Articles filtrats per data: Dijous, 17 Gener 2019

La sala d'actes de la Biblioteca Comarcal de Tàrrega s’ha omplert de gom a gom aquest vespre en l'acte de presentació de la Crida Nacional per la República. Segons la diputada de JxCat, Anna Geis, "la Crida és un vehicle temporal creat en un moment excepcional amb el compromís de dissolució quan fem efectiva la República".

En referència a la possibilitat de presentar-se a eleccions després de constituir-se com a partit polític, Geis ha destacat que "som un moviment i avançarem en funció del que decideixi la gent", motiu pel qual ha animat als presents a assistir al congrés fundacional de la Crida el pròxim 26 de gener.

L'acte ha comptat amb la presència del germà de Jordi Sànchez, Xavier, i de nombrosos alcaldes de la comarca del PDeCAT com l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló.

Publicat a Tàrrega

La pujada del 22% del salari mínim interprofessional, que arriba als 900 euros des d'aquest gener, satisfà les entitats socials alhora que les preocupa per com poder afrontar aquest brusc increment. El Grup Alba de Tàrrega ha convocat aquest dijous dues reunions amb els seus treballadors per informar-los de les mesures que impulsarà per tal d'afrontar aquesta pujada tenint en compte que té 122 persones en el centre de treball especial (CET) que cobren el salari mínim, el que suposa un augment de més de 200.000 euros en nòmines.

La directora del Grup Alba, Maite Trepat, ha explicat que "augmentarem les tarifes dels nostres serveis i productes, oferirem nous serveis i reduirem les despeses, tant en personal com en serveis externs, a més de congelar el salari de tota la plantilla, d'uns 400 treballadors". Trepat no ha volgut avançar quants llocs de treball perillen ja que "les 122 persones del CET aniran vinculades amb cada un dels contractes que tenim amb les diferents administracions i empreses".

Trepat ha detallat que "algunes empreses ja ens han rescindit els contractes perquè no poden assumir l'increment del preu del servei mentre que amb altres hem arribat a situacions intermitges, amb un augment del preu però reduint les hores". La directora del Grup Alba ha demanat coresponsabilitat i esforç a les institucions i empreses del territori si bé ha reconegut que "suposa un salt molt gran, som conscients que és complicat acceptar pujades de preus de més d'un 20%".

Els treballadors del CET del Grup Alba consultats s'han mostrat satisfets per l'increment del salari mínim però a la vegada, preocupats per la possibilitat de quedar-se sense contracte si baixa la feina i les empreses no renoven els seus serveis.

Trepat també ha criticat que entre les administracions locals, comarcals i la Generalitat deuen al Grup Alba uns 500.000 euros, fet que complica la gestió del dia a dia.

Publicat a Tàrrega

La festa dels Tres Tombs de Sant Antoni Tàrrega, que se celebrarà el diumenge 27 de gener, comptarà amb dos carruatges d'Anglesola en la desfilada, que començarà a les 12 del migdia. A més, la benedicció dels animals, carros, muntures i carrosses participants es traslladarà al carrer Migdia (a la vorera de la parada d'autobusos) per les obres de remodelació de la plaça Major. Una altra de les novetats d’enguany és que s'organitzarà una segon dinar de germanor a l'Espai Mercat per a les AMPES de les escoles i les famílies participants en la desfilada dels Tres Tombs, que culminarà a la tarda amb un concert familiar de Carlitos Miñarro. Aquest any el pendonista dels Tres Tombs serà l'agricultor Ramon Vilaseca.

La festa, que organitza la Societat de Sant Antoni Abat de Tàrrega amb el suport del consistori, es completarà amb un esmorzar de pagès, mercat a la plaça del Carme amb parades de productes naturals i artesanals, cercavila amb els Tambors dels Diables de BAT, passejada de ruquets, dinar, concert i ball amb l’Orquestra Mediterrània.

Per la seva part, el dissabte a la tarda tindrà lloc un pregó pels carrers del centre de la ciutat anunciant els Tres Tombs amb Lo Tossino i els Grallers de la Barra.  

 

Publicat a Tàrrega

L'Arxiu Comarcal de l'Urgell allarga fins al 24 de febrer l'exposició A tota màquina! La planificació de la xarxa de ferrocarrils secundaris a Catalunya. El cas del tren de Tàrrega a Balaguer (1907-1931), que en els gairebé dos mesos en funcionament ja han visitat més de 600 persones.

La mostra, que inclou un vagó de fusta construït pel centre de formació La Solana, pretén que el públic realitzi un viatge en el  temps amb l'ajuda de les noves tecnologies. L'empresa Calidos de Tàrrega ha simulat amb drone el trajecte de la línia de tren que no va arribar a construir-se mai. 

 

 

Publicat a Tàrrega

Per segon any consecutiu, FiraTàrrega i el festival xilè Santiago Off, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, uneixen els seus esforços per fer visible el moment de la creació escènica contemporània xilena i catalana en el marc de sengles esdeveniments.

Santiago Off, que té lloc entre el 17 i el 26 de gener, és un dels festivals d'arts escèniques més joves però a la vegada més influents pel que fa a la difusió de propostes innovadores i que renoven l'imaginari escènic en el panorama iberoamericà.

Arran de la col·laboració, i coincidint amb la setmana de professionals de Santiago Off, es presenta el Focus FiraTàrrega, on es podran veure els espectacles #Moneyforfree de la companyia John Fisherman i Orbis de Humanhood, que els promotors de l'esdeveniment xilè van seleccionar d'entre la programació 2018 de FiraTàrrega en la seva estada a Tàrrega el mes de setembre passat. Així mateix, aquest focus artístic es completarà amb una activitat paral·lela amb la participació de l'experta en arts de carrer Aïda Pallarès, autora del llibre El carrer és nostre (Plataforma Arts de Carrer, 2018), que farà una classe magistral el 22 de gener sobre la història i la situació actual de les arts de carrer a Catalunya.

Aquest intercanvi, que va tenir una primera edició l'any 2018, ha estat possible gràcies a l'acord entre Santiago Off, FiraTàrrega i la participació de l'Institut Ramon Llull, que contribueix amb el finançament de la mobilitat dels artistes catalans. L'acord es completarà el proper mes de setembre amb la programació a FiraTàrrega 2019 d'una companyia xilena i la presència institucional de Santiago Off i el Gobierno de Chile a La Llotja professional de FiraTàrrega. 

Publicat a Tàrrega