Divendres, 03 Agost 2018 13:21

El Pedrolo més desconegut, protagonista del Cervera, Vila del Llibre 2018

Valorar aquest article
(0 vots)
El cartell. El cartell. Vila del Llibre

El De Pedrolo més desconegut –el poeta, dramaturg, articulista, escriptor de les grans sèries literàries i traductor, entre d’altres– serà l’eix que articularà el programa i l’ambientació de la tercera edició de Cervera, Vila del Llibre 2018, el festival literari del ‘booktown’ de les terres de Ponent que arribarà els dies 20 i 21 d’octubre per omplir el carrer Major de la capital de la Segarra d’activitats literàries per a tots els públics.

El cartell de l’edició d’enguany recull alguns dels objectes més representatius de l’univers pedrolià: la màquina d’escriure, infatigable i imprescindible companya de les 120 obres que va publicar, i que està representada en una fotografia de l’interior d’Els Encants del Llibre de Cervera. També es poden veure les seves característiques ulleres, en una composició en què domina el groc i el negre, els colors que identifiquen la col·lecció de novel·la negra “La cua de palla” de la que en va ser el director.

L’ambientació de la Vila del Llibre, així com les activitats més destacades del programa, aprofundiran en aspectes menys coneguts de la creació literària de Manuel de Pedrolo amb l’objectiu de donar una visió completa de l’escriptor compromès i polièdric que era. Les propostes s’estan treballant de manera conjunta amb el comissariat de l’Any Pedrolo i la seva comissària, Anna Maria Villalonga, i entre els aspectes de la seva obra que es tractaran hi ha el De Pedrolo dramaturg –existencialista, dialèctic i compromès­–, el poeta –combatiu, realista i transformador–, novel·lista, l’autor de grans sèries literàries –com La terra prohibida i Temps obert–, l’articulista –molt crític, honest i insubornable–, el traductor –introductor a Catalunya de grans noms de la literatura amb un equip de traductors notables: Maria Aurèlia Capmany, Ramon Folch i Camarasa, Joaquim Carbó, Maurici Serrahima–, l’escriptor visual –experimentador d’una maquetació editorial narrativa– o el De Pedrolo negre, el més conegut, però sempre interessant.

 

Primers noms del programa

Amb la presentació del seu cartell, Cervera, Vila del Llibre 2018 confirma també els primers noms del seu programa: Joan-Lluís Lluís, Premi Sant Jordi 2017 amb Jo sóc aquell que va matar FrancoAlejandro Palomas, Premi Nadal 2018 amb Un amorGemma Lienas, Premi Sant Joan 2018 amb El fil invisible; els poetes Àngels Moreno, Premi Maria Mercè Marçal 2017 amb L’usurpadorJordi Llavina (‘Ermita’) i Jordi Cervera. A més, Roser Capdevila (La nena que volia dibuixar) i Pilarín Bayés (Pilarín Bayés de la luna. La meva vida) presentaran les seves autobiografies il·lustrades. També hi seran Blanca Busquets (La fugitiva); Rafel Nadal (La senyora Stendhal), Vicenç Llorca (Aquell antic missatge de l’amor) i Marta Alòs (Ulls maragda). Dissabte a la nit, Manuel De Pedrolo serà el protagonista de l’acte central de la Vila de la mà de Cesk Freixas i el seu Homenatge a Pedrolo, un concert amb il·lustració i lectures en viu, amb la participació de Adelais de Pedrolo, en el qual es rememora el De Pedrolo més activista.

La presentació del programa de Cervera Vila del Llibre 2018 serà el dimarts 9 d’octubre, i com cada any està prevista una agenda d’activitats amb un mercat d’editorials independents, taules rodones i presentacions de novetats editorials, un espai infantil amb contacontes, tallers dels oficis del llibre, exposicions i espectacles musicals. 

 

Llegit 236 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar