Esquerra per Balaguer ha presentat aquest diumenge 19 d'abril la seva candidatura al complet. La llista encapçalada per Jordi Ignasi Vidal i Joan Biscarri aspira a ser l'alternativa a l'actual govern de la ciutat des d'una perspectiva progressista i sobiranista.

Per això, ha presentat una llista amb 17 candidats i 10 suplents (el màxim permès), amb molta gent nova a la candidatura, tant independents com noves incorporacions al partit.

La llista està composada per persones conegudes i reconegudes en molts àmbits diferents, i pretén visualitzar un equip capaç de tirar un govern sòlid i cohesionat. Així Ester Guarné, Gerard Torres i Gemma Vilarasau completaran els cinc primers llocs de la llista. Els segueixen l'actual regidor Jordi Prió, Ares Cases, Xavier Castellà, Neus Larré i Sandra Montoya. I finalment compta amb Marc Pla, Teresa Castellà, Aleix Portell, Sandra Moles, Jordi Lendínez, Roser Jurado i per tancar llista amb força l'exregidor Jaume Canal.

Balaguer estrena aquest diumenge, en el marc de les Diades Culturals de Sant Jordi, una ruta literària que recorre els espais de la ciutat que han inspirat autors locals i de fora a l’hora de composar poemes, narracions, cartes o cançons. La proposta turística, ja senyalitzada i conformada per una vintena d'indrets, forma part del llibre Comarques lleidatanes, l’Alt Pirineu i l’Aran, de Llorenç Soldevila, on recull la fisonomia, la historia i els monuments a través de la interpretació que en fan els nostres escriptors. Precisament, Soldevila serà l’encarregat de guiar i explicar la ruta aquest diumenge 19 d'abril a partir de les 12 del migdia. El punt de sortida serà l’Ajuntament de Balaguer.

En cadascun d’aquests indrets, senyalitzats amb una placa amb un extracte del text i un codi QR, el visitant pot conèixer el monument o l’espai a través de la lectura del text d’escriptors com Teresa Pàmies, Francesc Puigpelat, Josep Carner-Ribalta o Josep Pla, entre d’altres.

La ruta comença a l’estació del ferrocarril, passa per les places de la Sardana i Pau Casals, continua per l’avinguda de Pere III, Sant Domènec, el monument a Jaume d’Urgell i el pont de Sant Miquel. D’aquí segueix pel carrer del Pont, la passarel·la, la plaça Sant Salvador, la casa natal de Teresa Pàmies, el carrer d’Avall, la plaça Mercadal, el Pont Nou, el carrer del Torrent, l’església de Santa Maria, el Castell Formós i el Santuari del Sant Crist.

 

Dijous, 16 abril 2015 20:17

Montgai nombra 9 nous carrers

L’Ajuntament de Montgai ha instal·lat recentment les plaques que indiquen els noms de 9 carrers que s’han designat a la localitat ja que en els darrers anys s’han urbanitzat noves zones. L’alcalde, Jaume Gilabert, ha explicat que els noms escollits pretenen homenatjar expresidents de la Generalitat i recordar antics oficis relacionats amb la fàbrica de sabó que hi havia a la localitat a la meitat del segle XIX, entre d’altres.

Així, Montgai compta ara amb carrers dedicats als expresidents de la Generalitat Francesc Macià, Lluís Companys i Josep Irla. El poeta lleidatà Marius Torres i els dos antics oficis de morcaire (aquells que compraven les morques –olis i greixos utilitzats) i barrellaira (aquelles que recollien les barrelles –plantes- per elaborar lleixiu amb la seva cendra) donen nom a tres carrers més. També se’n dedica un a Isidre Aldavó, veí de Montgai que va impulsar de la cultura catalana durant l’època de Primo de Rivera. Finalment s’ha designat el carrer del Riu, per estar al costat del riu Sió, i el carrer La Barceloneta on antigament hi residien veïns procedents de la zona metropolitana. 

Uns 80 alumnes dels centres de primària i secundària de Balaguer han participat aquest dimarts 14 d'abril en la fase final del certamen literari de Sant Jordi, una activitat inclosa en el Pla Municipal de Dinàmica Educativa i organitzada pel Servei Educatiu de la Noguera en col•laboració amb l’Ajuntament, les escoles i instituts. 

Els nois i noies, de 5è i 6è de Primària i de 1r i 2n d’ESO, prèviament seleccionats pel seu centre, han disposat d’una hora i mitja per redactar el text, d’estructura i extensió lliures, però que havia de respondre al títol d’’Una nit a la biblioteca’ i anar signada amb un pseudònim. La redacció s’ha fet a Lapallavacara.

Els premis es donaran a conèixer i s’entregaran el dia de Sant Jordi a les 18.30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament. Cada categoria i modalitat tindrà 3 treballs premiats que rebran una subvenció de 60, 30 i 20 euros per la compra de material escolar.

L'alcalde, Josep Maria Roigé, i la directora del Servei Educatiu, Mercè Plens, han saludat i animat els alumnes.

El ple de l'Ajuntament de Balaguer debatrà avui dijous els pressupostos de 2015, que ascendeixen a 18,3 milions d’euros. El ple, que tindrà caràcter extraordinari, també discutirà l’aprovació del compte general de 2013, la modificació de normes subsidiàries a l’àrea Safyc i el conveni entre l’Incasòl i l’Ajuntament per l’execució de les obres d’urbanització de la plaça de la Reguereta.

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha destacat, d’aquests pressupostos, la importància de les despeses de caire social, com ara les aplicacions destinades a fer front als convenis de col·laboració signats amb diferents entitats sense ànim de lucre, altres despeses socials i pel pagament dels serveis que gestiona el Consell Comarcal de la Noguera. Així mateix, ha dit que una altra línia important són les despeses lligades al foment de l’ocupació, com els projectes de cofinançament amb el Servei Català d’Ocupació, que ascendeixen a 658.104 euros.

Pel que fa al capítol d’inversions, ascendeix a 4,2 milions d’euros i inclou actuacions com l’adquisició d’un camió d’escombraries; reforma i ampliació dels cementiris municipals; les obres del CESET, l’escorxador municipal i els habitatges del firal; reformes de carrers i places; millores de parcs infantils i creació de camins escolars; la restauració del Castell Formós o l’execució d’un pla de turisme. Amb tot, Roigé ha comentat que algunes de les inversions estan supeditades als ingressos procedents de vendes patrimonials i a les quotes d’urbanització d’Inpacsa, per la qual cosa no s’executaran sense que s’efectuï el citat ingrés. I ha afegit que les inversions finançades amb recursos propis provinents de l’estalvi corrent de l’Ajuntament ascendeixen a 779.600 euros, una xifra que s’incrementa respecte el pressupost inicial de 2014 en 204.419 euros.

D’altra banda, el ple debatrà la proposta d’acord inicial de modificació de normes subsidiàries de planejament Safyc i l’aprovació del document d’avaluació ambiental. L’objecte d’aquesta modificació és ordenar detalladament i regularitzar urbanísticament la ubicació de les diferents estructures de serveis, així com establir les adequades condicions de gestió, coherents amb l’ordenació proposada, que han de permetre el correcte desenvolupament del sector.

Així mateix, passarà el conveni entre l’Institut Català del Sòl i l’Ajuntament per a l’execució de les obres d’urbanització de la plaça de la Reguereta i carrers adjacents, obra que ascendeix a 161.136 euros i que preveu la reforma integral d’aquesta zona, respectant l’històric safareig.

L’agrupació de Ciutadans-C’s Balaguer va decidir en la darrera assemblea local i avalat pel Consell General concórrer a les eleccions municipals del proper 24 de maig. La militància va escollir previ procés de primàries com a cap de llista, al coordinador Albert López. És fill de Balaguer i té 28 anys. És Arquitecte Tècnic i Sobreestant de professió. Col·labora permanentment amb diferents associacions de la ciutat.

Ciutadans-C’s ha apostat per un candidat jove i format per tal de poder aportar frescor, renovació i noves idees a l’Ajuntament de Balaguer. La formació està traçant les línies d’actuació del seu programa electoral basat en l’ocupació, l’educació i la transparència. La candidatura estarà formada per balaguerins de diferents àmbits compromesos amb el projecte i la ciutat.

Segons López, “la nostra campanya serà en positiu, som un partit proposta i no protesta, deixant de banda picabaralles a nivell personal i partidista”.

En les properes setmanes es desvetllaran alguns dels punts del seu programa electoral així com part de l’equip que acompanyarà la llista, fent èmfasi en l’apartat econòmic, propostes que han estat redactades amb col·laboració de diferents actors de la vida social de Balaguer.

Cubells acull aquest any la 10a edició de la Comarkalada, la Trobada de Joves de la Noguera. La festa, organitzada per l’Ajuntament de Cubells, l’Associació de Joves “Jo Qblls” i el Consell Comarcal de la Noguera, tindrà lloc el proper 20 de juny.

La trobada començarà a les 4 de la tarda amb el pregó inaugural a càrrec d'en Cesc Casanovas al Castell. Després s’obrirà la Fira Jove que s'ubicarà a la plaça de la Castella. També es donarà el tret de sortida al Fòrum de regidors i alcaldes al Castell. Durant tota la tarda hi haurà activitats diverses com un taller-tast de vi i cervesa, l'Altaveu Jove amb els Folkies, tir amb arc, activitats d'aigua, entre altres. Cap al vespre el municipi comptarà amb l’actuació del cantautor Jordi Montañez a la plaça del Castell.

La jornada acabarà amb un sopar popular al Castell, una Batucada que baixarà des del Castell fins a la pista d'estiu i finalitzarà amb el concert dels grups Txarango i Buhos.

Josep Regué, alcalde de Cubells, considera que certàmens com aquest són positius "ja que uneixen els joves de les diferents poblacions de la comarca, aposten per la cohesió i adquireixen uns valors que de ben segur seran beneficiosos per ells i pel territori en el futur". 

Gerb va celebrar amb força èxit de públic el diumenge 12 d'abril la segona edició de la seva fira dedicada a l'art, la cultura i la gastronomia de proximitat. Hi van prendre part més d'una quarantena de parades. El certamen va comptar amb una mostra de jocs tradicionals i un tast gastronòmic. Així mateix, els encarregats d'amenitzar la jornada van ser les colles geganteres de Balaguer, Maldà i Bellpuig així com una demostracióde  falconeria a càrrec dels falcons de Vilanova de l’Espoia.

La jornada va finalitzar amb un dinar de germanor.

 

Uns 2.000 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys de Balaguer participaran enguany en els mesuraments del Programa Thao-Salut Infantil. Es tracta d’un control de talla i pes que pretén detectar i corregir els casos de sobrepès i obesitat entre els infants del municipi. La recollida de dades s’efectuarà aquest mes d'abril als diversos centres educatius de la ciutat.

Un equip conformat per dues persones es desplaça a les sis escoles públiques i concertades de la ciutat per mesurar l’alçada, pes i perímetre de la cintura als alumnes de P-3 fins a 6è de primària. A banda, l’Ajuntament de Balaguer elabora un fitxer anònim de dades estadístiques amb la següent informació: data de naixement, sexe, origen del nen o nena, procedència del pare i mare, temps de residència al país, pes, talla, IMC (índex de massa corporal) i perímetre de la cintura.

Pel que fa als resultats del curs anterior (2013-2014), l’estudi va detectar que un 17,8% dels infants mesurats presenta sobrepès i un 7% obesitat, per la qual cosa la prevalença d’excés de pes és del 24,8%.

A partir d’aquestes dades es pot controlar l’evolució de l’índex de sobrepès i obesitat entre la població infantil; avaluar els resultats de la implantació del programa Thao a la ciutat, i dissenyar, juntament amb les escoles i el CAP de Balaguer, les estratègies a seguir per prevenir i combatre aquestes malalties.

A banda d’aquests estudis, el programa Thao fomenta el consum de fruita i verdures i l’activitat física entre els escolars com la millor recepta per gaudir d’una bona salut i un desenvolupament físic i mental òptim. 

Responsables de les instal·lacions esportives municipals de Balaguer estan executant tasques preventives i de seguretat a les torres del camp de futbol per tal d’evitar la proliferació de nius de cigonyes, una espècie protegida.

Sota la supervisió i assessorament del Cos d’Agents Rurals de la Noguera, s’ha procedit a la instal·lació d’una malla protectora a les torres de llum, per tal d’evitar que les cigonyes hi niïn i hi criïn, la qual cosa hauria impossibilitat o dificultat l’accés a les torres en cas d’averia. Al tractar-se d’una espècie protegida, si hi fan el niu, complicaria l’accés dels operaris i posterior trasllat de les cigonyes, amb el conseqüent perill per als usuaris i públic del camp d’esports municipal. 

Pàgina 1 de 108