El Gran Teatre de la Passió de Cervera acollirà sis muntatges teatrals entre el febrer i el novembre d'aquest 2017 en el marc de la 19a edició del cicle Apassiona’t. El cicle aixecarà el teló el diumenge 12 de febrer amb la comèdia familiar a quatre mans Avui no sopem, de Pep Gómez i Jordi Sánchez, que versa sobre la decisió d’un matrimoni jubilat d’anar-se’n a viure al camp. Per al 5 de març s’ha programat André y Dorine, una emocionant peça de teatre de gest sobre l’alzheimer que ofereix la companyia basca Kulunka Teatro. L’espectacle ja ha recorregut una vintena de països. André i Dorine són una parella d'ancians que, com tantes altres, ha caigut en la desídia, oblidant el que un dia els va unir. De les parets penja el passat, com a únic testimoni del que van compartir. Però un esdeveniment irromprà en les seves vides, obligant-los a recordar el que van ser. Una mirada al passat que els ajudarà a construir un nou present.

El 9 d’abril serà el torn de la comèdia Sota teràpia dirigida per l’argentí Daniel Veronese. L’obra situa l’espectador en una nit de divendres on tres parelles són convidades a participar d’una particular i relaxada sessió de teràpia: un intercanvi d'experiències personals, desitjos, somnis i frustracions.

El cicle seguirà després de l’estiu, concretament el 22 de setembre amb EscapeShow, un espectacle interactiu con els espectadors hauran de resoldre enigmes, observar, superar proves, contestar preguntes, prendre decisions... i tot a temps real. Basat en el concepte de moda ‘room escape’, EscapeShow és un espectacle on els participants, el públic, es juguen la vida.

El dia 15 d’octubre s’oferirà Art, una de les comèdies contemporànies més representacions arreu amb un repartiment de luxe: Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva. Un quadre en blanc posarà a prova una llarga relació entre tres homes que semblava impossible de trencar. Aquest és el punt de partida d’aquesta comèdia intel·ligent sobre l’amistat.

Per acabar el 19è cicle Apassiona’t, el 12 de novembre els espectadors podran gaudir de desConcerto, un concert teatral de la mà de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.

Totes les obres es representaran a les 7 de la tarda. 

Els interessats en adquirir l’abonament, que costarà menys de 100 euros tot i que el preu encara ha de passar per ple, poden enviar un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o bé anant presencialment al Museu Comarcal de Cervera. Val a dir que s’ofereix un carnet personalitzat que si en alguna sessió interessa, pot cedir-se a una altra persona. Així mateix, als abonats del 2016 se’ls reserva els mateixos seients per a la temporada del 2017 fins el dia 3 de febrer. 

Un grup de dissenyadors de moda i complements de la Segarra ha creat una associació per unir les seves propostes, coneixements i experiència. 

L’entitat pretén que es valori l’autenticitat, la producció local amb un producte diferent i de proximitat. Segons membres de la nova associació, “la proximitat és clau per entendre el disseny, tant amb els clients com amb els professionals de la comarca que els puguin comercialitzar”.

Entre les accions que pretenen du a terme hi ha presentacions, tallers, entre d’altres actes per apropar el disseny i la creació als segarrencs.

El Bus de la Salut, que es troba aquests dies a Cervera, ha rebut aquest dimecres 11 de gener una visita especial, la del pilot Àlex Márquez qui ha donat suport a la campanya Lleida per la donació, impulsada per la Fundació Renal Jaume Arnó, amb el suport de la Diputació de Lleida, per sensibilitzar la població sobre la donació d’òrgans a través de diferents activitats informatives, com xerrades als instituts, i esportives, com la Transplantbike Lleida.

El pilot ha visitat el bus i ha conegut de primera mà el projecte de prevenció cardiovascular i renal que recorre la demarcació de Lleida des del gener de 2015 així com les proves que el personal sanitari realitza a les persones que són seleccionades perquè presenten factors de risc cardiovascular.

Àlex Màrquez ha afirmat que el Bus de la Salut és una bona iniciativa que permet a les persones de tot el territori fer-se les proves per detectar i prevenir “possibles malalties que d’una altra forma poden ser incurables”.

Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha agraït el suport de l’Àlex Màrquez a aquest projecte que vetlla per la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals. “El Bus de la Salut salva vides i per això estem compromesos amb aquest projecte” que compta amb la col·laboració i el treball del personal sanitari, així com de la Fundació Renal Jaume Arnó, que també fa una gran tasca en la sensibilització per la donació d’òrgans, ha afegit Reñé.

Per la seva part, Joan Arnó, president de la Fundació Renal del mateix nom, ha explicat que Catalunya és capdavantera a l’Estat espanyol en donacions d’òrgans per a transplantament i dels primers a Europa. No obstant això, ha remarcat que les llistes d’espera encara són llargues i que s’ha de conscienciar sobre la necessitat de donar òrgans.

La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), volen convertir Lleida en una província pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar sobre la importància social de la donació d’òrgans.

Per aquest motiu, fa dos anys que van posar en marxa el Bus de la Salut, que  s’ha desplaçat per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 45 i 70 anys. En total, 4.849 persones seleccionades aleatòriament per acomplir un o més d’un dels factors de risc cardiovascular han passat pel bus medicalitzat.

 

El pilot Àlex Márquez visitarà aquest dimecres ‘El Bus de la Salut’, a partir de les 12 del migdia, a la seva ciutat natal, Cervera, acompanyat d’altres membres del seu equip, com l’ex-pilot Emili Alzamora, per donar suport a la campanya ‘Lleida per la donació’ i conèixer el projecte de prevenció cardiovascular i renal que recorre la província de Lleida des del gener de 2015. 

‘Lleida per la donació’ és una campanya impulsada per la Fundació Renal Jaume Arnó, amb el suport de la Diputació de Lleida, per sensibilitzar a la població sobre la donació d’òrgans a través de diferents activitats informatives, com xerrades als instituts, i esportives, com la Transplantbike Lleida.

‘El Bus de la Salut’ va començar al gener de 2015 el seu recorregut per la província de Lleida. Durant aquests quasi dos anys, el bus s’ha desplaçat per totes les comarques lleidatanes Fins el 30 de novembre, han passat pel bus 4.849 persones, 2.515 dones i 2.334 homes.  

La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), volen convertir Lleida en una província pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar sobre la importància social de la donació d’òrgans.

‘El Bus de la Salut’ continuarà el seu recorregut durant l’any 2017 per tota la província.  

 

L’escola Jaume Balmes de Cervera va aconsellar ahir als pares dels seus alumnes que no deixessin els escolars al centre ja que el sistema de calefacció no funcionava i la temperatura era molt baixa segons afirma la Paeria de Cervera en un comunicat. Els alumnes que van optar per quedar-se al centre van ser traslladats en una sala comuna que es va poder escalfar.

Aquest matí l’alcalde, Ramon Royes; els regidors Ainhoa Barrionuevo i Jaume Rossich, la direcció del centre i tècnics municipals s’han reunit amb representants de l’empresa Veolia, concessionària de la gestió energètica de l’escola Jaume Balmes, per demanar explicacions. Aquests últims han reconegut una cadena d’errors “pel que fa a la programació i organització” ja que han confirmat que “no hi ha hagut cap avaria ni problema en el manteniment de les instal·lacions”.

La primera errada va ser deixar la calefacció del centre totalment apagada tots els dies de vacances de Nadal. Això, segons la Paeria, va fer que la temperatura baixés excessivament i quan la caldera es va posar en marxa no va poder agafar la temperatura adequada. En aquell moment es va posar en marxa automàticament la segona caldera, fet que va provocar el bloqueig de les dues per manca de pressió de gas. Llavors es van activar les alarmes però aquestes no van arribar als tècnics de l’empresa concessionària per problemes informàtics.

Ahir dilluns quan els mestres van arribar al centre i després de veure que la calefacció no funcionava van posar-se en contacte amb l’empresa concessionària del servei la qual va enviar un tècnic al centre. Aquest va arribar-hi sobre les 10 del matí i pocs minuts després es va posar en marxa la caldera tot i que les baixes temperatures van fer que els mestres aconsellessin als pares que podien que s’emportessin els escolars a casa. Avui el centre ja ha recuperat la normalitat.  

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha iniciat les obres de pavimentació dels carrers del nucli antic de Torà. Aquesta actuació ha estat adjudicada al Grupo Tecno-Conrad, SL, per un import de 84.142,58 euros i compten amb un termini d’execució de 5 mesos

Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Torà, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Institut Català del Sòl, dins del programa Reviure les velles ciutats. L’INCASÒL finançarà un màxim de 105.000 euros, corresponent al 84% del pressupost, i l’Ajuntament n’aportarà el 16% restant.

L’actuació consisteix a la pavimentació dels carrers d’Orfrera, Sant Sebastià i part dels carrers Cap i Baix, al centre històric. Es tracta de carrers estrets que discorren en una successió de trams coberts amb porxos i trams descoberts. L’estat actual de conservació de la pavimentació existent és deficient, així com les instal·lacions dels serveis.

Les obres de rehabilitació que s’estan duent a terme preveuen la substitució de tot el paviment dels carrers inclosos en el projecte, amb la combinació de diferents tipus de pedra de Solsona i part de les pedres existents un cop netejades. Tanmateix, s’actualitzaran les xarxes de clavegueram, amb un sistema separatiu d’aigües pluvials i residuals, la d’aigua potable i la d’enllumenat.

Els carrers objecte d’aquesta actuació conformen part del nucli antic de Torà. El carrer d’Ofrera va des de la plaça del Vall a la part que limita el creixement del municipi al segle XVI-XVII amb el creixement del segle XIX-XX, fins a la plaça de l’església. Cal esmentar que en l’últim tram el carrer d’Ofrera canvia el nom per passar-se a anomenar carrer de Sant Sebastià. Els esmentats carrers manifesten tots els trets característics dels carrers situats en casc antic, es tracta de vies de traçats i formes irregulars, en els quals el carrer es presenta com el fil conductor pel desenvolupament dels diferents plans de façana. El carrer Baix es situa en un traçat perpendicular als anteriors i coincideix parcialment amb el límit o muralla del creixement del segle XIV-XV amb el creixement del segle XVI – XVII de Torà.

El Centre Ocupacional l'Espígol de Cervera de l’Associació Alba organitza el primer concurs solidari Sàpiens a les terres de Lleida, que tindrà lloc el proper dissabte 14 de gener a les 8 del vespre al Casal Cívic de Cervera. Es tracta d'un concurs de preguntes variades amb l'objectiu de recaptar fons per al centre i per a la ONG pro-persones refugiades que els inscrits escullin. Les persones s'hi apunten per equips d'entre 5 i 8 persones per un cost de 10 euros on s'inclou el sopar.

El concurs consisteix en què a través d'unes 20 proves temàtiques basades en diferents preguntes i en un entorn audiovisual, es posa a prova les habilitats, l'agilitat mental i física i els coneixements d'actualitat, cinema, geografia, història o música dels participants. Una forma divertida i diferent d'ajudar.

El Sàpiens no genera costos i tothom hi col·labora de forma desinteressada per això, l'import íntegre de la recaptació arriba totalment als projectes escollits. En aquesta edició, la primera que es realitza a Ponent, els diners aconseguits es destinaran de forma conjunta entre l'Espígol i el projecte d'ajuda a les persones refugiades que s'esculli.

De moment, ja hi ha 120 persones apuntades i les inscripcions encara estan obertes. Per fer-ho, cal escriure un correu a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. dient el nom del cap de colla, nom de pila del grup i quantes persones hi participaran. El pagament es farà el mateix 14 de gener.

 

El Sàpiens, un concurs amb més de 8 anys d’història

El Sàpiens és, per sobre de tot, un joc. Un joc audiovisual per equips on demostrar coneixements i habilitats. Una iniciativa que va néixer a Cabrils fa més de vuit anys i ja ha celebrat edicions a altres ciutats com Barcelona, Reus, Vilassar de Dalt, etc. i que aquest cop es realitza per primer cop a Ponent. Aquest concurs sempre destina els diners a una acció solidària i sempre és acollit per una entitat local sense ànim de lucre.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat obres de millora de l’accessibilitat de la carretera L-310 a diversos nuclis dels termes municipals de Tàrrega i Torrefeta i Florejacs. L’actuació suma un cost aproximat de 2,3 milions d’euros i s’iniciarà durant el primer trimestre de 2017 amb un termini de sis mesos. L’obra millorarà la seguretat viària a l’L-310, en tant que es modifiquen cinc encreuaments que serveixen d’accés a nuclis de població que ara presenten una configuració en forma de T. Principalment, els treballs consistiran en la formació de carrils centrals per a facilitar els girs a l’esquerra amb més seguretat i comoditat. Aquesta carretera, que discorre entre Tàrrega i Guissona passant per Torrefeta i Florejacs, té un trànsit d’uns 5.500 vehicles al dia, dels quals un 9% són pesants.

En concret, es milloraran els accessos als nuclis de la Figuerosa i Riudovelles. En tots dos casos, es formarà un tercer carril central per a fer els girs a l’esquerra. També es millorarà l’accés a Gra, on es construirà una rotonda de quaranta metres de diàmetre, que també permetrà ordenar els accessos a diversos camins així com l’accés a la Morana, on es preveu un tercer carril central per als girs a l’esquerra. Finalment també es millorarà l’accés a Sant Martí de la Morana. Aquí es formarà un tercer carril central per als girs a l’esquerra. L’actuació implica la desviació d’un camí i la reubicació de la parada d’autobús actual. A més d’aquestes tasques, els treballs es completaran amb el repintat de la calçada, la millora dels senyals verticals i l’estassada de la vegetació al lateral de la carretera. També s’inclou l’enllumenat de les interseccions de la Figuerosa i Gra i l’aplicació de mesures d’integració ambiental, com el tractament dels camins en desús, l’estesa de terra vegetal i la hidrosembra. En el marc d’aquesta actuació també es millorarà la intersecció al nucli d’Altet des de la C-14. En aquest punt, es formarà una doble cruïlla en T amb moviments canalitzats i un tercer carril central per fer els girs a l’esquerra cap a Altet, que també permetrà l’accés a un camí.

El Consell Comarcal de la Segarra ha lliurat els premis als guanyadors del concurs fotogràfic Segarra, imatges amb tracte que forma part de la campanya Tracta’m bé, de foment del bon tracte a les persones grans.

Les fotografies guanyadores han estat les de Mireia Solé Verdés (Talavera) amb Sota l’arbre. Laia Argelich Esteve (Torrefeta i Florejacs) amb 3 generacions de cara a les ametlles i Montse Pujantell Pujol (Torrefeta i Florejacs) amb Trobada.

El concurs ha rebut 61 fotografies. En la selecció, el juats’ha basat en criteris com que la fotografia i el missatge expressin els valors que integra la campanya Tracta’m bé, l’originalitat, que fos presa a la comarca i que tingués qualitat fotogràfica.

El lliurament de premis ha anat a càrrec de la consellera comarcal de Serveis Socials, Núria Magrans, que ha destacat l’èxit i la bona acollida del certamen. 

La carretera N-141f, entre Cervera i Sant Ramon, ja s'ha reobert al trànsit  amb restriccions de velocitat. Els serveis tècnics de la corporació han treballat tot el matí per minimitzar l'efecte que l'aiguat ha provocat en aquesta carretera afectada pel desbordament del riu Sió, retirant tots els arrossegaments dipositats sobre la calçada.

La carretera N-141f es va tallar al trànsit aquest dimecres a la tarda en ambdós sentits de la circulació a l'alçada del terme municipal de les Oluges a causa dels aiguats que van caure.

 

Pàgina 1 de 68