Divendres, 24 Maig 2013 17:40

Torrefeta i Florejacs proposa una nova mirada als goigs

Valorar aquest article
(0 vots)

L’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs ha publicat un recull dels goigs cantats tradicionalment a les esglésies i ermites dels seus pobles. El treball reuneix tretze goigs diferents, d’entre una vintena de recollits (alguns, com la Marededéu de Santesmasses i Santa Anna de Riber se n’han trobat tres i quatre versions diferents), els quals han estat transcrits literalment, però dissenyats i editats amb un grafisme innovador i publicats juntament amb l’exposició i les tradicions vinculades a la vida del sant o santa i de la veneració de la marededéu corresponent.

El treball pretén posar de manifest la ingent riquesa en patrimoni religiós del municipi (que comprèn un total de 26 esglésies, capelles i ermites, pertanyents als bisbats d’Urgell i Solsona) i reivindicar la importància d’aquests elements en la vida dels pobles, així com donar a conèixer un element de la religiositat popular que, al llarg dels segles, ha estat eina cabdal per preservar la cultura i la llengua, per cohesionar les poblacions amb manifestacions com les confraries, les romeries i les caramelles, i per conservar les tradicions i creences que en les comunitats rurals enfortien els ànims front les adversitats.

L’edició dels goigs es complementa amb un llibret que exposa  el concepte i l’evolució dels goigs, un estudi dels documents de base emprats i una carpeta que ho recull tot plegat. La selecció de textos i l’estudi ha anat a càrrec de Jaume Moya, de l’empresa Camins de Sikarra, i el grafisme del dissenyador d’Avinyó Quim Moya, qui ha retratat cadascun dels sants, santes i marededéus cercant la seva caracterització més humanística.

El recull es presentarà a l’església de Sant Amanç de Torrefeta, el proper diumenge 26 de maig, i properament a Cervera. Per a més endavant, els preveu que el treball s’ampliï cap a un estudi de la música vinculada als textos, amb la possible producció d’un espectacle vinculat a tot el material recollit.

Llegit 1556 vegades Darrera modificació el Divendres, 24 Maig 2013 18:10

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar