Els alumnes de tercer de primària de les tres escoles de Cervera i els joves del Centre Ocupacional l’Espígol han elaborat aquest dijous 26 de maig catifes de Corpus a la plaça Major de la ciutat. Durant tot el matí han estat confeccionant unes originals catifes amb materials força diversos com sorra, pedres, pètals de flors, fulles, macarrons, taps de plàstic i càpsules de cafè, entre d'altres.

Es tracta d’una iniciativa del grup de treball de divulgació de la cultura popular a les escoles de l’Agrupació Seny Major juntament amb el Servei Educatiu i la Paeria per tal donar a conèixer els actes de cultura popular de Cervera entre els més petits. Així, uns dies previs a la celebració de Corpus els infants de Cervera han conegut aquesta tradició i han participat i gaudit de la iniciativa. 

El Consell Comarcal de la Segarra, la Paeria de Cervera –Centre Municipal de Cultura- i la Fundació Manuel de Pedrolo organitzen una nova edició del 7lletres. El premi literari i més coses, dedicat enguany a les dones i sota el títol 7lletres en femení. El tret de sortida tindrà lloc aquest dissabte dia 21 de maig al castell de Concabella amb la inauguració de l'exposició La vuitena dona de Pedrolo en la que 7 dones interpreten plàsticament la dona de la literatura d'aquest escriptor nascut a l'Aranyó. L'acte, que tindrà lloc a les 7 de la tarda, inclourà una xerrada de Màriam Serrà i un tast de pastes amb nom de dona. 

El 7lletres implica un triple vessant: el premi literari; activitats al voltant de la figura i l’obra de Manuel de Pedrolo i activitats literàries paral·leles. Durant set setmanes, del 21 de maig al 9 de juliol, tindran lloc diferents activitats relacionades amb la literatura arreu de la comarca de la Segarra. Entre aquestes hi ha un un concurs de creació literària a la xarxa social Facebook; un passeig dels personatges femenins de Pedrolo, Des d’uns ulls d’home, al castell de Florejacs; el concert Elles a la casa Museu Duran i Sanpere de Cervera; l’obra de teatre Dir Pedrolo al teatre de Ca l’Eril de Guissona i el recital Femení plural a les vinyes Comalats de l’Ametlla de Segarra. Com és costum, clourà el programa una vetllada literària on es donarà a conèixer el guanyador de l'11a edició del premi 7lletres, que enguany se celebrarà al convent de Sant Antoni de Torà el dissabte 9 de juliol. 

 

Seguint l’esquema de les anteriors edicions es compta amb la participació de diferents entitats municipals, museus, castells, entitats culturals… La programació està adreçada a un ampli ventall de població i a la temàtica de gènere sense perdre l’eix conductor que és la figura de Pedrolo, la literatura i la Segarra.

Cervera ha iniciat les obres de remodelació del carrer Sant Magí motiu pel qual fins el proper dijous dia 19 de maig es produiran restriccions intermitents a la circulació de vehicles i a partir de llavors quedarà tallat totalment l’accés de vehicles.

La Paeria ha habilitat  el camí del Castell com a via alternativa d’accés per als veïns de la zona afectada per les obres i ha creat una nova zona d’aparcament per a una quinzena de vehicles davant del Castell.

Cal recordar que des de l’inici de les obres de l’1% Cultural, el passat 2 de maig, està tallat l’accés de vehicles a la plaça Santa Maria, el carreró de Santa Maria, la plaça del Fossar i el carrer Sant Domènec.A aquestes obres s’han afegit treballs al carrer Mare Janer, que està tancat provisionalment.

A més, la Paeria ha establert un nou horari d’accés al carrer Major. De 8 del matí a 9 de al nit està permesa la circulació de vehicles i prohibit l’estacionament, excepte les operacions de càrrega i descarrega, mentre que de 9 de la nit a 8 del matí l’accés al carrer queda restringit a veïns amb comandament d’accés autoritzat.

Per tal que els veïns puguin conèixer l’estat de les obres, la Paeria ha convocat per aquest dijous dia 19 una nova sessió informativa oberta a tothom on s’explicaran les obres que s’executen als trams del carrer General Güell, el carrer i la plaça Sant Domènec, i el carrer i la plaça Sant Magí. La sessió està convocada a 2/4 de 9 de la nit, a l’Auditori Municipal.  

Els veïns de Pomar van celebrar el passat 7 de maig la missa del Roser en la recentment recuperada església de Sant Pau de Narbona. Després de 56 anys tancada al culte, l’església d’estil gòtic, documentada ja al segle XIV, ha recuperat la seva funció i llueix gràcies a les intervencions dutes a terme en els últims anys. 

La primera fase de restauració es va fer l'any 2012 mitjançant una ajuda del govern central destinada a esglésies i es va arreglar la rampa d’accés, es va pintar la cúpula i es repicar la pedra de l’interior, el 2015 el Bisbat de Solsona va col·locar la porta de fusta d’accés i l’Ajuntament de Ribera d’Ondara ha assumit la insta·lació elèctrica. També els mateixos veïns de Pomar han organitzat “joves” i han acabat d’arreglar-la, enrajolant-la i pulint els últims detalls. 

L’església de Sant Pau de Narbona és una església única ja que mostra una vista diferent, pel fet de trobar-se just al costat d’una de les antigues entrades al clos murallat, fet que li conforma un doble campanar de doble espadanya, un al costat de l’altre. 

 

Fotografies: Maria Rosa Companys - Revista ONDARA

Cervera ha iniciat les obres de remodelació del nucli històric amb la demolició del paviment dels carrers Sant Domènec i General Güell. L'alcalde, Ramon Royes, ha destacat que "són les obres més importants de la història de la ciutat" ja que afecten una desena de carrers i places del centre, des de la plaça de Sant Miquel fins al barri de Sant Magí, el que suposa més d'1 quilòmetre de via pública, i tenen un pressupost de 2,2 milions d'euros. Royes ha assegurat que l'actuació, que es perllongarà fins a setembre de 2017 i va a càrrec de l'empresa Acsa-Sorigué, "canviarà absolutament la forma de viure a Cervera". Així, ha destacat que "els vianants tindran preferència i els veïns i comerços gaudirem de millor qualitat de vida ja que Cervera serà una ciutat més amable". Cada tram d'obres tindrà una durada d'entre quatre i set mesos.

El projecte preveu renovar els serveis bàsics, eliminar les barreres arquitectòniques i pavimentar de nou una desena de carrers i places en què tota la plataforma serà a un mateix nivell amb preferència per als vianants. L'alcalde ha assenyalat que la renovada plaça de la Universitat s'ha convertit en un excel·lent punt de trobada social i espai de convivència dels veïns que s'ampliarà al carrer General Güell i al carrer i plaça Santa Anna. Segons Royes, "en finalitzar aquesta actuació, Cervera comptarà amb un dels eixos de vianants més grans de les terres de Lleida".

L'alcalde ha reconegut que es tracta d'unes obres "molt complexes", sobretot "en referència a la mobilitat dels veïns". Així, el consistori ha d'adoptat diferents mesures per garantir la seva mobilitat. Royes ha insistit que "l'objectiu és oferir les màximes facilitats, hem posat a disposició de tots els veïns el telèfon de la Policia Local i en cas de necessitat, ens comprometem a actuar de forma personalitzada".

Un altre dels canvis previstos amb les obres és el trasllat del centre neuràlgic de la festa de l'Aquelarre, que passarà de la plaça de Cal Racó a la plaça Pius XII.

Pel que fa al transport públic que va anunciar que podria posar-se en marxa amb l'actuació, l'alcalde ha explicat que "esperarem a veure com avancen les obres". Si bé ha dit que l'estudi econòmic ja està fet i que en acabar l'actuació no descarta establir un sistema de transport públic dues o tres vegades per setmana per desplaçar els veïns, bàsicament a la gent gran, al centre.

El Centre Ocupacional L'Espígol de Cervera, que pertany a l'Associació Alba i ofereix suport i atenció a persones amb diversitat funcional de la comarca de La Segarra, celebra el seu 10è aniversari. Ho farà aquest dissabte 30 d'abril amb una festa a 2/4 de 12 del migdia a les instal·lacions al carrer Duc de Ahumada número 2. L'acte preveu una visita al centre, una lectura d'un poema fet especialment per a l'ocasió i el passi d'un vídeo commemoratiu que recull la història a través d'imatges i alguns testimonis. A més, la festa comptarà amb música en directe amb les actuacions del grup d'ska rock Cor Roent i la batucada Sound DCK. La celebració es tancarà amb un vermut popular. 

L'Espígol és un centre d'atenció de tipus rehabilitador integral que busca millorar la vida de les persones a qui atenen i facilitar el seu desenvolupament humà i social. 

Abans que existís l’Espígol les persones de la Segarra amb necessitats especials s’havien de desplaçar fora de la seva comarca per rebre serveis. Gràcies a la voluntat de la Paeria de Cervera d’atansar els serveis socials, fa deu anys es va cedir l’edifici de l’Espàtula, la caseta del guarda agulles del tren. Allí el centre va estar-hi ubicat dos anys mentre es feien les obres d’adequació de l’antiga caserna de la guàrdia civil on el centre es troba actualment. 

D'una banda, l’Espígol disposa d'un Servei Ocupacional d'Inserció, destinat a oferir aprenentatges per adquirir un lloc de treball, i d'altra, compta amb el Servei de Teràpia Ocupacional, el servei alternatiu a la integració laboral de totes les persones que no poden incorporar-se al model ordinari i que realitzen activitats terapèutiques.

Tal i com explica Alexandra Blasco, professional de l’Espígol, “l'objectiu és esdevenir referents al territori, crear sinergies i complicitats amb el màxim nombre d'ajuntaments de la comarca”. Després d’aquests 10 anys treballant per integrar a les persones amb discapacitat, oferint-los un espai on disposessin dels mateixos drets que tothom, ara, la feina és una altra. “Hem d’obrir-nos al territori cada cop més, sortir del centre i aprofitar els recursos que ens dóna la comunitat per tendir a una societat cada cop més inclusiva”, afegeix Alexandra.

A banda del centre ocupacional, l’Associació Alba també disposa a Cervera d’un pis on es realitzen activitats per promoure l’autonomia de les persones. Allí hi realitzen el projecte 'Un pas més', uns tallers on aprenen a fer activitats de la vida diària que els seran útils per si volen independitzar-se com: economia domèstica, medicació, feines de la llar, compra, etc.

 

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, Lluís Puig; el subdirector, Antoni Herrera; el delegat de Cultura a Lleida, Josep Borrell; la cap del Servei de Recerca i Protecció, Verònica Guarch, i la cap del Servei de Promoció i Dinamització, Cristina Sanchís, han visitat aquest dimarts 26 d'abril les obres que s'estan duent a terme a l'Ateneu de Guissona acompanyats per l'alcalde, Xavier Casoliva, i els regidors del consistori. Es preveu que les obres acabin a finals d'any moment en què l'edifici es reobrirà i es posarà en funcionament el bar.

Des del 2011 l’Ajuntament ha anat invertint en obres per tal de condicionar l’Ateneu a demandes fetes pel transcurs dels temps com, per exemple, la creació d’un bar a la planta baixa. El cost de l’obra ascendeix a uns 3,5 milions d’euros i el consistori està mirant de rebre ajuts de la Diputació de Lleida o del mateix Departament de Cultura per poder finançar-la. Aquest any l’Ajuntament ja porta invertits uns 400.000 euros. 

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat ha destacat que Guissona és un dels pocs municipis catalans que gestiona un Ateneu des d’una part privada i alhora pública, fet que facilita que els espais siguin compartits i cedits, com per exemple, la sala d’espectacles per ús municipal. 

L’Ateneu de Guissona es va construir l’any 1923 amb l’objectiu de la propagació de coneixements literaris, científics i artístics, entre altres. 

 

La Fira de Sant Isidre - Fira del Pa i del Cereal de Cervera repartirà enguany entre els seus visitants mig miler unitats del 'pa de tempesta'. Es tracta d'un tipus de pa recuperat que antigament era usat, principalment a les cases de pagès, per evitar les inclemències del temps. Per aconseguir-ho s'havia de col·locar aquest pa, que té un forat al mig i forma semblant a un hexàgon, al darrere de la porta d'entrada de la casa i deixar-lo allí una bona temporada. Es tracta, doncs, d'un tipus de pa que no es menja.

Fa quatre anys que la capital de la Segarra va reconvertir la Fira de Sant Isidre en aquest esdeveniment que gira al voltant del món del pa. Enguany hi haurà una seixantena d'expositors, 13 dels quals seran exclusius de pa, en un recinte firal d'uns 2.000 metres quadrats. El certamen tindrà lloc els dies 7, 8 i 15 de maig.

Entre les altres novetats hi ha un concurs i tast d’una quinzena de pans diferents, un espai de degustació de cerveses artesanes del territori i tallers infantils de farina i cereals. En aquesta edició l’organització ha ampliat els estands promocionals de la comarca als municipis de la Segarra històrica com Calaf.

Els dies 14 i 15 s’organitzarà la primera edició del Mercat artesanal de pagès.

El Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana de Cervera impulsa un procés de micromecenatge per a la construcció d’un capgròs de la figura de Fabià Pont Pedrós, veí de la Segarra que va morir el setembre de 2014 i que durant més de 30 anys va estar implicat en nombroses entitats culturals i socials com els Diables Carranquers, els Campaners de Cervera, els Margeners de Guissona i la festa del barri de Sant Magí de Cervera.

Per dur a terme el projecte demanen 3.700 euros i els participants poden fer aportacions d’entre 5 i 300 euros a través de la plataforma Verkami. Aquest serà el primer capgròs de Cervera dedicat a una persona. No estarà associat a cap de les entitats on participava el Fabià i s’anirà personalitzant segons cada festa.

El capgròs serà construït per l’artista cerverí Xavi Badia del taller La Gàrgola i l’objectiu és poder presentar-lo durant la revetlla de Sant Joan, el proper 23 de juny, a la plaça Major de Cervera. Val a dir que el capgròs del Fabià Pont tindrà la seva música i el seu ball, tenint en compte que aquest era un gran amant de la música tradicional. Les músiques que acompanyaran el capgròs seran La puta i el vago amb lletra del mateix Fabià i que s’ha convertit en tot un himne cerverí, i Les rondes del Fabià, adaptació de Les rondes del vi de Jaume Arnella que una colla de cràpules va fer en homenatge al Fabià. Els arranjaments a les dues cançons són a càrrec del músic Robert Canela, i seran enregistrades a l’estudi del Manel Pedrós, músic i cosí del Fabià.

L'ús i sortides del capgròs seran a les festes que el Fabià tenia una estima especial: Dijous Gras d'Aquelarre de Cervera, Correbars de Festa Major, Festa dels Diables de Cervera Carranquers, etc. Tot i així, queda obert que pugui sortir en altres festes o actes on sigui reclamada la seva participació.

La sala Sant Joan de Cervera ha acollit aquest dimecres 20 d'abril la presentació del llibre guanyador de la 10a edició del premi literari 7lletres, Porexpan i polaroids, de Xavi Ballester. L’acte ha comptat amb la participació de l’editor Lluís Pagès; del conseller comarcal de Cultura Ramon Armengol i d’Emili Bayo, membre del jurat del premi 7lletres, que ha estat l’encarregat de fer-ne la presentació. 

Xavier Ballester va néixer a Barcelona l’any 1974, és filòleg i des de molt jove ha escrit poesia i contes. Ha estat guanyador i finalista en diferents concursos literaris, com el Mercè Rodoreda de contes, el premi Casal Lambda i el Miquel Arimany. Actualment dirigeix el programa de ràdio Lletraferits a Molins de Rei. 

Porexpan i polaroids és un recull de set contes que parlen de la solitud i del temor a la solitud. Segons Ballester, una de les carències que defineixen l’home contemporani és la seva incapacitat d’estar sol, de gaudir de la solitud, de l’experiència d’estar amb un mateix. Aquesta por porta els personatges d’aquestes set històries a situacions àcides i dramàtiques i convida els protagonistes a reconciliar-se amb la seva vida. 

A la presentació també hi ha assistit Adelais de Pedrolo, presidenta de la Fundació Manuel de Pedrolo, i Jaume Rossich, regidor de cultura de la Paeria de Cervera. L’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra, la Regidoria de Cultura de la Paeria de Cervera i la Fundació Manuel de Pedrolo són les tres entitats organitzadores de 7lletres. El premi literari i més coses, iniciativa que des de l’any 2006 homenatja la figura i l’obra de l’escriptor Manuel de Pedrolo, altres escriptors de la Segarra i la literatura catalana en general. 

El premi té una dotació econòmica de 7000 euros i l’edició del llibre és a càrrec de Pagès Editors. A més de les entitats organitzadores hi col·laboren les entitats públiques Institut d’Estudis Ilerdencs i Institució de les Lletres Catalanes. També compta amb la col·laboració d’empreses privades com Prefabricats Pujol, Grup Segre i 1Minut.

Les activitats de la 11a edició de 7lletres s’iniciaran el mes de maig. El tema d’aquest any és 7lletres en femení i estan programades una conferència, una exposició, una visita dramatitzada al castell Florejacs, un concert, un maridatge de poesia i vi, entre d'altres. 

Pàgina 1 de 63