Dimarts, 12 Desembre 2017 14:09

Els seguidors d'Star Wars tenen una cita aquest dijous 14 de desembre als Cinemes Majèstic de Tàrrega  que acolliran l'estrena de la vuitena entrega de la saga, 'Los últimos Jedi'. La projecció del film, que es farà en les dues sales (una en versió doblada al castellà i l'altra en versió subtitulada), tindrà lloc a partir de mitjanit. Abans però s'organitzaran diferents activitats que s'emmarcaran dins el GalacticTast, branca del Galacticat - Mostra de Cinema Fantàstic de Ponent que se celebra cada any a la capital de l'Urgell. 

La vetllada inclourà un sopar amb 60 persones al restaurant Traginar, el concurs 'En busca dels últims Jedi' per trobar el major coneixedor de la saga i un concert amb  alumnes de l'Escola Municipal de Música de Tàrrega que oferiran banderes sonores de les diferents pel·lícules d'Star Wars. Val a dir que el centre i la saga Star Wars celebren enguany el 40è aniversari i des de Circuit Urgellenc i la Regidoria de Cultura han volgut aprofitar aquesta coincidència.

Pel que fa al concurs per conèixer l'expert/a d'Star Wars, comptarà amb 20 preguntes distribuïdes en 4 blocs i el que tingui més encerts s'endurà una espasa làser de xocolata creada pel pastisser Joan Nicolau de la ciutat.

L'accés al concurs i pel·lícula és de 7,70 euros. Les entrades anticipades es poden adquirir al web www.circusa.com.

Dimarts, 12 Desembre 2017 11:36

L’Ajuntament de Tàrrega ha editat el tercer volum de la col·lecció de llibres infantils basats en biografies de dones rellevants de la ciutat. El nou lliurament es dedica a la figura de la llevadora Maria Bernades Guardiola (Tàrrega, 1900 – Viladecans, 2000). La protagonista destacà per ajudar a néixer milers de nadons al llarg de diverses generacions. La sèrie de llibres, titulada “On són les dones targarines?”, és una iniciativa de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat. Es vol fer visible així el llegat de dones targarines que durant el segle XX destacaren en diversos àmbits de la societat. Aquest treball de recerca omple el buit de documentació històrica existent pel que fa a dones vinculades al municipi. Són biografies publicades en forma de conte, escrites de forma didàctica i entenedora per als infants.

L’acte de presentació tindrà lloc el proper dissabte 16 de desembre, a les 12 del migdia, a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (carrer de Les Sitges). Les biografies plasmades en els llibres s’han reconstruït a partir del testimoni directe de les protagonistes o a través de converses amb familiars. En el cas de Maria Bernades Guardiola, la seva biografia ha estat escrita per Teresa Barrot de la Puente mentre que Camil·la Minguell Cardeñes s’ha encarregat de les il·lustracions. Durant l’acte farà lectura del llibre Mireia Ribó Llobet.

 

Perfil de Maria Bernades (Tàrrega, 1900 – Viladecans, 2000)

Maria Bernades Guardiola va néixer a Tàrrega el 3 de juliol de 1900. Als vint anys es va traslladar a Barcelona per cursar els estudis d’obstetrícia a l’Hospital Clínic. Va ser la primera de la seva promoció el 1924. Dos anys després va començar a treballar a Viladecans com a titular de la plaça de llevadora. Durant molt temps, la “senyora Maria” (com tothom la coneixeria), va ser l’única llevadora del poble. Quan va arribar a Viladecans el desembre del 1926, van néixer 36 criatures; l’any següent, 60. A Viladecans va conèixer qui seria el seu marit, Isidre Solina, amb qui tingué la seva filla, Maria Teresa. L’any 2003, el consistori de Viladecans va decidir posar el nom de Maria Bernades Guardiola al CAP del Pla dels Màrtirs del Setge de 1714 en memòria de la seva persona i de la seva tasca dedicada a la població.

Dilluns, 11 Desembre 2017 21:50

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha demanat a Tàrrega votar la llista del president Puigdemont, que és Junts per Catalunya, “perquè si aquest és el president que va treure Madrid, ara és el president que els sobiranistes catalans hem de mantenir, no serà que ens empassarem ara que ens  treuen un president i nosaltres ho acceptem des del sobiranisme català, no tindria cap sentit ”.

Mas ha valorat la manifestació de Brussel·les de “molt potent i emotiva” i ha assegurat que “aquesta és un exemple de la força de mobilització del sobiranisme”. També ha destacat que “demostra que la gent creu molt en el futur d’aquest país”.

Artur Mas ha participat en un míting de Junts per Catalunya a Cinemes Majèstic de Tàrrega on han assistit més de 200 persones. El míting ha comptat també amb la intervenció de Marc Solsona, número 2 de Junts per Catalunya a Lleida, que ha valorat les eleccions del proper 21 de desembre com una “gran oportunitat” ja que “a Catalunya la política és l’eina que tenim per aconseguir el nostre anhel”. Solsona també ha apuntat que la llista de Junts per Catalunya “és molt diversa y oberta amb la qual pretenem seguir caminant per la dignitat i la llibertat del país”.

L’acte, que ha comptat també amb la intervenció de Xavier Quinquillà, ha estat obert per l’alcaldessa de la ciutat, Rosa Maria Perelló, que ha qualificat el trasllat de les obres de Sixena “d’espoli i atracament a mà armada”.

A primera fila de la sala de cinemes Majèstic hi havia vàries cadires buides amb llaços grocs en record del president i consellers cessats que es troben a l’exili, del vicepresident i conseller d’Interior cessats i dels Jordis, que es troben tots quatre a presó. 

Dilluns, 11 Desembre 2017 13:40

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el fotògraf Jaume Solé han dut a terme la setena fase del projecte etnogràfic que plasma l’evolució física i estètica dels habitants de Tàrrega al llarg dels anys. La continuació d’aquest treball, conegut amb el nom de Retra(t)acció i basat en la captació d’imatges en 3D, s’ha desenvolupat en el marc de la 19a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, celebrada a la capital de l’Urgell del 8 al 10 de desembre. Els responsables del projecte han fet balanç aquest matí dels darrers resultats: 1.307 persones formen part fins al moment d’aquest fons, un 20% de les quals han repetit cada any des de la primera crida feta l’any 2011. Pel que fa aquest 2017, mig centenar de persones s’han adherit per primera vegada a la iniciativa. Retra(t)acció culminarà l’any 2020 amb resultats d’alt valor documental. L’obtenció d’imatges s’efectua a través de tres càmeres simultànies, mostrant així la transformació física i estètica dels participants al llarg dels anys: canvis de fesomia, pentinats, complements,... Tot aquest material etnogràfic es diposita a l’Arxiu Comarcal de l'Urgell.

Dilluns, 11 Desembre 2017 13:28

L’Ajuntament de Tàrrega ha enderrocat dues petites edificacions situades en una finca contigua a l’església parroquial de La Figuerosa, poble del terme municipal. Es tracta d’un garatge i un porxo que s’aixecaren fa anys a tocar del temple. El consistori materialitza així una disposició del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), el qual destina a usos de via pública el sòl on s’ubicaven ambdós immobles. Mitjançant aquesta demolició, l’Ajuntament de Tàrrega protegeix l’entorn de l’església com a bé d’interès i alhora es posa fi als problemes d’humitats detectats a l’interior. Actualment es procedeix a demolir les estructures i a desenrunar el solar, el qual ocupa 80 metres quadrats de superfície. Després s’arranjarà l’espai per a integrar-lo al sistema viari.

 

Fer visible tot l’exterior del temple

Gràcies a aquesta intervenció, pressupostada en 5.500 euros, tot l’entorn del temple quedarà visible recuperant el conjunt el seu esplendor arquitectònic. A més, la plaça de l’Església guanyarà en superfície i amplitud. Val a dir que l’expropiació de la parcel·la, l’any 2015, es va resoldre mitjançant un conveni de mutu acord entre el consistori i els propietaris, sota una fórmula de preu-just aprovada per la Junta de Govern Local. Martí Pijuan, regidor d’Urbanisme, ha manifestat que amb aquesta intervenció “donem compliment al POUM actual i al mateix temps ajudem a preservar l’Església Parroquial de La Figuerosa”. Aquest edifici té més de 150 anys d’antiguitat i és un dels símbols representatius del poble.

Dilluns, 11 Desembre 2017 13:56

La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Agramunt impulsa, per tercer any, l’Actinadal Juvenil. Es tracta d’una activitat que té lloc durant les vacances de Nadal i està adreçada als joves. Concretament aquesta tercera edició es farà  els dies 27, 28 i 29 de desembre.

Una de les novetats d’aquest any és que als dos tallers que s’organitzaran hi podran participar joves des de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat, a diferència d’altres anys que els dos tallers es diferenciaven per la seva franja d’edat.

Els participants podran fer dues activitats diferents: una al matí i una altra a la tarda. En el cas del matí, es manté el curs de cuina, que es farà de les 10:30h fins a les 13h, i en el cas de l’activitat de la tarda, que es fa de les 16h fins a les 18.30h, enguany es farà un taller de dj’s, un canvi d’activitat que ha sorgit dels mateixos joves.

El preu per participar a una de les dues activitats és d’11 euros, mentre que la inscripció a les dues activitats és de 20 euros. Cal tenir en compte que les places són limitades. Els interessats ja poden fer les inscripcions a les oficines de l’Ajuntament d’Agramunt fins al proper 22 de desembre.

 

 

Dijous, 30 Novembre 2017 12:26

Agramunt celebrarà el proper divendres 8 de desembre una nova edició del seu tradicional Mercat de Nadal que omplirà el centre històric de la capital del Sió amb desenes de parades. Els visitants hi trobaran complements nadalencs (des d’ornaments, figures del pessebre, tions i plantes de Nadal...), productes artesans d’alimentació o de regal, ideals per aquests dies de festa. Completarà el Mercat de Nadal una mostra d’animals vius de pessebre, que farà les delícies dels més menuts amb el ruquet, corderets i cabretes, entre d’altres.

Per tal d’incentivar l’assistència de públic, paral·lelament al Mercat de Nadal al matí tindrà lloc una xocolatada popular a la plaça de l’Església i a la tarda, berenar a base de pa torrat amb oli i xocolata a la pedra en unes barbacoes habilitades també a la plaça de l’Església. A més, a les 7 de la tarda hi haurà la tradicional cantada de nadales amb els alumnes dels col·legis Macià Companys, Mare de Déu dels Socors i de l’Escola de Música i l’acompanyament musical del grup local Versions Estelada.

Per aquells més solidaris, Creu Roja Agramunt habilitarà una parada de recollida de joguines per a la campanya ‘Cap nen sense joguina’.

 

Dijous, 30 Novembre 2017 12:21

L’equip de govern de l’ajuntament d’Agramunt està treballant en el pressupost per al 2018, que presentarà al ple que se celebrarà a finals d’any. L’alcalde, Bernat Solé, va explicar que entre els principals projectes que formaran part dels comptes municipals hi ha la construcció d’una nova potabilitzadora per millorar la qualitat de l’aigua potable; finalitzar les obres d’ampliació de la residència municipal Mas Vell, que començaran en les pròximes setmanes, i renovar les voreres de l’avinguda de Jaume Mestres, en el tram urbà de la L-303 i la seva confluència amb l’avinguda d’Agustí Ros. Solé va destacar que “el pressupost del 2018 ha de servir per fer possibles projectes que estaven sobre de la taula des de feia anys però que requerien unes gestions prèvies per poder dur-los a terme”.

En referència al turisme, el primer edil va explicar que treballen al costat del Josep Bertran Mitjavila, fill del periodista i historiador Josep Bertran, un projecte de senyalització que compti amb els principals elements patrimonials i turístics mitjançant una xarxa d’itineraris basats en els espais de la memòria , l’art i la cultura o la ruta de l’aigua.

La voluntat de Solé és que els nous comptes s’aprovin per unanimitat amb el suport dels dos regidors de PdeCAT/Unió. Per aquest motiu, l’equip de govern ha ofert diàleg per treballar conjuntament les propostes.

Dimarts, 28 Novembre 2017 20:36

Agramunt serà l’escenari aquest dissabte 2 de desembre d’una jornada solidària organitzada per Comitès de Defensa de la República de diferents poblacions amb l’objectiu d’exigir la immediata alliberació dels presos polítics.

Sota el lema ‘No esteu soles, no estem sols’, els CDR han preparat un seguit d’activitats que duraran més de dotze hores amb un ampli programa destinat a públics de totes les edats. A banda d’exigir la llibertat dels presos polítics, els altres objectius de la trobada seran seguir reclamant la instauració de la República Catalana, fomentar la participació en les eleccions del 21 de desembre i crear una caixa de resistència conjunta davant possibles sancions administratives.

La jornada començarà a 2/4 d’11 del matí amb la pintada d’un mural per la llibertat i una xocolatada benèfica al pàrquing Pont Romànic d’Agramunt. Posteriorment, a partir de 2/4 de 12, hi haurà una cercavila que transcorrerà pels carrers del centre de la vila passant per la plaça Mercadal fins a arribar al pavelló poliesportiu. Allà hi haurà un vermut amb actuacions musicals de Gerard Sala, Recorvery i Versions Estelada a partir de les 12 del migdia i serà retransmès per Ràdio Sió Agramunt. El dinar popular tindrà lloc a partir de les 2 del migdia a un preu de 8 euros i amb activitats paral·leles com una exhibició de ‘slakline’, taller de malabars, vinyls amb Dirty Brown i un bingo solidari amb productes de la proximitat com a premi. A 2/4 de 4 de la tarda es farà una nova cercavila per la vila sortint des del pavelló poliesportiu i hi haurà un ampli reguitzell d’activitats infantils per als més joves. A les 6 de la tarda hi haurà la presentació del llibre “Visca la Terra i visca l’Anarquia” de Jordi Martí Font; a les 7 un taller anti-rumors i a les 8 música en directe amb Orquestrina per la llibertat i Maripopes. A partir de les 9 del vespre està previst un sopar popular amenitzat per la Catxibanda a un preu de 6 euros i a les 10 hi haurà havaneres i rom cremat amb Marinada. La jornada ‘No esteu sols, no estem sols’, es clourà amb un concert gratuït a partir de les 23h amb les actuacions de Diga’ls-hi Inquiets, Comandants de Tros, The Targarians i TATE.

Des de l’organització s’informa que per reservar dinars i/o sopars cal contactar amb els CDR’s mitjançant les xarxes socials (https://www.facebook.com/CDRAgramunt/) i que tots els beneficis de la jornada aniran destinats a la Caixa de Resistència dels CDR’s de la Noguera, la Segarra i l’Urgell.

Dilluns, 20 Novembre 2017 17:25

Torrons Vicens s'ha sumat al Black Friday amb la creació d'un torró únic per aquesta iniciativa comercial, que porta precisament el nom de 'Black Friday' i que és un torró granulat d'ametlla amb taronja banyat de xocolata. L'empresa d'Agramunt ven aquest torró exclusivament a través de la seva botiga online, on coincidint amb el Black Friday també es poden aconseguir altres ofertes. 

Dilluns, 27 Novembre 2017 17:58

Xavier Roig Capdevila ha estat distingit a Bellpuig amb el 29è Mèrit Musical de l'Any, guardó que reconeix una persona o entitat que destaca per haver aconseguit un èxit dins de la música i que estigui vinculat amb Bellpuig. Roig és director de la Cobla Lo Castell des del 2015 i músic a l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i al Quartet Teixidor així com a docent de violoncel a les escoles de música de Bellpuig i de Solsona i al Conservatori de Cervera,

L'homenatjat, amb una trajectòria musical de més de dues dècades, ha assegurat que "m'apassiona la música i poder treballar de músic" i ha agraït als seus pares haver-li donat l'oportunitat de dur a terme estudis professionals. Per la seva banda, l'alcalde, Salvador Bonjoch, ha posat en valor "el prestigi i el potencial musical que té Bellpuig", fet que ha atribuit en bona part a l'Escola Municipal de Música, que va néixer fa més de 30 anys i que actualment ofereix una vintena d'especialitats a uns 200 alumnes.

El lliurament del guardó, obra de l'artista local Carles Teixidor, ha tingut lloc aquest diumenge 26 de novembre al Teatre Armengol i en el marc del concert de Santa Cecília que ha anat a càrrec del grup de percussió de l'Escola Municipal de Música de Bellpuig, l'Orfeó Joventut , la Cobla El Castell, Josep Maria Fontanals, Paquita Armengol i la Banda Municipal de Música.

Dijous, 23 Novembre 2017 09:07

Bellpuig instal·larà llums de Nadal als carrers i places aquestes festes. Així ho han decidit la majoria de votants en el procés participatiu que va impulsar l'Ajuntament. El procés ha rebut un total de 587 vots dels quals un 58,9% han apostat per instal·lar les llums, 346 persones han votat que sí i 241, que no.

El consistori va obrir aquest procés participatiu perquè fossin els veïns els que prenguessin la decisió tenint en compte que amb l'actual situació política catalana són molts els ajuntaments que han optat per anul·lar actes de les festes o no posar llums de Nadal com a mostra de protesta.

Com a dada curiosa, cal dir que la majoria de votants ho han fet en línia, un 91,8%, mentre que la resta, 48 persones, a través d'unes urnes habilitades per a l’ocasió.

A Tàrrega també hi haurà llums de Nadal segons ha detallat l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, a l'emissora municipal Ràdio Tàrrega. Des de Comarques de Ponent hem intentat contactar amb ella sense èxit.

Divendres, 17 Novembre 2017 16:43

L'Ajuntament de Bellpuig ha posat en mans dels veïns la decisió d'instal·lar o no llums de Nadal als carrers i places de la localitat durant les festes. Tenint en compte l'actual situació política amb alguns consellers cessats a la presó i Puigdemont al costat d'altres consellers exiliats a Brussel·les, són molts els ajuntaments catalans que han optat per anul·lar actes de les festes o no posar llums de Nadal com a mostra de proposta. A Bellpuig, l'Ajuntament ha obert un procés de participació i els veïns poden votar en línia o presencialment a les oficines del consistori fins el proper 21 de novembre.

Dissabte, 11 Novembre 2017 19:33

Unes 400 persones han assistit aquesta tarda a la xerrada que ha ofert el psiconeurolmunòleg Xevi Verdaguer sobre la salut emocional. La xerrada formava part del cicle 'Dona Informa't' organitzat pel Consell Comarcal de l'Urgell i s'ha celebrat en el marc de la sisena edició de la Fira de la Conserva de Bellpuig. El certamen té lloc aquest cap de setmana al pavelló poliesportiu i compta amb la participació de mig centenar d'expositors, una vintena dels quals estan dedicats a la conserva.

El certamen es complementa amb tallers i demostracions de cuina, La Cúpula de Gustum i parc infantil, entre d'altres activitats.

Dilluns, 06 Novembre 2017 09:42

Bellpuig va iniciar aquest diumenge 5 de novembre el cinquè cicle de concerts ‘Bellpuig Ressona’ amb l’actuació de la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia (JOSA) – Aleví, la qual va oferir al Teatre Armengol un conte concert que portava per títol ‘La flor de Molihuà’.

El conte concert explicava les aventures d'un noi i una noia a la recerca del remei que podia salvar l'estranya malaltia que afectava a tots els habitants del seu poble.

La lectura del conte anava acompanyada de les interpretacions de la JOSA, amb una música de nova creació basada en la manera tradicional de fer ritmes i melodies de l'antiga Xina, que transportava i ambientava el públic als diferents paisatges i personatges xinesos de la història.

Amb la música i direcció d’Albert Gumí, la narració de Mònica Torra i textos d'Anna Marsal, l’audició tenia la presència a l’escenari d'alguns dels més importants instruments xinesos mil·lenaris com l'arpa de 21 cordes anomenada Gu Zheng.

El cinquè cicle de concerts 'Bellpuig Ressona' seguirà el proper 18 de febrer amb l'actuació de la Coral Joia de Maig d'Anglesola. 

Divendres, 08 Desembre 2017 15:47

Un home ha mort i tres persones més han resultat ferides, dues d’elles de gravetat, en un xoc frontal entre dos turismes aquest divendres al migdia a la L-303 a Ossó de Sió, concretament al quilòmetre 16,5 a l'altura de Castellnou d'Ossó.

Fins al lloc s’hi ha desplaçat 7 dotacions dels Bombers, 4 ambulàncies del SEM, 1 helicòpter també del SEM i 4 patrulles dels Mossos d’Esquadra. Els Bombers han hagut d’excarcerar alguns dels ferits.

L’accident, que ha tingut lloc quan faltaven dos minuts per la 1 del migdia, ha obligat a tallar la carretera en els dos sentits de la marxa durant més de dues hores.  

Dissabte, 02 Desembre 2017 10:31

Preixana celebrarà la 5a edició de la fira De Prop els dies 16 i 17 de desembre fent una important aposta per la gastronomia de proximitat i qualitat segons han explicat l’alcalde, Jaume Pané, i la directora de la fira, Sandra Heras.

El certamen, que tindrà lloc a la zona esportiva d’aquesta localitat de l’Urgell, reunirà mig centenar d’expositors de productes alimentaris de proximitat entre els quals n’hi haurà diversos procedents de la Bretanya francesa de manera que la fira De Prop s’internacionalitza.

El certamen comptarà també amb la participació de reconeguts i premiats cuiners els quals oferiran demostracions culinàries. Entre aquests hi haurà Ada Parellada (xef del restaurant Semproniana de Barcelona i autora de diversos llibres de cuina), Vicent Guimerà (xef del restaurant Antic Molí d’Ulldecona amb estrella Michelin i Cuiner de l’Any el 2016) i Albert Marimón (xef del restaurant La Cava de Tàrrega i Cuiner de l’Any el 2013). També hi participarà Juanjo Ceresuela (sommelier i propietari dels restaurants La Cosa Nostra i Nobadis de Cervera), que guiarà un maridatge de vins i formatges.

La 5a fira De Prop tindrà com a comarca convidada la Noguera amb una mostra dels seus productes.

La inauguració del certamen, que es farà dissabte a 2/4 de 12 del migdia, anirà a càrrec de Josep Sucarrats, director de la revista Cuina des del 2016, una publicació líder en el sector de la gastronomia a Catalunya.

Els més petits també trobaran el seu espai a De Prop amb un ampli programa de tallers per tal que tota la família gaudeixi de la cita, un dels quals anirà a càrrec d’Ada Parellada. També podran entrar a La Cúpula Gustum de l’Associació Leader de Ponent.

Per tal de completar la visita a la fira De Prop, l’organitzarà oferirà esmorzar de forquilla i ganivet, vermut, dinar de proximitat amb menús ideats per cuiners de prestigi com Albert Marimón, berenar de pa amb oli i xocolata per gentilesa del Grup Borges, sopar de proximitat i espai gintònic amb destil·lats Dragons.

La 5a fira gastronòmica De Prop de Preixana obrirà dissabte de 10 del matí a 8 del vespre i diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda.

Dijous, 30 Novembre 2017 18:07

La Diputació de Lleida adjudicarà properament la segona fase de les obres de millora de la carretera local LV-3038, del relleu de Castellserà a Preixens.

En concret, els treballs d'eixamplament, millora i pavimentació asfàltica d'aquesta carretera afectaran un tram de 4,5 quilòmetres, entre els punts quilomètrics 5+100 i 9+772, als termes municipals d’Agramunt i Preixens.

L'obra suposarà una inversió de 2.449.512,07 euros. S’espera que les obres puguin ser iniciades de manera efectiva durant la propera primavera.

Cal recordar que l'any passat es va dur a terme la primera fase de les obres de millora de la carretera LV-3038 per un import d'1,5 milions d'euros. 

 

 

 

 

Dijous, 23 Novembre 2017 09:02

La residència i centre de dia Sant Pere Claver de Verdú està des d'ahir acreditat com a centre lliure de subjeccions per part de la Confederación Española de Organizaciones de Mayores (CEOMA) mitjançant el seu programa 'Desatar al anciano y al enfermo de Alzheimer'. L'equipament, amb 36 residents i 5 usuaris al centre de dia, es converteix en el primer de Lleida gestionat per una entitat social, l'ABD (Associació Benestar i Desenvolupament), que aconsegueix aquesta acreditació. Responsables de la residència van rebre ahir el diploma acreditatiu en un acte multitudinari que va tenir lloc al castell de Verdú. Pilar Rodríguez, adjunta a gerència d'ABD, va explicar que "aquest és un nou model d'atenció més autonomista en què la llibertat individual i la dignitat de la persona són la raó de ser". Segons Rodríguez, "l'objectiu final és millorar el benestar de la persona".

El doctor Antoni Burgueño, que ha acompanyat a la residència i centre de dia Sant Pere Claver durant els dos últims anys i mig per aconseguir aquest reconeixement, ha explicat que "s'aborda cada persona de manera individual tenint en compte les seves característiques i necessitats i a partir d' aquest estudi, s'adequa l'entorn i es transforma el centre perquè pugui moure's amb certa seguretat".

Cal destacar que un centre lliure de subjeccions és un centre en el qual no s'utilitza cap tipus de subjecció física, entenent com subjecció la limitació de llibertat de moviments d'una persona. Entre els dispositius més habituals de subjecció hi ha els cinturons de llit, els cinturons pèlvics per les cadires, els arnès de pit o plafons per a les cadires, entre d'altres.

Dilluns, 13 Novembre 2017 10:29

El monument dedicat al president Lluís Companys a El Tarròs (Tornabous), el seu poble natal, va ser objecte la matinada del passat diumenge 12 de novembre d’un nou acte vandàlic. En aquesta ocasió uns desconeguts van robar un medalló de bronze amb la cara del president i van fer una pintada franquista sobre el monòlit a la seva memòria. A la pintada es pot llegir clarament la paraula ‘Franco’ i segons l’alcalde, Amadeu Ros, “hem interpretat que demanen canviar la cara de Lluís Companys per la del dictador”.

Ros va apuntar que els autors de l’atac vandàlic podrien conèixer detalladament el monument ja que van actuar a la part on no arriben les càmeres de vigilància instal·lades fa un parell d’anys. L’alcalde va posar una denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, que investigaran l’atac.

Ros va indicar que “ja pensàvem que amb l’actual situació política del país patiríem un nou atac vandàlic” però també va assegurar que “repararem els desperfectes immediatament sempre que sigui necessari”. De fet, el mateix diumenge ja es va posar en contacte amb l’artista que va dissenyar el medalló de bronze dedicat a Companys que va ser l’escultor de Tàrrega Antoni Boleda.

Un regidor va descobrir els danys a mig matí i hi va comunicar a l’alcalde qui va anar a inspeccionar la zona poc després acompanyat d’agents dels Mossos d’Esquadra.

Aquest atac va arribar pocs dies després de descobrir una pintada en el senyal que indica l’entrada al monument dedicat a Lluís Companys.

 

Nombrosos atacs

El monument en homenatge a Lluís Companys a El Tarròs va ser construït l’any 1978 i des de llavors ha patit nombrosos atacs. El més greu i important va arribar l’any 2014, concretament el 5 d’agost quan uns desconeguts van decapitar l’estàtua del president, van trencar a cops de mall la placa de marbre que explica la biografia de Companys i van tombar el pal de la bandera catalana. Des de llavors, el monument compta amb càmeres de videovigilància.