Dijous, 13 Desembre 2018 09:52

Un camió que transportava troncs ha bolcat aquest dijous al matí a la C-14, al seu pas per Tàrrega, fet que ha obligat a tallar la carretera en els dos sentits de la marxa. 

L'accident ha tingut lloc a les 6:50 hores al km 71 de la C-14. El conductor del camió ha resultat ferit lleu i ha estat traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova.

Fins al lloc dels fets s'hi ha desplaçat dos dotacions dels Bombers, una ambulància del SEM i cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra, que han desviat el trànsit. 

Dimecres, 12 Desembre 2018 17:46

Borges International Group (BIG) tanca el seu millor any com a grup empresarial, en termes de benefici net, en obtenir 15 milions d’euros i superar en un 1,7% el seu rècord de l’any anterior; també multiplica per 7 el resultat dels últims 12 anys.

La facturació ha arribat a un rècord històric, ja que ha assolit els 820 milions d’euros, un 10% més que l’any precedent. El Grup ha comercialitzat un total de 369.000 tones, que suposen un 6% més que en l’exercici anterior, i ha assolit un EBITDA ajustat de 33 milions d’euros.

Borges, que continua apostant per la internalització dels seus productes, ha incrementat les seves vendes als mercats internacionals en un 3,2%, xifra que es tradueix en una facturació de 555 milions d’euros, és a dir, un 67,7% del total de les seves vendes. Aquest percentatge tan elevat de venda a l’exterior deriva de la comercialització dels seus productes a 116 països a través de les seves oficines i filials comercials a Espanya, els Estats Units, França, Itàlia, Rússia, Brasil, Índia, Xina i, la més recent, Singapur.

Per volum de productes, Borges ha comercialitzat un total de 346 milions d’unitats envasades, de les quals 136 milions (el 39%) corresponen a olis d’oliva, 74 milions (el 21%) a fruita seca i fruita dessecada, 43 milions a olives (el 12%), 38 milions a vinagres, 22 milions a oli de llavors, 15 milions a productes en conserva, 8 milions a pasta i salsa i 10 milions a altres productes.

Borges International Group, amb més de 122 anys d’història, té un total de 1.154 empleats al món i ha generat 134 nous llocs de treball en els últims 3 anys. Opera a 11 plantes industrials de cinc països i té 15 oficines comercials a 10 països.

 

Compromís de responsabilitat social 

Tot i el volum creixent d’importacions d’oli cru d’Europa de l’Est, el Grup segueix apostant per la producció local i manté el seu compromís de responsabilitat social, i per això garanteix la traçabilitat dels seus olis de llavors.

Per aquest motiu, BIG, a través de la seva filial d’olis, Borges Agricultural & Industrial Edible Oils (BAIEO), ha iniciat l’execució del seu pla director, que té previst realitzar una inversió de 23,1 milions d’euros per al període iniciat el juny de 2018 i que acabarà el maig de 2022, amb l’objectiu d’incrementar la seva eficiència, competitivitat i sostenibilitat.

La major part d’aquesta inversió es dedicarà a la construcció d’una nova planta d’extracció d’oli de llavors, a la qual es destinaran 10 milions d’euros. La nova extractora incrementarà la capacitat productiva de la planta fins un 30%, suposarà un estalvi de costos i millorarà el rendiment del procés d’extracció incrementant la ràtio de l’oli obtingut en l’extracció d’oli de llavors. També incrementarà la seguretat en tot el procés i millorarà la qualitat de les condicions de treball dels operaris, incorporant la tecnologia necessària que li permeti avançar més en els seus objectius en matèria d’eficiència energètica. Aquest últim avenç permetrà reduir l’impacte mediambiental de les seves activitats mitjançant la disminució d’emissions de COV (compostos orgànics volàtils), així com del consum de vapor, electricitat i aigua, recursos necessaris per a l’extracció de l’oli.

 

Agricultura sostenible 

D’altra banda, BIG continua apostant amb fermesa pel negoci agrícola a través de la seva filial de fruita seca, Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN), amb la gestió de 2.401,5 hectàrees. D’aquestes, 320 se situen a Califòrnia, 941,9 al sud de Portugal i 1.139,6 a Espanya, especialment a les comunitats autònomes d’Extremadura i Andalusia.

El projecte empresarial de BAIN, que té previst invertir 32 milions d’euros el pròxim quadrienni, s’enfoca clarament cap la sostenibilitat: les noves plantacions de BAIN es regeixen per criteris d’agricultura sostenible. Després de l’adhesió a la plataforma EsAgua, que té l’objectiu de posicionar les empreses espanyoles com a referents en la petjada hídrica i en l’àmbit de la sostenibilitat, BAIN ha rebut la certificació GLOBAL GAP (Good Agricultural Practices), un dels estàndards internacionals en matèria de bones pràctiques agrícoles i agricultura sostenible. A més, la Companyia dedica un total de 96,7 hectàrees a la conservació del medi ambient i la biodiversitat.

 

Productes amb ingredients naturals d’alta qualitat 

Per últim, pel que fa al producte Borges International Group potencia la seva estratègia en el desenvolupament de productes de qualitat i saludables, oferint als consumidors els estàndards i qualitats del gaudi de la vida mediterrània com un concepte cultural global que defineix l’alimentació com a font de salut i plaer.

En aquesta línia ha llançat Eco Natura, una gamma de productes orgànics a base d’ingredients naturals que acompleixen l’estratègia NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat), d’acord amb les polítiques marcades per organismes sanitaris internacionals com l’Organització Mundial de la Salut. A aquests productes s’afegeix el llançament de la gamma de begudes vegetals a base de nous, ametlles i avellanes, totes elles elaborades amb la millor selecció de fruits secs Borges, acompanyada d’ingredients naturals d’alta qualitat.

 

 

Dimecres, 12 Desembre 2018 15:17

La Regidoria d’Acció Social i Treball de Tàrrega ha aconseguit inserir 24 persones en el món laboral mitjançant la quarta edició del programa ocupacional Fem Ocupació per a Joves. La capital de l’Urgell desenvolupa aquesta iniciativa mitjançant el Centre de Formació la Solana, de titularitat municipal. Es tracta de nois i noies en situació d’atur, amb edats compreses entre 18 i 29 anys. Participen també al programa un total de 13 empreses i/o autònoms, que han formalitat contractes laborals de 6 mesos de durada als 24 joves esmentats, o sigui, el total de places assignades inicialment al projecte. Per tant, la inserció laboral del Fem Ocupació per a Joves ha estat del 100%, fet que certifica l’èxit de la iniciativa. Prèviament, el Centre de Formació La Solana havia realitzat un estudi de prospecció i assessorament entre empreses i/o autònoms de tota la comarca de l’Urgell, contactant amb 168 empreses de diferents sectors productius, entitats i centres del territori.

Les persones beneficiàries del programa Fem Ocupació per a Joves de la comarca de l’Urgell són 9 noies i 15 nois. Les tècniques del Centre de Formació la Solana s’han encarregat d’impartir orientació professional per ocupar els llocs de treball. A més, han dut a terme tasques d’acompanyament i mediació per culminar amb èxit el procés d’inserció laboral. Per una altra banda, han realitzat tasques de tramitació de subvencions a l’igual que de les posteriors justificacions econòmiques. En aquest sentit, el programa Fem Ocupació per a Joves rep ajuts del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Servicio Público de Empleo Estatal. El regidor d’Acció Social i Treball, Joan Palou, ha apuntat que aquests contractes “suposen una porta d’entrada al mercat laboral dels joves amb moltes opcions de continuïtat, ja que les persones participants guanyen experiència professional”. El programa ha facilitat ocupació en els sectors d’hostaleria, alimentació, tercer sector, metal·lúrgia, comerç i educació entre d’altres.

Dimecres, 12 Desembre 2018 10:55

La Temporada de Teatre 2018 – 2019 de Tàrrega, organitzada per la Regidoria de Cultura, continua el dissabte 15 de desembre amb un dels grans èxits de l’escena independent, la comèdia Fairfly de la companyia La Calòrica. L’agrupació planteja a l’espectador una farsa mordaç sobre el fenomen de l’emprenedoria, que sembla la solució a tots els problemes de la crisi econòmica. La proposta, que ha obtingut el suport de crítica i públic, “qüestiona el missatge perillosament individualista que pot amagar l’emprenedoria”, argumenta el text promocional. Fairfly fou guardonada amb els premis Butaca al millor espectacle de petit format i millor text; el Premi de la Crítica al millor espectacle de petit format; i els premis Max al millor text i espectacle revelació. També ha estat seleccionada dins la Xarxa Alcover, circuit que divulga la producció escènica dels Països Catalans.

Amb text de Joan Yago i direcció d’Israel Solà, la peça gira al voltant de quatre amics que, davant el perill de perdre els seus llocs de treball en una empresa d'alimentació infantil, decideixen convertir en realitat una brillant idea pròpia que els pot suposar beneficis econòmics. El públic viu de prop les cabòries dels protagonistes ja que, en un format reduït, els espectadors presencien l’obra des de dalt l’escenari. El format del muntatge ha fet que s’hagin esgotat les localitats de la funció de les 9 de la nit i la Regidoria de Cultura ha programat una segona funció el mateix dissabte 15 de desembre a les 6 de la tarda, també al Teatre Ateneu. Preu de l’entrada: 20 euros. Entrades, abonaments i descomptes: www.tarrega.cat/teatreateneu · 973 312 960 ·  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

Activitat complementària: Debat sobre l’emprenedoria

D’altra banda, i com activitat complementària a l’obra teatral, la Regidoria de Cultura també proposa un debat participatiu titulat L’emprenedoria: mite o realitat?. Hi participaran nous emprenedors per conèixer l’experiència, les dificultats i les satisfaccions que han trobat en el camí per desenvolupar projectes. L’acte compta amb la col·laboració del CEI Tàrrega – Nau 19, el viver municipal d’empreses. L’assistència és gratuïta i tindrà lloc el dissabte 15 de desembre, a 2/4 de 8 vespre, al Teatre Ateneu. La Temporada de Teatre de Tàrrega compleix ja 24 edicions i és un dels cicles escènics més veterans de les terres de Lleida.

Dimecres, 12 Desembre 2018 10:15

El Nadal de sempre a Tàrrega és el nom de la campanya de Nadal 2018 de Foment Tàrrega, l'associació de comerços i serveis de Tàrrega. Enguany la campanya de Nadal es va encetar amb un espectacle d'encesa de llums, de la mà de la companyia targarina Emilia Gargot, amb una actuació que omplí de gom a gom la Pl. del Carme de Tàrrega. 

Un dels objectius de la campanya és dinamitzar els carrers amb activitats "de sempre" adreçades a tots els públics i edats.

Aquest proper cap de setmana, dissabte 15 i diumenge 16, s'enceten les activitats amb un concert de violí i viola. Hi haurà els pròxims dies cercaviles, la tradicional cagada de tió de l'Associació Guixanet, la visita del Pare Noel directament des de Laponia, o la recollida de la carta als reis pels patges reials. Enguany una de les activitats principals serà el trenet, que durant els dies 2,3 i 4 de gener farà un recorregut pels carrers principals de la ciutat amb sortida i arribada al Parc de Nadal, que està ubicat al pavelló municipal, lluny del centre comercial. D'aquesta manera els nens que ho desitgin també el podran utilitzar de forma gratuïta per portar la carta als Patges Reials, que estaran els mateixos dies a la Cambra de Comerç. Així mateix el dia 23 es farà el sorteig de la Mega Panera, que té un valor de 1.500 € de la que en cada compra en establiments adherits es pot omplir una butlleta pel sorteig.

Foment Tàrrega vol incentivar els dies d'obertura permesa, que són el 16, 23 i 30 de desembre, per tal de dinamitzar les compres de Nadal. 

Dimecres, 12 Desembre 2018 12:57

A partir del document de memòria de les intervencions arqueològiques realitzades a Agramunt entre els anys 2014 i 2015 en motiu de l’arranjament de diversos carrers del centre històric i de l’obertura de la cisterna de l’antic convent de franciscans, l’equip d’arqueòlegs que en van fer el seguiment juntament amb l’Ajuntament de la capital del Sió han elaborat un llibre, que porta per nom Sota l'ombra dels coberts, on queden recollits tots aquests treballs, amb la doble finalitat de difusió i de consulta, sumant-se d’aquesta manera a la col·lecció de publicacions sobre la història i el patrimoni d’Agramunt, a cavall entre el rigor científic i un format a partir del qual tothom en pugui gaudir.

Segons l’equip d’arqueòlegs, la publicació pretén ser no només un llibre amb contingut històric sinó un treball sobre l’arqueologia i, concretament, sobre l’aplicació d’aquesta disciplina a una intervenció concreta, en aquest cas, a Agramunt. El resultat final defuig dels informes tècnics específics inclosos ja en la memòria de l’actuació. En aquest sentit, des de l’Ajuntament  i, concretament des de la Regidoria de Cultura, amb aquesta nova publicació es pretén preservar el patrimoni cultural i arquitectònic del municipi i demostrar la sensibilitat del consistori per generar elements que ajudin a entendre millor d’on venim i qui hem estat en altres temps.

El llibre està estructurat en dues parts. Una primera part inclou una breu introducció sobre el patrimoni d’Agramunt així com l’explicació de la metodologia que s’empra habitualment en les intervencions arqueològiques i una aproximació als estudis antropològics. En la segona part s’exposen els detalls concrets de les intervencions arqueològiques realitzades tant al centre històric com al Parc del Convent, amb una valoració de resultats finals.

La producció i edició dels 300 exemplars que s’han fet del llibre ha tingut un cost de 3.136,64€, dels quals l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, dins la línia d’ajuts per a publicacions d’interès local i comarcal de l’any 2016, n’ha aportat 1.456,80€.

L’acte de presentació es farà el proper dissabte 15, a les 7 del vespre, a la sala de plens de l’Ajuntament. La presentació anirà a càrrec de Josep Gallart, arqueòleg territorial del Departament de Cultura a Lleida, de l’equip d’arqueòlegs que van fer les excavacions al centre històric, de l’alcalde d’Agramunt Bernat Solé i de la regidora de l’àrea de cultura Dolors Ricart. El llibre es podrà comprar a l’Oficina de Turimse a un preu de 10€.

 

 

Dilluns, 10 Desembre 2018 14:53

L’Ajuntament d’Agramunt, a través del projecte Feder-Ponent Actiu, del qual el consistori n’és adjudicatari a través del Consell Comarcal de l’Urgell, ha instal·lat elements de senyalització d’una ruta que va des d’Agramunt fins a Castellserà, a través del Pilar d’Almenara.

Concretament, el tram des d’Agramunt fins al Pilar d’Almenara es va senyalitzar amb el camp de treball de l'estiu del 2017 i forma part del projecte Camins de Riella. Pel que fa al tram des del Pilar d’Almenara fins a Castellserà, també està senyalitzat a través d’un projecte impulsat per la Diputació de Lleida.

Els nous elements que s’han instal·lat inclouen un gran plafó explicatiu de la ruta i del projecte Ponent Actiu al costat de l’Oficina de Turisme, dos plafons informatius a l’aparcament del Pilar d’Almenara i dos taules panoràmiques ubicades al mateix aparcament i al peu del Pilar, des d’on es pod localitzar les poblacions i els elements orogràfics més importants de la plana d’Urgell.

El projecte, finançat en un 50% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), compta amb una aportació del 25% de la Diputació de Lleida i el 25% restant pel mateix Ajuntament d’Agramunt. Segons l’alcalde, Bernat Solé, “es tracta d’un projecte que posa en valor els espais naturals més singulars de les terres de Ponent i al qual ens hi hem volgut sumar des del primer dia tenint en compte el valor natural i patrimonial de la Serra d’Almenara”. Des de la mateixa Oficina de Turisme s’informarà els visitants de la ruta.

 

Projecte Camins de Riella

Camins de Riella és el nom que l’Ajuntament d’Agramunt ha donat al projecte de senyalització turística que té per objectiu identificar tots els elements d’interès turístic, patrimonial i cultural de la vila d’Agramunt. Està configurat per tres àmbits: Camins de pedra, que inclou tot el centre històric, Camins d’aigua, que recorre tots els elements vinculats amb l’ús i l’aprofitament de l’aigua, i Camins de terme, que recorre l’entorn dels voltants d’Agramunt i entre els quals hi haurà aquesta ruta fins al Pilar d’Almenara.

 

Dimecres, 05 Desembre 2018 11:38

Agramunt celebrarà aquest dissabte 8 de desembre el seu tradicional Mercat de Nadal, que omplirà de parades d’ornaments, figures del pessebre, productes d’artesania i aliments de producte els carres del centre històric. El certamen coincidirà també amb la posada en marxa de la pista de patinatge, que el consistori i els comerços instal·laran a la plaça del Pou durant les festes per tal d’amenitzar les compres nadalenques. Així, comprant als comerços agramuntins adherits a la campanya, els clients obtindran vals de descompte per a patinar. La pista estarà instal·lada a la plaça del Pou fins al 6 de gener.

El Mercat de Nadal es completarà amb nombroses activitats com la ja tradicional mostra d’animals de pessebre. També hi haurà xocolata popular de bon matí a la plaça de l’Església per ajudar a passar el fred i es projectarà l’exitós audiovisual Les Veus de Riella, creat pel col·lectiu Fem Memòria i el consistori, al Casal Agramuntí a 2/4 d’1 del migdia. Val a dir que en menys de dos dies es va esgotar la primera tirada de DVD de l’audiovisual i ja en preparen una segona tirada, que es podran adquirir a l’Oficina de Turisme.

A la tarda hi haurà berenar de pa torrat amb oli i xocolata a la pedra d’Agramunt a la plaça de l’Església; cantada de nadales a càrrec dels alumnes de les escoles de la vila i l’acompanyament musical del grup local Versions Estelada, i l’espectacle Radicalment Pedrolo amb la companyia Cassigalls a Foment Parroquial, a benefici de la caixa de solidaritat i organitzat per Òmnium Urgell-Segarra.

Durant tota la jornada del Mercat de Nadal, un any més Creu Roja Agramunt, amb el suport de la Regidoria de Benestar Social, recollirà joguines per als infants més necessitats en el marc de la campanya Cap nen sense joguines.

Divendres, 30 Novembre 2018 08:53

L'Escola Municipal de Música d'Agramunt acull des de fa unes setmanes la primera antena estable de la demarcació de Lleida del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) fora de capital de comarca. Aquesta delegació atén més de mig centenar de nens d'entre 0 i 6 anys del municipi i rodalies, al voltant d'un 30% dels usuaris del CDIAP de l'Urgell, que són uns 160.

L'antena del CDIAP a Agramunt s'ha inaugurat aquest dijous 29 de novembre. L'alcalde, Bernat Solé, s'ha mostrat molt satisfet i ha destacat que "els serveis han de acostar-se a les persones i al seu entorn" i ha apuntat que aquesta delegació "facilitarà l'accés a les famílies d'Agramunt al servei ja que no hauran de desplaçar-se a Tàrrega" . Solé ha avançat que de cara a un futur valoraran altres espais com podria ser el nou centre cívic, del qual en breu començaran les obres a l'antiga llar d'infants.

La psicòloga i coordinadora del servei, Pili Sala, ha explicat que al CDIAP de l'Urgell hi treballen sis professionals i l'antena d'Agramunt funciona els dilluns, els dimarts i els divendres en horari de matí per compaginar-ho amb les classes de música de l'equipament.

Per la seva banda, la directora de l'Associació Alba -que gestiona el CDIAP del Urgell-, Maite Trepat, ha lamentat que "l'administració estableix una població diana d'un 5% i a l'Urgell atenem una població diana de entre un 9 i un 11 % amb els mateixos recursos, fet que es tradueix amb altes abans dels 6 anys o en la reducció de la freqüència de les sessions". Trepat ha recordat que ja van demanar a la Generalitat intentar dotar els territoris que ho necessiten amb més recursos. Amb tot ha celebrat la "bona detecció precoç de la comarca per part de tots els centres educatius i CAPs, especialment a Agramunt, ja que el millor que hi ha és la prevenció, la majoria d'aquests casos ben atesos des que els nens són molt petits, poden seguir la màxima normalitat en els seus entorns".

Dimecres, 14 Novembre 2018 15:06

L’Associació Tradi-Sió d'Agramunt ha engegat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami amb la voluntat d’aconseguir diners per recuperar el Rei de Tremissèn, un dels dos antics gegants de la vila, i difondre la llegenda de la Roca de la Delfina. Es tracta d’una iniciativa que pretén aconseguir el suport popular per materialitzar la creació de la figura del nou gegant.

Els vells gegants d'Agramunt són figures del segle XIX, desaparegudes a la segona dècada del segle XX. El document que es conserva és un gravat editat al Costumari Català de Joan Amades, amb data de 1908, on hi apareixen tres parelles de gegants, una de les quals és d’Agramunt. Ara, després de més de 100 anys de la seva desaparició, la finalitat de l’associació és recuperar els dos gegants i per aquest motiu s’ha engegat aquesta campanya per poder costejar el procés de construcció d'una de les figures i del seu vestuari.

L'objectiu que s'ha fixat l’Associació és arribar a recollir un total de 4.000 euros, que és el cost de la construcció de la figura, i com és habitual en aquest tipus d’ iniciatives  de micromecenatge, les donacions seran correspostes, segons l'import, amb diferents obsequis. Alguns obsequis que es donaran en aquesta campanya són productes de marxandatge relacionat amb els gegants: una samarreta, una bossa, un mocador, però també visites guiades per Agramunt, el reconeixement a les xarxes socials o un gravat honorífic al vestit del gegant.

 

Projecte de construcció del gegant

L'Associació Tradi-Sió és una entitat que es va crear per donar impuls al folklore local. La seva tasca es basa en reintroduir i aportar elements de la cultura popular i tradicional de la vila. El seu compromís és vetllar i dignificar el patrimoni festiu d'Agramunt per aquest motiu coordinen i organitzen un seguit d’activitats per donar mida a la imatgeria festiva agramuntina arreu del territori. Ara el seu objectiu és recuperar la parella de gegants basats en el gravat de 1908 del volum tercer del Costumari Català d’Amades.

La figura del gegant representarà el Rei de Tremissèn que és el personatge del rei moro que apareix a la llegenda agramuntina de la Roca de la Delfina. Està previst que si s’assoleix la campanya la construcció del gegant anirà a càrrec de l’estudi de maquetisme l’Esfera de Carles Teixidó de Bellpuig.

 

Història de la Roca de la Delfina

La roca de la Delfina és una llegenda agramuntina basada en el llibre de cavalleries del frare Esteve Barellas, editat l'any 1600 sota el títol Historia de los famosos hechos del gran conde de Barcelona don Bernardo Barcino, y de don Zinofré su hijo, y otros cavalleros de la provincia de Cathaluña. El llibre va ser reescrit l'any 1776 per Pedro Àngel de Tarazona a les edicions del setmanari El blasón de Cataluña. A partir sobretot de l'edició reescrita, l'agramuntí Antoni Viladot i Sanuy escriu la llegenda cap a mitjans del segle XIX, sota el nom de Petronila de Agramunt o sea la Delfina.

La llegenda explica que en els atacs dels moros l'any 714, la petita Petronel·la (acabada de néixer), filla del senyor d'Agramunt, va estimbar-se a l'indret de la roca fugint dels moros en un carruatge. El rei de Tremissèn va voler afillar-la muntant la història de que la va deixar en una barca a la deriva i que uns dofins la van dur fins a l'Àfrica. D'aquí li va venir el nom de Delfina.

 

 

Diumenge, 25 Novembre 2018 22:08

Els Músics per la Llibertat de Bellpuig han rebut aquest diumenge el guardó corresponent al 30è Mèrit Musical en el marc del tradicional concert de Santa Cecília d'aquest municipi de l'Urgell. Amb aquest reconeixement, l'Ajuntament ha volgut agrair a diversos músics de Bellpuig les seves actuacions altruistes per reivindicar la llibertat dels presos polítics i lel retorn dels exiliats.

A iniciativa d'Antoni Saladrigues, diferents músics de Bellpuig van sortir a tocar al carrer cada dia durant més de tres mesos, des del 10 de desembre de 2017 fins al 22 de març de 2018, per cantar en memòria dels presos i exiliats polítics. Des de finals de març segueixen tocant periòdicament si bé no ho fan cada dia. L'alcalde, Salvador Bonjoch, ha agraït la seva constància i el seu compromís amb la injusta situació que viu Catalunya. Per la seva banda, l'impulsor de Músics per la llibertat, Antoni Saladrigues, ha agraït el guardó perquè "fa més visible la nostra defensa".

Després de rebre el guardó, una representació d'una dotzena dels membres de Músics per la Llibertat han ofert dues peces: El cant dels ocells de Pau Casals i El cant del poble.

El concert de Santa Cecília, que ha tingut lloc aquest migdia al Teatre Armengol, s'ha completat amb les actuacions del grup de guitarres de l'Escola Municipal de Música de Bellpuig; de Josep Maria Fontanals i Paquita Armengol; l'Orfeó Joventut, que l'any que ve commemorarà el seu centenari, i de la Banda Municipal de Música.

Dilluns, 12 Novembre 2018 10:06

Milers de persones van assistir el cap de setmana a la setena edició de la Fira Conserva't. L'alcalde, Salvador Bonjoch, va explicar que "l'objectiu és potenciar activitats per promoure l'activitat física maridant-la amb l'alimentació saludable i els productes de proximitat, projecte que durem a terme en els propers anys per poder tenir-lo consolidat amb la celebració del desè aniversari del certamen". Per la seva banda, el director dels serveis territorials d'Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, va elogiar la fira perquè "genera actituds i dinàmiques en benefici de la pròpia salut, amb l'alimentació i els productes de km 0 i amb l'esport, fet que li dóna innovació i un llarg recorregut ".

Aquest any la Fira Conserva't va estrenar classes dirigides al gimnàs de la localitat, de zumba, cicle indoor i k-strech, amb bona acollida de participants, a més de comptar amb una parada de material esportiu de segon mà.

Pel que fa al concurs a la millor conserva o melmelada de la fira, al qual es van presentar cinc productors, el va guanyar una crema d'avellana amb garrofa de Curculio Nucum de la Selva del Camp. El seu responsable, Adrià Gomis, va dir que "pretenem oferir una alternativa a les cremes de cacau i avellanes convencionals però amb productes locals i saludables".

La Fira Conserva't, que va tenir lloc al pavelló poliesportiu de Bellpuig, va reunir 35 productors de proximitat i diferents comerços locals. La majoria dels productors estaven relacionats amb les conserves i les melmelades, que a les tradicionals s’hi sumaven nous gustos com la melmelada de cogombre de l'empresa Potets de Boldú o l’allioli de moniato i la sal de mostassa de Cal Senzill de Bellpuig.

La setena Fira Conserva't es va completar amb tallers, xerrades, un tast de vins i una visita guiada cultural i gratuïta per Bellpuig, des del Mausoleu de Ramon de Cardona fins a la sala d'exposicions de la festivitat dels Dolors i el convent de Sant Bartomeu .

Dijous, 08 Novembre 2018 11:19

Bellpuig celebrarà la setena edició de la Fira Conserva’t els dies 10 i 11 de novembre al pavelló poliesportiu. El certamen comptarà amb uns 35 productors de productes de proximitat, en especial de conserves, i una mostra dels comerços i serveis d’aquest municipi de l’Urgell. També hi haurà activitats esportives gratuïtes, tallers de cuina, tallers infantils i xerrades d’alimentació i vida saludable. La nit de dissabte el certamen es completarà amb un concert de Brams i la Banda Municipal de Música de Bellpuig, que tindrà lloc al Teatre Armengol a partir de les 10 de la nit.

L’alcalde, Salvador Bonjoch, explica que l’objectiu de la Fira Conserva’t és promoure una alimentació sana per aconseguir una vida saludable i a la vegada promoure l’exercici físic. Per aquest motiu, enguany la Fira Conserva’t oferirà portes obertes al Bellpuig Gym, inaugurat recentment. El públic podrà gaudir de classes dirigides diumenge al matí: Zumba, Ciclo Indoor i K-Strech. A més, hi haurà un petit mercat de material esportiu de segona mà, que es pretén ampliar en la pròxima edició del certamen.

 

Xerrades

La conferència central anirà càrrec de Marta Vergés, xef en cuina viva i especialista en nutrició i dietètica, i tractarà la relació emocional amb el menjar, els aliments sospitosos i la combinació d’aliments per tal de treure el nostre màxim potencial a través de l’alimentació. També hi haurà una xerrada sobre la importància d’anar ben calçat a l’hora de practicar esport. David Lahera, professor d’educació física i monitor d’atletisme, ciclo indoor, BTT, pàdel, triatló i musculació, explicarà els diferents tipus de calçat segons si es vol practicar running o trail així com alguns dels problemes habituals de la infància i com escollir el caçat més adequat per cada tipus de peus.

 

Tallers

El públic també podrà participar en tallers d’aperitius i begudes saludables, a càrrec de la dietista i nutricionista Mercè Carbonell; d’agredolços i melmelades alternatives, a càrrec de Rosa Piqué i Ester Miralles; d’hamburguesa vegetal amb xips de moniato i ketchup casolà, amb la cuinera Tere Rauret, i de productes d’higiene i de cosmètica natural, amb la periodista i experta Cristina Font. Finalment, hi haurà un tast de vins amb el Celler Analec.

 

Infants

Per als més petits s’organitzarà un taller de pizza artesana amb conserves i vegetals de proximitat i se’ls oferirà berenar de pa amb garrofa. El diumenge a la tarda també hi haurà parc infantil i inflables.

 

Menús gastronòmics

Durant tot el cap de setmana, sis restaurants de la vila oferiran un menú amb productes de proximitat i conserves, al preu d’entre 16 i 18 euros. Els restaurants participants són Golf Urgell, Camp de Tir ‘El Coscollar’, Xalors, El Caliu, Bar-Restaurant Poliesportiu i S-Now.

La setena edició de la Fira Conserva’t obrirà portes dissabte, de 5 de la tarda a 8 del vespre, i diumenge, de 10 del matí a 8 del vespre, sent l’entrada gratuïta.

Dissabte, 20 Octubre 2018 09:32

El Teatre Armengol de Bellpuig acull entre els mesos d’octubre i juny una nova edició del cicle de concerts ‘Bellpuig Ressona’, que ha programat un total de sis actuacions d’agrupacions musicals de diferents formats i estils com el jazz, l’ensemble de saxos i la música de cambra, vocal, simfònica i de banda.

El ‘Bellpuig Ressona’ va iniciar la seva sisena edició el passat 7 d’octubre a ritme de jazz amb Toni Saigi Trio.

El dia 18 de novembre serà el torn del Trio Halír; el 24 de febrer, del Grup vocal Mezzos; el 24 de març, de BCN Sax Project; el 26 de maig, de l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Manresa, i el 2 de juny, de la Banda Municipal de Música.

El cicle de concerts ‘Bellpuig Ressona’ està organitzat per l’Escola Municipal de Música de Bellpuig i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bellpuig.

Des dels seus inicis, l’organització manté el propòsit de dirigir els concerts a un públic familiar, i que continguin un marcat caràcter pedagògic, enriquidor i interessant per a totes les edats, buscant garantir la qualitat de les interpretacions.

Dijous, 11 Octubre 2018 16:17

Bellpuig ha estrenat aquesta setmana la seva Aula d’Extensió Universitària, que en el seu primer curs compta amb un total de 142 inscrits. L’acte inaugural ha tingut lloc aquest dimecres al Teatre Armengol i ha comptat amb la presència, entre altres autoritats, del vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Biscarri, i l’alcalde del municipi, Salvador Bonjoch. Després dels parlaments ha tingut lloc la primera ponència que portava per títol ‘Dret civil i l’amor de parella ¿Contigo pan y cebolla?’ impartia Carles Florensa, catedràtic del departament de Dret Privat de la UdL.

L’Aula d'Extensió Universitària de Bellpuig s’afegeix a la resta d’aules extensió Universitària de la UdL amb l’objectiu d'apropar conceptes als ciutadans de Bellpuig i comarca, tot difonent la ciència i la cultura en format de formació permanent.

El primer curs de l'Aula es durà a terme del mes d’octubre de 2018 al mes de maig de 2019 anb un total de 8 xerrades que tractaran de temes tan variats com el dret, la història, l'economia, la ciència, els hàbits socials i l'evolució de la societat, la literatura, la psicologia o els secrets del Vaticà.

Amb la incorporació de Bellpuig, l’Urgell compta amb aules universitàries a tres municipis ja que també en tenen Tàrrega i Agramunt.

Dimarts, 04 Desembre 2018 17:59

Preixana aposta per la formació dels productors agroalimentaris de proximitat en la sisena edició de la fira gastronòmica De Prop, que se celebrarà del 14 al 16 de desembre. Ho farà amb l’organització d’una jornada tècnica adreçada als agricultors i productors del territori, que estarà dedicada a la innovació agroalimentària i a les diferents fórmules de comercialització per donar valor afegit als productes. Aquesta jornada tècnica, organitzada per l’Associació Leader de Ponent, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Preixana, tindrà lloc el divendres i farà que el certamen s’allargui un dia més dels dos habituals. En la presentació del certamen, l'alcalde, Jaume Pané, i la regidora i directora de la fira, Sandra Heras, han destacat la importància de la jornada tècnica per "donar a conèixer diferents tècniques als agricultors perquè els productes que cultivem es comercialitzin amb valor afegit, com pot ser la conversió del blat en pa o la fruita en sucs així com la venda directa d'hortalisses en caixes".

El cap de setmana Preixana acollirà la fira pròpiament dita la qual reunirà mig centenar d’expositors de productes alimentaris, entre els quals n’hi haurà del Pla d’Urgell perquè és la comarca convidada en la present edició. El certamen comptarà amb la participació de reconeguts cuiners que oferiran demostracions culinàries, com Héctor Robles, concursant de MasterChef Junior 5; Ada Parellada i Albert Marimon. També s’organitzaran tastos dirigits i maridatges amb els sommeliers Sergi Castro i Juanjo Ceresuela; presentacions de nous productes com un taller de vaca vella madurada amb Gold Vacum SL, una degustació de vins del celler local d’Antoni Giribet i un tast de sidres del món amb Sidra Riera Badies. Els més petits també tindran el seu apartat específic amb diversos tallers, entre els quals un amb Ada Parellada sobre receptes de Nadal i una altre sobre els insectes en l’alimentació amb Silvia de Lamo.

Per tal de completar la visita a la fira De Prop, l’organització oferirà als visitants esmorzar de forquilla i ganivet, vermut, dinar i sopar de proximitat.

La sisena fira gastronòmica De Prop de Preixana obrirà portes dissabte de 10 del matí a 8 del vespre i diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda.

Diumenge, 02 Desembre 2018 21:36

Belianes ha venut aquest matí uns 7.000 litres d’oli en la 21a edició de la festa d’aquest producte. El certamen ha reunit una dotzena de productors i cooperatives d’oli de la Vall del Corb i s’ha completat amb una vintena més de parades de productes típics de les festes i aliments elaborats al territori com torrons o embotits.

Com ja és tradició, la Festa de l’Oli de Belianes ha començat de bon matí amb l’esmorzar popular en què s’han repartit unes 2.000 rostes amb arengades. Enguany, com a novetat, els assistents havien d’aportar un euro que els era retornat en forma de tiquet per gastar a les parades del certamen. L’alcalde, Josep Ramon Morera, ha explicat que “aquesta iniciativa pretén fomentar que la gent compri”. El certamen també ha comptat amb una cercavila a càrrec de la Catxibanda d’Arbeca i el peculiar concurs de llançament de pinyols d’oliva. Per arrodonir la jornada, a la tarda, l’església ha acollit l’espectacle musical El geperut de Notre Dame, a càrrec de la Coral Sícoris de Lleida.

L’alcalde ha fet una valoració força positiva de la producció d’oli d’enguany, “d’un 75% sobre 100”, si bé ha indicat que la pluja de les darreres setmanes ha fet retardar la collita. Segons Morera, a Belianes les oliveres produeixen entre 1.500 i 8.000 kg  per hectàrea, segons l’arbre i l’aigua que reben. L’alcalde també ha dit que el cultiu de l’olivera suposa un 30% de l’economia productiva del municipi i ha destacat que “les noves tecnologies permeten fer un oli de major qualitat” així com “l’aposta decidida per l’oli ecològic”.

Dilluns, 19 Novembre 2018 14:29

Un vitraller de Sant Martí de Maldà, Gerard Balcells, ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder finançar el projecte ‘Vitralls de la Democràcia’, una acció artística i política que pretén denunciar al món l'existència de presos políticis i la situació que viu Catalunya des de l’1 d’octubre.

Després de presentar el projecte el passat mes de maig a Suïssa, Balcells ja ha començat a treballar en el projecte amb l’ajuda d’altres vitrallers europeus que s’hi han volgut sumar com la francesa Emilie Castanier, que estarà treballant al taller que Balcells té a la comarca de l’Urgell durant quatre mesos.

Gerard Balcells explica que el projecte pretén internacionalitzar el procés recuperant el plantejament del vitrall que serveix per a explicar coses. En un sentit molt tradicional però, al mateix temps, en una versió contemporània, canviant la religió per la política. 

Quan els vitralls estiguin elaborats, està previst exposar-los i després donar-los a diverses institucions i museus internacionals com poden ser la UNESCO, el Tribunal Europeu de Drets Humans, la Fundació Carter, The Elders, Amnistía Internacional, la Defensora del Poble Europeu o Human Rights Watch, entre altres. Cada peça anirà acompanyada d’un text per ampliar la informació i, sobretot, facilitar la comprensió dels destinataris últims de les peces.

Està previst fer 12 vitralls, un per a cadascun dels personatges: Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Josep Lluís Trapero, Inés Arrimadas, Marta Rovira, Anna Gabriel, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Felip VI, Mariano Rajoy i Enric Millo. Si se supera l’objectiu de finançament està previst dedicar vitralls a altres personatges de l’escena política relacionada amb el referèndum de l’1-O com ara Miquel Iceta, Soraya Sáez de Santamaría, Jorge Fernádez Díaz, Cristóbal Montoro, Pablo Llarena, l’elefant de Botswana o l’urna del referèndum.

Els interessats en col·laborar en el verkami poden fer la seva donació clicant en aquest link.

Dijous, 08 Novembre 2018 18:59

Més de mig centenar de persones han assistit aquest dijous al vespre a la primera xerrada de les tres programades en la 15a edició del cicle de conferències Dona Informa't, organitzat pel Consell Comarcal de l'Urgell, amb el suport dels ajuntaments d'Agramunt, Bellpuig i Verdú així com de la Diputació de Lleida.

La primera xerrada ha tingut lloc al castell de Verdú i ha anat a càrrec de l'escriptora Gemma Lienas la qual ha parlat de l'autoestima femenina, dels elements que hi influeixen i de les eines concretes que es poden fer servir per apoderar-se i millorar-la. A l'acabar, Lienas ha signat el seu darrer llibre, El fil invisible.

La consellera comarcal de la Dona, Imma Estadella, ha presentat l'acte recordant que en aquestes 15 edicions del cicle Dona Informa't s'han programat una seixantena de xerrades a les quals han assistit unes 7.000 persones. 

La pròxima conferència tindrà lloc aquest dissabte 10 de novembre, al pavelló poliesportiu de Bellpuig. Anirà a càrrec de la tècnica especialista en dietètica i nutrició, Marta Vergés, que parlarà sobre Som més del que mengem. La darrera conferència es farà el divendres 14 de desembre, al Casal Agramuntí de la capital del Sió. El periodista i escriptor Gaspar Hernández tractarà sobre La intel·ligència emocional de les dones

Dilluns, 29 Octubre 2018 12:49

Llorens de Rocafort, nucli agregat de Sant Martí de Riucorb, ha inaugurat aquest diumenge la restauració de la seva església, que ha estat més de tres anys en obres. L’actuació, que s’ha portat a terme en diferents fases, ha comptat amb un pressupost de 85.000 euros i ha estat finançada amb 50.000 euros per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la resta l’han pagat entre els veïns, l’Ajuntament, l’Arquebisbat de Tarragona i la parròquia de la localitat.

El portaveu dels veïns, Ramon Moix, ha destacat que “és una inauguració molt esperada, ja que hem tingut l’església més de tres anys en obres i vam començar els tràmits l’any 2011”. Moix ha recordat que a Llorens només viuen una quarantena de veïns.

L’acte inaugural ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, que ha destacat que “com no pot ser de cap altra forma l’IEI ha de vetllar pel manteniment i la conservació d’edificis com l’església de Llorens, dels quals n’hi ha molts i que formen part del patrimoni cultural i arquitectònic del territori”. També ha participat en l’acte l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Després d’una missa cantada, Josep Capdevila, fill del poble i gran coneixedor de la història de Llorens, ha ofert una breu explicació de l’actuació de millora.

Cal recordar que fa una dècada, part de l’interior del temple es va cremar per un curtcircuit i les parets van quedar totalment negres. Amb les obres de restauració han aconseguit recuperar la pedra original i part de les voltes. També s’ha habilitat un accés per a persones amb mobilitat reduïda.