Després de 7 dies consecutius d’intensa activitat, el passat dissabte 25 de juliol va cloure la 35a edició de la Càtedra Cervera Emili Pujol, una convocatòria plenament satisfactòria que va transcórrer amb un alt grau de satisfacció en tots els vessants.

En aquesta edició, es van programar més concerts que mai i això no va restar o repartit el potencial públic, sinó que va suposar un increment d’ocupació en totes les actuacions, superant la xifra del 90% de l’aforament disponible, més de 5.500 persones.

D’aquesta manera, els 8 concerts programats van penjar el cartell de complet, sent les actuacions més multitudinàries les de la JONC, de la Polifònica de Puig-Reig i de les orquestres que es van formar al llarg del Curs de Música.

Paral·lelament, també fou molt notable l’èxit de públic del Vila Closa, una ampliació del Festival en concerts i recitals de petit format en espais del centre històric. Els aforaments limitats i reduïts com el carreró de les Bruixes o la Casa Museu Duran i Sanpere es van quedar petits davant el creixent interès del públic per aquesta singular proposta que va acollir 8 concerts diferents.

 

Els alumnes del Curs de Música mostren interès de repetir

Una part significativa dels 249 alumnes que van participar enguany al Curs Internacional de Música de Cervera van afirmar que volen tornar a fer el Curs l’any vinent.

Les primeres enquestes mostraven la satisfacció dels estudiants en diferents aspectes. Per una banda, indicaven l’alt grau de professionalitat dels 31 professors d’aquesta edició. També asseguraven que el fet de tenir en un mateix espai de temps i de lloc un festival per poder veure propostes musicals i poder-hi participar i una fira de lutiers, fa que s’amortitzi notablement la seva estada.

Cal recordar que enguany, a més d’alumnes procedents de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol, Cervera també va acollir estudiants d’Alemanya, Dinamarca, França, Japó, Holanda, Itàlia i Hongria.

 

La Fira de Lutiers consolida la seva projecció europea

Després de dotze edicions consecutives, la Fira de Lutiers va confirmar la seva projecció europea amb visitants i lutiers arribats des de diversos punts del continent. Enguany, es van reunir a Cervera 16 tallers (expositors) i més de 20 lutiers, unes xifres que superen les de totes les edicions.

Alhora, l’organització fa un esforç per la qualitat dels instruments que es mostren i, enguany, entre d’altres, es va exposar una peça única i de gran valor per les seves característiques històriques: un violí ex Menuhin construït per Paul Kaul l’any 1933.

Cal recordar que la Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

Un veí de Ponts de 68 anys, Bonaventura A. S., ha mort aquest divendres al matí després de xocar amb un camió, sortir de la carretera i caure per un terraplè d’uns 10 metres a Torà. També han resultat ferides respectivament dues persones més, una dona i un menor, de caràcter greu i lleu respectivament, que han estat traslladades a l’Hospital d’Igualada.

L’accident ha tingut lloc sobre 2/4 d’11 del matí al quilòmetre 25 de la carretera C-14, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Per causes que s’estan investigant, un camió i un turisme han xocat lateralment. A conseqüència de l’impacte, el turisme ha sortit de la via i ha caigut per un terraplè.

Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat 6 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 8 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 3 ambulàncies del SEM i un helicòpter medicalitzat. 

Dijous, 23 Juliol 2015 11:33

Cervera, capital europea dels lutiers

Cervera es va convertir aquest dimecres 22 de juliol en l’epicentre europeu del món dels lutiers amb l’arribada de 16 tallers expositors i més de 20 artesans procedents de diversos indrets de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’altres països europeus.

En el marc de la Fira, es va poder veure exposat un violí ex Menuhin –que procedeix de la col·lecció del violinista Yehudi Menuhin- construït per Paul Kaul el 1933. Justament, aquest instrument únic es va poder escoltar durant la nit en el concert que va tenir lloc en el marc del Festival.

Es calcula que més de mig miler de persones van visitar els passadissos de la Universitat on es va ubicar el certamen firal des de les 11 del matí a les 7 de la tarda. Paral·lelament, i aprofitant l’èxit de convocatòria de l’any passat, es van repetir els tours guiats per la Fira. 

Avui dijous, el Festival ha programat el concert “Clàssics al Paranimf” on també hi actuaran els professors del curs. D’altra banda, en el marc del Vila Closa, es podrà escoltar un concert de piano amb Alba Ventura com a directora.

 

El Curs de Música continua a plena activitat

Els 249 alumnes de procedència nacional i internacional del Curs Internacional de Música continuen les classes a ple rendiment i molt d’ells ja es preparen pels concerts que oferiran amb l’Orquestra del Curs durant els propers dies.

Cal recordar que la Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

Tot és a punt per acollir des d’aquest dissabte 18 de juliol fins el proper dia 25 la Càtedra Emili Pujol 2015. Cervera ja està adaptant les seves places i auditoris on tindran lloc els concerts del Festival, així com les aules que acolliran les aules del Curs de Música.

Enguany s’arriba a la 35a edició en la qual Cervera es converteix en l’epicentre musical de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol amb un compendi entre concerts simfònics i de cambra, cursos de música amb més de 280 músics entre professors i alumnes internacionals, una fira única de Lutiers o una munió d’activitats paral·leles, faran que la capital de la Segarra sigui un veritable pol d’atracció per als amants de la música.

La Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

Cervera viurà 8 concerts en el marc del Festival Internacional de Música i 8 més en el Vila Closa

En el marc del Festival Internacional de Música s’han programat 8 concerts, un diari des del dia 18 fins al 26. D’aquesta manera, el Festival començarà un dia abans de l’habitual i dissabte 18 de juliol, a les 22 hores, els amants de l’òpera i, particularment, de La Traviata de Verdi, seran espectadors d’excepció –gràcies a una pantalla gegant situada a la Plaça Major de Cervera- del recital que oferirà l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu i que, en aquells moments, s’estarà interpretant en directe des del mateix Liceu de Barcelona.

El diumenge 19, a la mateixa hora, el pati de la Universitat acollirà un dels plats forts del festival. La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), al costat de la formació Lluís Vidal Trio, interpretaran obres de I. Stravinski, D. Schnyder, L. Vidal, L. Bernstein amb el reputat Manel Valdivieso com a director. Aquest serà, formalment, el “Concert Inaugural” del Festival de Música, on tindrà lloc una interessant fusió entre la música clàssica i el jazz.

Dilluns 20, també a les 22 hores, serà el torn de la reconeguda Polifònica de Puig-reig que, amb Ramon Noguera com a director, oferirà la producció De la Polifonia al Gospel.

Dimarts 21, a l’hora habitual, el Paranimf de la Universitat acollirà la producció La Guitarra a Catalunya, un concert en el qual el guitarrista Carles Trepat ret homenatge a grans clàssics com Ferran Sor, Enric Granados,  Miquel Llobet i el mateix Emili Pujol.  Trepat interpretarà els temes que acaba d’enregistrar per un nou CD que ben aviat es publicarà.

El dimecres 22 el festival arribarà al seu equador amb l’actuació dels professors del curs de música. Un concert que es titularà Concert de la XII Fira de Lutiers i que serà el primer de dos concerts dedicats a la música de cambra per part dels professors del curs. Com a nota curiosa, es podrà escoltar en directe el so del violí ex Menuhin, obra de Paul Kaul de 1933 que haurà estat exposat a la Fira de Lutiers.

Dijous 23, en la mateixa ubicació i a la mateixa hora, es viurà el concert “Clàssics al Paranimf”. Una nova cita amb els professors del curs que, aquest cop, interpretaran obres cambrístiques de primer ordre i la descoberta d’altres que difícilment podem sentir. Concretament, es podran escoltar peces d’autors com C. M. V. Weber, J. Serra i R. Schumann.

El penúltim concert del festival tindrà lloc el divendres 24 amb l’anomenat “Concert de la Càtedra”. En aquesta ocasió, es barrejaran els professors del curs amb els seus millors alumnes per oferir obres de Mozart i d’altres grans clàssics. En aquesta ocasió, també podrem veure Alba Ventura al piano i la direcció serà conduïda per Manuel Valdivieso. En la primera part del concert es podrà admirar la interpretació d’una selecció dels alumnes més brillants del curs.

I, per tancar el festival, el dissabte 25, a les 22 hores, tindrà lloc un dels espectacles musicals més esperats i singulars de cada any: el concert de les “Orquestres del curs”.  Una magnífica oportunitat per veure què ha donat de sí el curs de música i com han evolucionat els seus alumnes. El concert tindrà lloc al pati de la Universitat i també estarà dirigit per Manuel Valdivieso. S’interpretaran obres de G. Bizet, C. Debussy i G. Fauré.

Paral·lelament, després de la bona acollida de l’any passat, torna a organitzar-se el Vila Closa, una ampliació del Festival en concerts i recitals de petit format en espais del centre històric.  En el marc del Vila Closa tindran lloc 8 concerts que es viuran en llocs com el carreró de les Bruixes o  el pati de la Casa Museu Duran i Sanpere, entre d’altres.

 

El Curs de Música penja el cartell de complet amb alumnes procedents de diversos països

Paral·lelament al Festival, també té lloc el Curs de Música que enguany torna a penjar el cartell de complet ja que tots els allotjaments i cases particulars que acullen els alumnes forans estan complets així com la major part de les classes.

D’aquesta manera, el Curs ha pogut absorbir 247 alumnes, una xifra idèntica a la de l’any passat demostrant la bona salut i l’interès que desperta aquest projecte pedagògic. Un altre aspecte destacat és el fort impacte de la procedència internacional d’alguns d’aquests estudiants, ja que enguany arriben alumnes des de punts com Alemanya, Dinamarca, França, Japó, Holanda, Itàlia i Hongria.

La major part dels alumnes anirà arribant entre aquest dissabte i diumenge, però alguns alumnes de procedència internacional ja estan a Cervera.

Hi ha diferents tipologies de cursos, als quals s’han pogut apuntar els alumnes interessats a incrementar el seu nivell musical. D’aquesta manera, s’han pogut inscriure al mestratge de 13 especialitats –una més que l’any passat- (de corda, vent o piano), música de cambra i música simfònica.  Una de les novetats d’enguany és que el curs s’ha ampliat amb un instrument més de vent: el trombó.

Enguany, el curs compta amb 31 professors d’alt nivell i de diversa procedència, tots ells experts en el seu àmbit. Entre altres, destaca l’arribada al professorat de Manuel Valdivieso, director de la JONC. Una oportunitat única per als alumnes de poder aprofitar el mestratge d’un dels músics de més prestigi i consideració del país.

Altres professors destacats són, per exemple, Emile Cantor (viola) i Laurentiu Sbarcea (violoncel), que formen part del prestigiós quartet de corda Orpheus, un dels quartets europeus més importants. També composen l’equip del professorat Anna Puig (viola) i Laia Puig (violoncel), dues cerverines exalumnes del Conservatori de Cervera i amb una trajectòria artística molt internacional.

El curs està adreçat als estudiants de música dels nivells professional, superior i als postgraduats. Tots ells rebran un mínim de 4 classes i podran assistir com a oients a qualsevol de les sessions i activitats que es duguin a terme en el certamen. A més, podran participar en audicions públiques i en el concert de cloenda del curs, si el professor ho considera oportú. Per altra banda, també podran formar part de l’Orquestra del Curs, que oferirà el concert que finalitzarà totes les activitats del curs.

Seguint la idea del curs passat, es tornaran a fer cursos intensius. En aquesta ocasió seran de violoncel –per alumnes entre 7 i 14 anys- i que impartirà Eulàlia Subirà, de trompeta –per alumnes entre 7 i 12 anys- que impartirà Nicola Barrera i per contrabaixistes de nivell elemental, que anirà a càrrec de Xavier Puertas. A més, s’afegeix Eusebio Saez als intensius en la modalitat de trombó.

 

Una fira única de Lutiers a nivell europeu amb més expositors que mai

El dimecres 22 Cervera també es convertirà en la capital europea dels Lutiers.  Els passadissos de la Universitat concentraran l'exposició dels instruments de diversos mestres lutiers on es podrà apreciar una gran varietat de models i materials.

Cal recordar que les escoles de luteria, al llarg del temps, han estat molt importants per la gran varietat de sonoritats que han sorgit dels seus instruments i, en aquesta ocasió, més de 16 lutiers i cases especialitzades d’aquesta modalitat es reuniran també a Cervera per dotzè any consecutiu.

En aquesta edició, s’aconsegueixen dues fites importants. Per una banda, s’exposarà un violí ex Menuhin, construït per Paul Kaul el 1933 a París. Una peça única i de gran valor que, a més de poder-se veure a la Fira, es podrà escoltar durant el concert de la nit.

L’altre punt destacat, serà l’exposició d’un llibre de gran valor: “The Tartini-Vogelweith Violin Cremona 1711” d’Antonio Stradivari; un volum elaborat per un taller lutier i que costa molt de trobar perquè és una edició limitada. Serà una gentilesa de Solé Lutiers.

Dijous, 16 Juliol 2015 18:57

Cervera promou horts socials

La Paeria de Cervera, amb la col·laboració de l’entitat Càritas Interparroquial, ha condicionat diversos terrenys d’uns 100 metres cedits de forma gratuïta per particulars per tal que famílies amb precarietat econòmica els utilitzin com a horts. 

Horts Socials i Inclusius és el nom del projecte que impulsa la Regidoria de Serveis Socials de la Paeria de la capital de la Segarra, que té com un dels objectius l’impuls d'iniciatives que generin la millora de la qualitat de vida de les persones més vulnerables i del progrés equilibrat i sostenible de l’entorn. 

Durant una setmana, entre el 6 i el 10 de juliol, una desena de joves d'entre 13 i 16 anys han participat en un camp de treball que ha consistit en condicionar aquests horts. Concretament han dut a terme tasques de desbrossament, arranjament, reg, plantació i recollida de les hortalisses que van a parar a la taula de famílies i col·lectius més necessitats de la ciutat. El camp de treball estava organitzat entre la Paeria de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra. 

 

Un total de 224 alumnes procedents de 8 països diferents s’han inscrit a la 35a edició del Curs Internacional de Música Emili Pujol, que se celebrarà a Cervera entre el 19 i el 26 de juliol. La directora artística del curs, Estefania Balcells, ha explicat que “en els 35 anys de trajectòria han passat per aquest curs uns 12.000 alumnes fet que demostra que és un dels més grans que existeixen a l’Estat espanyol”. També ha destacat que el curs compta amb 31 professors d’alt nivell com Manuel Valdivieso, director de la JONC, Emili Cantor (viola), Laurentiu Sbarcea (violoncel) o bé les cerverines Anna Puig (viola) i Laia Puig (violoncel).

Per la seva part, el Festival Internacional de Música serà el més nombrós d’actuacions de la història ja que acollirà un total de 16 concerts entre la branca històrica del certamen i el Vila Closa, que posa música en llocs emblemàtics del centre de la ciutat i on en la majoria dels casos van a càrrec d’alumnes. El tret de sortida del festival el donarà el dissabte 18 la retransmissió, a la plaça Major, de l’òpera ‘La Traviata’ de Verdi que oferirà l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu. Joan Corbera, representant del Gran Teatre del Liceu, ha explicat que “amb aquesta retransmissió el Liceu pretén recuperar els seus orígens i apropar l’òpera als ciutadans”. S’habilitaran un total de 600 cadires per poder seguir la retransmissió.

El festival continuarà diumenge dia 19 amb el concert inaugural, una fusió entre la música clàssica i el jazz de la mà de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i la formació Lluís Vidal Trio. També actuaran en aquesta 35a edició la Polifònica de Puig-reig, que oferirà la producció ‘De la Polifonia al Gospel’, i el guitarrista Carles Trepat amb ‘La Guitarra a Catalunya’. La novetat d’enguany serà un concert conjunt de professors i alumnes, que tindrà lloc el divendres dia 24.

Finalment, la Fira de Lutiers celebrarà la seva dotzena edició el dimecres 22 amb la presència de 16 lutiers, 3 de nous. Entre les exposicions es podrà veure un violí ex Menuhin, construït per Paul Kaul el 1933 a París. Es tracta d’una peça única i de gran valor que a més es podrà escoltar durant el concert de la nit. També es podrà veure un llibre de gran valor, un ‘The Tartini-Vogelweith Violin Cremona 1711’ d’Antonio Stradivari, un volum elaborat per un taller lutier i que costa molt de trobar perquè és d’edició limitada.

El pressupost global de la Càtedra Emili Pujol 2015 ascendeix a 146.000 euros. Compta amb subvencions de la Generalitat, la Diputació de Lleida, la Paeria de Cervera i La Caixa així com el suport d’alguns patrocinadors.

 

Els Diables Carranquers de Cervera ja han endegat la maquinària per preparar la propera edició de l'Aquelarre. A la colla diablera de Cervera se’ls encarrega la tria de les colles convidades de diables, amb les quals comparteixen energies, esforços i carretilles per ser cremades la nit cerverina més bruixa de l’any.

L’any passat, per commemorar l’aniversari de la colla de diables de Cervera, es va voler potenciar la sortida de la Universitat convidant una colla de diables i un drac que van fer la baixada. El resultat va ser molt bo, amb més vistositat de foc a la sortida i amb més color amb un drac convidat, ja que La Polla, el drac de Cervera, per l’Aquelarre actua només per tancar el primer acte a Cal Racó i Lo Carranco Bilandó, el drac dels Carranquers, actua la nit de divendres. Des de l’organització no s’ha volgut tirar enrere i s’ha mantingut una potent sortida de la Universitat amb bona dosi de foc.

Aquest any, les colles convidades que sortiran de la Universitat són els Diables “Els Cagarrieres” de Cambrils, amb més de 10 anys d’experiència sota les masses, i el Drac “la Víbria Llacunalba” de la colla de diables de Canyelles. La tercera colla convidada serà el Ball de Diables de Torredembarra. La primera referència que es troba d’aquesta colla és del 1791 com a ball parlat, i ja l’any 1987 es va recuperar la colla de diables de Torredembarra. Amb gairebé 30 anys d’experiència, el Ball de Diables de Torredembarra seran els encarregats de realitzar els correfocs durant la nit de l’Aquelarre. Els que surten de la plaça Santa Anna a la 1 de la matinada i el que s’inicia al Portalet a 2/4 de 4 de la nit. Ambdós acaben a Cal Racó per donar pas a l’espectacle, i on, posteriorment, finalitza l’acte d’espectacle els Carranquers amb el Ball de Diables (2n acte) i el Foqueral (3r acte).

Els Carranquers, pels quals l’Aquelarre representa l’actuació més important de l’any i en són també part essencial de la festa, actuaran la nit de divendres amb Lo Carranco Bilandó i realitzaran el correfoc de comiat davant la Universitat la tarda de diumenge. Pel que fa a la colla infantil i juvenil de Carranquers actuaran a la cercavila de l’Aquelarret amb la Tarasca, juntament amb els Diables de Sant Pere de Ribes, com a colla convidada al certamen per al petits diables i bruixots.

 

L’alcalde de Guissona Xavier Casoliva, d’ERC, ha estat elegit en la primera votació president del Consell Comarcal de la Segarra amb 10 vots a favor (7 d’ERC i 3 del PSC, Inse i Mes). Tots aquests partits s’integraran a l’equip de Govern. El candidat de CiU, Francesc Sabanés, només ha obtingut els 8 vots de la seva formació i el conseller de la CUP, Jordi Llaurador, s’ha votat a ell mateix. Casoliva, que ja va ser president del Consell da Segarra el mandat del 2007 al 2011, ha manifestat que “la Segarra és una comarca petita i que costa molt de fer-se visible a Catalunya, amb dèficits d’aigua i comunicacions, i que estudiaran fer front comú amb comarques veïnes per millorar els serveis”.

La desena edició del premi literari '7lletres' dedicat a Manuel de Pedrolo l'ha guanyat el filòleg barceloní Xavier Balleste amb l'obra Set homes sols que no volen estar sols. Es tracta de 7 contes que parlen de la soletat. Qui no ha tingut por de la soledat alguna vegada a la seva vida?. Una de les mancances  que defineix l’home contemporani és la seva incapacitat d’estar sol. Aquesta por du als personatges d’aquestes set històries a situacions dramàtiques.

Xavier Ballester te 41 anys, i des de ben jove ha escrit poesia i contes. Ha estat  guanyador i finalista de diferents concursos literaris, com el Mercè Rodoreda de contes, el premi Casal Lambda i el Miquel Arimany. Actualment dirigeix el programa de literatura Lletraferits a Ràdio Molins de Rei.

El guardó del premi és de 7.000 euros i l'edició de l'original, que publicarà l'editorial Pagès Editors.

La gala de lliurament va tenir lloc el passat 4 de juliol a la nit al castell de Concabella, on es va fer lectura de l’acta redactada pel jurat format per Anna Sàez, Emili Bayo, Xavier Vidal, Ramon Badia i Eloi Planes. La nit va cloure amb un espectacle teatral el Bon ciutadà de Manuel de Pedrolo representat per la companyia TeclaSmith.

'7lletres. El premi literari i més coses' és una iniciativa de la Fundació Pedrolo, el Consell Comarcal de la Segarra i el Centre Municipal de Cultura de Cervera. L’acte va posar també punt i final a les activitats culturals paral·leles que durant els mesos de maig i juny, han envoltat el premi. En aquesta edició, les activitats han tingut com a fil conductor Manuel de Pedrolo, en motiu del 25è aniversari de la seva mort.

Cervera acollirà el proper diumenge 28 de juny un acte d'homenatge a Toni Nadal, coincidint amb el tercer aniversari de la seva mort. Institucions i entitats de la comarca de la Segarra i companys seus de Televisió de Catalunya han decidit dedicar aquest acte de reconeixement a la figura del geògraf i home del Temps de TV3, natural de Cervera. Per una banda, per la seva tasca professional i divulgativa de la climatologia, del paisatge i del territori, que tant apreciava, especialment el de la seva comarca, i per altra, pel seu tarannà, que el va fer sempre una persona estimada i entranyable a la Segarra per les seves participacions i col·laboracions en entitats i associacions cerverines i segarrenques.

L’acte, que se celebrarà al Paranimf de la Universitat, s’iniciarà a les 11 del matí. Tindran lloc diverses intervencions que glossaran la seva trajectòria professional i personal. La jornada clourà amb les actuacions dels Geganters i dels Carranquers de Cervera, dues entitats local de les quals Toni Nadal en formava part. 

Pàgina 1 de 57