Diumenge, 19 Agost 2018 13:32

El Parc de Sant Eloi de Tàrrega s’ha convertit aquest diumenge en l'epicentre de la celebració en honor a Sant Magí, tradicional festa de la ciutat en què no hi han faltat els glops de l'aigua procedent del santuari de la Brufaganya, a la qual se li atribueix propietats miraculoses.

Entre les actuacions de millora dutes a terme recentment, el president de l'Associació dels Amics de l'Arbre, Jaume Aligué, ha destacat la renovació de les escales i la construcció d'una rampa per facilitar l'accés a persones amb mobilitat reduïda a l'ermita de Sant Eloi i la substitució i millora del vidre que protegeix la majòlica de la plaça dedicada al sant. En aquest sentit, enguany l'Associació dels Amics de l'Arbre ha lliurat el càntir commemoratiu de la festa a l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, perquè el faci arribar a la brigada municipal com a mostra d'agraïment per les obres executades.

El públic ha pogut adquirir els càntirs commemoratius de Sant Magí, iniciativa que va començar fa cinc anys i que en cada edició tenen un disseny diferent, i les galetes commemoratives conegudes amb el nom 'gaiatons de Sant Magí', que es van presentar l'any passat. La festa s’ha completat amb una missa i acabarà a la nit amb un concert de música clàssica a càrrec del Duo Delis (ermita del Parc de Sant Eloi, 21 hores).

La devoció feia Sant Magí a Tàrrrega ja apareix documentada al segle XVIII encara que la cita no va començar a consolidar-se al calendari local fins al 1953 quan es va constituir la majòlica dedicada al sant en una plaça del parc.

Diumenge, 19 Agost 2018 13:20

Tàrrega finalitzarà aquest dilluns 20 d’agost els treballs de sondeig arqueològic realitzats a la plaça Major durant les últimes setmanes. La prospecció ha permès documentar importants vestigis arquitectònics si bé la troballa més excepcional ha estat una trentena de plats decorats d’entre finals del segle XVI i principis del segle XVII, els quals han sortit a la llum a la fase final de l’excavació. Els plats s’han localitzat en un dipòsit soterrat juntament amb restes òssies humanes, monedes, claus de pany, fragments de rosaris i taüts, agulles de mortalla i altres objectes funeraris. Exhumats en bon estat de conservació, els plats podrien ser del “viàtic”, o sigui que contenien olis sagrats de la cerimònia de l’extremunció. Era costum que aquests plats es dipositessin dins el taüt o en una cavitat vora l’església. En el cas de Tàrrega, es creu que aquestes peces s’haurien recol·locat en aquest emplaçament durant la construcció de l’actual temple barroc a finals del segle XVII. Es tracta d’una troballa de gran transcendència ja que permet documentar antics rituals funeraris. Tots aquests tresors arqueològics ja es custodien per al seu estudi al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega.

 

Vestigis amb incògnites

L’excavació ha deixat al descobert un total de cinc dipòsits (amb fondàries d’entre 1 i 1,5 metres) que podrien ser prop de l’absis de l’antiga església romànico-gòtica. El seu ús podria ser de tipus artesanal, preindustrial o d’emmagatzematge. D’altra banda, els treballs també han constatat com la construcció del temple barroc va afectar el cementiri anterior al 1672. A més, prop de l’actual porta d’entrada a la plaça Major des del carrer del Carme, s’ha localitzat un mur de morter de calç i grans blocs de pedra de l’època medieval. No està clar encara si aquesta estructura (de més d’1,5 metres d’amplada) té relació amb l’antic temple romànico-gòtic o bé amb tancaments defensius de la vila.

 

Visita guiada aquest dilluns 20 d’agost a 2/4 de 9 del vespre

La campanya arqueològica, dirigida per Anna Colet, s’ha dut a terme prèviament a la reforma de la plaça Major, prevista per a la tardor. Els arqueòlegs han actuat en una superfície de 38 metres quadrats situats a tocar de l’església, vora l’accés al carrer del Carme. Una vegada documentades les restes i traslladats els objectes al museu, la zona es tornarà a cobrir. Coincidint amb la fi de les excavacions, el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega ha convocat una visita guiada a les restes arqueològiques, oberta a tothom, aquest dilluns 20 d’agost, a 2/4 de 9 del vespre.

Divendres, 17 Agost 2018 13:11

Desenes de persones s'han concentrat aquest divendres al migdia a la plaça Major de Tàrrega per homenatjar i recordar les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils coincidint amb el primer aniversari del tràgic succés. L'Ajuntament ha convocat 5 minuts de silenci en memòria de les víctimes. Seguidament l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, i regidors dels diferents partits amb representació al consistori han llegit un manifest redactat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El text referma el compromís amb la pau, la democràcia i contra el terrorisme. D’altra banda, les banderes de l'edifici consistorial e Tàrrega onegen avui i demà a mig en pal en senyal de dol.

Val a dir que durant el dia d'avui s'han programat nombrosos actes arreu del país per condemnar la barbàrie terrorista i expressar el ferm rebuig contra la violència. 

 

Dijous, 16 Agost 2018 14:59

L'Ajuntament de Tàrrega convoca 5 minuts de silenci en record de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost de 2017. Serà aquest divendres 17 d'agost, quan es complirà el primer aniversari dels tràgics fets. La capital de l'Urgell s'afegeix així als actes en memòria i solidaritat vers les víctimes i ferits dels atemptats, una crida expressada des de les entitats municipalistes. La concentració vol fer palès el compromís de la ciutadania amb la pau i contra el terrorisme. L’acte tindrà lloc a les 12 del migdia a la plaça Major, davant la Casa Consistorial. A més dels 5 minuts de silenci, es llegirà també un manifest per la pau, la democràcia i contra el terrorisme.

 

 

Dimecres, 15 Agost 2018 15:30

L’Ajuntament de Tàrrega du a terme aquests dies l’arranjament de l’anomenat Camí dels Terrers, el qual discorre entre les poblacions de Verdú i Vilagrassa passant pel terme de la capital de l’Urgell. Es tracta, per tant, d’una de les principals vies de la xarxa de camins rurals de la zona, amb una longitud de 3 quilòmetres. L’actuació forma part del pla municipal de manteniment de camins que Tàrrega realitza periòdicament per a fer-los més transitables. Els treballs se centren actualment en el tram que discorre entre el terme de Vilagrassa i la cruïlla amb la carretera LV-2021. Anteriorment també s’han fet millores en un segment de 850 metres que porta fins a la C-14 i Verdú. La intervenció consisteix a netejar el ferm i els vorals del camí. També s’hi estén graveta natural per a restituir el ferm de terra i reparar els sots.

Les tasques es duen a terme mitjançant diferents ajuts concedits per la Diputació de Lleida en el marc del pla de manteniment de camins de titularitat municipal. En concret, l’ens provincial ha aportat 4.880 euros en el tram vora Verdú i 6.178 euros en el traçat que comunica amb Vilagrassa. El regidor de Serveis Municipals i Medi Ambient, Josep Castelló, ha subratllat la importància d’aquesta intervenció per a conservar i mantenir en condicions un dels camins rurals més transitats. En aquest cas, s’encarrega dels treballs l’empresa targarina Arrufat SA. En altres accions similars de manteniment de camins, el consistori estableix acords amb l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de Tàrrega. Val a dir que el terme municipal de Tàrrega ocupa fins a 88 quilòmetres quadrats.

Dimarts, 14 Agost 2018 17:47

L'Ajuntament d'Agramunt iniciarà en els propers dies les obres que permetran adequar i fer totalment accessible l’accés al passeig Mercè Ros des de l’avinguda Marià Jolonch a través del carrer del Riu. Segons informa el consistori, actualment l'accés només disposa d’escales i l’afluència que té el passeig Mercè Ros fa necessària l'actuació, prevista des de fa mesos. Les obres duraran unes setmanes i es finançaran íntegrament amb fons propis. 

Dijous, 09 Agost 2018 11:27

Els veïns d’Almenara, nucli agregat d’Agramunt, van inaugurar el passat dissabte 4 d’agost al migdia la restauració dels antics safarejos, que es van recuperar l’estiu passat en el marc d’un camp de treball. L’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, va explicar que “quedava pendent una última actuació de pavimentació i retocs que ha anat a càrrec dels serveis municipals”. El primer edil va posar en relleu l’actuació que “ens ha permès recuperar la història d’un poble situat a peu del Pilar d’Almenara”.

Per la seva banda, l’edil de Joventut i Entorn, Oriol Puebla, va recordar que “al camp de treball van participar un total de 24 joves de diferents punts de Catalunya i durant un parell de setmanes van estar netejant aquest espai i van treure les males herbes que hi havia”. Segons Puebla, els antics safarejos es trobaven abandonats des de feia dècades ja que “només els veïns més grans del poble recordaven com eren”.

L’acte d’inauguració va tenir lloc durant la Festa Major d’Almenara i l’alcalde d’Agramunt va anunciar als veïns que a finals d’any està previst que comencin les obres de construcció d’una planta potabilitzadora per millorar la qualitat de l’aigua de boca. Solé va destacar que “malgrat que Almenara sigui un poble petit, hem de treballar perquè tots els nuclis del municipi tinguin els mateixos serveis de qualitat”.

S’ha de recordar que l’Ajuntament i l’empresa concessionària CASSA van firmar el mes d’abril passat un conveni per construir una nova potabilitzadora a Agramunt i portar l’aigua des d’allà, amb canonades, als nuclis agregats de Mafet, les Puelles i la Donzell. Per motius geogràfics, és impossible portar les canonades fins a Almenara, de manera que el projecte preveu construir-hi una altra potabilitzadora més petita.

Dimecres, 08 Agost 2018 13:45

L’Ajuntament d’Agramunt, juntament amb els diferents vedats i juntes administratives del municipi, ha dut a terme aquests darrers mesos un seguit d’actuacions de manteniment i d’arranjament necessàries a la xarxa de camins.

Des de fa dos anys, el consistori inclou una partida extraordinària al pressupost municipal. Enguany, l’import d’aquesta partida ha ascendit a 20.000€, que s’han distribuït entre els diferents vedats en funció de la superfície i de les necessitats de cadascun. En aquest sentit, cada vedat ha presentat un conjunt d’actuacions amb el corresponent pressupost i amb l’Ajuntament s’ha acordat quines accions  es duran a terme a través del cofinançament entre ambdues parts.

En aquests moments ja s’han realitzat actuacions a Almenara, Montclar, La Donzell, Mafet, Agramunt i Rocabertí, i en breu finalitzaran les obres que es fan a Les Puelles.

Segons l'alcalde, Bernat Solé, “es tracta d’unes actuacions del tot necessàries per garantir la seguretat i la bona circulació”. Solé també ha destacat que amb el procés de concentració parcel·lària, aquesta xarxa de camins va quedar inacabada, faltant la darrera capa de rodadura, i les seves grans dimensions fan que el manteniment sigui cada cop més complicat.

Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Agramunt ha sol·licitat al Govern de la Generalitat un ajut en aquest sentit tenint en compte  que en una convocatòria anterior només s’hi van poder acollir capitals de comarca i municipis de menys de 5.000 habitants.

Des de l’Ajuntament i, concretament, des de la Regidora d’Agricultura i Medi Ambient, encapçalada per Ramon Boncompte, s’ha valorat molt positivament les actuacions que s’han fet i, sobretot, el disposar d’una diagnosi clara de les necessitats de cadascuna de les poblacions del municipi, per tal de valorar-ho en el pressupost de l’any vinent.

 

Divendres, 03 Agost 2018 13:44

L’Ajuntament d’Agramunt iniciarà el pròxim dilluns 6 d'agost les obres que permetran renovar el sistema de climatització del Casal Agramuntí. Concretament, l’actuació preveu la instal·lació d’una caldera de biomassa i de terra radiant, tenint en compte que l’actual sistema havia donat molts problemes i el seu consum era molt elevat.

L’actuació també permetrà modificar el pendent del pati de butaques per tal d’eliminar la rampa d’entrada i, al mateix temps, millorar la visibilitat des de les butaques. L’obra, amb un pressupost de 184.046 €, rebrà 100.000 € de finançament europeu a través dels fons Leader. La resta serà d’aportació municipal, tot i que el consistori ja ha sol·licitat un ajut a la Diputació de Lleida a través de la línia d’arranjament i adequació d’equipaments culturals.

Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “es tracta d’una obra que pretén resoldre els problemes existents i, al mateix temps, reduir l’elevat cost energètic de l’equipament”. Solé també ha destacat el fet que "amb aquesta actuació aconseguim eliminar totes les barreres arquitectòniques que hi havia al Casal Agramuntí", tenint en compte que l’any 2015 ja es va adequar el vestíbul en aquest sentit.

Està previst que les obres tinguin una durada d’uns dos mesos, de manera que el servei de cinema quedarà interromput durant aquest període.

 

Dijous, 02 Agost 2018 14:08

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va visitar dimecres la vila d’Agramunt. Concretament, Jordà va reunir-se amb el consistori on l’alcalde, Bernat Solé, li va exposar el projecte de l’escorxador municipal a través de l’1% cultural que en el seu moment, el govern de la Generalitat es va comprometre a impulsar amb les obres del Segarra-Garrigues. Solé també va exposar la problemàtica de la xarxa de camins i el fet que no s’hagi finalitzat totes les fases de la concentració parcel·lària. Segons Solé, “en el seu moment i abans que s’apliqués la capa de rodadura i es fessin les darreres actuacions previstes en el projecte de concentració parcel·lària, el Departament d’Agricultura del moment va fer la cessió d’aquests camins a l’Ajuntament sense que l’obra s’hagués acabat”. Aquest fet sumat a la reducció d’ingressos dels vedats de caça en aquests darrers anys ha fet molt complicat el manteniment d’aquesta nova xarxa de camins. Solé va demanar que s’obrís una línia d’ajuts en aquest sentit ja que en la línia de l’any passat, prevista per a capitals de comarca i municipis de menys de 5.000 habitants, poblacions com Agramunt en varen quedar excloses.

En un altre sentit, la consellera d'Agramunt i el consistori també es van reunir amb les empreses torronaires del municipi per mostrar el contingut i els objectius de la Fira del Torró i parlar sobre la situació actual del torró i la xocolata. Segons l’alcalde, “malgrat el nombre de vendes globals al municipi s’ha incrementat molt en aquests darrers anys, encara cal que des del Govern de la Generalitat s’impulsi més aquests productes de qualitat que ens defineixen com a país i les corresponents fires”.

Finalment, Jordà va acabar la seva visita a la llar d’infants municipal l’Era. Segons Jordà, es tracta d’un equipament que és un molt bon exemple de com es pot trobar un gran valor afegit a la fusta del nostre país i, al mateix temps, disposar d’equipaments altament eficients.

Dilluns, 20 Agost 2018 08:17

El convent de Sant Bartomeu de Bellpuig ha acollit aquest diumenge el concert del músic Guillem Roca on ha presentat el seu últim treball, Connexions, un àlbum amb una desena de temes farcits de matisos musicals, poesia i frescor en els quals el cantant posa de manifest que les seves influències van des de la música llatinoamericana, la mexicana i els boleros fins als sons mediterranis.  

El concert s'emmarcava en el cicle Viu el patrimoni, que ofereix un centenar de propostes culturals en diferents espais emblemàtics de Catalunya. 

 

Dilluns, 23 Juliol 2018 13:10

Més d'un miler de persones van participar dissabte a la primera Nit de Tapes que va tenir lloc a les piscines municipals de Bellpuig. 

Els assistents van poder degustar, entre altres, tapes d'arròs negre, de pop amb ceba, de patates amb pop, de musclos i escopinyes, de xampinyó, creps, paninis, salgados de Brasil, miscuit amb salsa d'alvocat, hamburgueses, cócs, torrades de pernil i gírgoles amb allioli així com patates al caliu amb brandada de bacallà.

La Nit de Tapes va estar amenitzada amb mçusica en directe dels grups New Orlinyes, Itsasgorak i Agustika i bany lliure a les piscines fins a les 2 de la matinada.

La Nit de Tapes era una iniciativa de l'entitat Fes-te la Festa i de l'Ajuntament de Bellpuig, que comptava amb la participació d'una dotzena de bars i restaurants de la localitat. 

Dilluns, 16 Juliol 2018 22:06

Desenes de voluntaris, coordinats pel CDR de Bellpuig, han recuperat aquest diumenge 15 de juliol al matí el mural independentista que va ser pintat el dissabte 7 de juliol i va patir un atac tres dies després.

Ocupa uns 500 metres quadrats i està considerat un dels murals més grans independentistes de Lleida. Sota un fons groc s’hi pot veure el lema 'Fem República' en negre i acompanyat d'una estelada. Està situat a la part superior del polígon del Coscollar, a l'antiga N-II, i és plenament visible des de l'autovia A-2.

La difusió de l'atac, en què uns desconeguts van eliminar el lema i van simular la banda espanyola, va despertar molta solidaritat i en només 24 hores van aconseguir recaptar més de 500 euros per poder repintar-lo, import que ha crescut amb nous donatius d'altres CDR, entitats sobiranistes i voluntaris. Està previst destinar aquests diners a la instal·lació de mesures de seguretat per dificultar l'accés al recinte i evitar nous atacs o, almenys, identificar als assaltants.

El mural va ser pintat durant més de 12 hores el dissabte 7 de juliol mentre que la matinada  dimarts a dimecres següent un grup format per prop de 15 persones va forçar l'accés i amb un camió ploma i aerosols va pintar la bandera espanyola i va esborrar la estrella de la estelada. La reacció del CDR de Bellpuig no va trigar a arribar, i la mateixa tarda del dimecres, va tornar a pintar de color groc les franges vermelles i va refer l'estelada. Finalment, aquest diumenge el mural ha recuperat el seu estat original.

Dilluns, 09 Juliol 2018 14:14

El CDR de Bellpuig va pintar dissabte un mural gegant a favor de la independència de Catalunya. Es tracta d'un mural de gairebé 500 metres quadrats, visible des de l'autovia A-2, en el qual es pot llegir: 'Fem República', les lletres estan pintades en color negre damunt d'una base de color groc, que reivindica l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Concretament té unes dimensions de 70 metres de llargada i 7 metres d'alçada. 

Durant la jornada de dissabte van treballar-hi una vintena de persones durant més de 12 hores de forma ininterrompuda.

El mural ha estat possible gràcies a nombroses persones que van col·laborar adquirint unes butlletes solidàries d'1 euro fins arribar a aconseguir els 1.200 euros que costava la pintura, la xapa i el lloguer dels elevadors i les excavadores. 

Segons membres del CDR de Bellpuig, aquest mural és el més gran que hi ha a la demarcació de Lleida a favor de la independència. 

Dilluns, 04 Juny 2018 16:52

Bellpuig acollirà el primer torneig internacional sub 16 VM Develops Basketball, que se celebrarà al pavelló d’aquesta localitat de l’Urgell els dies 8, 9 i 10 de juny.

El torneig promociona la pràctica del bàsquet i dels valors que transmet, i fer-ho utilitzant la competició com a mitjà potenciador, tot plegat amb l’objectiu que l’esdeveniment sigui un primer pas per tal que en el futur Bellpuig pugui acollir altres competicions de nivell, més encara quan, com ha recordat el president del Club Bàsquet Bellpuig, Ramon Torres, “es compleixen gairebé 75 anys de vida del club”.

El torneig internacional  sub 16 VM Develops Basketball comptarà amb la participació de més d’un centenar de jugadors pertanyents a vuit equips que han quedat repartit en dos grups. D’una banda, hi ha el Joventut de Badalona, el Tenyconta Zaragoza, la Selecció d’Andorra i l’Helios Suns Domzale (Eslovènia), mentre que a l’altre grup hi figuren el Baskonia Basket, l’Skuru Basket (Suècia), el Valencia Basket i els amfitrions del CB Bellpuig. El coordinador del torneig, Sergi Martí, ha recordat que, dels vuit equips participants a Bellpuig, “quatre d’ells (València, Baskonia, Joventut i Zaragoza) van ser fa poc al Campionat d’Espanya cadet celebrat a Lleida, un fet que dóna idea del nivell del torneig”.

L’activitat començarà divendres 8 amb l’arribada dels equips i la primera jornada de competició, amb partits a les 19:30 i a les 21 hores, entre ells l’estrena del CB Bellpuig davant el Valencia al segon torn. Dissabte hi haurà activitat amb partits matinals (10 i 12 hores), entre ells l’Skuru-CB Bellpuig, i a la tarda (17 i 20 hores), entre ells el Baskonia-CB Bellpuig. A més, enmig d’aquesta jornada de tarda (18:30 hores), es faran els concursos d’esmaixades i de triples.

Per la darrera jornada, el diumenge 10, a partir de les 9 hores s’han programat els partits d’encreuaments que culminaran amb la final, que es disputarà a les 12:15 hores i que donarà pas a l’acte de lliurament de premis i a la cloenda del torneig. Durant el torneig es faran activitats paral·leles, i com a cloenda hi haurà un dinar popular.

Podeu consultar més detalls del torneig VM Develops Basketball Bellpuig a: http://www.vmdevelopsbasketball.com/ca/torneig-bellpuig/.

Dissabte, 18 Agost 2018 16:14

Arqueòlegs i antropòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membres del Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) han dut a terme aquest dissabte l'excavació i l'exhumació de les dues últimes sepultures de la necròpolis experimental amb porcs TAPHOS-m a Sant Martí de Maldà.

L'antropòloga que ha liderat el projecte, Núria Armentano, ha explicat que les dues darreres tombes simulaven un enterrament del megalític a la prehistòria amb lloses de pedra i un de l'època romana en una tomba amb teules de doble vessant. Armentano ha recordat que l'any 2012 van enterrar en aquest espai 26 porcs recreant les diferents estructures funeràries utilitzades al llarg de la història i tenint en compte les dades ante mortem dels animals (com l'edat, el pes, el sexe, si tenien alguna malaltia o havien estat medicats...). Quatre anys després van començar a excavar i exhumar les primeres tombes fins avui amb les dues darreres. 

El resultat d'aquesta investigació tafonòmica, ciència que estudia els processos biològics, físics, químics i geològics després de la mort, serà la tesi doctoral d'Aida Gutiérrez, estudiant de doctorat en Antropologia Biològica a la UAB, la qual està previst que vegi la llum a finals del 2019. La tesi doctoral pretén reconstruir l'evolució de les restes segons com hagin estat inhumades i explicar així la seva esqueletització o momificació.

Gutiérrez ha destacat que algunes de les primeres dades concloents de l'estudi són que "en els cossos enterrats en fosses simples, amb contacte directe amb el sediment, s'ha afavorit l'esqueletització mentre que en les estructures funeràries amb teules, que s'han mantingut menys hermètiques i han permès la filtració de l'aigua, els cossos tot hi haver aparegut esqueletitzats també tenien un ambient més humit i amb part del teixit. En canvi, les estructures més airejades, com les cobertes de fusta o la de pedra que hem exhumat avui i que han permès la ventilació, han ajudat a la momificació dels cossos".

Val a dir que aquesta necròpolis experimental ja ha donat peu a diferents estudis alguns dels quals publicats en revistes científiques. De fet, en breu està previst publicar els resultats dels estudis d'entomologia i micologia, insectes i fongs, en una revista científica d'àmbit internacional. A més, segons Armentano, "tots els estudiants del màster d'Antropologia Biològica, impartit conjuntament per la UAB i de la UB, han fet les pràctiques en aquestes instal·lacions en les quals han pogut excavar les tombes amb els cossos dels porcs i han pogut veure els diferents tipus de descomposició, per tant, TAPHOS-m és un projecte científic molt vinculat amb la recerca".

En el projecte TAPHOS-m hi participen a banda d'arqueòlegs i antropòlegs de la UAB, el Grup de Recerques de les Terres de Ponent i l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). Val a dir que en l'última sessió d'excavacions i exhumacions han convidat a tot el poble de Sant Martí en una jornada de portes obertes ja que l'objectiu és apropar la investigació a la població.

Dijous, 09 Agost 2018 11:34

L’Ajuntament de Vallbona de les Monges ha adequat l’entorn dels antics safarejos situats als afores de la localitat. L’actuació, que va ser inaugurada el passat 6 d’agost en el marc de les jornades culturals de la localitat, ha consistit en la construcció d’una paret de marge de pedra seca, la instal·lació d’una font i la reconstrucció de l’antiga canalització de pedra des de la font fins als safarejos. L’objectiu és millorar aquest entorn perquè esdevingui un espai de trobada dels veïns.

L’acte va coincidir amb la jornada ‘Fem Safareig’ en què els veïns van recordar la funció original dels safarejos públics. Així, desenes de persones es van acostar als antics safarejos amb roba bruta i sota les indicacions de les dones més grans, els assistents van netejar les seves peces a mà amb el típic sabó de casa.

Els safarejos dels afores de Vallbona es van construir a la dècada dels anys 20 del segle passat i van ser rehabilitats el 2010. Ara, un dia a l’any, recuperen la seva funció original.

Dimecres, 08 Agost 2018 22:07

Un home de 59 anys, veí de Ciutadilla, ha mort aquesta tarda en un accident laboral en una granja de pollastres d’aquest municipi de la Vall del Corb. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 17:57 hores i, segons han informat, l’accident s’ha produït quan han cedit les bigues de la planta superior de l’edifici i la víctima, que conduïa un vehicle amb el qual feia tasques de neteja, s’ha precipitat a la planta inferior juntament amb la maquinària. Tot i la ràpida actuació dels serveis d’emergència, no se li ha pogut salvar la vida. Fins al lloc s’hi han desplaçat dues patrulles dels Mossos d’Esquadra i personal del Servei d’Emergències Mèdiques. La Unitat d’Investigació de la comissaria de Cervera ha obert una investigació i ha posat els fets en coneixement del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Cervera i del Departament d’Empresa i Coneixement.

Dilluns, 06 Agost 2018 10:36

El cicle de concerts ‘La Pedra Parla’, emmarcat en el programa d’activitats d’estiu ‘Viu el Patrimoni’ de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat, va aconseguir consolidar-se en la seva quarta edició després de rebre unes 400 persones en les tres actuacions programades entre dissabte i diumenge al claustre del monestir de Vallbona de les Monges. La coordinadora del cicle, Assumpta Esquís, es va mostrar molt satisfeta amb la bona afluència de públic. “Hem apostat per la comunicació i això s’ha traduït amb més públic que alhora ha permès dinamitzar la zona, aquest cap de setmana tant l’hostatgeria del monestir com el balneari de Rocallaura han penjat el cartell de complet”, va explicar. 

El cicle ‘La Pedra Parla’, que es va celebrar els dies 4 i 5 d’agost, va anar a càrrec del jove conjunt vocal i instrumental O vos Omnes; el prestigiós pianista Josep Maria Colom, i va cloure amb l’actuació del contratenor i pianista Jordi Domènech, que és a la vegada el director artístic del cicle, i l’actriu i soprano Anna Moliner, que van oferir un divertit i amè concert amb música molt variada, des de Mozart fins als musicals de Broadway.

Dilluns, 06 Agost 2018 10:29

Una avaria en el subministrament elèctric va deixar el passat dissabte 4 d’agost sense llum part de la Vall del Corb durant més de 13 hores, un total de 621 abonats. Concretament, l’apagada va afectar els municipis de Vallbona de les Monges, els Omells de Na Gaia i el nucli de Llorens (Sant Martí de Riucorb). La caiguda del subministrament es va produir de matinada, a les 05:00 hores, i el servei no es va normalitzar fins a les 18:15 hores.

El president del Consell de l’Urgell, Salvador Bonjoch, va convocar una reunió d’urgència amb alcaldes de municipis afectats i d’altres de la comarca en la qual va denunciar l’avaria que va definir d’”alarmant, sembla que estiguem en un país tercermundista”. El president del Consell de l’Urgell va apuntar que fa tan sols tres setmanes, la nit del 18 al 19 de juliol, els mateixos pobles van estar 12 hores més sense llum i per la mateixa avaria, “un cable soterrat ubicat a l’entrada del poble de Vallbona“. Bonjoch va recordar que amb les nevades de fa un any i mig, quan la Vall del Corb va estar 39 hores sense llum, la companyia elèctrica es va comprometre a fer una important inversió per millorar el servei. Segons Bonjoch, “el projecte està aprovat i Endesa també compta amb l’import de la faraònica inversió prevista però falten els tràmits burocràtics”. El president ha sol·licitat una reunió urgent per al setembre amb responsables d’Endesa i del Departament d’Empresa i amb tots els alcaldes de l’Urgell per conèixer la situació real del projecte i “reclamar una major previsió en cas d’avaries mentre no arriben les inversions compromeses”.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Martí de Riucorb, Jaume Pallàs, va demanar als veïns afectats per l’apagada que es dirigeixin als seus ajuntaments a transmetre la queixa corresponent amb els desperfectes ocasionats. El Consell recollirà totes les queixes i les portarà a Empresa  per iniciar un expedient informatiu i un altre de sancionador contra Endesa.