Dijous, 08 Novembre 2018 11:10

El cementiri de Cervera, pioner a Lleida en dedicar un espai a recordar els nadons morts durant l’embaràs

Valorar aquest article
(0 vots)
Inauguració de l'espai 'Empremtes'. Inauguració de l'espai 'Empremtes'. Paeria de Cervera

Coincidint amb la celebració de Tots Sants, Cervera va inaugurar el passat 1 de novembre l’espai ‘Empremtes’ al cementiri municipal, dedicat a les famílies que han patit una pèrdua en període gestacional o perinatal. Es tracta d’un lloc simbòlic, presidit per una olivera, llargament reivindicat, per ajudar a passar el dol a les famílies que han perdut el fill durant la gestació o en el moment de néixer.  De les branques de l’olivera pengen estrelles amb noms d’aquests nadons. La Paeria de Cervera també hi ha instal·lat un placa on es llegeix: “Dedicat a totes aquelles famílies que han patit una pèrdua perinatal. En record dels infants que van néixer adormits, aquells que portem al ventre però que mai arribem a conèixer, els que vam sostenir en braços però que mai vam portar a casa i aquells que vam poder portar a casa però no es van quedar. L’amor no comença en néixer ni acaba amb la mort...”.

La coordinadora del Servei de Suport al Dol de Ponent, Begoña Giménez, va explicar que “en el cas de les criatures de menys de 25 setmanes de gestació o de menys de 500 grams, els hospitals no donen el cos a les famílies i no podem enterrar-los”. Per a la presidenta de l’entitat, Gemma Asensio, “tenir un espai així ajuda a passar el dol i a tirar endavant”. La presentació de l’espai ‘Empremtes’ va comptar també amb la presència de l’alcalde, Ramon Royes; del regidor Antonio Delgado, i de la consellera comarcal de Serveis Socials, Núria Magrans. L’acte va cloure amb l’actuació d’una jove acordionista del Conservatori de Cervera.

El de Cervera és el primer espai d’aquestes característiques a les comarques de Lleida i el segon a Catalunya, després de l’espai de Calaf. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega ja està treballant amb el Servei de Suport al Dol de Ponent per habilitar també un espai similar al cementiri de la capital de l’Urgell.

El Servei de Suport al Dol de Ponent va néixer l’any 2003, arran de la necessitat de les famílies de ser acompanyades durant el temps de dol i donar-los-hi suport d’una manera professional. “La pèrdua és inevitable i no podem viure d’esquenes a aquest fet, va destacar Giménez.

 

Llegit 133 vegades Darrera modificació el Dijous, 08 Novembre 2018 14:39

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar