‘Cavalls i poder en el món ibèric’ és el nom de la nova exposició temporal del Museu de la Noguera a Balaguer, que es podrà visitar fins el 31 d’agost. Es tracta d’una mostra centrada en el paper que va tenir el cavall en la societat ibèrica (s. VI ac- I ac), un animal que no només era signe de jerarquia, riquesa i poder, sinó que també tenia atributs simbòlics, vinculats a un misteriós culte per assegurar la reproducció i protecció dels seus ramats.

Els panells informatius es complementen amb peces del fons del Museu de la Noguera i altres cedides pel Museu Comarcal de l’Urgell. Un dels objectes més significatius de la mostra és el cavallet de bronze procedent del jaciment d’Antona (Artesa de Segre), datat entre els segles III i I ac, i que formava part d’un objecte més complex: una fíbula, l’apèndix d’una arma, us casc, una caixa o una vara de comandament. Possiblement, aquest objecte pertanyeria a una elit eqüestre ibèrica, que consideraria el cavall un símbol o representació del poder, del prestigi, de la força i de la guerra. També s’hi poden veure ceràmiques procedents de Mor-Mur, a Balaguer, i puntes de llança de ferro de Monteró, el jaciment iberoromà de Camarasa. Del museu de Tàrrega, hi ha ceràmiques dels poblats dels Estinclells (Verdú) i els Missatges (Claravalls)

Es tracta d’una exposició produïda per la Universitat de Lleida i cedida per Arqueoxarxa. 

Les restes vegetals extretes de la zona forestal de la partida Partialles, al barri del Secà de Balaguer, s’han transformat en més de 100 tones de biomassa, segons ha informat a l’Ajuntament l’empresa que ha executat les tasques de neteja.

Després d’acabar la neteja del bosc, l’empresa s’ha encarregat de triturar les restes vegetals, que s’usaran com a combustible per a instal·lacions de biomassa. Cal recordar que, sota la supervisió i assessorament del cos d’Agents Rurals, l’Ajuntament de Balaguer va encomanar la neteja i aclariment d’aquesta massa forestal per tal de prevenir incendis i facilitar un millor creixement dels arbres. L’actuació ha permès recuperar una via forestal que connecta el barri del Secà amb l’antiga carretera de Castelló. 

Per tal d’estrènyer els vincles entre els joves de la ciutat, l’Ajuntament de Balaguer ha inclòs en el calendari d’activitats d’estiu el primer dinar de colles, que es farà el dissabte, 2 d’agost, al Parc de la Transsegre.

Aquest dinar vol ser un punt de trobada pels joves de la ciutat perquè s’interrelacionin, intercanviïn experiències i, fins i tot, sorgeixin noves iniciatives d’oci, associacions o propostes culturals que pugin enriquir l’activitat social i cultural de la ciutat. A banda del dinar, consistent en una paellada popular, es faran concursos de grafits, escalada de caixes, futbol indoor, campionat de botifarra i escalada al pal. El preu del dinar és de 10 euros i els tiquets s’han de recollir al casal Lapallavacara.

Cal destacar que aquest dinar de colles està igualment obert a tots els col·lectius, entitats, grups d’amics, etc, de la ciutat, siguin joves o no.

També aquest dia, es farà la segona edició del Grand Prix, on els participants, per grups, hauran de superar diverses proves, consistents en inflables, activitats d’aigua i jocs populars. En aquesta edició, es faran dos torns, un a les 18 hores, un pels nois i noies d’entre 12 i 16 anys, i una altre, a partir de les 20 hores, pels majors de 16 anys. Les inscripcions, en aquest cas, gratuïtes, també s’han de fer a Lapallavacara.

Finalment, la jornada d’esports i aventura que s’havia de fer aquest proper dissabte, 26 de juliol, se suspèn per motius d’organització, tot i que segurament es tornarà a programar durant el mes d’agost. 

Balaguer acull fins el proper diumenge dia 27 de juliol la quarta edició del concurs ‘De tapes per Balaguer’ en el qual hi participen un total de 19 establiments de la ciutat, que ofereixen una tapa de creació pròpia juntament amb un quinto de cervesa Estrella Damm a un preu únic de 2,5 euros.

Entre les propostes hi ha, entre d’altres, una croqueta de cua de vedella; un rotllet de carbassó farcit de formatge; una hamburguesa amb crema d’alvocat i dauets de tomata; una sopa freda de tomàquet amb encenalls de pernil i ou, i una tempura de calamars amb allioli suau de llima.

Per tal d’incentivar l’assistència en el ‘De tapes per Balaguer’, entre els vots dels participants s’escollirà la millor tapa, la qual participarà en el concurs Tapa de l’Any de Catalunya, on l’any passat va quedar en segona posició Cal Xirricló de Balaguer. Val a dir que per poder participar en el concurs s’han de tastar com a mínim tres tapes en establiments diferents.

El concurs està organitzat per Estrella Damm i compta amb el suport de l’Ajuntament de Balaguer i l’associació Correbars.

Els interessats a participar en la ruta de la capital de la Noguera, que l’any passat va despatxar fins a 11.000 tapes, poden trobar més informació a gastronosfera.com i en una aplicació gratuïta per a mòbils del mateix nom.

La plaça Comtes d'Urgell de la capital de la Noguera va acollir el passat dissabte dia 19 de juliol la 5a. Trobada d'Acordions Ciutat de Balaguer la qual va reunir una vintena d'acordionistes, que van desfilar per damunt de l'escenari interpretant cançons tradicionals en una cita que vol promocionar aquest instrument musical, de fet entre els músics que hi actuaven hi havia des de persones grans fins a nens, la qual cosa demostra l'existència d'un relleu generacional.

 

 

Al llarg d’aquest cap de setmana, i davant de la previsió de tempestes acompanyades d’aparat elèctric, els Bombers de la Generalitat han dut a terme un tasca de seguiment de llamps amb una doble vessant, la de localització i priorització dels incendis de llamp, amb capacitat d’ignició i segons el seu potencial, i d’estabilització de l’incendi per evitar la simulatenïtat de focs.

 

Rutes de llamps: localització i estabilització dels incendis

Des d’una vessant preventiva de localització d’incendis causats per llamps, s’han fet rutes per aquelles zones on s’ha tingut constància de tempesta elèctrica. Aquestes rutes de seguiment s’han fet amb helicòpter i amb efectius del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) per tal de poder helitransportar el personal per treballar en l’extinció del foc en cas de detectar alguna columna, sovint en zones de molt difícil accés per a les dotacions terrestres. Unes tasques que s’han fet bàsicament amb eines manuals i amb descàrregues dels mitjans aeris.

Des de la vessant operativa, primer la localització i després el treball ràpid per estabilitzar, ha permès fer front a la simultaneïtat d’incendis i evitar el seu desenvolupament abans que l’entrada de vent prevista els pogués fer créixer. En aquest sentit, divendres ja es va helitransportar personal GRAF a les zones més susceptibles i durant la nit i matinada van poder treballar en algun conat d’incendi.

 

Activitat dels Bombers per apagar incendis causats pels llamps

Durant la matinada de divendres a dissabte es va registrar una activitat molt alta pel que fa a tempesta elèctrica. Fet que es va traduir en diversos serveis en què Bombers van treballar per apagar incendis causats, segons tots els indicis, per llamps. En aquest sentit, fins la tarda de dissabte els Bombers de la Generalitat van treballar en 10 incendis per llamps:

·        Sallent (Bages): 18/07/2014, 22.58 hores. 1 ha. cremada. 13 vehicles i 1 mitjà aeri

·        Sant Llorenç de Montgai (Noguera): 18/07/2014, 13.16 hores. 1,1 ha. cremada. 11 vehicles i 2 mitjans aeris

·        Flix (Ribera d’Ebre): 19/07/2014, 01.40 hores. 1.800 m2 cremats. 10 vehicles

·        Ametlla de Montsec (Noguera): 19/07/2014, 01.42 hores. 2.000 m2 cremats. 4 vehicles i 1 mitjà aeri.

·        Margalef (Priorat): 19/07/2014, 02.50 hores. 1.800 m2 cremats. 14 vehicles i 2 mitjans aeris.

·        La Baronia de Rialb (Noguera): 19/07/2014, 06.52 hores. 1.000 m2 cremats. 4 vehicles i 2 mitjans aeris.

·        Castellar de la Ribera (Solsonès): 19/07/2014, 07.11 hores. 350 m2 cremats. 3 vehicles.

·        Torà (Segarra): 19/07/2014, 14.42 hores. 7.000 m2 cremats. 11 vehicles i 2 mitjans aeris.

·        Cardona (Bages): 19/07/2014, 14.42 hores. 4.700 m2 cremats. 10 vehicles i 6 mitjans aeris.

·        Móra la Nova (Ribera d’Ebre): 19/07/2014, 16.33 hores. 1,5 hectàrees cremades. 7 vehicles i 1 mitjà aeri.

Pel que fa a aquesta passada matinada, la tempesta no ha estat tan intensa i tot i que han caigut llamps, no s’ha rebut cap avís d’incendi forestal. Tot i això, i sobretot davant la previsió duna entrada de vent de ponent i mestral que anirà en augment al llarg del dia, es farà un seguiment monitoritzat a les zones amb més risc i on es té constància que han caigut llamps.

Cal recordar que de vegades, després d’una caiguda de llamps, alguns es queden en estat latent (els anomenats sleepers) i poden activar-se i donar a lloc a incendis en posterioritat, depenent tant de la humitat de l’índex de sequera com de la situació meteorològica.

L’Ajuntament de Balaguer, sota la supervisió del cos d’Agents Rurals, està netejant i aclarint la massa forestal ubicada a la partida Partialles, al barri del Secà i tocant a l’antiga carretera de Castelló. Es tracta d’una actuació executada per una empresa especialitzada en la neteja de boscos i que aprofitarà les restes vegetals per convertir-les en biomassa. 

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i el regidor d’Obres, Miquel Vendrell, han visitat aquest matí la zona, on han pogut constatar “la important tasca que s’hi ha fet”. 

Segons Roigé, hi havia en una zona propera al nucli urbà, una massa forestal altament combustible, tant pel creixement desordenat dels pins com per l’excés de sotabosc”. L’alcalde també ha assenyalat que amb l’assessorament dels Agents Rurals s’ha fet una tasca d’aclariment d’arbres i neteja del sotabosc que permetrà, fins i tot, recuperar la zona com a parc urbà.

Fins a 22 aprenents d’arqueòlegs han participat enguany en el taller Cota Zero a Balaguer, organitzat pel Museu de la Noguera per tal de promoure aquesta professió i el coneixement del passat de la ciutat mitjançant l’excavació d’un dels principals enclavaments històrics, el Castell Formós, residència dels Comtes d’Urgell construïda damunt d’un palau àrab.

Els joves, d’entre 12 i 18 anys, han treballat a l’antic jardí del palau del Comte Pere d’Urgell, del segle XIV, d’on han recuperat fragments de ceràmica, vidre, ossos i metalls, tots d’aquesta època. A banda, s’ha obert una cala de sondeig a la zona sud-oest del castell per valorar la presència de restes i estructures i la seva conservació.

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i el regidor de Cultura, Miquel Aige, han visitat aquesta setmana les excavacions i han constatat “l’entusiasme i motivació” dels joves arqueòlegs. “Aquesta activitat té la virtut d’entretenir i formar a la vegada. Per a moltes persones, l’arqueologia és una aventura, però aquí es pot comprovar que es tracta d’una disciplina científica, que requereix grans coneixements i molta paciència”, ha dit Roigé. Així mateix, ha reiterat l’aposta de l’Ajuntament per incloure continguts divulgatius en totes les activitats, especialment les dirigides als infants i joves.

Les feines d’excavació es combinen amb tasques de neteja, marcatge i documentació dels materials arqueològics per tal que coneguin tot el procés. Amb tot, després de fer front a la calor, el sol i la pols, els joves arqueòlegs acaben la jornada refrescant-se a les piscines municipals del Secà.

Tot i que aquest taller finalitza avui, l’activitat al Castell Formós no s’atura, el relleu l’agafa un camp de treball internacional coordinat per l’Associació Catalana de Lleure Formatiu (Ascalfó) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Balaguer, el Museu de la Noguera i la Secretaria de Joventut de la Generalitat. 

Per tercer any consecutiu, diversos municipis de la comarca de la Noguera participen en el projecte ‘Carnet interpiscines’, impulsat per l’Oficina Jove de la Noguera, a través del qual els seus veïns poden adquirir un carnet de temporada que els permet accedir a un total d’11 piscines municipals de la comarca. Aquestes són: Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Butsènit d’Urgell, Montgai, Penelles, Preixens, la Sentiu de Sió, Térmens, Vallfogona i, com a noves incorporacions d’enguany, les de Menàrguens i Torrelameu.

El projecte pretén promoure la mobilitat dels joves entre els municipis de la comarca durant els mesos d’estiu.

El preu del carnet continua sent 40 euros, com en els darrers anys. Els interessats poden adquirir el carnet en el seu ajuntament. Val a dir que cada consistori adherit té opció d’oferir als seus veïns un altre carnet, en aquest cas més econòmic, per accedir només a les piscines del seu municipi.

Es preveu que el nombre de ‘Carnets Interpiscines’ que s’emetran serà similar o fins i tot superior al de l’any passat, superant els 500 carnets emesos. 

La primera concentració Show Tuning Balaguer comptarà amb la presència de 130 vehicles d’arreu de Catalunya, València, Aragó, Galícia i Andorra. Així ho  va explicar l’organització, The Real Concept Tuning Club, durant la presentació de la trobada, que es farà el dies 2 i 3 d’agost al pavelló d’Inpacsa.

La concentració vol reunir aficionats a la personalització de vehicles i donar a conèixer i desmitificar aquest món entre la ciutadania. Els responsables del club, Marc Mora i Sergi Luque, van explicar que, a la Noguera, el tuning compta amb un bon nombre de seguidors, per la qual cosa, a banda de la mostra, han decidit crear un club, el segon de la demarcació.

Dins d’aquesta trobada, s’hi faran activitats com proves de drift, so, il·luminació i tub d’escapament, una rua nocturna pels carrers de Balaguer i un concurs de maleters, que estaran puntuades i avaluades per un jurat especialitzat i autoritzat.

Pàgina 1 de 92