La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, acompanyada del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, i el director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal, han presentat avui a Tremp l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i l’Aran, un dels deu que formen part de la xarxa impulsada pel Departament arreu de Catalunya i que donarà servei a les comarques d’aquesta vegueria. L’Ateneu cooperatiu desenvoluparà projectes i activitats de foment i promoció de l’economia social i esdevindrà un punt de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i suport per a la creació de cooperatives i altres iniciatives d’economia social.

El projecte d’Ateneu Cooperativa de l’Alt Pirineu i l’Aran ha estat promogut pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb l’agrupació dels Consells del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Conselh Generau d’Aran. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat 215.000 euros. També hi han donat suport l’Ajuntament de Sort i les cooperatives Piro Megawatt SCCL, l’Agrària i Ramadera del Pallars SCCL, Cooperativa Pinergia SCCL, Pediatria del Pirineu SCCLP, Construccions Sant Sebastià SCCL, Corroncui SCCL i l’Associació Esportiva del Pallars.

La consellera Bassa ha destacat que aquest nou espai “afavorirà la creació d’empreses d’economia social i cooperativa, a més d’enfortir la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i experiències existents per millorar l’ocupació i el desenvolupament del territori”. 

Una trentena de comerciants del Pallars Jussà han assistit aquest dijous 23 de març al seminari de comerç Imatge i gestió del punt de venda, a càrrec del consultor Jordi Bacaria, i en el qual s’ha donat les eines bàsiques per a fer els establiments atractius de cara a captar clients.

L’objectiu principal d’aquest seminari és professionalitzar el sector del comerç a partir de l’aprenentatge de conceptes com la gestió, la imatge, la marca, la fidelització i l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació. En aquest sentit, el seminari de comerç incideix en conèixer aspectes clau de gestió de l’estoc i d’aprovisionament. En definitiva s’han presentat les noves tècniques de presentació del producte i s’ha donat eines per millorar les vendes i optimitzar els costos.

L’assistència al seminari dóna l’opció de rebre un assessorament personalitzat i individual en el propi punt de venda.

Des d’aquest projecte es treballa per dinamitzar el sector comercial de la comarca i hi ha previstes una sèrie d’accions dirigides a consolidar l’actual oferta comercial, entre les quals es troba aquest seminari però també altres accions com un cicle de 5 sessions de tertúlia i debat entre comerciants que es durà a terme itinerant entre els pobles de Tremp, La Pobla de Segur i Isona.

L’Ajuntament de Tremp forma part del projecte 'Treball a les 7 comarques', impulsat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, un programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i econòmic, dins del qual es duen a terme diverses accions adreçades a la generació d’ocupació, la creació empresarial i la dinamització i l’impuls del desenvolupament econòmic local.

 

Isona ha celebrat la tradicional festa de La Guixa, que té lloc cada any el dimarts de Carnaval. És un dinar popular en el que el plat principal és una escudella típica de la zona que s’elabora amb carn de porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs, mongetes... Els ingredients necessaris per elaborar-la són recollits casa per casa durant “la plega”, que té lloc el dissabte anterior.

La Guixa s’ha cogut poc a poc en més de 20 calders sobre foc de llenya. Durant les vàries hores de cocció necessàries la zona del calders ha estat un bullici de gent. Ha presidit l’escena el Rei Carnestoltes, que controlava que els calders anessin fent xup-xup. Els nens i nenes de l’escola Aeso, disfressats de dinosaures, han visitat la zona dels calders i han cantat una cançó especial per l’ocasió.

Quan els calders han estat a punt, els veïns i veïnes més valents del municipi els han portat a pes fins a la plaça Bisbe Badia, on s’ha celebrat el dinar popular. Per acompanyar La Guixa s’ha servit llonganissa blanca i negra elaborades a Isona, així com taronges de postres i aigua i vi per fer baixar el menjar.

Al vespre ha arribat l’hora de la gresca i la disbauxa amb el tradicional ball de Carnaval, on petits i grans s’han disfressat. En acabat, s’ha cremat el Rei Carnestoltes posant fi a la festa.

Enguany com a principal novetat s’ha creat un concurs fotogràfic. Per participar-hi s’han de penjar a Instagram imatges relacionades amb La Guixa i que continguin els hashtags #guixa, #guixadisona#guixa2017 (els tres a la vegada). Es poden penjar tantes imatges com es vulguin. El termini de presentació de les fotografies acaba el 7 de març a les 12 de la nit. Guanyarà la imatge que obtingui més likes, finalitzant el període de votació el 14 de març a les 12 de la nit. S’accepten fotografies d’edicions passades de La Guixa però és indispensable que la persona que pengi la imatge en sigui també l’autor. El premi és un plat de La Guixa 2017.

Xavier Bernadó (Joves Independents per Abella i Bóixols) és el nou alcalde del municipi d’Abella de la Conca en substitució de Cristina Bordés, del mateix partit.

En el ple extraordinari celebrat el passat 20 de gener es va aprovar aquest canvi en l’organització del govern municipal. Bernadó va obtenir la majoria necessària per procedir al canvi amb garanties, seguretat i confiança plena del seu grup. ERC va explicar en un comunicat que Bordés va renunciar a l’alcaldia a favor del regidor Xavier Bernadó, essent aquest el més votat per ser alcalde d’Abella de la Conca.

La fins ara alcaldessa va renunciar al càrrec per “qüestions tècniques, professionals i personals”. Bordés però es mantindrà al govern mantenint el seu càrrec de regidora i per tant, continuant treballant i recolzant totes les actuacions que es vagin realitzant al municipi.

AlbaJussà, entitat vinculada a l’Associació Alba de Tàrrega, està tramitant l’arribada de diversos voluntaris a la comarca del Pallars Jussà a través del Servei de Voluntariat Europeu del programa Erasmus+ de la Unió Europea. Aquests està previst que s’integrin en diversos projectes socials promoguts pel Consell Comarcal del Pallars Jusà que ja s’estan desenvolupant a la comarca a través de la mateixa AlbaJussà i de l’associació de voluntaris APROP-AT, tots ells relacionats amb persones amb especials dificultats.

L’auditori de l’Epicentre ha acollit una jornada informativa sobre les possibilitats que dóna a les persones joves el programa Servei de Voluntariat Europeu. A la jornada, organitzada per l’Associació Alba i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, hi ha participat el responsable d’aquests programes dins el Servei d’Associacionisme i Educació en el Lleure de la Direcció General de Joventut, Ramon Closas, que ha exposat les oportunitats que aquest programa ofereix als joves de cara a poder conèixer altres països i altres experiències a partir de la realització d’un voluntariat. També han participat a la jornada dos joves, de Turquia i Portugal, que en aquest moments estan duent a terme un voluntariat a l’Associació Alba a Tàrrega i que han valorat aquesta experiència com un element que els ha permès créixer com a persones.

AlbaJussà, com a entitat receptora, però també d’enviament de voluntaris cap a altres països, ha ofert la possibilitat als joves del Pallars Jussà a participar en el projecte i gaudir d’una experiència similar en algun país europeu.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, ha animat als joves pallaresos a participar d’una experiència com aquesta de cara a la seva formació personal.

Licors Portet de la Pobla de Segur ha presentat la ratafia de l’Ermità, considera la més antiga de Catalunya ja que està elaborada a partir d’una fórmula recuperada d’arxius caputxins de finals del segle XVIII per Fra Valentí Serra de Manresa, reconegut estudiós de les plantes medicinals, herbes i espècies i les seves aplicacions remeieres i culinàries.

La ratafia de l’Ermità ha estat elaborada per la maceració en aiguardent de vi de 17 plantes aromàtiques i fruites. La seva graduació és de 26% volums d’alcohol i el contingut en sucre de 250 grams per litre.

 La ratafia és un licor aperitiu i digestiu. De fet, la tradició pairal i monàstica de Catalunya n’aconsella una copeta després dels àpats festius, ja que afavoreix la digestió i activa la circulació de la sang. És també un excel·lent complement a la cuina en salses o rostits, on aporta tots els sabors i matisos de les plantes amb què s’elabora i també per elaborar postres amb fruita o pastisseria.

Licors Portet és una de la firmes fabricants de licors tradicionals més reconegudes del país, amb més de 125 anys de trajectòria i darrerament guardonada a diferents concursos de vins i licors nacionals i internacionals.

Tremp acollirà del 4 al 6 de novembre el Festival Photo Terra, una iniciativa que pretén crear un espai de debat, formació i comunicació sobre el paper de la fotografia de natura en la conservació del nostre territori i el turisme de natura.

L’empresa Photo Logistics amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tremp han organitzat el Festival Photo Terra coincidint amb la trobada anual de socis d’Aefona (Associació Espanyola de Fotògrafs de Natura) que també participa en aquest esdeveniment.

La presentació ha tingut lloc aquest dilluns a la Diputació de Lleida amb la participació de la diputada provincial Rosa Maria Mora; del diputat provincial i alcalde de Tremp, Joan Ubach; del responsable de l’empresa Photo Logistics, Carles Santana, i del tècnic de Recursos Naturals de l’Ajuntament, Josep Àngel Alert.

Tal i com ha assenyalat la diputada Rosa Maria Mora, la Diputació de Lleida dóna suport a aquestes iniciatives que són un motor de promoció turística del territori i fan difusió del nostre paisatge i natura. Així mateix, ho ha indicat el diputat i alcalde de Tremp, Joan Ubach, afirmant que es pretén donar a conèixer els atractius paisatgístics de Tremp i de la comarca del Jussà per poder esdevenir una comarca de destinació turística. 

Precisament, el responsable de Recursos Naturals de l’Ajuntament,  Josep Àngel Alert, ha afirmat que Tremp és el municipi més extens de Catalunya amb una gran riquesa natural i el Pallars Jussà és una comarca força reconeguda pels fotògrafs de natura per la multitud de racons i indrets dels quals disposa i per l’espectacularitat de les imatges que s’aconsegueixen.

Els objectius principals del festival, tal i com ha explicat el responsable de Photo Logistics, Carles Santana, es basen en tres eixos temàtics: la fotografia de natura com a eina de conservació del medi natural, la comunicació a través de la imatge i el paper del turisme de naturalesa en el canvi de percepció de les comunitats locals.

Durant el cap de setmana s’han programat diferents tallers i xerrades sobre diverses tècniques fotogràfiques que s’usen en la fotografia de natura amb professionals del sector. També es preveu una taula rodona amb periodistes especialitzats en la naturalesa i la presència d’algun fotògraf local que explicarà la fotografia de natura a la comarca del Pallars Jussà.

En concret, s’han programat tallers divulgatius de fotografia nocturna i light paiting amb Èric Marsinyach i Fran Palmero, de fauna en alta velocitat amb Pablo Bou, i de composició en el paisatge amb Enrique Mariscal, tots ells autors de trajectòria internacional.

Pel que fa a les xerrades, se n’han programat un parell a càrrec de fotògrafs internacionals que presentaran els seus projectes com Chris Gomershall sobre la conservació a la Gran Bretanya i un altre sobre les aus i les cultures humanes, de David Tiplig. També s’han previst dues conferències amb autors catalans: l’Òscar Domínguez parlarà sobre la situació dels voltors asiàtics i el Xavier Basora que ho farà del potencial de la fotografia de natura com a modalitat ecoturística.

La trobada també comptarà amb una taula rodona de debat entre periodistes especialitzats en natura: Maria Rosa Vila de la revista Descobrir i Arturo Larena de l’agència EFE.

Les inscripcions al Festival es poden fer a través del web www.aefona.org. En aquests moments hi ha 72 persones inscrites.

Finalment, els organitzadors han assenyalat que s’han marcat com a repte de futur que aquest festival esdevingui un referent al sud d’Europa de fotografia de natura i conservació.    

El Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Associació Alba han signat un conveni col·laboració amb l’objectiu de millorar les condicions i la qualitat de vida de les persones amb especials dificultats del Pallars Jussà.

Alba oferirà el suport d’un tècnic que treballarà conjuntament amb els serveis socials de l'ens comarcal per detectar possibles noves oportunitats i implantar-les al territori. Aquests nous serveis tindran com a objectiu principal contribuir a la inclusió social de persones amb capacitats diverses perquè puguin desenvolupar-se al màxim com a persones a tots els nivells, tant laboral com social i d’autonomia.

En aquest sentit, es treballarà per reconèixer aquestes noves oportunitats, així com la seva viabilitat, de manera que a més de donar resposta a necessitats socials també generin llocs de treball en aquest sector.

Alguns dels projectes que volen implementar és la creació d’un centre ocupacional que promogui la inserció laboral d’aquest col·lectiu, la creació d’un Club Social que fomenti les activitats de lleure adreçades a persones amb problemes de salut mental o el foment del voluntariat tan a nivell local com internacional i accions de sensibilització.

També està previst potenciar serveis, que contribueixin a la màxima inclusió i millora de qualitat de vida de les persones del Pallars Jussà, promovent una consciència social i foment de l’associacionisme.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, s’ha referit al fet que comarques com el Pallars Jussà no disposen actualment de serveis adequats per atendre la diferència entre les persones la qual cosa les fa encara més vulnerables, una situació que es vol revertir amb aquesta nova línia de col·laboració”.

Per la seva banda, el president de l’Associació Alba, Carles Ahumada, valora que és clau la col·laboració i la implicació de la ciutadania i de tots els ens de la comarca per aconseguir un territori inclusiu i compromès de cara a oferir noves oportunitats.

El Pallars Jussà ha incrementat un 18% el nombre de pernoctacions des del 2013 quan es implantar la taxa turística. Aquest gravamen ha permès obtenir dades fiables sobre l’evolució del turisme a la comarca i ha confirmat aquesta tendència a l’alça que ja s’intuïa en els establiments de la comarca.

El 2013, primer any de què es tenen dades, l’ocupació del sector hoteler del Jussà va ser de 57.483 pernoctacions, mentre que dos anys després, el 2015, aquesta xifra va créixer fins a 68.031. Pel que fa al 2016, de moment només es coneixen les dades del primer trimestre de l’any i aquestes reafirmen aquesta tendència a l’alça del turisme a la zona.

Aquestes xifres fan referència a les pernoctacions en hotels, cases rurals, hostals, càmping o apartaments turístics, però no inclouen aquelles persones que s’allotgen en albergs i segones residències, que en el cas del Pallars Jussà suposen també un gruix important dels visitants que es belluguen per la comarca i que revitalitzen els petits nuclis de població.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, considera que “aquest increment és fruit de l’esforç que el sector privat de la zona ha fet de cara a crear productes turístics de qualitat lligats al patrimoni cultural, social i natural de la comarca”.

D’altra banda, l’oficina de turisme del Pallars Jussà ha atès aquest 2016 un total de 5.971 consultes, 1.500 més que en el mateix període de l’any anterior, xifres que confirmen també la tendència a l’alça del turisme a la comarca.

Tot plegat dóna sentit a la feina feta ens els darrers anys per crear una oferta turística de qualitat, centrada en donar a conèixer aquells elements patrimonials, gastronòmics, històrics i naturals de la comarca. Amb aquest objectiu han sorgit gran nombre de productes turístics com la ruta dels Castells de Frontera, l’oferta geològica i paleontològica de la comarca, el programa d’activitats 'Vine al Pallars, viu el Jussà', l’oferta gastronòmica del 'Teu gust' així com elements relacionats amb la natura com 'El cinquè llac' o la creació per part de diversos ajuntaments i el Consell Comarcal de rutes de senderisme a l’entorn dels embassaments, entre molts altres que completen l’oferta turística i cultural de la zona.

Un estiu més el cinema rural torna al Pallars de la mà del Mostremp. Enguany se’n compleix ja la 5a edició i, per celebrar-ho, el festival arriba ple de novetats. La mostra es durà a terme entre el 18 i el 21 d’agost a Tremp, i tindrà com a eix temàtic ‘Els cinemes recuperats’.

La mostra pujarà el teló el dijous 18 amb la inauguració del Mostremp 2016 i la projecció del film Slow West, un western modern que relata el viatge a la recerca d’un amor perdut.

La ‘Secció Oficial’ estarà composta per un total de 13 curtmetratges de temàtica rural i de la procedència més diversa, seleccionats d’un total de 110. Hi haurà obres per a tots els gustos i s’hi veuran tot tipus de gèneres: des del documental més tendre de Som pastor al dramatisme més psicològic d’Hileta o de Lost Village,passant, com no potser d’altra forma, per la crítica social i les dificultats inherents del ruralisme de la mà d’Aceite rancio o Dionisio. De la mateixa forma, s’hi podran trobar curtmetratges amb històries que exploren l’interior més humà, com la pèrdua de la innocència a Hermanos; el conflicte entre una adolescent i la seva mare a 14 anys i un dia; o l’emotiva Cocote. Historia de un perro. Competiran pel premi del públic i el del jurat, que aquest any estarà format pel cineasta Manel Dalmau, el gerent del Circuit Urgellenc Pere Aumedes i la reconeguda actriu catalana Maria Molins.

 

La cara més social

En l’edició d’enguany es consolida la ‘Finestra d’actualitat’. En aquesta secció es projectaran 5 curtmetratges relacionats amb diferents temàtiques d’àmbits socials i centrats en la més candent i rabiosa actualitat, com la identitat sexual a Víctor XX, el conflicte basc tractat amb humor a No abortamos, o la dramàtica recerca de l’or en una mina de Benín de Nobody dies here.  

 

Cinema al carrer i activitats per a tots els públics

Com en cada edició, la mostra surt de la Lira per tal d’afavorir la participació del públic i buscar el diàleg entre la gent relacionada amb el món del cine i els espectadors, com en els ja tradicionals ‘Vermut de cine’ (dissabte a les 12.00), amb la presència d’alguns dels directors dels curtmetratges finalistes de la mostra. També s’espera la participació en la ‘Festa del Cinema’: el sopar, que es farà a l’Hotel Terradets el divendres 19 a les 21:30, on es podrà gaudir d’un curtmetratge musicat en directe. 

Més enllà de la ‘Secció Jove’, el Mostremp segueix amb l’intent d’atansar el cinema als més petits i despertar l’interès entre els més joves. En aquesta direcció van propostes com la ‘Caravana Puck’, on s’hi projectaran diferents curtmetratges d’animació (divendres de 18:30 a 20:30 i dissabte d’11 a 14 hores), o la ‘Sessió Infantil’ del diumenge, amb la projecció de la pel·lícula d’animació Al sostre del món.

A més a més, i com a novetat d’enguany, durant tot el cap de setmana es podran visitar les exposicions dels cartells presentats al concurs d’aquesta edició, a la Lira, i la mostra fotogràfica sobre els 22 cinemes del Pallars ‘Anys de cinema’, que es durà a terme a l’Epicentre, i ha estat realitzada amb la col·laboració d’en Sisco Farràs.

 

Arribar a més racons

Seguint amb la voluntat de portar el cinema rural a tots els racons del Pallars, acostar la mostra al major nombre de públic possible i animar-ne la seva participació, durant les nits d’agost ha tingut lloc el ‘Mostremp sobre Rodes’. Cada any són més les localitats que s’hi afegeixen i, en aquesta edició, ja han estat un total de 12, amb les novetats d’Aulàs, Espui i Gerri de la Sal, que s’afegeixen a d’altres que han repetit l’experiència com Esterri d’Àneu, Sort o Pobla de Segur. L’assistència de públic enguany ha estat de 380 espectadors.

 

Pàgina 1 de 28