Dijous, 10 Gener 2019 14:44

Cervera programa 200 accions interdisciplinàries per celebrar la Capitalitat de la Cultura Catalana

Valorar aquest article
(0 vots)
Presentació de la programació. Presentació de la programació. Laia Pedrós

Cervera ostenta aquest 2019 el títol de la Capital de la Cultura Catalana que celebrarà amb un ampli programa d’activitats compost per unes 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors. D’aquestes 200 accions, un centenar s’emmarquen en 70 projectes culturals i artístics de nova creació. Cervera és la ciutat més petita que ostenta aquest títol i pot fer-ho pel suport i la implicació del ric teixit associatiu cultural que té. 

El tret de sortida el donarà MEM, dirigit per Pep Oriol, el pròxim dissabte 19 de gener, a les 7 de la tarda, al Gran Teatre de la Passió, un espectacle multidisciplinari, reivindicatiu i crític que partirà des del concepte de cultura en general fins a la cultura idiosincràtica dels cerverins en particular. La capitalitat de Cervera ja té cançó pròpia, és Surt el sol de La Terrasseta de Preixens, agrupació que enguany també tocarà a l’Aquelarre.

En la presentació, l’alcalde, Ramon Royes, ha explicat que el pressupost de les activitats extraordinàries ascendeix a 475.000 euros, amb aportacions de la Diputació de Lleida, la Generalitat, la Paeria i diferents empreses, entre les que hi ha La Caixa. Royes ha destacat que Cervera invertirà enguany 2,6 milions d’euros en activitats culturals, uns 275 euros per habitant.

Per la seva part, el cocomissari de la capitalitat, Marc Comas, ha apuntat que els eixos de les activitats seran “una mirada contemporània; arribar a nous públics; apostar per la cultura transformadora i pel territori, i transmetre coneixements”. Algunes de les iniciatives que Comas ha avançat són el projecte Moments Màgics Espais Únics (MMEU), amb dues edicions: Sota teulada (març) i A cel obert (juliol), espectacles en formats innovadors de curta durada, com un combat de boxa poètic entre Dani Orviz i Salva Soler, dos referents a nivell mundial del Poetry Slam; un concert de Mazoni a Cal Corominas; un concert del Quartet Teixidor musicant documentació antiga de l’Arxiu, o bé lectura de fragments dels papers femenins de la Passió Medieval. Un altre dels projectes és Artèria, que pretén dinamitzar el carrer Major duent a terme intervencions artístiques en els comerços buits per tal d’incentivar-ne el lloguer.

El gruix de les activitats estarà relacionat amb la música i el patrimoni, dos dels potencials culturals de Cervera. En aquest sentit, la directora del Conservatori, Estefania Balcells, que també és cocomissària de la capitalitat, ha anunciat que el 3 de febrer el Paranimf acollirà una xerrada i un concert de Jordi Savall i que en el marc del Festival de Pasqua s’estrenarà la producció pròpia de la cantata L’espill encantat, adaptació de Cuaderno de música, poemari de Jaume Ferran. L’obra la dirigirà Salvador Brotons i la interpretarà la Cobla Mediterrània i la Coral Polifònica de Puig-reig. A més, el Gran Teatre de la Passió acollirà el dia 9 de maig la trobada de corals de secundària amb més de 5.000 alumnes. Val a dir que mai abans s’ha pogut celebrar aquest esdeveniment per falta d’un espai on encabir tots els assistents. Com a cloenda de la capitalitat, Cervera acollirà l’espectacle de dansa contemporània i música en directe Bach en dansa, que crearan la companyia de dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior i que s’estrenarà pel Mercat Romà.

En quant a patrimoni, la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés, també cocomissària de la capitalitat, ha indicat que es recuperaran tocs de campanes i ha avançat que es treballarà en l’avantprojecte de la Casa de la Festa. La capital de la Segarra també serà seu de la Trobada Nacional de balls de diables de Catalunya (dia 8 de juny), amb una vintena de colles i més de 700 diables. A més, s'impulsarà el cicle ‘Diàlegs artístics amb  el patrimoni’, on diferents artistes aportaran la seva mirada contemporània amb diferents obres, espais patrimonials, carrers o places. Entre alguns d’aquests destaca l’ametller amb el fotògraf local Sebastià Caus i les mènsules de la Paeria amb 14 artistes de la Segarra i el territori. Finalment, el museu acollirà una exposició relacionada amb l’època del barroc i Cervera acollirà l’acte que donarà el tret de sortida a les Jornades Europees de Patrimoni.

                                                                                              

Llegit 106 vegades Darrera modificació el Dijous, 10 Gener 2019 15:42

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar