Articles filtrats per data: Juliol 2013

 

La Regidoria d’Urbanisme de Tàrrega ha detectat avui deficiències estructurals a l’immoble situat al número 32 del carrer Urgell, al nucli antic de la localitat. Es tracta d’un edifici deshabitat de tres plantes ubicat al costat dels altres dos immobles, números 28 i 30 (també deshabitats), que van patir esfondraments el juliol de l’any passat a causa d’una fuita d’aigua. Precisament, arran dels treballs de demolició d’aquests dos edificis esmentats, els tècnics municipals efectuen un seguiment periòdic dels immobles veïns i avui han emès un dictamen alertant sobre l’estat de ruïna de la paret mitgera del número 32.

L’Ajuntament de Tàrrega ha emès de seguida un decret instant els propietaris d’Urgell 32 a efectuar millores estructurals a l’immoble. Al mateix temps, com a mesura preventiva, s’ha procedit a delimitar un perímetre de seguretat davant la façana. El carrer Urgell continuarà obert a la circulació de vianants i vehicles: els vianants només podran moure’s per la vorera del costat sud mentre que els vehicles circularan pel carril de les places d’aparcament, eliminades provisionalment a causa d’aquesta incidència.

Paral·lelament, la Regidoria d’Urbanisme ja s’ha posat en contacte amb els propietaris d’Urgell 32. En cas que aquests no efectuïn cap intervenció immediata per preservar l’estructura de l’edifici, el consistori actuarà de forma subsidiària atenent a criteris de seguretat, acció que podria traduir-se en l’enderroc de l’immoble, tal i com ja s’ha efectuat amb els números 28 i 30. Val a dir que l’immoble contigu d’Urgell 34 també es troba deshabitat i que per tant no ha estat necessari de desallotjar veïns.  

Publicat a Tàrrega

El grup català de rumba La Pegatina serà el gran protagonista de la Nit de Rock de la Festa Major de les Borges Blanques la nit del dissabte 31 d’agost en un concert gratuït que tindrà lloc a la Plaça Europa. Els barcelonins, que presentaran el seu últim treball, Eureka! a partir de la 1 de la matinada, compartiran cartell amb el grup de versions Tràfic. D’altra banda la música festiva de La Terrasseta de Preixens sonarà dilluns a la nit a la zona de Penyes, on el grup presentarà el seu segon disc, Rapinyaires, un treball que compta amb col·laboracions especials, com el Petit de ca l'Eril, el mallorquí Tomeu Penya i Quico Pi de la Serra, que participa en una versió de la seva cançó Si els fills de puta volessin.
La Festa Major arrencarà el divendres amb el tradicional parc aquàtic amb inflables les piscines, una jornada que també servirà per tancar el recinte fins l’any vinent. La novetat però arribarà a mitjanit, amb l’obra de teatre “Pararapapa”, de Mònica Pèrez i Jordi Ríos, una divertida comèdia sobre la paternitat, i el ball a la placeta del Terrall, amb el grup Cocktail. La gresca també arribarà a la zona de les penyes amb la Nit del Jovent, on actuarà el DJ Luka Caro acompanyat d’espectacles i animació com ballarines, xanques, malabars amb foc, confeti i sorteig de regals.  
El dissabte al migdia tindrà lloc la proclamació de la Pubilla i l’Hereu de les Borges, i de la Pubilleta i l’Hereuet, una tradició que s’ha recuperat enguany, mentre que a la tarda el Centre Cívic acollirà el lliurament dels premis 'Olivera d’Or' i el pregó de Festa Major. A les 7 de la tarda començarà la 31a. Trobada de Gegants, un dels plats forts del programa d’actes, que espera reunir 1.500 participants d’arreu de Catalunya amb 140 gegants. L’acte inclourà una cercavila amb els mateixos gegants, els grallers i els correfocs a la plaça Constitució. 
Pel que fa als actes de diumenge i dilluns tindran lloc majoritàriament al carrer, ja que com afirma la regidora de Joventut Maria Fusté, “enguany s’han prioritzat els espectacles i les actuacions de caire folklòric i popular, pensats per a què en pugui gaudir tota la família”. D’aquesta manera el programa inclou diumenge la cercavila de Bandes de Cornetes i Tambors (11.00h), l’espectacle de màgia i les sardanes al Terrall (12h), l’esbart dansaire (19h) i la xaranga (20h), i dilluns les titelles al Terrall (12h), les sardanes (12.30h) i el grup d’animació (19h). La Festa Major també incorporarà actes que ja han esdevinguts clàssics com la cursa d’ornis, el concurs de pesca a les Basses del Terrall i el concurs de barques. 

Publicat a Les Borges Blanques

 

Demà dijous 1 d’agost FiraTàrrega posarà a la venda les entrades pels espectacles de sala que formen part de seva programació per l’edició d’aquest any 2013. Mitjançant el canal de venda propi de la Fira, al qual s’accedirà directament des del seu web (www.firatarrega.com), es podran adquirir les entrades amb un 20% de descompte fins a l’1 de setembre per a tots els espectacles. Les entrades es compraran a través del web de FiraTàrrega i s’hauran de recollir físicament a les taquilles de la Plaça del Carme de Tàrrega a partir del 2 de setembre i fins a una hora abans de l’inici de l’espectacle en qüestió. A partir del 2 de setembre, la venda continuarà activa a través del web i també a les taquilles de la Plaça del Carme. 

Amb l’objectiu de garantir l’accés de tothom a la seva oferta, FiraTàrrega ha reduït notablement els preus per l’edició d’enguany fixant-los majoritàriament en 5 i 12 €, i uns pocs espectacles arribaran als 15 €. Aquests preus, amb els diversos descomptes dels quals es poden gaudir, fan que la Fira d’enguany sigui no només plural i innovadora pel que fa a la programació, sinó també accessible per a tothom qui estigui interessat en les arts escèniques. Tot i que FiraTàrrega 2013 inclou un important nombre d’espectacles gratuïts en espais públics (24 espectacles, 48% del total), també s’hi troben propostes de sala que complementen i enriqueixen l’oferta escènica.  

Publicat a Tàrrega

Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Urgell i la Segarra han acollit aquest dimecres els set membres de la PAH de Còrdova que protagonitzen des del passat 1 de juliol la 'Marxa per la dignitat', amb destinació al Parlament Europeu. Segons han explicat ells mateixos, “l’objectiu és caminar un total de 2.600 quilòmetres a peu fins a la seu parlamentària per defensar la nostra dignitat i denunciar la pèrdua de drets i els desnonaments.. "Sortim al carrer per denunciar i criticar que no estem d'acord com es tracta aquesta situació en aquest país", ha explicat en Richard, un dels participants a la marxa. 

Membres de la PAH de l’Urgell els han rebut aquest matí a Tàrrega on s’hi estaran fins demà. L’Associació Alba de la ciutat els oferirà allotjament a la residencia Ca N’Aleix i menjar. Durant el dia d’avui realitzaran diverses activitats a la capital de l’Urgell per tal de donar a conèixer aquesta iniciativa als ciutadans.  

Publicat a Tàrrega

L’empresa Fitó invertirà 10 milions d’euros en el nou centre d’emmagatzematge i processat de llavors que ha començat a construir a la finca Les Cases de Barbens, que es troba al municipi d’Anglesola. Segons ha explicat aquest migdia Jaume Fitó, “en una primera fase, que es preveu que s’acabi abans del maig del 2015, construirem quatre grans naus així com un petit magatzem i un edifici per a oficines, tot plegat una superfície de 27.083 metres quadrats”. En la segona fase, que s’executarà segons les necessitats de l’empresa, es preveu construir 21.295 metres quadrats més. El principal objectiu d’aquesta inversió és poder consolidar els actuals llocs de treball que l’empresa té actualment a Lleida, que són 131 (69 a Bellpuig i 61 a Anglesola).

En aquestes naus s’hi emmagatzemarà l’estoc que arribi, es procedirà a analitzar-lo al laboratori de qualitat i a netejar-lo i finalment passarà a les naus on es guardarà fins que els clients el sol·licitin. Jaume Fitó ha assegurat que “amb aquest nou centre d’emmagatzemat i processat  de llavors, els clients podran fer la comanda a les 10 del matí i a les 5 de la tarda ja sortirà el camió carregat amb les llavors”. Així mateix, Fitó ha dit que “volem aconseguir que les llavors puguin estar emmagatzemades a les naus sense que es facin malbé entre 3 i 4 anys, no 2 com fins ara”.

En el marc de la presentació d’aquest nou projecte, els responsables de l’empresa han explicat que l’any passat ja van començar a modernitzar la finca, amb el canvi de sistema de reg, passant de reg a manta a reg per aspersió i goteig. Això va permetre començar a plantejar-se els primers assajos de noves varietats, que s’estan investigant al laboratori que l’empresa ha condicionat als baixos del Palauet de les Cases de Barbens.

Fitó és una empresa amb una llarga trajectòria en el món de les llavors ja que va iniciar la seva activitat el 1880, ara fa 133 anys. Actualment és una de les 10 primers multinacionals de llavors a escala mundial i la primera de la península ibèrica. L’exportació representa ja el 55% de les vendes i l’any passat va tenir una facturació de 70 milions d’euros, xifra que els seus responsables esperen incrementar en els propers anys. De fet, aquest migdia Jaume Fitó ha explicat que l’objectiu és arribar als 100 milions d’euros abans del 2020. Actualment l’empresa té 435 treballadors en 11 països diferents.

L’acte de presentació del projecte ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, el qual ha volgut ressaltar l’aposta que des de sempre ha fet Semillas Fitó en l’ús de les noves tecnologies i la innovació, i, en concret, la biotecnologia. Pelegrí també ha destacat la internacionalització com una de les vies que ha potenciat aquesta multinacional per exportar els seus productes. Finalment, el conseller ha elogiat l’esforç que fa l’empresa en quedar-se al país, fet que permetrà dinamitzar l’economia i generar ocupació al territori”.

Per la seva part, l’alcaldessa d’Anglesola, Rosa Maria Mora, ha recordat que la finca de Les Cases de Barbens és una de les més importants de la comarca ja que des de temps antics fou possessió del monestir de Poblet, que explotava directament o per arrendament les seves terres. La casa, molt reformada, conserva encara a la façana l’escut de l’abat Guimerà.

A l'acte hi havia el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins.

 

"La gent de l'Urgell té un alt nivell professional i humà"

Segons ha explicat aquest migdia Jaume Fitó, l'empresa ha decidit construir aquest centre d'emmagatzematge i processat de llavors així com instal·lar la seu central de Semillas Fitó a les Cases de Barbens d'Anglesola perquè "la gent de l'Urgell té un alt nivell professional i humà i perquè es tracta d'una zona de regadiu important que garantitza collites gairebé cada any". 

Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; Jaume Masana, director territorial de “la Caixa” a Catalunya; Carlos Barrera, síndic de la Val d’Aran i Rafael Chueca, director de l’Àrea d’Acció Territorial de la Fundació “la Caixa”, van signar ahir a CaixaForum Lleida un conveni de col·laboració per pal·liar els greus efectes de les inundacions que es van produir el 18 de juny de 2013 a la Val d’Aran, acompanyats per Jordi Souto, director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya. En total, l’entitat financera destina una dotació especial de 300.000 euros per a treballs de recuperació de les zones afectades.
Les nombroses precipitacions en forma de neu caigudes a les muntanyes araneses durant l’hivern i les baixes temperatures de la primavera van ser les causants del gran volum de neu existent al mes de juny. Un canvi brusc en les temperatures va iniciar una etapa de desgel intensa que va provocar l’increment del cabal dels rius. A això es va afegir que, els dies 17 i 18 de juny, una precipitació de 120 l/m2 va incrementar la velocitat de desglaç a causa de l’elevada temperatura de l’aigua de pluja.
Aquests dos factors climatològics, juntament amb el cabal sòlid, conseqüència de nombrosos lliscaments i altres fenòmens geològics al llarg de les diferents conques, van col·lapsar moltes estructures de consolidació de la xarxa viària principal i nombroses obres de pas d’aiguats en els tres principals accessos turístics de la Val d’Aran: les valls dels rius Aiguamòg, Valarties i Joèu. Les dues primeres faciliten l’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, mentre que la darrera dóna accés a una de les zones més turístiques i visitades de la Val d’Aran, l’Artiga de Lin.
Entre altres treballs, la dotació especial aportada per l’Obra Social ”la Caixa” contribuirà a millorar i arranjar paviments, trams de pistes forestals, talussos i ponts.
La restauració d’aquesta zona no solament contribuirà a restablir el patrimoni natural i a preservar els valors naturals i paisatgístics, sinó que també potenciarà el desenvolupament socioeconòmic i sostenible, i un ús públic ordenat.
El compromís de ”la Caixa” amb les necessitats de la societat en què desenvolupa la seva activitat financera i amb el benestar de les persones és un dels seus trets més definitoris i diferencials des del 1904 i assoleix una dimensió més gran en les circumstàncies actuals. En aquest sentit, l’entitat manté el pressupost de la seva Obra Social per al 2013 en 500 milions d’euros, la mateixa xifra pressupostada en els 5 anys precedents. Aquesta quantitat situa l’Obra Social ”la Caixa” com la primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món.
En total, el 66,8 % del pressupost (334 milions d’euros) es destina al desenvolupament de programes socials i assistencials. Els programes de ciència, recerca i medi ambient suposen el 13,4 % (67,1 milions); l’apartat cultural acapara el 12,9 % de la inversió (64,3 milions), i el suport a l’educació i formació, el 6,9 % (34,6 milions).
Des de l’Obra Social ”la Caixa” es dóna resposta a les necessitats reals d’una societat en evolució constant. En l’àmbit mediambiental, i concretament dins el programa de Parcs Naturals i Reinserció Social, es facilita l’accés al món laboral de persones en risc d’exclusió en la realització de les tasques de conservació i millora de la natura. També es dóna resposta a situacions imprevisibles o d’emergència ocasionades pels efectes de la climatologia, com en el cas de la Val d’Aran.
 

Publicat a Viella

La Diputació de Lleida aposta per la promoció i l’impuls de les activitats culturals a les comarques lleidatanes amb diferents accions que pretenen ajudar els artistes i ens locals especialment en aquests moments de dificultats econòmiques.
FiraTàrrega suposa una bona oportunitat per desenvolupar una acció cultural de suport a la programació escènica municipal. Per aquest motiu, la Diputació de Lleida ha posat en marxa una acció perquè els ajuntaments coneguin més a fons l’oferta escènica en general i la lleidatana en particular aprofitant la celebració de FiraTàrrega.
D’aquesta forma, la Diputació de Lleida es farà càrrec del cost de les acreditacions perquè els programadors municipals puguin accedir als espais professionals del certamen i que la quota de 60 euros no sigui un impediment.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta del Consell d'Administració de FiraTàrrega, Rosa Maria Perelló, juntament amb el gerent de FiraTàrrega, Oriol Martí, van presentar ahir dimarts en roda de premsa el nou programa de suport.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va destacar la importància de donar la possibilitat als ajuntaments d’accedir des de la vessant professional a la gran oferta escènica que reuneix FiraTàrrega.
FiraTàrrega es caracteritza per la seva programació diversa en formats i disciplines convertint-se en un important recurs i eina de programació per a moltes entitats públiques i privades que s’acrediten anualment al certamen per veure i comprar espectacles.
Entre aquests agents de compra-venda d’arts escèniques s’inclouen els municipis a través dels seus regidors de cultura, instituts de cultura o empreses públiques.
L’alcaldessa de Tàrrega i presidenta del Consell d'Administració de FiraTàrrega, Rosa Maria Perelló, va afegir que amb aquesta proposta es faciliten els contactes professionals i es dinamitza el territori.
Per la seva part, el gerent de FiraTàrrega, Oriol Martí, va explicar que el certamen genera un impacte econòmic i cultural molt positiu a les comarques lleidatanes i amb aquesta presentació generarà un tercer impacte sectorial vinculat a la programació artística de les arts escèniques.
En aquesta edició, que se celebrarà del 5 al 8 de setembre, hi seran presents les companyies lleidatanes Fadunito, Íntims Produccions, JAM i Tombs Creatius.
Fins a l’1 de setembre es poden acollir a aquest programa de suport tots els municipis lleidatans que estiguin interessats.
 
 

Publicat a Tàrrega

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir a la tarda la planta Termosolar de les Borges Blanques, la primera del món que combina la tecnologia solar termoelèctrica amb una unitat de biomassa, una singularitat que permet una producció contínua, les 24 hores del dia. Durant l'acte, Mas va destacar “la valentia dels promotors per haver tirat endavant un projecte com aquest en els temps que corren, una època de dificultats econòmiques i d’uns continus canvis de regulació que creen incertesa i no ajuden a rendibilitzar les inversions. Una decisió que demana molta visió i molt coratge”. Mas també va fer una crida a utilitzar els recursos del territori, i va posar com exemple la Termosolar, “que aprofita la gran presència d’hores de sol a la comarca i també els boscos, d’on genera la biomassa”. La planta dóna feina a una quarantena de treballadors directes, més de la meitat dels quals són de les Garrigues, i 50 més d’indirectes.
A més de Mas, també van intervenir en l’acte inaugural el president de Termosolar Borges, Joan Gummà, i l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir. Aquest últim va agrair als responsables de la Termosolar Borges “la seva contribució a la creació de riquesa i ocupació per al territori, esdevenint la primera instal·lació d’aquestes característiques, no només de Catalunya, sinó de tota la meitat nord de l’Estat”. Mir també va agrair al president Mas la seva aposta “per modernitzar el conjunt del territori facilitant l’arribada de noves empreses fortes com aquesta, que ajuden a millorar la qualitat de vida creant llocs de treballs a prop de casa per als nostres fills i néts”. Aquesta és la segona visita que el president Mas realitza a la Termosolar, ja que al març de 2011 va presidir l’acte d’inici de construcció de la planta amb la col·locació de la primera pedra.
Per la seva part, Gummà va agrair “el suport de l’administració per dur a terme la Termosolar, ja que actualment són moments difícils per als projectes vinculats a les energies renovables, sobretot pels continus canvis dels marcs de regulació”.
A l’acte també hi van assistir el president d’Abantia, Francesc Boada; el vicepresident de Comsa Emte, Carles Sumarroca; la directora de l’ICAEN, Maite Masià; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro, que van estar acompanyats per una llarga llista d’autoritats i representants polítics i institucionals del territori.
Tot i les altes temperatures que es van registrar ahir a la tarda a la capital de les Garrigues, on els termòmetres es van enfilar fins als 30º, la comitiva va realitzar un recorregut per les instal·lacions, on el president Mas i la resta d'autoritats van poder veure el camp solar format per 336 col·lectors i una àrea total de 181.000m² de miralls solars instal·lats, a més de la sala de control. Seguidament Mas va signar el llibre d'honor i va descobrir la placa commemorativa.
Ubicada a la carretera LV-7023 de Juneda a Castelldans, l'empresa Termosolar Borges va entrar formalment en funcionament el gener de 2013 i proporciona una energia neta que exporta a la xarxa general una potència de 22,5 MW, l’equivalent al consum mitjà de 27.000 llars, més de la meitat de la comarca de les Garrigues. La producció d’aquest tipus d’energia neta suposarà un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de carboni.
La planta, que ha representat una inversió de més de 153 milions d’euros, és un projecte promogut per Abantia, Comsa Emte i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). La Termosolar de les Borges és la primera planta termosolar comercial del món hibridada amb biomassa. Aquest sistema permet aprofitar millor la instal·lació, ja que durant el dia capta els raigs de sol mentre que a la nit la central de biomassa, el combustible de la qual és la biomassa forestal i de cultiu energètic, és l’encarregada de generar l’electricitat.

Publicat a Les Borges Blanques

Una vintena de pares i mares d'alumnes de l'Escola i l'Institut Els Planells d'Artesa de Segre es van concentrar ahir al matí davant la seu del Consell Comarcal de la Noguera. Van entregar mig centenar de cartes signades per diferents pares, mares i alumnes afectats per la supressió de la gratuïtat dels serveis de transport i menjador escolar en el cas dels desplaçaments a l'interior d'un mateix municipi, prevista pel curs vinent i que en el cas de l'escola i l'institut d'Artesa afecta a una seixantena d'alumnes dels nuclis agregats. A la protesta també hi van participar pares i mares d'alumnes de primària de les poblacions de Santa Maria, Gàrzola i Boada, en aquest cas perquè s'han de desplaçar des dels respectius pobles a Vilanova de Meià.

La carta que van lliurar els pares i mares d'alumnes és la mateixa a la qual van donar suport els consells escolars de l'escola i l'institut en l'última reunió, celebrada a finals de juny. Així mateix, aquest text també s'ha fet arribar a la consellera, Carme Rigau, i al director dels Serveis Territorials a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.

La carta justifica la petició de mantenir la gratuïtat com una de les bases per a l'equilibri territorial, i els signants afirmen que el curs vinent no podran escolaritzar els seus fills i filles per culpa d'aquesta supressió de les ajudes.

Els pares que es van concentrar també van rebre el suport de l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'Escola Els Planells. Així mateix, l'Ajuntament d'Artesa va aprovar també una moció de suport a les famílies i demanant al Consell Comarcal que rectifiqui en la decisió de suprimir les ajudes, propiciada al seu torn per la retallada de la Generalitat en aquest concepte.

 

Els propers divendres 2 i 9 d’agost tindrà lloc a la cafeteria-restaurant El Gat del Rosal de Tàrrega, que gestiona l'Associació Alba, la primera edició del Concurs de Cantautors de Ponent amb l'objectiu per donar a conèixer nous talents musicals del territori. En total hi participaran 10 músics i el guanyador serà seleccionat per tocar al cicle de concerts 'Tàrrega sona...' que organitza l’Ajuntament de Tàrrega  així com la gravació d’una cançó en un estudi professional. També hi haurà dos premis del públic.

Els participants cantaran 3 cançons cadascún. Divendres dia 2 d'agost actuaran: Glòria Ribera, Marc Antolín, Ramon Riudebós, Albert Pastor i Xavier Mayora, mentre que el dia 9 serà el torn de: Yasmin Mourat, Dani Gómez, Mariona Roca, Ramon Mitjaneta i Anna Selva.

Les bases del concurs determinen que cap dels participants ha d’haver ?rmat per una discogrà?ca anteriorment (alguns d’ells sí que ho han fet com a grup, però no com a solista) i es permet venir amb una persona que faci els acompanyaments musicals.

El concurs compta amb un jurat que està format per la tècnica de cultura de Tàrrega, Teresa Garcia, el director de l’Escola de Música de Tàrrega, Jaume Duch i el músic Marcel Fabregat que coordina el projecte de música 'Fil musical' de l’Associació Alba.

El divendres 9 d’agost el jurat donarà a conèixer el guanyador. El mateix divendres també es donarà a conèixer els 2 premis del públic, un per cada dia. Abans de començar els dos dies de concurs es donarà una butlleta a cada persona del públic amb el nom del participant i es demanarà una puntuació de l’1 al 5. A partir de les votacions s’obtindrà el guanyador del premi del públic.

El Concurs de Cantautors forma part de la programació d’estiu que organitza a la terrassa El Gat del Rosal.

Publicat a Tàrrega
Pàgina 1 de 20