Dimecres, 07 Juny 2017 18:11

Necròpoli medieval, en el traçat del Segarra-Garrigues

Valorar aquest article
(0 vots)

Les obres de la xarxa terciària de distribució del reg del canal Segarra-Garrigues han deixat al descobert les restes de la necròpolis medieval de l’església romànica de Santa Maria de Teuladells, al municipi de Torrefeta i Florejacs (Segarra), que pertany al període històric entre finals del segle XII i mitjans XIV.

Des del passat mes de gener un equip d’arqueòlegs de l’empresa Tríade Serveis Culturals, per acord d’Aigües del Segarra-Garrigues i el departament de serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, porta a terme els treballs d’excavació en què han localitzat una trentena de sepultures de les quals faran l’estudi antropològic de 16 individus. El director de l’excavació arqueològica, Jordi Amorós, va destacar que “hem detectat tres tipus de tombes segons l’antiguitat: 4 tombes de cista, fetes amb caixes de lloses de pedra en els laterals i la part superior; 11 fosses simples cobertes amb lloses sobre l’individu, i fosses simples, sense cap làpida ni tipus de senyal“.

Les restes dels 16 esquelets, entre els quals n’hi ha d’homes, dones i infants, seran traslladats al laboratori on s’estudiaran més detalls sobre la població de la zona. Marta Monjo, arqueòloga dels serveis territorials de Cultura a Lleida, va destacar la importància del descobriment, ja que “ens ajudarà a conèixer la població medieval, com es repartia, els diferents patrons d’enterrament, les patologies i les dietes dels individus, entre d’altres característiques“.

Des de l’empresa Aigües del Segarra-Garrigues, la seva directora ambiental, Carme Bernat, va assegurar que els treballs arqueològics no han endarrerit la instal·lació de la xarxa terciària de reg sinó que “hem treballat coordinadament”. També va dir que “quan estigui tot inventariat (està previst que els treballs arqueològics finalitzin el pròxim 9 de juny), instal·larem malla geotèxtil sobre les tombes i taparem de nou la necròpolis i la rasa per la qual passa la canonada d’aigua”. Bernat va insistir que “en les obres d’instal·lació del reg sempre intentem evitar els jaciments”. L’actuació ha estat finançada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat.

Lanecròpolis medieval descoberta es troba a uns 7 metres de la capçalera de l’església de Santa Maria de Teuladells, que havia estat un priorat de monges entre finals del segle XII i mitjans del segleXIV.

Llegit 182 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar