Dimarts, 12 Setembre 2017 16:26

Sanaüja disposa de la major col·lecció d’esteles funeràries de Catalunya

Valorar aquest article
(0 vots)
Visita de les autoritats. Visita de les autoritats. Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presidir el passat dissabte 9 de setembre la inauguració de les obres de restauració de la Capella de Santa Magdalena de Sanaüja, un temple que, amb la reforma duta a terme, ha esdevingut espai expositiu per a la major col·lecció d’esteles funeràries discoïdals visitables de Catalunya. La Diputació ha aportat 19.000 euros a la intervenció realitzada.

En el seu parlament, el president de la Diputació va destacar que el conjunt d’esteles de Sanaüja “s’incorporarà a la realitat turística” de les comarques lleidatanes, passant a formar part de “la nostra oferta cultural, natural i arquitectònica per tal que tothom les pugui conèixer”. Ho farà, a més, en les millors condicions possibles gràcies a la sensibilitat de la Diputació i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que han permès posar en valor unes peces que “formen part del passat del poble”.

L’acte va acabar amb una explicació tècnica de la col·locació de les esteles funeràries a la capella, a càrrec de Lluís Castany, historiador del municipi. El conjunt acull una setantena d’esteles funeràries discoïdals, la major col·lecció visitable que existeix a Catalunya, la recuperació de les quals ha estat fruit de la tasca d’un bon nombre de voluntaris del poble. Les esteles estan realitzades en pedra de marès, algunes en molt bon estat de conservació, tot i que d’altres, concretament les que s’han col·locat a l’absis de la capella, només tenen una cara.

L'església de Santa Magdalena és un petit però singular temple situat en un dels extrems del cementiri, a l'entrada del poble. El conjunt està format per la capella i el cementiri, i a partir d’ara el temple exposarà aquesta important col·lecció d’esteles funeràries discoïdals. La capella de Santa Magdalena data del segle XVI i compta amb un accés independent del cementiri, tot i que podria ser que els seus orígens cal buscar-los al segle XII, on hauria pogut tenir una funció d’hospital o refugi.

 

Llegit 244 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar