Dilluns, 16 Octubre 2017 17:44

L'Associació Gent Gran Amics del País de Tàrrega va celebrar el passat diumenge 15 d'octubre un homenatge a 9 matrimonis de la ciutat commemorant les seves Noces d'Or. La festa tingué lloc al Casal de Gent Gran – Casal Cívic de la capital de l'Urgell, on les parelles van rebre el caliu dels assistents i diversos obsequis. L'acte comptà amb la presència de l'alcaldessa Rosa Maria Perelló, qui felicità els homenatjats pel seu mig segle de convivència matrimonial “atresorant experiències i records en comú”.

Diumenge, 15 Octubre 2017 22:57

Milers de persones han visitat aquest cap de setmana la 18a Fira del Medi Ambient de Tàrrega. Segons l'organització, el certamen ha rebut més públic respecte a l'anterior edició, fet que atribueixen al bon temps i al pont festiu del Pilar. 

Cal destacar l'alta l’afluència de públic familiar en activitats de conscienciació ecològica, reciclatge creatiu i coneixement de la biodiversitat. En paral·lel, els tastos, maridatges i  tallers de cuina basats en productes d’alimentació de km 0 presents a la fira també han registrat una alta participació. En aquest sentit, la gastronomia de proximitat ha estat una de les principals apostes d’enguany, amb un balanç molt positiu des del consistori. 

 

Novetats del sector i dinamització econòmica

El regidor de Promoció Econòmica, Carles Pascual, ha assenyalat que la Fira del Medi Ambient de Tàrrega manté la seva vigència tant pel que fa a plataforma de divulgació ecològica com a dinamització de les empreses del sector. En aquesta 18a edició, per exemple, s’ha exhibit mobiliari sostenible o peces de tèxtil per a pells atòpiques a més de nous sistemes d’aprofitament tèrmic i vehicles elèctrics.

Una de les novetats que ha suscitat gran expectació ha estat la desfilada de moda amb roba recuperada de segona mà, impulsada per l’empresa d’inserció social Cartaes. Es dóna la circumstància que Cartaes ha augmentat un 39% de la venda de roba de segona mà durant els últims dos anys.

Al seu torn també s’ha promocionat la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida i s’ha repetit la gimcana amb ponis d’Equaid. Per la seva part, l’Agència Catalana de Residus ha desenvolupat una campanya contra el malbaratament alimentari en forma d'espectacle de màgia.

 

Desfilada per promoure l’adopció de gossos

La Societat Protectora d’Animals de Tàrrega ha estat una altra de les entitats convidades i ha ofert una desfilada de gossos per a fomentar les adopcions. L’activitat també vol conscienciar sobre la tinença responsable d’animals de companyia.

Pel que fa a l’apartat de benestar i teràpies alternatives, la fira ha estrenat l’Aula Sensorial amb sessions de ioga nidra i musicoteràpia de benestar. El ventall de suggeriments s’ha completat amb un planetari, una exposició sobre les varietats d’arbres o una demostració de com funcionaven els antics forns de guix. Organitzada per les regidories de Promoció Econòmica i Medi Ambient, la convocatòria ha tingut lloc com de costum a la plaça de les Nacions sense Estat i recintes adjacents, on s’han concentrat una vuitantena d’expositors.

Diumenge, 15 Octubre 2017 22:53

Tàrrega ha tornat a retre homenatge aquest diumenge 15 d'octubre al president Lluís Companys, assassinat per les forces feixistes fa 77 anys. La Comissió Lluís Companys de la ciutat, formada per partits i entitats, ha organitzat de nou una marxa de torxes que ha sortit de la plaça del Carme a 2/4 de 7 del matí i ha avançat fins l'esplanda del castell. Allí, la veïna Vanessa Castellana ha donat lectura al manifest, i seguidament s'han llençat les salves d'honor en memòria del president i la seixantena de participants han entonat Els Segadors.

 
Divendres, 13 Octubre 2017 11:47

L'Associació Alba aprofita cada any la Fira del Medi Ambient de Tàrrega per a donar a conèixer projectes i iniciatives que porta a terme com a entitat relacionades amb la sostenibilitat i la cura del medi ambient.  Aquest any presentarà el nou projecte de fusteria que s'està portant a terme des de fa uns mesos dins del programa d'activitats terapèutiques amb les persones del Centre Ocupacional. 

L'objectiu del projecte és la reutilització de palets, palots i altres fustes per elaborar productes per a particulars, entitats i empreses, i fomentar d'aquesta les habilitats manipulatives i donar a conèixer les capacitat de les persones ateses de l'entitat. Els beneficis es reinvertiran en el propi servei per a necessitats i activitats de les persones del CO. 

A l'estand que l'Associació Alba tindrà durant aquest cap de setmana a la Fira del Medi Ambient s'hi podran veure alguns dels objectes que s'han fabricat a través d'aquest projecte i es farà difusió del projecte a través de flyers informatius. 

 

Rafel Vives del programa 'Ja t'ho faràs!' col·labora amb el taller de reciclatge creatiu 

Demà dissabte a les 11 del matí les mestres de l'Escola Alba oferiran com cada any a l'estand de l'Associació Alba un taller de manualitats per a infants amb material reciclat. Aquest any comptaran amb la col·laboració del presentador del programa 'Ja t’ho faràs!' de TV3, en Rafel Vives, que ha estat convidat pels organitzadors de la Fira del Medi Ambient per a fer la inauguració oficial.

Dimarts, 10 Octubre 2017 16:20

L’Ajuntament de Tàrrega ha bonificat durant el present exercici 2017 un volum total de 18.969 euros en relació a la taxa de recollida d’escombraries. Els rebuts bonificats corresponen a 514 unitats familiars del municipi (incloent l’EMD El Talladell i els pobles agregats). Es tracta de pensionistes, persones amb discapacitat o persones majors de 65 anys, als quals se’ls aplica una minoració del 50% en l’import del rebut sempre que la unitat familiar tingui una renda total inferior en dues vegades i mitja el salari mínim interprofessional. El consistori tramita la bonificació en relació a l’habitatge de la residència habitual en què consta empadronat l’usuari sol·licitant. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha manifestat que aquesta línia de bonificacions té un caràcter social destinat a persones grans o discapacitades amb rendes baixes, ajudant-les així a pal·liar les despeses domèstiques. A més, la primera edil ha avançat que les bonificacions de la taxa de recollida de brossa es tornaran a concedir durant l’exercici 2018. Per això, aquesta setmana s’ha obert ja el termini per fer la sol·licitud, fins al 21 de desembre, a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), a la Casa Consistorial. 

 

Bonificació per a vehicles híbrids i poc contaminants

Altres línies de bonificació que concedeix l’Ajuntament de Tàrrega fan referència a l’impost de vehicles de tracció mecànica, amb una minoració del 25% als titulars de vehicles híbrids. En aquest apartat també figura una bonificació del 30% per als turismes catalogats com a poc contaminants (emissió de fins a 130 gr de CO2/km) durant el primer any de matriculació.

 

Bonificació de l’IBI per a famílies nombroses

Paral·lelament, Tàrrega també aplica d’ofici un 50% de bonificació sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI) per als habitatges on resideixin famílies nombroses i que tinguin un valor cadastral igual o inferior a 88.600 euros. Aquesta bonificació és del 25% si l’habitatge percep algun altre tipus de descompte fiscal. També es concedeix una bonificació del 50% als habitatges de protecció oficial (durant els sis períodes impositius següents al de l’atorgament de la qualificació definitiva) i un 10% als habitatges amb sistemes per a l’aprofitament tèrmic i elèctric de l’energia solar per l’autoconsum. Les sol·licituds de bonificació de l’exercici 2018 pel que fa a vehicles i IBI ja es poden tramitar a l’oficina de l’OAGRTL de la Diputació de Lleida, a la plaça de les Nacions sense Estat.

Dilluns, 16 Octubre 2017 18:49

La Residència Mas Vell d'Agramunt impulsa el projecte intergeneracional ‘Escurcem distàncies’, amb el que es vol fomentar l'intercanvi d'experiències i el coneixement entre diferents grups d'edat. La directora de la residència Mas Vell, Marta Pérez, explica que "com el nom diu, volem escurçar les distàncies que hi pot haver entre els col·lectius que interaccionaran en aquest projecte. Són uns col·lectius que no acostumen a tenir relació entre ells i quan es troben, hi ha una barrera que és la que volem trencar amb aquest projecte. Volem que s’apropin, que interaccionin, que facin coses junts, que entenguin la forma de viure de l’altra persona i que siguin capaços de compartir i conviure durant una estona i durant una activitat”.

El projecte involucra a un total de 9 centres educatius i entitats, com són la residència Mas Vell i la residència Ribera del Sió; els tres centres escolars de la vila, com són l'escola Macià Companys, el col·legi Mare de Déu dels Socós i l'institut Ribera del Sió; l'Escola Alba de Tàrrega; l'Escola Municipal de Música d'Agramunt; la llar d'infants l'Era d'Agramunt i Ràdio Sió.

Pérez també indica que el projecte és pioner en tant que, per una part, involucra a un col·lectiu de persones amb capacitats diverses, així com per la seva durada, ja que el projecte durarà tot el curs escolar 2017-2018 i també es repetirà cada any.

El projecte comença aquest dimarts 17 d’octubre amb la primera de les activitats entre els diferents grups d’edat, tot i que la presentació oficial del projecte tindrà lloc el proper 24 d’octubre amb una activitat conjunta a la plaça del Mercadal.

Dimecres, 11 Octubre 2017 18:08

L'Ajuntament d'Agramunt ha entregat a l'Associació Catalunya Contra el Càncer (AECC) un donatiu de 859 euros per a projectes d'investigació, que es van recollir en el marc de la segona paella solidària celebrada el passat 24 de juny.

L'alcalde, Bernat Solé, acompanyat d'un grup de voluntàries que l'entitat té a Agramunt, va lliure el donatiu a Pere Grau i Teresa Duran, membres de la junta provincial de l'AECC. 

Cal recordar que la iniciativa de la paella solidària, sorgida l’any passat, dóna un euro del tiquet de la tradicional paella de Sant Joan a un projecte solidari. Aquest any, l’elecció del projecte solidari es va fer a través d’una iniciativa popular a través de la qual els agramuntins podien decidir a quin projecte volien que es destinés un euro de cada tiquet. De tots els projectes solidaris proposats, l’Ajuntament va decidir que enguany la recaptació es donaria a l’Associació Catalunya Contra el Càncer. 

 

Dilluns, 09 Octubre 2017 11:43

Agramunt va celebrar amb èxit el passat cap de setmana la fira més dolça de Catalunya. Tot i la incertesa política que viu el país, la 29a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra va mantenir xifres de visitants i vendes respecte l'any anterior. Els turronaires es van mostrar satisfets i en algun cas com Torrons Vicens fins i tot van assegurar que havien incrementat les vendes en un 10%. El torró estrella del certamen segueix sent el típic torró d'Agramunt, amb IGP, tot i que cada cop hi ha més interès pels torrons innovadors com el de mel i llimona de Torrons Vicens, el de maduixes amb nata de Torrons Roig o el bombó d'ametlla amb xocolata i bastant torró d'Agramunt de Torrons Fèlix. 

En les darrerers edicions la fira d'Agramunt ha potenciat les demostracions a càrrec de professionals del sector. Enguany es van programar una vintena d'activitats entre l'Aula del Gust i l'Aula del Tast, que es va ampliar. Entre els ponents hi havia el mediàtic Marc Ribas, el xef de la Boscana de Bellvís amb una estrella Michelin Joel Castanyé i els pastissers Joan Baixas i David Gil, entre d'altres.

Una de les novetats d'enguany fou el trasllat de l'Espai Cuinetes en una carpa al costat del pavelló multisectorial i amb una oferta més amplia de tallers infantils així com la creació de tallers per a joves. Segons la directora de la Fira, Fàtima Puig, ha tingut molt bona acollida i "repetirem en properes edicions". 

La Fira del Torró va ser inaugurada per la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, qui va elogiar el municipi d'Agramunt perquè "sou l'economia productiva que ens assegura futur i que no se'n va, així ens ajudeu a fer país". Serret va transmetre un missatge de tranquil·litat i confiança al sector primari per les incerteses que pot ocasionar l'actual situació del país en referència a la PAC. Serret va explicar que "la PAC és un contracte de drets i deures entre els agricultors i la Unió Europea, de manera que no és tan senzill negar aquests drets i deures, compromesos com a mínim fins al 2020". Serret va recordar que "Catalunya som aportadors nets a la Unió Europea, aportem més de les ajudes que rebem de la PAC" i va insistir que "com a país som molt capaços de tirar endavant polítiques a favor del sector agroalimentari, un pilar fonamental de la nostra economia i de la nostra societat ".

Per cloure el certamen, Torrons Vicens va repartir entre els visitants dues barres gegants de torró, de 250 kg i 8 metres de llargada cada una, de dues de les novetats presentades enguany: el torró Història i el torró de mel i llimona.

El títol de 17è Torronaire d'Honor, que entreguen els tres menestrals del torró d'Agramunt: Àngel Lluch, Lluís Roig i Fèlix Valero, va recaure a Emili Vicens. 

La prova en BTT Transiscar, que celebrava 25 anys, va comptar amb la participació de 800 ciclistes. 

Dijous, 05 Octubre 2017 19:15

Agramunt celebrarà aquest dissabte 7 d'octubre, en el marc de la Fira del Torró, la 25a edició de la prova amb BTT Transiscar amb xifra rècord de participants, més de 800 cicllistes. 

La cita, que no és competitiva, discorrerà pels voltants d’Agramunt, Artesa de Segre, Ponts i Guissona, amb el bosc del Siscar (paratge que dona nom a la jornada) com a gran atracció. El resultat seran uns recorreguts plens de corriols i trialeres que faran que els participants gaudeixin al màxim.

L’organització ha disposat quatre circuits (de 20, 40, 60 i 80 quilòmetres). El de 20 quilòmetres té 350 metres de desnivell positiu i és una novetat d’enguany en homenatge al traçat de 30 quilòmetres de la primera Transiscar, ara fa 25 anys. El circuit de 40 quilòmetres té 750 metres de desnivell, el de 60 en té 1.250 i el de 80 quilòmetres en presenta 1.600.

El punt de trobada serà el passeig Josep Brufau, on hi haurà habilitades zones per a aparcament i des d’on es prendrà la sortida a les 8.30 hores. Entre els serveis que oferirà l’organització, hi ha suport mèdic, lloc per a canviar-se, rentador de bicicletes, bar i dutxes. Tots els participants rebran com a obsequi una jaqueta d’entretemps (mallot llarg) commemorativa de la 25a edició de la Transiscar. 

Ramon Hernández, responsable de l’organització, ha destacat que, a més de batre el rècord de participants, que datava de “fa cinc anys, amb 600 participants”, situant-lo ara en uns 800, la prova ha crescut fins al punt d’oferir actualment “cinc avituallaments i un equip d’assistència sanitària format per 40 persones i 10 vehicles”.

La Transiscar coincidirà amb la celebració de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i, de cara als visitants d’aquest certamen, Arnau Solé ha destacat que s’oferirà una prova anomenada Eliminator, consistent en quatre curses en què participaran respectivament els 15 primers participants de cadascun dels circuits. Es desenvoluparà sobre un traçat d’aproximadament 500 metres a la zona d’arribada on s’hi faran 15 voltes i “en cada volta s’eliminarà l’últim participant”.

 

Dijous, 05 Octubre 2017 13:04

La tercera edició de la Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra compta amb la participació de 13 restaurants de la demarcació de Lleida. La iniciativa va començar el dia 1 d'octubre i s'allargarà fins a finals de mes.

Si fins ara eren bàsicament establiments de la comarca de l’Urgell els que participaven a la Ruta, sens dubte una de les cites gastronòmiques més ambicioses de Catalunya, enguany s’ha ampliat la presència de restaurants de tota la província de Lleida degut a l’interès mostrat per molts cuiners i cuineres de les Terres de Ponent, però també pel seu èxit popular.

Entre els restaurants que participen en aquesta edició n’hi ha que repeteixen i n’hi ha que s’estrenen: Aimia (Lleida), Atípic (Agramunt), Blanc i Negre (Agramunt), Buidasacs (El Vilet de Riu Corb), Cal Xirricló (Balaguer), El Cau de Sant Llorenç (Lleida), El Celler de l’Artista (Tàrrega), La Cava (Tàrrega), La Guspira (Linyola), L’Estel de la Mercè (Lleida), Lo Ponts (Ponts), Níam (Tàrrega), Restaurant 2007 (La Fuliola). Tots ells ofereixen menús basats en els dos productes protagonistes indiscutibles de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt. A la web de la fira es poden consultar els plats, tant dolços com salats, que composen cada menú i que expressen la creativitat a la cuina dels xefs participants. 

“Molta gent ens demanava mantenir la durada de la Ruta, així com ampliar el número de restaurants participants, que any rere any va en augment”, manifestava la directora de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, Fàtima Puig, durant la seva presentació oficial.

Aquesta iniciativa, que va engegar-se l’any 2015 amb un rotund èxit de convocatòria, i amb l’objectiu de reivindicar la desestacionalització del consum del torró i la xocolata a la pedra més enllà del Nadal.

 

 

Dilluns, 25 Setembre 2017 11:05

Dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura promoguda per la Generalitat de Catalunya; el Consell Comarcal de l’Urgell va organitzar dissabte una caminada sostenible per Bellpuig que va reunir mig centenar de persones. 

Després de trobar-se davant de l'Ajuntament, els assistents van visitar el Mausoleu de Ramon de Cardona, ubicat a l’església de Sant Nicolau. Seguidament van fer una volta per diferents espais de Bellpuig fins arribar al convent de Sant Bartomeu.

Va ser una jornada festiva que combinava la pràctica de l’esport de caminar, tot gaudint del paisatge i la cultura de l’entorn. Les entrades als espais van ser gratuïtes.

L’acte estava organitzat pel Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Bellpuig  que van oferir als participants, bosses, polseres, caramels i material turístic de Bellpuig. Va comptar també amb la col·laboració del Grup Excursionista CIM de Bellpuig.

Dijous, 14 Setembre 2017 09:05

Bellpuig recupera aquest any en el marc de la Festa Major les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya organitzades per Adifolk sent, al costat de Torrefarrera, els únics municipis de Lleida que les acolliran en la seva 45 edició. L'alcalde, Salvador Bonjoch, ha destacat l'esforç del consistori per poder recuperar aquestes jornades que donen prestigi a la localitat. També ha recordat que aquestes van néixer el 1979 i Bellpuig les va començar a acollir l'any següent, sent un dels primers municipis de la província, i ho va fer de forma ininterrompuda fins al 2012 quan la crisi i el canvi de dates de la Festa Major van obligar a suspendre-les.

Les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya a Bellpuig tindran lloc avui dijous al pavelló poliesportiu, a partir de les 22:30 hores. Els assistents podran veure exhibicions del Ballet Theatre Baikal de la República de Buriàtia i del conjunt folklòric Mi Linda Costa Rica.

Dijous, 07 Setembre 2017 09:30

Bellpuig celebrarà entre el 14 i el 17 de setembre la seva Festa Major amb un programa farcit d’activitats, amb gairebé mig centenar d’actes per a tots els públics. Com en els darrers anys destaquen les propostes relacionades amb la cultura popular. Enguany Bellpuig recuperarà les Jornades Internacionals Folklòriques, sent dels pocs municipis de les comarques de Lleida que les acollirà. Aquestes tenen l’objectiu de donar a conèixer danses tradicionals de diferents països. El pavelló poliesportiu acollirà dijous, a 2/4 d’11 de la nit, ballets de Costa Rica i de la República de Buriàtia. La 45a edició de les jornades tindrà lloc entre el 14 i el 25 de setembre i passaran, entre d’altres municipis, per Torrefarrera, Calella, Hospitalet de Llobregat, Figueres, Rajadell, Matadepera i Barcelona.  

El pregó de la Festa Major, dijous a 2/4 de 9 de la nit, anirà a càrrec dels Diables i els Espurnetes Foc Foll. Seguidament tindrà lloc una cercavila. 

Divendres al matí se celebrarà la missa en honor a l’exaltació de la Santa Creu a l’església de Sant Nicolau. Desrpés hi havia cercavila amb el seguici popular de la vila. 

A la tarda se celebrarà la tercera edició del Terrasseta on Circ Bover oferirà l’espectacle de circ Vincles. Paral·lelament, al poliesportiu hi haurà sardanes i ball amb l’orquestra Selvatana. 

A la nit serà el torn del teatre amb l’AMPA Valeri Serra i Escola Bressol que representarà l’obra Quin calvari de balneari. Després tindrà lloc la VIII Terrasseta Reggae al castell i concert de música a l’envelat.

De la jornada de dissabte s’ha de destacar el lliurament del XXVII Premi Estel a la Asociación Súmate. L’acte, amenitzat tindrà lloc a la plaça Ramon Folch a 2/4 d’1 del migdia.

A la tarda i la tarda se celebrarà la 5a edició de la Tracalada amb la trobada de gegants, que comptarà amb la participació d’unes 25 colles, i la cercavila i correfoc dels diables amb tres colles. A banda dels Dimonis Foc Foll de Bellpuig, hi prendran part els Diables de Lleida i els Diables d’Artesa de Lleida.

La nit acabarà amb el gran concert jove a l’envelat amb les actuacions d’Itaca Band, Rocktambuls i disco mòbil Galaxi amb dj Reggaeton. Seguidament, rua de la Xaranga Va i Ve. 

Per posar fi a les festes, diumenge hi haurà, entre d’altres, concentració de vehicles clàssics; LO VERMUXIC, vermut en família al pati del Castill on es faran tallers i es presentaran els jocs de la Terrasseta, i al parc se celebrarà el XXIX Aplec de la Sardana amb la cobla Montgrins.

 

Dijous, 24 Agost 2017 11:13

L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Seana, dependent de l’Ajuntament de Bellpuig, impulsa un procés participatiu entre els veïns per reformar la plaça Ramon Alsina. El portaveu de l’EMD, Ramon Gassó, va explicar que la passada primavera unes fortes ventades van fer caure un gran avet que hi havia a la plaça que ho va destruir tot.

Llavors van proposar remodelar la plaça adaptant-la a les necessitats dels veïns als quals van demanar que fessin les seves propostes. Van rebre tres opcions diferents: un gimnàs a l’aire lliure, jocs  pintats a terra i una plaça. L’arquitecta municipal va dibuixar les tres propostes i ara els veïns han de votar la que més els agrada. Poden fer-ho fins a finals d’aquest mes d’agost. Gassó va assegurar que “aquesta és la primera vegada que organitzem un procés de participació ciutadana en Seana” i la va valorar “molt positivament” per l’interès que ha despertat entre els veïns.

Totes les propostes compten amb uns elements fixos com una font, papereres, bancs i arbres. La plaça de Ramon Alsina es troba a la zona de la bàscula d’aquesta localitat de l’Urgell.

Dilluns, 24 Juliol 2017 09:00

Bellpuig va celebrar la quarta edició de la Girigada el passat 22 de juliol amb diferents activitats entre les quals s’ha de destacar la plantada dels Estimaocells al parc del Convent, que van construir els més petits del poble en el parc de Nadal.

La Girigada va comptar també amb berenar per als infants, una gimcana, festa de l’escuma, sessió de ballaruca, concurs d’escalabirres amb dos guanyadors que van escalar fins a 28 caixes, sopar popular i música.

La Girigada pretén oferir als veïns una jornada festiva enmig de l’estiu per a totes les edats i a l’aire lliure. 

Diumenge, 15 Octubre 2017 17:03

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat aquest migdia a El Tarròs que "ara més que mai hem de defensar i transmetre els valors de la democràcia, com el civisme, la pau i el respecte a les persones ia la diversitat" i ha apostat per "mostrar al món que estem oberts al diàleg i a resoldre pacífica i democràticament el procés i el conflicte que tenim amb l'Estat espanyol ". Serret ha insistit en la necessitat "d'estar units i cohesionats amb il·lusió pel projecte de país que estem impulsant gràcies a la força que ens dóna el referèndum de l'1 d'octubre". Serret ha definit l'actual situació política com un "xoc de cultures, la cultura democràtica enfrontada amb la cultura de la repressió, l'autoritarisme, de negar els drets democràtics, de la supremacia del poder sobre les persones i del feixisme".

La consellera d'Agricultura ha fet aquestes declaracions  a la localitat natal del president Companys, en el marc de l'acte de commemoració del 77è aniversari del seu afusellament. L'acte ha reunit més de 300 persones entre els quals hi havia molts representants polítics i familiars de Companys com el seu nét nebot, Josep Companys, que ha assegurat que "la història s'està repetint" i ha demanat "estar tots units i donar plena confiança al president Puigdemont, al govern, al Parlament i a la societat civil per trobar la sortida a uns moments que patim i gaudim alhora".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha dit que "el sacrifici i la fermesa del president Companys sempre ens ha marcat el camí d'una dignitat nacional". Reñé ha criticat que després de 77 anys del seu afusellament, "per part d'Espanya no hem rebut cap gest de condemna, cap paraula de perdó, cap voluntat d'anul·lació del consell de guerra de l'únic president escollit democràticament i executat en aquesta Europa del segle XXI, tot el contrari, encara a dia d'avui Espanya banalitza la seva mort i fa escarni de la seva memòria ".

L'alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, ha tingut unes paraules d'agraïment al Partit Popular per "haver-nos recordat que els presidents de la Generalitat que no fan bondat, acaben malament". Ros s'ha mostrat crític amb la "ferotge repressió de l'Estat espanyol contra les ànsies del poble català" i "amb les ajudes externes d'Europa, que sempre ens han girat l'esquena".

Per la seva part, el president del Consell de l'Urgell, Salvador Bonjoch, ha recordat que l'any 2010 des de l'ens comarcal van inaugurar una exposició sobre la vida i trajectòria de Companys que ha recorregut diversos municipis de Catalunya, fins i tot el passat 12 d'octubre va aterrar a Perpinyà. 

Finalment, el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, ha demanat "actuar amb la mateixa intel·ligència i dignitat de Companys davant d'aquells que el van afusellar".

L'acte ha estat amenitzat amb la música del Quartet Prisma que ha interpretat 'El cant dels ocells' i 'Els Segadors'.

Dijous, 05 Octubre 2017 09:09

Un incendi originat aquesta passada matinada, per causes que es desconeixen, a les golfes d’un habitatge de Castellserà ha provocat l’esfondrament de la teulada i ha obligat a desallotjar els tres veïns que viuen a les dos primeres plantes de l’edifici. Els Bombers de la Generalitat han rebut l’avís d’un veí, a les 2:10 hores de la matinada, que alertava de l’existència d’un foc a les golfes d’un edifici del carrer de les Eres d’aquesta localitat de l’Urgell.

Després d’una hora de treballs d’extinció i de desallotjar preventivament les tres persones que viuen a l’edifici, els Bombers han pogut controlar el foc sobre les 3:25 hores. Fins al lloc s’hi ha desplaçat 8 dotacions.

Des de Bombers de moment desconeixen si avui les tres persones desallotjades podran tornar a casa seva. 

Dimecres, 13 Setembre 2017 18:58

L’Ajuntament de Vilagrassa projecta la creació del Parc Botànic de l’Ametller, un espai que tindrà plantats més de mig miler d’ametllers de diferents varietats. Segons l’alcalde, Jordi Serés, en aquest espai es podrà fer el seguiment del procés d’elaboració de l’ametlla i de la floració dels arbres. També està previst organitzar activitats pedagògiques i tallers per atreure públic familiar i potenciar el turisme. 

Per poder tirar endavant el projecte l’alcalde espera poder comptar amb una subvenció de la Generalitat. Val a dir que l’any passat també la van demanar per habilitar un Centre d’Interpretació de l’Ametlla i al no ser possible, l’Ajuntament ha refet el projecte.

L’alcalde ha destacat que la plantació d’ametllers està en auge a l'entorn de Vilagrassa gràcies a l’alt rendiment d’aquest cultiu en regadiu i a la instal·lació a la localitat de l’empresa Ametlles Vicens, filial de Torrons Vicens. 

Tenint en compte aquest repunt econòmic de l’ametlla té més sentit que mai la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa la qual celebrarà aquest cap de setmana la seva 14a edició. Del programa destaquen els homenatges. Enguany l’Ajuntament ha decidit atorgar l’Ametlla de Plata al guitarrista Carles Trepat per la seva trajectòria professional com a concertista de guitarra, la distinció de Corriolaire Major a l’actriu Mont Plans, vinculada a La Cubana amb motiu  dels 25 anys de la sèrie ‘Teresina SA’, i l'homenatge a la pagesia a Antoni Tosquella.

El certamen acollirà diumenge dia 17 mig centenar de parades de productes artesans. Enguany Vilagrassa s’agermanarà amb el municipi urgellenc de la Fuliola el qual portarà fins a Vilagrassa una mostra de productes locals i de tres dels seus artistes: Alba Pérez (ceràmica), Pilar Caralps (pintura) i Karel Stoop (pintura). L’alcalde de la Fuliola, Eduard Piera, ha posat en valor la necessitat de “fer comarca i de treballar de forma mancomunada”. 

Com a cloenda de la fira, diumenge a les 7 de la tarda plantaran al carrer del Tricentenari l’escultura d’un ametller de mida real elaborat en forja per un equip de cinc artesans ferrers de la localitat. Aquest ametller tindrà tantes ametlles com infants han nascut a la vila des de l’inici del certamen ara fa 14 anys i s’anirà completant amb el temps. Serés ha explicat que “pretenem mostrar  que Vilagrassa és un poble que creix al voltant de l’ametlla”.

La jornada de diumenge es completarà amb els tradicionals concursos de pujar un sac d’ametlles amb corriola al campanar, una exposició de tractors antics de la mà de l’Associació Amics dels Tractors Antics de Ponent i una mostra d’elaboradors de productes de l’ametlla, entre d’altres.

Divendres al matí tindrà lloc una jornada tècnica sobre plantar ametllers en regadiu i dissabte a la tarda es farà l’acte d’agermanament amb la Fuliola amb s'escenificarà amb la plantada d’un ametller com a símbol d’amistat.

La Fira de l’Ametlla compta amb un pressupost de 15.000 euros. Enguany l’alcalde ha destacat la incorporació d’empreses patrocinadores que ajuden a fer possible el certamen. 

Dijous, 10 Agost 2017 14:43

Guimerà tornarà aquest cap de setmana a l’Edat Mitjana amb la celebració de la 23a edició del Mercat Medieval, un certamen que busca donar a conèixer el patrimoni medieval d’aquesta petita localitat de la Vall del Corb, catalogada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Dissabte i diumenge un centenar de parades de productes artesans i una vintena d’oficis antics ocuparan els carrers costeruts i estrets de Guimerà. El mercat s’amenitzarà amb cercaviles, actuacions de joglars, representacions teatrals i jocs tradicionals a càrrec de la companyia La Cremallera Teatre; dansa oriental i de doble sabre amb les ballarines Neftis-Paloma, contes i rondalles i l’espectacle El Circ dels Grillats, entre altres atractives propostes. Per la seva part, el Museu La Cort del Batlle acollirà l’exposició Marbling and Paste Art de l’artista Berta Santos Pinet.

En l’acte de presentació de la 23a edició del Mercat Medieval, que es va celebrar a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), l’alcalde, Salvador Balcells, va assegurar que “el Mercat Medieval és l’aparador del nostre poble, és la nostra manera d’atraure el tursime”. De fet, el Mercat Medieval de Guimerà s’ha convertit en una cita obligada i cada any atrau milers de persones. Per la seua part, la directora de l’IEI, Montserrat Macià, va remarcar “la versemblança de la recreació històrica de les formes de vida i del comerç de l’època”, que va atribuir en bona manera al disseny d’origen medieval de la població.

 

Espectacle nocturn

Roger Rosich ha preparat un nou espectacle que s’oferirà la nit de dissabte i de diumenge a la llera del riu Corb. Es tracta de Les últimes foscors, un espectacle que explica les discrepàncies que van tenir els veïns de Guimerà amb el baró Pere de Castre-Pinós. L’escenificació anirà a càrrec de la companyia local Wigmar Teatre, que comptarà amb la col·laboració de nombrosos veïns. L’espectacle es podrà veure els dos dies a 2/4 d’11 de la nit. Diumenge acabarà amb castell de focs

Dilluns, 07 Agost 2017 11:54

Vilagrassa acollirà aquest dimarts a la nit la 17ª edició de la Nit de l’Acordió, una cita clàssica que s’emmarca en el cicle '75 anys, 75 mirades al territori' de l’Institut d’Estudis.

La festa se celebrarà a partir de les 10 del vespre a la plaça Major de Vilagrassa, amb entrada gratuïta, i serà presentada per Artur Blasco, músic, investigador i divulgador del folklore català.

La 17a Nit de l’Acordió comptarà amb les actuacions d’Ivan Caro (gralla) i Pilar Planavila (acordió cromàtic), de l’Alt Urgell; Anatol Eremciuc (acordió cromàtic), de Moldàvia; Erika Weigand (acordió diatònic), Josep Pepón Vilarrubla (acordió diatònic) i Ernest Pipó (guitarra), de l’Alt Urgell; Roser Gabriel (acordió cromàtic), Alba Atcher (flauta travessera) i Laia Casanelles (guitarra), del Pallars Sobirà; Liv Hallum (acordió diatònic) i Ivan Garriga (violí), de la Cerdanya, i el Grup Néixer, amb Ramon Closa (harmònica solista), Jaume March (harmònica baix) i Joan Roca (harmònica acords), de l’Anoia.

L’organització de la 17a Nit de l’Acordió va a càrrec de l’Ajuntament de Vilagrassa, l’Associació Arsèguel i Acordionistes del Pirineu i l’Associació Cultural El Portalet de Vilagrassa, amb el suport de l’IEI.

.