La llar d'infants de Sant Ramon ha inaugurat aquest setembre el nou curs escolar amb les parets pintades de nou. La idea va sorgir com a proposta de la regidora de Cultura i Ensenyament, Begoña Andreu. 

El pintor del municipi Miquel Vallés ha estat l'encarregat de pintar les parets de la llar d'infants amb color molt vius i amb pintura ecològica segons ho va demanar la mestra. L'actuació, finançada integrament pel consistori, ha costat 3.828,44 euros. 

 

La inseguretat manifestada pels veïns de la plaça de Capdevila de Guissona en relació amb l’ambient de la zona han obligat a la Regidoria d’Urbanisme a col·locar càmeres dissuasòries a la zona del banc, regulables i orientables a diferents espais de la plaça.

Aquestes càmeres, que van començar a funcionar per la Festa Major, estan connectades les 24 hores i han estat autoritzades per part del Departament de Governació. Els seus continguts només seran supervisats pels agents municipals sempre que es consideri necessari.

Dimecres, 10 Setembre 2014 18:51

Uns 15.000 pelegrins, a la festa de Sant Ramon

Sant Ramon va rebre el passat 31 d’agost més de 15.000 visitants. Segons els mercedaris, es calcula que un de cada tres pelegrins adquireix una espelma per al sant i durant la jornada se’n distribuir més de 5.000. El fet que la diada caigués en diumenge va fer que es tripliqués el nombre de visitants que l’any passat va ser de 5.000. Durant la jornada s’ofereixen un total de 8 misses des de les 7 del matí fins a les 6 de la tarda. La tradició, que té un seguiment molt massiu a la comarca, és donar tres voltes al voltant de les relíquies dipositades a la capella del Sant. La missa major fou presidida pel bisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives.

La festa va començar a les 10 del matí amb el trasllat amb cercavila de la bandera de Sant Ramon fins al santuari. Després, van tenir lloc els Tres Tombs de la maquinària agrícola al santuari presidits per l’alcalde, Aleix Bochaca, el delegat del Govern, Ramon Farré i el senador Ramon Alturo. El prior del santuari, Carmelo Portugal, va cedir al que va ser fins l’any passat prior, José Antonio Lacasa, la funció de beneir la maquinària agrícola. Lacasa va estar de prior durant més d’una dècada a Sant Ramon. La comitiva dels Tres Tombs està presidida per una carrossa que organitzen els joves de la localitat a partir de les estampes del museu d’exvots existent en el santuari. Aquest any, la carrossa escenificava un agricultor que havia tingut un accident amb una mula. A la carrossa li segueix el tractor més antic de la zona, aquest any ser un Lanz de 1952, conduït pel veí de la localitat, Ramon Aldabó.

El santuari de Sant Ramon rep anualment uns 10.000 visitants. Segons el prior, es tracta bàsicament de turisme familiar. El fet que el santuari està situat al costat de l’Eix ha fet doblar en els últims anys el nombre de turistes.

El cap de llista de CiU i regidor a l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet, Ramon Pintó, denuncia que “una vegada més, l’equip de govern municipal ha posat traves a l’oposició per accedir a la informació pública municipal, en aquesta ocasió l’informe de la Comissió Especial de Comptes que ahir es va reunir”. Tot i que, tal com contempla la llei, el regidor va sol·licitar formalment l’informe de la comissió de comptes el dia que es va enviar la convocatòria (14 d’agost), no va ser fins tres dies abans de la reunió (8 de setembre) que se li va facilitar.

Pintó critica la falta de transparència per part de l’equip de govern i reclama “el necessari accés a la informació pública municipal que demanem per realitzar la nostra tasca de control del govern que legal i legítimament ens correspon com a grup a l'oposició”. El regidor afegeix que “amb aquesta actitud, es vulnera també el dret dels ciutadans i ciutadanes als quals representem de saber com es gestiona el nostre Ajuntament”.

En referència a la sessió de la Comissió Especial de Comptes, posteriorment al dia 14 d’agost, dia en què es va convocar la sessió, el regidor va sol·licitar formalment les còpies digitals o físiques de la memòria i de l’informe de la comissió de comptes signat pel secretari i interventor municipal. “Des de l’Ajuntament em van comunicar que no m’ho podien facilitar perquè el secretari era de vacances”, indica Pintó.  

El regidor va accedir a la documentació sol·licitada divendres passat, dia 5 de setembre, a tres dies de la comissió. Ramon Pintó detalla que el matí del dia 5, el secretari es va comprometre a enviar-li les còpies digitals per correu electrònic “després de parlar amb l’alcalde”. A migdia, en no rebre res, el regidor va personar-se a l’Ajuntament on va rebre una nova negativa, aquest cop per part del mateix l’alcalde, Pere Solé, qui “va excusar-se en què el secretari estava reunit”.

Finalitzat l’horari d’atenció al públic, Pintó va reclamar, una vegada més, la documentació al·legant el seu dret a disposar-ne com a membre de la comissió de comptes. En aquest moment, “després de convidar-me a sortir de l’Ajuntament”, l’alcalde va trucar als Mossos d’Esquadra. Finalment, Solé va accedir a facilitar la documentació al regidor.

Pintó es pregunta si “aquests obstacles per accedir als documents, tenen relació amb les irregularitats i incompliments que consten en l’informe del secretari-interventor, que ahir no va saber explicar l’Alcalde”. El grup de CiU ja ho ha comunicat a la Sindicatura de Comptes, “esperem que es prenguin les mesures pertinents”.

Cervera va acollir el passat dissabte la primera edició del concurs de pintura ràpida ‘El cor de Cervera’, activitat que s’emmarca dins la iniciativa ‘Viu l’estiu a la plaça’. El certamen va comptar amb la participació d’un total de 12 pintors procedents de diversos indrets de Catalunya com Lleida, Salou, Barcelona, Moià, Igualada o Vacarisses.

Els guanyadors de la categoria d’adult d’aquesta primera edició del concurs de pintura ràpida foren: Xavier Gabriel Puigròs d’Igualada, que va rebre un val regal de 400 euros bescanviable en diferents comerços de la ciutat; Pere Noguera Claramunt també d’Igualada que va ser obsequiat amb un val regal de 300 euros i en tercera posició va quedar Carlos Cardona Ardanuy de Salou, que va rebre un val regal de 200 euros.

Per la seva part, els guanyadors en la categoria infantil i juvenil van ser: Anna Mauria i Aurora Membrado. Les dues es van emportar un lot de productes del món de l’art valorats en 150 i 100 euros respectivament.

L’entrega de premis va tenir lloc a l’església de Sant Joan, a càrrec dels membres del jurat: el regidor de Cultura, Marc Holgado; la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés; i els artistes Montse Gomis i Georg Massanés.

El concurs estava organitzat per la Paeria de Cervera dins de la iniciativa de promoció dels espais del nucli antic, i va comptar amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de Cervera.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAMM), i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) Mas Badia van organitzar la jornada 'Recomex: Presentació dels resultats dels cereals d’hivern' al Paranimf i els patis de la Universitat de Cervera el passat dimarts dia 2 de setembre.

La jornada va tenir un gran èxit tant en la participació, amb l’assistència de més de 220 professionals del sector, com en l’organització, amb la implicació de molts actors i ponents experts de l’IRTA Mas Badia, del Servei de Sanitat Vegetal del DAAM, d’experts d’Agro Igualada SCCL, d’Actel, de la Universitat de Lleida (UdL) i Agrotecnio.

Per a l’organització de la jornada, el DAMM va escollir Cervera, capital de la comarca de la Segarra, zona molt representativa de la producció de cereals al país, i la Universitat de Cervera com a element rellevant de la gestió del coneixement.

La jornada tenia com a objectiu presentar el resultat dels assaigs realitzats en cereal d’hivern per tal d’orientar el sector productor de cara a la propera campanya, i la voluntat de ser referent per tal de poder avançar resultats importants en l’àmbit de les varietats, control de plagues, malalties, males herbes, i també propostes de conreus per a incorporar a la rotació, així com estratègies tant de millora de la qualitat com d’increment de valor afegit de les produccions pròpies.

Cal destacar que aquesta jornada s'ha realitzat en el moment clau per al cultiu, atès que ara és quan caldrà prendre les decisions per a la propera campanya de cereal d’hivern.

 

 

El passat cap de setmana es va portar a terme el rodatge del tràiler promocional del llargmetratge Nosferatu: El Origen, creat pel cineasta de Mollerussa Robert Garcia,. El Castell de les Sitges i el poble de Florejacs foren l’escenari triat per a la gravació de les escenes. Hi van participar una trentena de figurants, molts dels quals són a la vegada mecenes del projecte.

El projecte ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge desenvolupada amb èxit durant els mesos de juliol i agost mitjançant la plataforma Verkami, amb la qual s'han finançat els 1500 euros corresponents per a les despeses del lloguer del material tècnic, dietes, desplaçaments i les recompenses pels mecenes. Garcia comenta que fou dur aconseguir els diners per poder rodar el teaser però que finalment es va assolir la fita amb èxit. A més, a banda dels mecenes, remarca la participació activa dels veïns de Florejacs i el suport logístic dels ajuntaments de Torrefeta i Florejacs i de Guissona.  

L'equip de producció està format per la productora musical barcelonina "Tengo un pasajero producciones" i per la mollerussenca Plandora Continguts. Pel que fa a l'equip tècnic, el composa unes onze persones dels quals hi ha un director de fotografia, tècnics d'il·luminació i de so,script, making of i maquillatge, entre altres. Els actors i figurants són aficionats a la interpretació provinents dels nuclis on s'ha fet el rodatge, a banda de Yasmin Taysir i el mateix Garcia en els papers de protagonistes principals masculí i femení.

Dins la producció, destaca especialment el maquillatge, element important en la caracterització dels personatges. El protagonista de la història és en Max, un nen de 12 anys (interpretat pel jove Dídac Moya) maltractat per la seva àvia que el tanca en una cova sense donar-li aliment; això fa que Max hagi de nodrir-se de la sang de les rates. El contagi de la ràbia el converteix en un vampir, als ulls de la societat rural del segle XVIII, que tendia a catalogar així els infectats de malalties desconegudes.

Garcia va estar gairebé dos anys i mig investigant profundament sobre el tema i treballant en la redacció del guió. "Des del primer moment volia fugir del cinema de vampirs que s'ha fet últimament, centrant-me en adoptar una postura més realista i recuperar l'autenticitat del tema".

Un cop editat el teaser promocional, el mateix serà difós al públic i projectat en festivals i fòrums cinematogràfics a la recerca de recursos per a fer realitat el llargmetratge. La primera cita serà al Festival de Cinema de Sitges, el proper mes d'octubre.

El proper diumenge 31 d’agost i en motiu de la diada de la Mare de Déu de la Salut, l’Ajuntament de Guissona inaugurarà la restauració de les fonts del poble en el marc de la II Rentada Popular.

L’acte d’inauguració s’iniciarà a 2/4 de 6 de la tarda amb uns parlaments i l’explicació del conjunt monumental. Tot seguit, s’iniciarà la II Rentada Popular: 'Fem net!'. Durant una hora es recrearà l’activitat que es portava a terme en aquest espai a principis de segle, amb la participació de diferents grups de voluntaris. Després d’un berenar popular, l’acte clourà amb l’actuació de l’Esbart Arrels de Lleida.

El conjunt de les Fonts del Poble i els safarejos es van declarar com a bé cultural d’interès local el 29 de març de 2006. Aquest espai emblemàtic per Guissona es troba just a l’entrada del nucli històric i molt a prop del parc arqueològic, essent una peça fonamental en qualsevol recorregut turístic de la vila.

El conjunt es trobava bastant malmès, pel desgast dels materials resultat del pas del temps i per les deformacions dels murs laterals de pedra. Aquests paraments es trobaven afectats pel creixement dels arbres que els havia convertit en insegurs. L’obra de restauració ha permès recuperar l’estabilitat dels dos murs de pedra i també netejar i restaurar tot el conjunt a més de donar-li una nova il·luminació. Així doncs, dins d’aquesta restauració s’ha refet la imatge d’aquest conjunt monumental tan significatiu pel patrimoni arquitectònic de Guissona.

Les obres de restauració s’han executat per l’empresa Construccions Toni Pampalona, SL per un import de 71.608,33 euros. 

Unes 400 persones van participar ahir dimarts dia 26 a l’assaig de la V per a la independència que va tenir lloc a la plaça Universitat de Cervera. L’acte estava organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la Segarra tot i que la iniciativa fou de la Paeria de Cervera. 

Les estelades i els colors grocs i vermells en les samarretes dels participants van estar molt presents durant l’esdeveniment.

L’assaig de la V a Cervera va tenir lloc en el marc dels actes organitzats aquesta setmana a la ciutat com a prèvia de la festa de l’Aquelarre que tindrà lloc el proper cap de setmana. De fet, l’assaig de la V va coincidir amb la celebració de la jornada organitzada pels comerciants als patis de la Universitat.

 

Foto: Jordi Prat

 

Un grup de veïns de Cervera ha iniciat una campanya que, sota el lema ‘Volem la plaça sense cotxes’, pretén recollir firmes per demanar que la recent remodelada plaça de la Universitat de la ciutat no estigui oberta al trànsit rodat, a excepció dels vehicles de càrrega i descàrrega en horari laboral i de l'accés als veïns.

Per tal de fer ressò de la campanya, aquest vespre gairebé un centenar de persones, moltes de les quals portaven samarretes de color vermell per tal de distingir-se, s’han concentrat durant mitja hora a la nova plaça de la Universitat. Durant la concentració s’ha llegit un manifest en el qual exposaven que volen una Cervera agradable; prioritzar els vianants; passejar tranqui·lament amb els seus fills i avis; gaudir de la plaça sense perills; gaudir de la plaça sense contaminació acústica de cotxes, contaminació d'emissions i de gasos que desprenen els cotxes; gaudir de la plaça sense que passi una carretera pel mig i tenir una Cervera moderna. A més, han afirmat que ja hi ha suficients places d'aparcament al voltant del centre, de pagament i gratuïtes.

Les concentracions es repetiran els propers dimecres fins el dia 17 de setembre a 2/4 de 9 del vespre.

Els interessats en firmar a favor de la plaça de la Universitat sense cotxes poden entrar al següent link: https://docs.google.com/forms/d/1cTH4oc0PF7ayQlmFl2YzM-xTtZyuiw6nPn0Hf19sxeQ/viewform?c=0&w=1

S’ha de recordar que ara fa un any, la Paeria de Cervera va rebre més de 2.000 signatures contra la remodelació que es proposava de la plaça de la Universitat ja que n’eliminava les places d’aparcament. Els comerciants de la zona es van oposar rotundament al projecte ja que creien que generava dubtes sobre la continuïtat dels seus negocis. Per la seva part, l'alcalde, Ramon Royes, sempre s'ha mostrat partidari d'una plaça lliure de trànsit rodat. De fet, en els darrers dies al seu perfil de la xarxa social Facebook publica fotografies de diverses ciutats catalanes on a la seva zona comercial tenen una plaça per a vianants i sense vehicles.

 

 

Pàgina 1 de 51