Dijous, 03 Agost 2017 08:57

Vilagrasseta inaugura la primera plaça dedicada al referèndum de l’1 d’Octubre

Valorar aquest article
(0 vots)
Veïns immortalitzant l'acte. Veïns immortalitzant l'acte. Laia Pedrós

Vilagrasseta, nucli de Montoliu de Segarra, s’ha convertit en el primer municipi de Catalunya en tenir una plaça dedicada a l’1 d’Octubre, la data fixada per la Generalitat per celebrar el referèndum per a la independència.

La inauguració, que es va celebrar el passat 29 de juliol, va crear cert malestar entre alguns veïns ja que l’Ajuntament va fer coincidir l’acte amb la celebració de la Festa de la Diversitat, dedicada a la gent gran del municipi. La majoria dels veïns consultats aprovaven el nom de la plaça però no estaven d’acord amb les formes. Josep Maria Puiggròs, originari de Vilagrasseta però resident a Barcelona, així com la seva esposa, Loreto Alibés, van dir que “ens vam assabentar de la notícia pels mitjans de comunicació i això ens va doldre”. Altres van celebrar la iniciativa com Albert Gómez, veí de Montoliu: “Em sembla perfecte perquè possiblement serà una data històrica i és una bona manera de posar el municipi al mapa”.

L’alcalde, Vicens Roig, va indicar que el nom de la plaça va ser escollit per ple amb els vots de tots els regidors, d’ERC i PdeCAT. Roig va dir que “les discrepàncies dels veïns són mínimes” i va apuntar que “la inauguració de la plaça ha coincidit amb la Festa de la Diversitat simplement per una qüestió d’agenda”. Roig va assegurar que encara que no se celebri el referèndum, “el nom de la plaça es mantindrà ja que aquesta és la data escollida pel govern per fer una consulta molt important i transcendent que ja forma part de la història”. Finalment, l’alcalde va explicar que “hem decidit donar el nom d’1 d’Octubre a la plaça com una mostra més del nostre compromís i suport al govern de la Generalitat”.

La inauguració va ser a càrrec de la diputada d’Junts pel Sí i presidenta de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya del Parlament, Alba Vergés, que va celebrar la iniciativa ja que “mostra la determinació de la gent, que creu amb el referèndum i hi ha voluntat de fer-ho possible”.

Vilagrasseta és un nucli de Montoliu de Segarra al que habitualment resideixen una desena de veïns si bé els caps de setmana a l’estiu poden arribar a ser mig centenar. La plaça 1 d’octubre, d’uns 300 metres quadrats, està ubicada a l’antic pati de l’escola, edifici que es manté intacte amb les funcions de local social. El consistori ha construït un mur de contenció a l’entorn de la nova plaça i ha obert un accés per a vehicles i per a persones amb mobilitat reduïda.

 

Homenatge a la veïna més gran, de 91 anys

D’altra banda, la Festa de la Diversitat de Montoliu, que  es va celebrar a Vilagrasseta, va reunir un centenar de persones. Durant la jornada es va retre homenatge a la veïna més gran del municipi, Dominica Pijuan, que té 91 anys. Pijuan va rebre un quadre amb fotos del nucli de Vilagrasseta on va viure durant molts anys.

L’acte, que va comptar amb el suport del consistori, es va completar amb una missa, un concert a càrrec de la Coral Marinada, dinar popular i espectacle de màgia. 

 

Llegit 254 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar