Més d’una seixantena de persones van participar dissabte a la segona Diada Mediambiental al parc Mas Duran de Cervera, organitzada per l’Associació de Voluntaris de ‘La Caixa’ I la Regidoria de Territori de la Paeria. L’actuació va consistir en una jornada de treballs de neteja, manteniment i enjardinament del parc, amb la corresponent plantada d'arbres i flors autòctones de la ciutat.
La jornada va començar amb un esmorzar popular en el que membres de la brigada municipal, aprofitant les barbacoes existents, van preparar botifarra a la brasa. Després d'un breu acte de benvinguda, els participants es van dirigir als camps de treballs marcats, i van treballar amb petits grups a la zona superior del parc Mas Duran. Van plantar més de 450.

Entre els participants hi havia membres de l’Associació de Voluntaris de ‘La Caixa, de l’Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines, entitats vinculades amb el medi ambient, veïns de barris propers, membres de la brigada i regidors.

El regidor de Territori, Marc Llorens, va explicar que “aquesta actuació té l'objectiu de recuperar un espai que estava abandonat i deteriorat”.

El meteoròleg Toni Nadal, que va morir fa un lustre en un accident de muntanya, ja compta amb un espai de la seva ciutat natal, Cervera, en honor seu. Es tracta del mirador Toni Nadal amb vistes privilegiades de la Segarra i de la vall del riu d’Ondara. La inauguració va tenir lloc dissabte en un acte senzill i ple d'emoció.

Els fills de Nadal, Ton i Ares, acompanyats de la mare del meteoròleg, Teresa Segura, i l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, van descobrir el monòlit que dóna nom al mirador, situat al carrer al carrer Barbacana, a prop del Monument de la Generalitat i que s'ha habilitat recentment amb les obres de remodelació del centre històric.

Un dels moments més emotius va ser quan Ton i Ares van recordar al seu pare i van agrair l'homenatge.

Durant l'acte, Lluís Pujol, de l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics (ACOM), va anunciar un nou homenatge a Toni Nadal amb la construcció del seu bust, que es presentarà la propera tardor a Cervera.

El meteoròleg de TV3 Francesc Mauri, company de l'homenatjat, va recordar la passió de Toni Nadal pel territori català i la seva visió des dels helicòpters, "era capaç de reconèixer qualsevol poblet i rierol".

Per la seva banda, l'alcalde, Ramon Royes, va explicar que "aquest acte és un agraïment al compromís de Toni per la terra, la natura i les entitats" i el president de l'Agrupació Seny Major, Xavier Ribera, va destacar "la passió i la força d'integració del Toni amb les entitats, el territori i Cervera".

Guissona acollirà la 21a edició del Mercat Romà de Iesso el dissabte 15 de juliol sota l'eix conductor de 'Romul i Rem'.

El cartell de la festa és obra de la guissonenca Anna Cosconera.

El Mercat Romà tindrà lloc el tercer dissabte de juliol, el dia 15, i durant la setmana prèvia s’esdevindran els Capvespres a la Romana, amb activitats culturals de tarda-vespre entre les quals hi haurà sopar romà, música, teatre, cinema i dansa.

El dia 15 de juliol Guissona recuperarà el seu passat romà. Els carrers de la vila faran un salt en el temps retrocedint més de 2.000 anys i els visitants hi trobaran parades de productes relacionats amb l’època ocuparan així com diferents activitats de música, dansa, legions, esclaus... 

Enguany és Alquimia Medieval l’empresa responsable de l’organització i de la gestió de totes les activitats que es porten a terme durant el Mercat Romà, una empresa amb seu a Lloret de Mar especialitzada en l’organització de fires que opera per tota la península.

Cervera dedicarà un mirador al meteoròleg Toni Nadal, natural de la localitat, que va morir l’1 de juliol de 2012 en un accident de muntanya.

L’alcalde, Ramon Royes, va explicar que el mirador es troba al carrer Barbacana, a prop del Monument de la Generalitat, i que s’ha habilitat amb les obres de remodelació del centre històric. El mirador té unes vistes privilegiades de la Vall de l’Ondara. Royes va destacar que “hem escollit l’espai de forma consensuada entre la Paeria i els familiars de Toni Nadal”.

El mirador Toni Nadal s’inaugurarà el dissabte 10 de juny a les 6 de la tarda en un acte, obert a la ciutadania, que pretén retre un homenatge pòstum al meteoròleg.

Toni Nadal havia col·laborat en diferents entitats de Cervera com els Geganters o dels Diables Carranquers. Va ser el pregoner de la Festa Major el 2010.

La sisena edició de la Fira del Pa de Cervera va rebre una bona afluència de públic tot i la pluja, que va fer acte de presència durant tot el cap de setmana. L’alcalde, Ramon Royes, va assegurar que l’any que ve es mantindran les dates actuals ja que “al juny hi ha menys probabilitat de pluja” així com la ubicació, el centre de la ciutat, i fer coincidir el Nomad Festival amb el certamen. Segons Royes, “són dues activitats que es complementen molt bé i que permeten oferir propostes totes les hores del cap de setmana”.

La Fira del Pa va reunir més de mig centenar d’expositors dels quals una dotzena estaven dedicats exclusivament a la producció de pa i dels seus derivats i que mostraven més d’un centenar de pans diferents. El concurs per escollir el millor pa del certamen va comptar amb la participació de 350 persones i va guanyar el pa multicereals del Forn Pastisseria Cal Boneu de la Fuliola (innovador) i el pa de massa mare del Forn Salvador, Família German-Jordán de Cervera (artesà).

Per segon any consecutiu es va repartir entre els visitants un miler d’unitats del Pa de Tempesta, que protegeix contra les inclemències meteorològiques.

Com a novetat, el certamen tenia vessant solidari amb la creació del Premi Panarra, dotat amb 1.500 euros, i que en la seva primera edició es va lliurar a l’ONG Proactiva Open Arms. Va recollir el reconeixement diumenge a la tarda Teo Pallarés, responsable de comunicació de l’ONG, que va assegurar que “aquest premi és important perquè els ajuntaments són el reflex del poble i la societat, fet que demostra que Cervera està conscienciada amb la pèssima situació que s’està vivint al mar Mediterrani i amb tota la gent que arrisca la seva vida per aconseguir una vida més digna“. Pallarés va afegir que l’objectiu de l’ONG Proactiva Open Arms, que al setembre complirà dos anys, és “desaparèixer com més aviat millor perquè significarà que ja no som necessaris”. Pallarés també va criticar les administracions ja que és una tasca que haurien de fer ells, “per això paguem impostos però les portem a terme Proactiva Open Arms i moltes altres ONG per evitar que el Mediterrani es converteixi en una fossa comuna”.

La Fira del Pa, que va tenir lloc els dies 3 i 4 de juny als patis de la Universitat, va coincidir amb el Nomad Festival, que va reunir propostes gastronòmiques, musicals, de disseny d’autor i infants a la plaça Universitat.

Les obres de la xarxa terciària de distribució del reg del canal Segarra-Garrigues han deixat al descobert les restes de la necròpolis medieval de l’església romànica de Santa Maria de Teuladells, al municipi de Torrefeta i Florejacs (Segarra), que pertany al període històric entre finals del segle XII i mitjans XIV.

Des del passat mes de gener un equip d’arqueòlegs de l’empresa Tríade Serveis Culturals, per acord d’Aigües del Segarra-Garrigues i el departament de serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, porta a terme els treballs d’excavació en què han localitzat una trentena de sepultures de les quals faran l’estudi antropològic de 16 individus. El director de l’excavació arqueològica, Jordi Amorós, va destacar que “hem detectat tres tipus de tombes segons l’antiguitat: 4 tombes de cista, fetes amb caixes de lloses de pedra en els laterals i la part superior; 11 fosses simples cobertes amb lloses sobre l’individu, i fosses simples, sense cap làpida ni tipus de senyal“.

Les restes dels 16 esquelets, entre els quals n’hi ha d’homes, dones i infants, seran traslladats al laboratori on s’estudiaran més detalls sobre la població de la zona. Marta Monjo, arqueòloga dels serveis territorials de Cultura a Lleida, va destacar la importància del descobriment, ja que “ens ajudarà a conèixer la població medieval, com es repartia, els diferents patrons d’enterrament, les patologies i les dietes dels individus, entre d’altres característiques“.

Des de l’empresa Aigües del Segarra-Garrigues, la seva directora ambiental, Carme Bernat, va assegurar que els treballs arqueològics no han endarrerit la instal·lació de la xarxa terciària de reg sinó que “hem treballat coordinadament”. També va dir que “quan estigui tot inventariat (està previst que els treballs arqueològics finalitzin el pròxim 9 de juny), instal·larem malla geotèxtil sobre les tombes i taparem de nou la necròpolis i la rasa per la qual passa la canonada d’aigua”. Bernat va insistir que “en les obres d’instal·lació del reg sempre intentem evitar els jaciments”. L’actuació ha estat finançada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat.

Lanecròpolis medieval descoberta es troba a uns 7 metres de la capçalera de l’església de Santa Maria de Teuladells, que havia estat un priorat de monges entre finals del segle XII i mitjans del segleXIV.

L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, i la presidenta de l’Associació de Comerciants Endavant, Montse Roig, han signat el conveni regulador de la subvenció que atorga la Paeria a l'entitat per a la promoció del sector comercial de la ciutat

El conveni preveu una subvenció de 7.000 euros per finançar activitats de promoció del comerç cerverí organitzades per l’Associació de Comerciants Endavant durant aquest 2017. Un dels objectius d’aquestes activitats és la consolidació del centre comercial a cel obert que preveu diverses accions al carrer encarades a dinamitzar el comerç local.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, i l’alcalde de Massoteres, Miquel Àngel Marina, han inaugurat una nova Estació Meteorològica Automàtica (EMA) a Massoteres. La instal·lació és el resultat d’un acord entre l’SMC i l’Ajuntament, i s’ha concretat amb la signatura d’un nou conveni entre ambdues institucions.

 

Tramesa cada 30 minuts

La nova estació disposa de sensors per mesurar la temperatura i la humitat relativa de l’aire, la velocitat i la direcció del vent a 10 metres d’altura, la precipitació i la irradiància solar global. La informació subministrada cada segon per tots aquests sensors s’enregistra cada 30 minuts i s’envia a la seu central de l’SMC a través de comunicacions GPRS. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades del servei i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant manuals com automàtics.

Per la seva ubicació i representativitat, l’EMA també permetrà donar resposta a una zona més àmplia del territori.

Tota la informació d’aquesta estació es podrà consultar a la pàgina web de l’SMC: http://www.meteo.cat/observacions/xema/dades

 

La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

L’EMA de Massoteres quedarà integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya. La xarxa passarà a disposar de 186 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país. Les dades proporcionades pels diversos equipaments s’incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica, estudis climàtics i recerca, entre d’altres.

El futbolista del Barça Gerard Piqué ha inaugurat aquest dimecres 24 de maig un Cruyff Court a Sant Guim de Freixenet, localitat dels seus avis paterns. En l’acte Piqué ha estat acompanyat del seu fill petit, Sasha, de l’exfutbolista Carles Puyol i de bona part de la seva família així com l’esposa i filla de Johan Cruyff, Danny i Susila (presidenta de la fundació des de la mort del seu pare). Piqué ha assegurat que “per un infant l’esport és fonamental, serveix per aprendre a jugar i a pensar en equip, a compartir i permet fer grans amics i viure moltes experiències”.

El Cruyff Court és una iniciativa de la Fundació Cruyff, la Fundació Bancària ‘La Caixa’ i la Fundació FC Barcelona que pretén fomentar l’esport entre infants i  joves, en zones desafavorides, i inculcar valors com la responsabilitat, la superació personal, la integració, el joc en equip i l’educació en hàbits saludables, per evitar el sedentarisme i prevenir l’obesitat infantil. Hi ha un total de 227 Cruyff Court en 20 països del món dels quals tres es troben a Lleida: Mollerussa apadrinat per Bojan Krkic, La Pobla de Segur apadrinat per Carles Puyol i ara Sant Guim de Freixenet apadrinat per Gerard Piqué.

El Cruyy Court s’ha adequat al costat de l’escola L’Estel. De fet, els autèntiques protagonistes de la inauguració de les instal·lacions han estat els 120 alumnes del centre que han pogut fer un partit de futbol amb Piqué i Puyol de capitans.

L’alcalde, Paco Lluch, s’ha mostrat molt satisfet de l’equipament i ha assegurat que “aquestes instal·lacions, un autèntic model d’integració, ajudaran a què el dia de demà tinguem unes generacions millors i una societat més justa”. 

Cervera ha iniciat les obres de restauració de la façana principal de la Paeria en el marc de les obres de remodelació del centre històric que també preveuen intervencions a l’antiga biblioteca, a l’església de Sant Joan, a la Casa Delmera (antiga escola de música) i al carrer Major.

La intervenció consisteix a netejar les parts de pedra deteriorades, segellar les esquerdes, restaurar els elements escultòrics (mènsules) i substituir lloses dels balcons. Per poder-la dur a terme s’ha hagut d’instal·lar una gran bastida que ocupa tota la façana barroca de la Paeria.

Les obres formen part del projecte de l’1,5% cultural que la Generalitat destina a projectes per a la conservació del patrimoni cultural i històric les quals han suposat una inversió d’1,5 milions d’euros i 500.000 euros més del Pla de Barris.

En aquests moments també s’estan ultimant les obres de remodelació de la plaça i el carrer de Santa Anna i la plaça de Sant Miquel, un tram de 200 metres on es suprimeixen les voreres i s’habilita una plataforma única.

Pàgina 1 de 71