreta on es podia llegir: ‘Give me five’ fent referència als cinc títols que ha aconseguit des que va aterrar al Mundial l’any 2008.

 

 

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Teresa M. Pitarch, va participar dissabte a Cervera en la Jornada “En què inverteixes el teu temps?”. Aquesta iniciativa, que tenia lloc en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona Rural, volia impulsar el debat sobre la importància de que les dones disposin de més temps propi i les raons de gènere per a una reforma horària. La sessió, a la qual hi va assistir més de 120 dones, fou organitzada per la Paeria de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra, amb el suport de l’ICD i la Diputació de Lleida.

Pitarch va explicar que “a totes les franges d’edat, les dones perceben que disposen de menys temps per a fer el que volen que no pas els homes. Això succeeix perquè tot i que les activitats laborals remunerades poden cessar, les activitats de cura o les domèstiques no s’acaben mai”.

Segons la presidenta de l’ICD, “el nostre desig ha de ser, doncs, treballar en una distribució més equitativa dels temps i dels espais tradicionalment atribuïts a un i altre gènere, ja que ni les relacions a les llars ni a les organitzacions laborals són equitatives, i això no s’arregla només amb una reforma horària sinó que cal també un canvi de mentalitat a nivell social i cultural”.

La jornada va comptar amb les conferències de Fabián Mohedano, treballòleg i diputat al parlament de Catalunya, que va parlar sobre “Motius de gènere per a la humanització dels horaris. La reforma horària”, i la periodista Mònica Terribas, qui va dedicar la seva intervenció a la “Imatge i projecció de les dones en l’àmbit rural”.

L’ICD i la Iniciativa per a la Reforma Horària col·laboren per donar a conèixer els motius per fer una transformació horària des del punt de vista de gènere. Entre d’altres iniciatives divulguen materials gràfics de sensibilització que descriuen i resumeixen els motius de gènere per avançar en la humanització dels horaris.­­

Concabella celebrarà la 12a edició del seu Festival de Música aquest mes d’octubre amb un total de tres concerts que pretenen atansar la música al territori, dinamitzar la vida musical i social de les nostres terres i donar vida al patrimoni arquitectònic.

Enguany donarà el tret de sortida del festival un recital d’una jove músic catalana: la virtuosa del clarinet Juncal Salada acompanyada al piano per la María Alonso. Actuaran aquest dissabte 8 d’octubre a les 7 de la tarda.

En el segon concert, previst pel dissabte 15, els assistents podran gaudir del Trio de corda del Liceu, format pels solistes de l’Orquestra del Liceu de violí, viola i violoncel, Liviu Morna, Duccio Beluffi i Cristoforo Pestalozzi, respectivament.

Per cloure el festival, el dissabte 22 actuarà el director i compositor Salvador Brotons, a qui se li ha encarregat la composició d’un Concert per a flauta, violí i orquestra de corda. S’estrenarà en el marc del festival juntament amb l’Enric Ribalta, flauta; l’Anna Urpina, violí; i l’Orquestra de Festival de Concabella. D’aquesta manera també es contribuirà a l’enriquiment del repertori musical català.

 

Sedó va celebrar aquest diumenge 2 d'octubre la novena edició del Concurs de Carbasses Gegants i Mostra de la Terra, la més nombrosa en visitants fins al moment, que va acollir prop de cinquanta paradistes i artesans, i va oferir una exposició de gegantons, de pintures, de bonsais, tirada de bitlles de l’equip del municipi Club de Bitlles Palou, així com l’actuació de la colla de Bastons de Sedó, una cercavila, la cursa de les carbasses amb un centenar de participants, un espai amb animals de granja, entre altres activitats. 

L'activitat més destacada fou la pesada de les carabasses presentades a concurs, que va rebre 22 exemplars de totes mides i colors. Carlos Callén, vingut de Cantalobos (Osca), va guanyar el certamen, amb una peça de 626 kg; en segon lloc va quedar Josep Maria González de Corbera d’Ebre amb una carbassa de 455 kg, i en tercer lloc el veí de Riber Isidre Palou, amb un element de 125 kg. Montserrat Alavedra de Sedó fou la guanyadora en la categoria de carbasses de Torrefeta i Florejacs, amb un exemplar de 76 kg; Ramon Farran de Sedó va guanyar la local amb una de 69 kg i Jordi Xandri, vingut de Sant Joan de les Abadesses, va rebre el premi a la més especial.

L’organització ja comença els preparatius per la nova edició, quan se celebraran els deu anys d’aquest festa que va començar essent un concurs entre veïns i que ara és un esdeveniment de referència a la Segarra.

 

El centre social de Sedó i Riber té instal·lada des de l'any 2014 una placa amb un poema de Rosa Fabregat, poetessa originària de Cervera, en homenatge a la seva extensa obra literària. El dimarts 27 de setembre, Fabregat i el seu marit, l’escriptor Josep Maria Prim, van visitar l’espai on s’exposa part del poema “Pilota de la vida”. L’alcaldessa del municipi, Núria Magrans, amb qui la uneix una llarga amistat, va explicar que es va triar una obra seva per la militància en tot el que respecta al món de les dones i per la seva vinculació amb la Segarra.  L’escriptora va agrair a tota la gent del municipi que haguessin pensat en ella i, molt emocionada, va fer un repàs als seus darrers projectes.   

 

La Festa Major del Sant Crist de Cervera oferirà fins dilluns una quarantena de propostes tradicionals i lúdiques entre les quals hi ha les activitats ja tradicionals com 35a Trobada de Gegants; el 55è Concurs de Colles Sardanistes; l'Anada d'Ofici o bé el Seguici. També estan previstes altres activitats que enguany es consoliden com la Tronada a la plaça Major, que es va recuperar l'any passat, i la Diada Castellera.

Com a novetat es modifiquen algunes activitats per tal que la gent surti al carrer. Així, l'espectacle infantil de dilluns tindrà lloc a la plaça Major i no a l'Auditori i el diumenge nit s'incorpora una demostració de danses tradicionals i un concert acústic de Lexu's a la plaça Santa Anna. Val a dir que durant tota la setmana els infants que volien podien assistir a tallers de danses tradicionals, que organitzava l'Agrupació Seny Major i que mostraran el diumenge 25.

El pregó anirà a càrrec de Rosaura Esteve, biòloga que treballa als EUA d'investigadora contra el càncer, mentre que l'entitat reconeguda pel consistori serà el Club de Futbol Sala Femení FF Cervera-Segarra per l'alta categoria que ha mantingut durant molts anys.

Cervera ha recuperat el seu Ball d’Espases, el més antic documentat a Catalunya, que es va ballar a la ciutat entre els anys 1411 i 1724, quan va ser prohibit pels Borbons després de la guerra de Successió. Un estudi de l’especialista Àngel Vallverdú situa la dansa de Cervera com la última que va desaparèixer a Catalunya.

La dansa és representada per 8 persones equipades amb espases i consisteix en la confecció de diferents figures com un degollament, una serp, una rosa o l’aixecament d’un dels participants amb espases. La música s’ha realitzat també a partir de documents de l’època i l’interpreta un únic músic que toca una flauta amb tres forats i un tambor de cordes. La primera representació del recuperat Ball d’Espases va tenir lloc el passat diumenge 18 de setembre en el marc de la celebració de la Isagoge.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va apadrinar la dansa i va manifestar que el projecte és explicatiu del bon moment que viu la cultura popular.

El Ball d’Espases ha estat recuperat per iniciativa d’un grup de joves de la ciutat que porten més de dos anys treballant en la iniciativa amb l’assessorament d’Àngel Vallverdú. 

Més de 600 persones han gaudit aquest estiu d’una nova edició de Les visites nocturnes de Cervera, una iniciativa totalment consolidada de l’estiu a la capital de la Segarra que va presentar tres itineraris els dimarts del mes d’agost.

La primera visita, amb el títol Història de la història, va tenir lloc el dia 2. Va consistir en un recorregut pel polígon industrial, on Armand Forcat va resumir el desenvolupament industrial de la ciutat i els canvis que ha sofert en els darrers anys. Els assistents van poder accedir a una de les naus de l’antiga Lear, on ara es troba el dipòsit del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Era la primera vegada que s’obria al públic.

En la visita del dia 9 Caminant a contracorrent es van donar a conèixer els molins de Fiol i el poble de Vergós.

El darrer recorregut del cicle, L’empremta del ferrocarril, fou el dia 16. Es va visitar l’entorn de l’estació de tren i, malgrat la pluja, es va poder realitzar i amb un gran nombre d’assistents.

L’objectiu de les visites és donar a conèixer racons i indrets de la ciutat sota una temàtica diferent a cada itinerari.

D’altra banda, el proper dimarts 20 de setembre, en el marc de la celebració de la 40a edició de la setmana cultural Isagoge, tindrà lloc una nova visita guiada nocturna. Durà per títol “Cervera al so de Ramon Llull”, temàtica relacionada amb la celebració aquest 2016 de l’Any Llull motiu pel qual la Paeria ha volgut lligar la Isagoge a fer difusió de la persona i obra de Ramon Llull.

La Regidoria de Territori de Cervera ha repintat els senyals vials horitzontals i els passos de vianants de l’entorn de les rotondes del Sindicat, el pavelló poliesportiu i el supermercat Albareda.

El regidor de Territori, Marc Llorens, ha explicat que “la senyalització de les rotondes és molt important ja que és un dels punts on es poden produir més atropellaments”. 

Pàgina 1 de 67