El 17è cicle de teatre ‘Apassiona’t’ de Cervera programa sis espectacles durant aquest 2015, molts dels quals són comèdies. La principal novetat és que les funcions tindran lloc els diumenges a les 7 de la tarda, excepte la de la Festa Major de setembre. Aquest canvi respon a una petició dels espectadors. 

La comèdia La extraña pareja, representada pels actors Joan Pera i Antonio Dechent, iniciarà la temporada el proper 8 de febrer. L’obra narra les peripècies de dos amics amb caràcters oposats que es veuen obligats a conviure.

L’última trobada, dirigida per Abel Folk, explica la història de dos homes que havien estat amics inseparables i es retroben després de 41 anys de no veure’s per resoldre un secret. L’obra es representarà el 29 de març.

El 26 d’abril, també a les 7 de la tarda, serà el torn de El crèdit, escrita per Jordi Galceran, dirigida per Sergi Belbel i interpretada per Jordi Bosch i Jordi Boixaderas. L’obra presenta una situació que es podria donar en qualsevol entitat bancària: un client desesperat entra en un banc en busca d’un crèdit, el qual li deneguen, però aquest no està disposat a escoltar un no per resposta. 

Després de l’estiu i per inaugurar la Festa Major tindrà lloc la comèdia de Cesc Gay, Els veïns de dalt. L’obra es podrà veure el divendres 25 de setembre a 2/4 d’11 de la nit. 

Per cloure el cicle, el reconegut Mag Lari oferirà l’espectacle de màgia Lary Poppins (dia 11 d’octubre) i la companyia del Teatre Gaudí arribarà amb T’estimo però no tant, la comèdia més eròtica de José Alonso de Santos (dia 8 de novembre).

La presentació de la nova temporada de teatre va tenir lloc ahir a la Paeria. L’alcalde, Ramon Royes, va destacar que “és un luxe per a la ciutat poder continuar aquest cicle amb obres de primer nivell”. Per la seva part, el regidor de Cultura, Marc Holgado, va explicar que “l’acord entre la Paeria i l’associació El Teló ha permès optimitzar recursos sense disminuir la qualitat". 

El cicle està organitzat per l’associació El Teló i la Paeria de Cervera i té un pressupost de més de 60.000 euros. 

 

Més demanda d'abonaments

Enguany es manté un abonament de 90 euros, xifra que suposa 30% de descompte respecte el preu de taquilla. Fins ahir havien adquirit l’abonament 116 persones, un 41% més que en tot el 2014. Els abonaments estan a la venda fins el proper 8 de febrer. 

A banda, es mantenen els descomptes en la venda anticipada, per a majors de 65 anys, per a joves i grups.

Les entrades es  poden comprar al telèfon 608343209 o enviant un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Totes  les obres es representaran al Gran Teatre de la Passió, que té capacitat per a 1.700 espectadors.

El Centre d'Empreses Innovadores (CEI) de Cervera va acollir dissabte la jornada 'Cervera, ciutat de la música clàssica'. Impulsada per la Paeria volia ser un espai de trobada, participació i debat per reforçar el paper de Cervera com a referent cutural i musical a Catalunya i amb l'objectiu de convertir-se en la capital de la música clàssica. 

La jornada, en la qual hi van participar una vintena de persones, fou presidida per l'alcalde de Cervera, Ramon Royes; el director de l'àrea de música de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Albert Bardolet, i el regidor de Cultura de la Paeria, Marc Holgado.

Les conclusions de la jornada es poden resumir en 10 punts:

1.- Crear un grup de treball definit amb diferents professionals del món musical cerverí per treballar de forma continuada les idees que tingui cadascú.

2.- Millorar l’Auditori Municipal del carrer Major: arreglar la il·luminació de tot l’equipament i altres detalls de la seva infraestructura.

3.- Estudiar la rehabilitació del Gran Teatre de la Passió: invertir en la separació d’espais per tenir una millor climatització i col·locar una conxa acústica.

4.- Organitzar trobades amb altres municipis que tinguin equipaments similars als de Cervera per saber quin tipus d’equipament cultural és més idoni.

5.- Professionalització d’un coordinador cultural o creació d’un ens que gestioni tota l’activitat cultural que es genera a la ciutat.

6.- Treballar perquè hi hagi una cotitularitat del Conservatori amb la Diputació de Lleida.

7.-Potenciar l’activitat política a nivell musical per defensar el posicionament de Cervera, a la Generalitat.

8.- Potenciar l’activitat musical a la comarca amb més difusió i publicitat.

9.- Crear un mercat de música clàssica, ja que no existeix a Catalunya.

10.- Definir molt bé les tasques dels diferents serveis que ofereix la Paeria, de cara a la logística dels actes musicals que es programen al llarg de l’any.

La companyia Endesa ha renovat el sistema de telecontrol de la subestació de Cervera, que passarà a funcionar amb fibra òptica i serà més segur i resistent que l'equip que hi havia fins ara. Segons Endesa, la intervenció ha suposat una inversió de 33.000 euros i està previst que millori el servei de deu municipis de la Segarra i sis de l'Urgell. El sistema de telecontrol registra en un sol equip totes les dades que tenen a veure amb el funcionament dels diferents elements que composen la subestació, com interruptors, transformadors i línies, entre d'altres; i permet detectar anomalies i corregir maniobres de manera remota.

En el cas de la Segarra es tracta de Cervera, Estaràs, Granyena de Segarra, Guissona, Massoteres, els Plans de Sió, Ribera d'Ondara, Sant Ramon, Talavera i Torrefeta i Florejacs, mentre que a l'Urgell són: Ciutadilla, els Omells de na Gaia, Sant Martí de Riucorb, Tàrrega, Vallbona de les Monges i Verdú.

 

Sant Guim de la Plana va oferir el passat cap de setmana les darreres dues representacions de la 34a edició del seu pessebre vivent, considerat el més antic de la demarcació de Lleida i dedicat a la recuperació dels oficis perduts.

El president del pessebre, Jaume Oliva, va valorar molt positivament aquesta edició ja que s’han mantingut els visitants de l’any passat, uns 3.000, malgrat la intensa boira. Oliva també va explicar que el dia 10 de gener es va batejar un ruc català, anomenat Rempat, que d’ara endavant serà la mascota del betlem i s'utilitzarà per representar alguna de les escenes en la propera edició. Finalment va dir que els dies de més afluència de públic van ser el 26 i 27 de desembre. 

Els visitants del pessebre de Sant Guim de la Plana van poder gaudir d’un total de 32 quadres escenificats per gairebé 300 persones. Enguany es van reubicar algunes escenes com el mercat, el carreter, el cadiraire i el baster per tal de sorprendre als visitants.  

Una de les novetats d’enguany fou l’enregistrament i projecció d’una pel·lícula d’uns 10 minuts realitzada amb 3D per la productora catalana Kataclak. El projecte s’ha presentat en un concurs europeu.

Enguany el pessebre vivent de Sant Guim ha ofert un total de 9 representacions entre els mesos de desembre i gener.

Després de més de dos anys tancat, el passat diumenge 11 de gener va reobrir les seves portes l’edifici del carrer Major de Cervera número 15 per tal de tornar a acollir les corals que formen l’Agrupació Coral de Cervera: la Coral Infantil Nova Cervera, la Coral Ginesta i la Coral Lacetània.

A l’acte d’inauguració es van donar a conèixer les reformes efectuades a l’edifici en els darrers mesos, que han estat possibles gràcies a l’acord entre l’Agrupació Coral i la Paeria de Cervera. La darrera institució ha assumit la despesa dels materials mentre que l’Agrupació Coral ha posat la mà d’obra. La presidenta de l’Agrupació Coral, Rosa Puig, va agrair molt especialment tota la feina feta de forma altruista per diversos voluntaris de l’entitat. “El fet de poder comptar amb el seu treball, absolutament desinteressat, és el que demostra que l’Agrupació Coral de Cervera és una entitat absolutament viva, fet que és un gran motiu de satisfacció, i en el fons és el que ha permès poder dur a terme aquest repte tan important”, va afegir.

L’aprenentatge conjunt d’una cançó sorpresa, el simbòlic tall de la cinta, un petit refrigeri i la projecció de diferents imatges i vídeos de les tres corals, van cloure la jornada.

La Generalitat ha confirmat a la Paeria de Cervera que s’ha assignat una partida 600.000 euros per a la demolició de la indústria desapareguda càrnia L’Agudana. Segons l’alcalde, Ramon Royes, la decisió estava presa des de fa temps, però faltava que el departament d’Economia aprovés la partida perquè Gisa iniciï els treballs. Royes va indicar que és una “molt bona notícia per a la ciutat”, que obre noves perspectives econòmiques a mitjà termini i arreglarà aquest espai que, a causa de diversos saquejos, ha quedat en estat precari i insalubre.

Segons l’alcalde, l’inici de les feines “serà una realitat en qüestió de setmanes”. Posteriorment es farà el projecte de reurbanització de la zona i, en funció de la demanda de terrenys, es durà a terme la reparcel·lació dels 55.000 metres quadrats de terra, o es deixarà per a la instal·lació d’una sola indústria. Diverses empreses ja han ocupat les instal·lacions de l’antiga Lear, per la qual cosa L’Agudana serà un nou espai disponible just a l’entrada del polígon. La gestió i comercialització de les parcel·les anirà a càrrec de l’Incasòl. La Paeria fa més d’un any que demana solució per als terrenys.

Royes ha recordat que l’enderroc de l’Agudana en un principi d’havia de fer abans de l’estiu i després es va posposar a la tardor. L’alcalde ha explicat l’actuació s’ha endarrerit perquè d’entrada l’havia de fer d’Incasòl però “va sorgir una incompatibilitat amb l’Institut de Finances, que és qui finalment finançarà la demolició”.

La Paeria de Cervera ha posat a informació pública durant un mes els canvis en l’escut i la bandera de la ciutat que l’agrupacióSeny Major va proposar en base a un informe del’historiador Josep Maria Llobet Portella. Els símbols que s’estan utilitzant actualment, es diu en l’estudi, no corresponen amb els originals, que tenien un cromatisme diferent.

L’any 1988, la Paeria de Cervera va aprovar un nou escut, que no s’adequava amb els símbols històrics de la vila segons l’heraldista Armand de Fluvià, que explicava aquest error en base a què el consistori havia pres com a referència l’escut d’armes dels Cervera, un llinatge de barons que també tenia el mateix escut que la vila, però amb diferents colors.

L’escut actual de Cervera està dividit en quatre parts, dues senyeres i dos requadres amb fons platejat (camper d’argent en nomenclatura heràldica) i cérvols vermells (o de gules). Són en aquests darrers espais que es veurà el canvi. Els animals de l’escut canviaran de color, i seran daurats, mentre que el fons passarà de platejat a vermell.

Pel que fa a la bandera, es proposa que els colors siguin els mateixos que els de l’escut i que la forma sigui en forma d’aspa.

Els nous símbols es presentaran a la ciutadania a principis de febrer en el marc de la celebració de la Festa Major dedicada al Santíssim Misteri. 

La façana del pavelló poliesportiu de Cervera s’ha renovat completament, amb un nou estucat i la pintura de tota la superfície de color verd. Ara resta només col·locar unes lletres d’acer amb el nom de l’equipament.

L’actuació es completarà amb millores a la teulada, els desaigües i la canal de recollida d’aigües pluvials per evitar les filtracions d’aigua a l’interior de la instal·lació. Finalment, es remodelarà l’accés, amb la substitució de les pilones de ferro i eixamplant la vorera.

Les obres, que tenen un pressupost d’adjudicació de 36.260 euros, les executa l’empresa local Excerex 2005 SL.

Cal destacar que el pavelló poliesportiu de Cervera té un alt nivell d’ocupació, ja que en fan ús un miler d’esportistes cada setmana. La Paeria de Cervera està efectuant gestions amb la Secretaria General de l’Esport i la Diputació de Lleida per fer realitat la construcció d’un nou pavelló a la ciutat.

 

Més d’una vintena de persones van finalitzar dijous a Guissona el curs de català de nivell inicial 1 i de 45 hores de durada. Els participants eren majoritàriament de Romania, Ucraïna, Senegal i Gàmbia. L’objectiu del curs era que els alumnes adquirissin les habilitats de comprensió i de producció oral de frases simples que els permeti actuar mínimament en situacions quotidianes. 

En l’acte de cloenda, l’alcalde de Guissona, Xavier Casoliva, va voler expressar l'agraïment en nom de tot el poble a les persones de diversa procedència que volen aprendre català.

Al febrer començarà un altre curs de català de nivell inicial 2.

L'organització d'aquests cursos és possible gràcies a la complicitat de l'Ajuntament de Guissona, Àrea d'Immigració; el Consorci per a la Normalització Lingüística, SCC de la Segarra, i el Consell Comarcal de la Segarra, Àrea d'Immigració.

 

L’escola de teatre de Cervera “La Caserna”, promoguda des del Centre Municipal de Cultura, oferirà el taller monogràfic d’iniciació al clown “Coneixes el teu clown?”. Un cap de setmana intens de teatre d’humor i gest que permetrà conèixer als alumnes, què és el clown des d’una perspectiva lúdica i relaxada.

El taller, de 12 hores de durada, estarà impartit per Ivan Alcoba, membre de la companyia de teatre de carrer i circ “Fadunito”, amb llarga experiència damunt dels escenaris. Ha treballat sota les ordres de Jango Ewards, Carlo Mo i Loco Brusca, entre altres, a més a més d’impartir classes de clown a l’Aula de Teatre de Lleida.

El taller monogràfic es durà a terme el proper cap de setmana 24 i 25 de gener a La Caserna. Curs dirigit a joves i adults (a partir de 17 anys), amb o sense experiència en el món teatral i de clown.

El preu és de 41€, amb un 12% de descompte per a les inscripcions abans del dia 16 de gener. Els interessats poden obtenir més informació a www.cmc-cervera.cat/teatre. 

 

Pàgina 1 de 53