PP
Dimecres, 13 Març 2019 14:23

El carrer General Güell de Cervera es rebatejarà amb el nom de Guinedilda

Valorar aquest article
(0 vots)
Recompte dels vots. Recompte dels vots. Paeria de Cervera

El carrer General Güell de Cervera es rebatejarà amb el nom de Guinedilda, que ha rebut un total de 87 vots, el 30% del total, en el procés participatiu impulsat per la Paeria. Guinedilda va ser la repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera al segle XI.

El segon nom més votat ha estat Rosa Fabregat, amb 79 vots (un 27%); seguida de Magdalena de Montclar, amb 77 (26%). Neus Català n’ha obtingut 49 (un 17%), mentre que la proposta d’Anna Muriàno no ha tret cap vot.

El recompte dels vots ha tingut lloc dimecres en un acte obert al públic a la Sala de Plens de la Paeria. El resultat es ratificarà en el pròxim ple de la Paeria, previst per a finals de març. 

La participació en el procés participatiu ha estat de 338 vots (248 per via telemàtica i 90 dipositats a les urnes). Hi ha hagut tres vots nuls i 44 d’incorrectes. La condició per poder votar era ser major de 16 anys i estar empadronat a Cervera o ser propietari d’un immoble al carrer. El total de vots vàlids ha estat de 291.

El procés participatiu ha seguit el mateix model que el del canvi de nom del carrer Duc d’Ahumada, fundador de la Guàrdia Civil, pel de carrer de l’1 d’Octubre, que es va dur a terme a finals del 2017. En aquell procés hi van participar més de 200 veïns en la fase d’aportació de propostes i uns 400 en la fase de votació final.

 

Guinedilda

Repobladora i fundadora de la ciutat de Cervera. Primera dona que es menciona en un document referit a Cervera. L’any 1026 la comtessa Ermessenda atorgà a Guinedilda i els seus fills el domini de les terres de Cervera, a la Marca del comtat d’Osona, on els nous pobladors ja havien construït un primitiu castell.

Guinedilda esdevé el símbol de la dona colonitzadora a la qual es reconeix el treball realitzat en l’ocupació de terres ermes i l’edificació de fortaleses; també ens mostra el valor i l’autoritat que tenia al segle XI una dona sola, que no havia de reclamar els drets en nom de cap marit, ni de cap llinatge, només en el seu nom propi i com a dona.

 

General Güell

El carrer portava el nom en honor a Ildefons Güell Arqués, comandant militar a Ceuta a les ordres del dictador Primo de Rivera i que posteriorment va donar suport al règim franquista. Acabada la Guerra Civil espanyola, en plena dictadura, es va decidir retre homenatge a aquest general, casat a Cervera, afí al règim. Un dels principals carrers de la ciutat va  passar a anomenar-se del General Güell, en substitució de Francesc Macià, nom que tenia durant la República, i de carrer de les Verges, denominació originària en referència a una antiga capella que hi havia existit.

 

Llegit 166 vegades Darrera modificació el Dimecres, 13 Març 2019 14:27

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar