Diumenge, 22 abril 2018 21:00

La Festa de l'Arbre de Tàrrega, organitzada per l'Associació dels Amics de l'Arbre al Parc de Sant Eloi, ha servit aquest diumenge per commemorar els 125 anys de l'arribada de l'aigua de boca a la ciutat captada des del Canal d'Urgell amb la inauguració del Mural de l'Aigua, un trencadís realitzat per l’artista targarí Josep Castellana Niubó en una de les façanes de la caseta dels dipòsits. L'obra s'ha pogut materialitzar gràcies a un acord de mecenatge amb l'empresa Sorea.

La Festa de l'Arbre s'ha completat amb la plantada d’un teix i el descobriment d’una placa a la plaça de la Sardana. També s’han inaugurat les reixes de forja de l’atri de l’ermita de Sant Eloi, realitzades pel mateix Josep Castellana Niubó amb subvenció de la Diputació de Lleida. La intervenció és un avançament de les millores que es faran al temple per a commemorar els 50 anys de la troballa de la imatge gòtica de Sant Eloi i de la finalització de la restauració de l’ermita. El projecte preveu sumar properament uns nous vitralls i una pintura mural de l’artista local Josep Minguell Cardenyes. La matinal ha culminat amb un recorregut per les últimes plantacions efectuades al Parc de Sant Eloi: 95 nous arbres, 60 plantes arbustives i 142 plantes de flor.

Cal recordar que al turó de Sant Eloi de Tàrrega és on es va construir un primer dipòsit d'aigua l’any 1893, ja desaparegut. Temps després, el 1922, es construïren els actuals tres dipòsits a la part alta del parc.

 

Dissabte, 21 abril 2018 16:15

El festival de música familiar de Ponent Lo Closcamoll de Tàrrega, organitzat per l’Associació Agrat, ha demostrat un any més la seva capacitat de convocatòria reunint aquest dissabte més de 1.800 persones a l’escola Àngel Guimerà de la capital de l’Urgell en una jornada plenament primaveral. Val a dir que anticipadament ja s’havien venut unes 1.300 entrades, fet que demostra que les famílies esperen aquest festival.

L’actuació estrella d’enguany ha anat a càrrec aquest migdia de les Macedònia, grup premiat recentment per la revista Enderrock. Completen el cartell musical Jordi Tonietti, la banda Xiula i Albercocks.

Lo Closcamoll, és possible gràcies a la tasca de una seixantena de voluntaris, s’allargarà fins a les 8 del vespre i es completa amb nombrosos tallers per als és petits, jocs de fusta gegants, contacontes, photocall, pintacares, espai de descans i alletament, parades de menjar i food trucks. Un dels principals atractius és la instal·lació de llums, colors i música que l’artista audiovisual local David Giribet ha instal·lat al nou pavelló del centre educatiu.

El festival manté el seu caràcter solidari i destinarà un 10% de les entrades a una causa social, en aquesta ocasió a l’entitat Down Lleida. A més, en el marc del festival es poden adquirir els escuts solidaris de la Policia Local de Tàrrega per recaptar fons a favor dels nens amb càncer.

Des de l’Ajuntament de Tàrrega col·laboren amb el festival amb una aportació de 3.300 euros. El pressupost de Lo Closcamoll és de 18.000 euros.

Dissabte, 21 abril 2018 15:51

Un centenar de persones ha participat aquest migdia a la Ruta Pedroliana pels carrers de Tàrrega, que tenia l’objectiu de recordar la figura i l’obra de l’escriptor de la Segarra vinculat a la ciutat, de qui enguany es commemora el centenar del seu naixement.

La Comissió +Pedrolo, integrada per diferents col·lectius de Tàrrega, reivindica la figura política i literària de Manuel de Pedrolo des de l’any 2016. Enguany però ho fa d’una manera especial coincidint amb l’Any Pedrolo.

La ruta ha fet un total de 7 parades pel centre històric de la capital de l'Urgell, espais força concorreguts per Pedrolo quan era jove i alguns dels quals descrits perfectament en les seves obres. A cada parada, diferents voluntaris han llegit textos de l'escriptor més prolífic de les lletres catalanes, que va publicar un total de 128 obres. El recorregut ha comptat amb el capgròs de l’escriptor i ha estat amenitzat amb la música d’Els Taverners, els grallers de Ponent.

Per commemorar l’Any Pedrolo, la Comissió + Pedrolo organitzarà demà diumenge l'espectacle poètic i musical ‘Univers poètic, Manuel de Pedrolo' a càrrec de Xavier Hidalgo, Jordi Castellà i Marc Castellà. Tindrà lloc al Museu Comarcal de l'Urgell a les 7 de la tarda. 

 

Finalment la comissió ha preparat una visita a l'Espai Pedrolo, al Castell de Concabella el dia 28 d'abril. Sortida a les 11 del matí des de l'estació d'autobusos de Tàrrega. Col·laboració entrada 3 euros.

Divendres, 20 abril 2018 15:50

L'Ajuntament de Tàrrega ha acollit aquest dijous 19 d'abril la presentació del volum 32 d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, consolidada com una de les publicacions senyeres a Lleida en el camp de la historiografia i les ciències socials. La col·lecció es va iniciar l’any 1989 acumulant fins a l’actualitat 519 articles a càrrec de 333 autors. Dedicada a estudis i recerques sobre Tàrrega i la seva àrea d’influència, URTX vol fer visible en el seu número 32 el paper, la visió i la lluita de les dones a favor de la igualtat de gènere al llarg de la història. Així, conté un dossier central que aporta documentació sobre la trajectòria de dones que excel·liren els seus àmbits professionals. Destaquen les biografies de 7 dones targarines a les quals es dedica actualment una exposició al Museu Comarcal de l’Urgell: la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900–2000); la docent Alba Güell Roca (1900–1997); les germanes llibreteres Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924–2012); l’artista Olga L. Pijoan (1952–1997); la locutora Pilarín Minguell Pont (1926); i l’escriptora Josefina Vidal Morera (1932). També s’hi sumen investigacions sobre escriptores destacades com Montserrat Roig o Aurora Bertrana; o sobre la visió moderna que tenia Manuel de Pedrolo vers les dones.

El volum 32 d’URTX inclou a més un homenatge pòstum al lingüista Joaquim Capdevila Capdevila (1967–2017), prolífic investigador de la història de Tàrrega i l’Urgell que va morir l'any passat als 50 anys. Nascut a Maldà, Capdevila també fou professor de la Universitat de Lleida (UdL) i membre de la junta de l’Associació Alba. La miscel·lània es completa amb articles sobre el General Prim i les Brigades Internacionals de la Guerra Civil entre altres. URTX és una iniciativa del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega.

L’acte de presentació va comptar amb la presència de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada Cardona, autora també d’un dels articles de la revista. Balada va subratllar el valor de les diverses accions de l'Ajuntament de Tàrrega per fer visible el talent femení i va animar a continuar rescatant de l'oblit la tasca de dones pioneres. Per la seva part, l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va posar de relleu com les dones biografiades a URTX van trencar les barreres imposades pels prejudicis socials. 

La proposta s’ha emmarcat dins el cicle literari de Sant Jordi a la localitat.

Dijous, 19 abril 2018 14:12

Tàrrega celebrarà aquest diumenge 22 d’abril la tradicional Festa de l’Arbre al Parc de Sant Eloi. Es tracta d’una trobada de l’Associació dels Amics de l’Arbre en què es convida la ciutadania a gaudir de la riquesa natural de la serra targarina, de titularitat municipal. La celebració havia de tenir lloc el passat 8 d’abril però es va cancel·lar a causa de la pluja, fixant la nova data per al proper dia 22. La Festa de l’Arbre 2018 es dedicarà a la commemoració dels 125 anys de l’arribada de l’aigua de boca a Tàrrega des del Canal d’Urgell. El turó de Sant Eloi albergà el primer dipòsit de Tàrrega que emmagatzemà aigua captada des del Canal d’Urgell. Fou l’any 1893. Més endavant, el 1922, es construïren els actuals tres dipòsits a la part alta del parc, indret des d’on encara se subministra l’aigua potable al nucli urbà.

L’efemèride del proveïment d’aigua a Tàrrega es plasmarà primer amb la plantada d’un teix i el descobriment d’una placa a les 11 del matí a la plaça de la Sardana (Parc de Sant Eloi). Després, a 2/4 de 12 del migdia, tindrà lloc la inauguració de l’anomenat Mural de l’Aigua realitzat per l’artista targarí Josep Castellana Niubóen una de les façanes de la caseta dels dipòsits. L’obra és un trencadís d’inspiració “gaudiniana” que ha comptat amb la col·laboració de Ramon Sala Butxaca. El mural ha estat finançat per Sorea, empresa concessionària del manteniment de la xarxa d’aigua de boca a Tàrrega. Ocupa 12,5 metres quadrats de superfície i plasma elements de la natura vinculats a l’aigua. En aquests actes és prevista l’assistència de representants de Sorea; el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué; i l’alcaldessa Rosa Maria Perelló.

La matinal festiva s’arrodonirà a 1/4 d’1 del migdia amb la inauguració de les reixes de forja situades a les arcades de l’atri de l’ermita, realitzades per Josep Castellana Niubó amb subvenció de la Diputació de Lleida. Tot seguit, també es presentarà la campanya per les obres de millora de l’ermita, les quals commemoraran els 50 anys de la troballa de la imatge de Sant Eloi i els de la inauguració de la restauració de l’ermita. Després es farà una visita pels indrets on s’han fet enguany noves plantacions d’arbres.

Divendres, 20 abril 2018 16:01

Agramunt tindrà una nova potabilitzadora i oferirà aigua de màxima qualitat a tots els seus nuclis, excepte Montclar, a finals d'aquest 2018, de manera que es donarà solució a una reivindicació històrica i s'acabarà així amb els problemes de qualitat d'aigua que pateix el municipi, sobretot a l'estiu i en alguns nuclis agregats, que capten l'aigua directament del Canal d'Urgell.

L'Ajuntament ha signat aquest divendres un conveni amb l'empresa concessionària CASSA per impulsar el projecte, que compta amb un pressupost de 648.472 euros finançat per una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de 242.762 euros, una de les més elevades atorgades aquest any a Catalunya; 305.987 euros amb l'increment de tarifa als abonats (són un total de 2.858 abonats); 42.967 euros de fons perduts de CASSA i 56.754 euros amb un crèdit de l'empresa al consistori. Les obres començaran en els propers dies i acabaran a finals d'any. Paral·lelament, estan treballant en la redacció de la segona fase del projecte per fer arribar aigua de màxima qualitat també a Montclar.

L'actuació se centrarà a construir una potabilitzadora que donarà servei a Agramunt i als nuclis de Mafet, Les Puelles i la Donzell. També es construirà una altra potabilitzadora més petita per Almenara Alta per motius geogràfics.

L'alcalde, Bernat Solé, ha destacat que "es tracta d'un projecte de futur perquè ens permetrà subministrar aigua adequadament en els propers anys alhora que solucionarà els puntuals problemes de qualitat, que patien alguns veïns dels nuclis agregats". El primer edil ha apuntat que l'increment en la tarifa dels abonats "és totalment assumible ja que suposarà una quota fixa de 0,59 euros al mes i una variable d'0,047 euros/m3 segons consum". Solé ha recordat que "la tarifa d'aigua d'Agramunt, que porta molts anys congelada, és una de les més baixes de Lleida".

L'acte de signatura del conveni ha comptat amb la presència del director general de CASSA, Joan Cristià, i del responsable de demarcació de l'ACA, Josep Maria Pascual.

Divendres, 20 abril 2018 09:27

Els 44 alumnes de P-5 de l’aula Guinovart de l’escola Macià Companys d’Agramunt van teixir el passat 19 d’abril un laberint recreant tapissos de Josep Guinovart. L’activitat, organitzada entre els serveis educatius de l’Espai Guinovart i el centre educatiu, formava part dels actes de commemoració del desè aniversari de la mort de l’artista i pretenia donar a conèixer tècniques poc utilitzades per l'artista com la del tapís, un nou llenguatge artístic que Guinovart va experimentar en la dècada del 1970. Els alumnes es van inspirar en els tapissos de la Mort i de Mallorca així com en la tela de galliner i els van recrear teixint amb material reciclat, des de roba, plàstic, llana i cordó.

La responsable dels serveis educatius de l’Espai Guinovart, Lluïsa Gabarra, va explicar que “hem creat un laberint amb una estructura de fusta i una malla de gallines que els alumnes han teixit amb el seu tapís”. Segons Gabarra, “l’activitat ha permès conèixer una tècnica artística poc habitual en l’obra de Guinovart al mateix temps que ens ha permès recuperar la tècnica tradicional i ancestral de teixir”.

En un altre ordre de coses, l’Espai Guinovart acollirà aquest diumenge 22 d’abril el taller familiar plàstic i poètic ‘A taula’ en què els participants crearan una escultura-objecte inspirada en l’exposició À table de Josep Guinovart que es pot visitar a l’equipament cultural.

Divendres, 20 abril 2018 09:20

Agramunt acollirà el pròxim 24 de maig la segona edició dels Jocs Olímpics de la Gent Gran de l’Urgell amb la participació de 9 residències de la comarca amb uns 110 usuaris i l’objectiu de promoure l’activitat física entre la gent gran i incrementar les seves relacions socials. L’activitat comptarà també amb mig centenar de voluntaris i els alumnes de les dues escoles de primària de la localitat.

La impulsora de la iniciativa és la directora de la residència Mas Vell de la capital del Sió, Marta Pérez, ha explicat que “el programa seguirà el patró de l'any passat amb desfilada dels grups, acte inaugural i les diferents proves esportives adequades al nivell dels avis". Els participants hauran de superar quatre proves: tir al cèrcol, bitlles, estira i arronsa i com a novetat s'estrenarà una cursa. Per acabar, dinar popular i lliurament de premis. Segons Pérez, "per als usuaris de les residències aquesta iniciativa els dona força i alegria i els motiva a entrenar cada dia per aconseguir uns bons resultats". Val a dir que algunes residències com la de Sant Antoni de Tàrrega han comprat el material necessari de les proves per a preparar i entrenar als seus usuaris.

Aquest any l’Associació Alba de Tàrrega també competirà en els Jocs Olímpics amb sis dels seus usuaris. S'ha de recordar que l'any passat l'entitat hi va participar fent de voluntaris. 

 

Dimarts, 17 abril 2018 21:04

L’Ajuntament d’Agramunt i l’empresa concessionària CASSA signaran aquest divendres 20 d'abril un conveni per tal d’impulsar un projecte que permetrà dota d’aigua potabilitzada a tots els nuclis del municipi. Concretament, el projecte preveu la construcció d’una nova estació de tractament d’aigües a Agramunt i que alimentarà en aquesta primera fase a tot el nucli d’Agramunt i a Mafet. Al mateix temps i en aquesta mateixa primera fase, es construirà una petita potabilitzadora per al nucli d’Almenara i s’adequaran i cobriran els dipòsits de La Donzell i de Mafet. En una segona fase, es preveu fer arribar l’aigua potabilitzada als nuclis de La Donzell i de Montclar. Actualment, els nuclis agregats del municipis capten l’aigua del canal d’Urgell i la potabilitzen mitjançant un sistema de cloratge. Amb al nova instal·lació es garantirà aigua de màxima qualitat i es potabilitzarà en una sola estació.

Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “es tracta d’una obra molt necessària que garantirà l’aigua de boca de qualitat per al futur del nostre municipi”. En aquest sentit, Solé ha volgut destacar la bona predisposició de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la pròpia empresa concessionària a fer possible el projecte.

L’acte de signatura del conveni que permetrà iniciar les obres tindrà lloc aquest proper divendres 20 d’abril, a les 11.30 hores, la sala de plens de l’Ajuntament d’Agramunt, amb l’assistència de l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, i el director general del grup CASSA, Joan Cristià.

 

Dimarts, 17 abril 2018 14:27

Agramunt acollirà la primera trobada provincial de colles de diables aquest dissabte 21 d'abril que, organitzada per l'Ajuntament i la Colla de Diables l'Espetec, espera reunir un total de 6 colles. 

Sota el lema 'Som diables, som cultura', s’ha creat aquesta iniciativa pionera a la demarcació de Lleida amb l’objectiu de reunir les colles de la demarcació perquè es coneguin entre elles.

La trobada començarà a 2/4 de 8 del vespre amb una cercavila conjunta des de la plaça de l’Església fins a la plaça Fondandana. Allí tindrà lloc l'acte central, previst per a 2/4 de 9 del vespre, el qual comptarà amb la presentació de les diferentes colles, realització de tres enceses de pirotècnia que aniran acompanyades pel ritme de les diferents percussions, entrega d’obsequis i sopar de germanor.

La regidora de Festes, Montse Canes, ha explicat que amb iniciatives com aquesta es posen en valor i s’ajuda a mantenir les tradicions catalanes. També ha destacat que amb aquest esdeveniment es donarà a conèixer el patrimoni cultural d’Agramunt ja que està prevista la participació d’un centenar de diables de diferents poblacions lleidatanes.

Per la seva part, el president dels Diables l’Espetec, Sergi Hernández, ha recordat que una de les finalitats de la trobada era aconseguir reunir el màxim de colles de diables per viure conjuntament una experiència cultural i intercanviar propostes i coneixements.

Fins al moment, la trobada compta amb la confirmació de les següents colles: els Diables ARF de Mollerussa, els Diables Bèsties Feréstegues de Balaguer, Los Voliaks d’Oliana, les Forces Diabòliques de Sanaüja, els Dimonis de Rosselló i els Diables l’Espetec d’Agramunt.

Dissabte, 21 abril 2018 16:31

La biblioteca municipal Isidor Cònsul de Bellpuig ha celebrat aquest divendres la 6a edició de la Revetlla de Sant Jordi, amb la narració de contes eròtics per adults a la sala cultural del Castell. En aquest espai, l’actriu argentina Sandra Rossi, sota la direcció de Jordi Girabal, ha interpretat-relatat Les Picardies d’Eros (contes eròtics per adults).

La 6a Revetlla de Sant Jordi forma part dels actes culturals de Sant Jordi 2018 a Bellpuig i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Bellpuig.

Dimarts, 17 abril 2018 19:35

Bellpuig acollirà aquest cap de setmana la tercera prova del Campionat d'Espanya de Motocròs. Una de les notes destacades seran les reformes que s’han dut a terme a les instal·lacions del circuit. Així, mentre que el traçat de 1.655 metres manté el mateix disseny dels últims anys, amb els ajustaments necessaris en el seu manteniment i condicionament per acollir activitats, les novetats les trobem a la zona de pàdoc i a l’accés, on s’ha realitzat un complet arranjament que ha culminat amb l’asfaltat de tot l’espai destinat a encabir les estructures dels equips. Aquestes reformes suposaran una notable millora per als equips i també per als aficionats a l’hora de moure’s per l’espai i tenir contacte amb equips i pilots.

Des de l’Ajuntament s’ha reconegut, per part de l’alcalde Salvador Bonjoch, que totes aquestes millores poden ser un pas en ferm de cara a la possibilitat de recuperar el Mundial per Bellpuig l’any vinent, coincidint amb els 50 anys d’història del Motoclub Segre.

A la graella de Bellpuig hi haurà les tres principals categories convocades del Campionat d’Espanya (MX1, MX2 i MX125), que apleguen els millors pilots estatals. Entre aquests, cal destacar en MX1 José A. Butrón, vigent campió i dominador els darrers anys, Harry Kullas i Ander Valentín, tot i que hi ha la baixa de Jorge Zaragoza per una fractura de clavícula. En MX2, destaquen el líder Iker Larrañaga i Simeó Ubach, i en MX125, la nòmina és molt àmplia i farcida de joves promeses. Fins al moment, en conjunt hi ha 112 pilots inscrits, repartits entre 30 a MX1, 36 a MX2 i 46 a MX125.

El programa inclou dues jornades de competició. La del dissabte es dedicarà a les sessions d’entrenaments lliures i oficials (11.00 hores) i a la primera de les mànegues de MX125 (15.10 hores). El diumenge començarà amb les sessions de ‘warm up’, que donaran pas a un total de cinc curses a partir de les 10.25 i fins a les 14.30 hores.

La  presentació de la prova ha tingut lloc a la Diputació de Lleida. L’acte ha comptat amb la participació del diputat Francesc Sabanés; de Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig; de Joan Segura, representant territorial de l’Esport; de Lluís Capdevila, director de cursa i president del Motoclub Segre; i de Josep Maria Mañé, president de la Federació Catalana de Motociclisme.

En la seva intervenció, Sabanés ha destacat la tasca del MC Segre, una entitat que “des de fa molts anys” duu a terme “una intensa activitat en tots els àmbits”, a nivell de pilots i d’organització de curses, una tasca que “és un factor dinamitzador del territori”.

 

Dilluns, 16 abril 2018 10:35

El Teatre Armengol de Bellpuig ha acollit aquest diumenge el darrer concert de l’Orfeó Lleidatà i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) en què interpretaven l’obra de Carl Orff 'Carmina Burana' i que ha servit per a cloure la commemoració del 75è aniversari de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). La producció ha aplegat a l’escenari 140 cantaires.  En el cas de Bellpuig s’ha ofert una versió del propi autor per a grup de percussions i dos pianos solistes.

El de Bellpuig era l’últim dels quatre concerts en què l'Orfeó Lleidatà i l'OJC interpretaven 'Carmina Burana', els altres van tenir lloc els dies 24 i 25 de març a la Llotja de Lleida i el dia 14 d’abril a Tremp.

Amb aquests concerts es donen per acabats els actes de commemoració del 75è aniversari de la creació de l’IEI, una efemèride cultural que ha estat celebrada durant més d’un any amb propostes i actes diversos, distribuïts arreu del territori i la ciutat de Lleida.

Dilluns, 16 abril 2018 09:48

La sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Bellpuig acull l’exposició ‘Josep Maria Miró i Rosinach ‘El pintor de la Segarra’, que recorda i homenatja a aquest artista coincidint amb el desè aniversari del seu traspàs.

La mostra conté una trentena d’obres de Josep Maria Miró i Rosinach entre dibuixos, gravats i litografies, quadres pintats a l’oli, bodegons i monotips i està organitzada pel Grup de Recerques de les Terres de Ponent i l’Ajuntament de Bellpuig juntament amb la vídua de l’artista, Josefina Magriñà, que n'és la comissària.

L’exposició es pot visitar fins al 13 de maig els dissabtes de 6 a 8 de la tarda i els diumenges de 12 a 2 del migdia i de 6 a 8 de la tarda.

Josep Maria Miró va néixer a Barcelona el 9 d'octubre de 1925. El pare de Miró era dels Omells de Na Gaia i la mare, de Maldà. Orfe de mare, essent molt petit, va passar llargues temporades a casa dels avis materns. Aquestes estades a la vall del Maldanell van influenciar el seu esperit, interioritzant de manera profunda la visió dels paisatges, els ocells, els arbres i els homes i les dones que vivíem integrats dins aquesta natura de trets forts i aspres. Artista polifacètic, conreava la pintura a l'oli, el monotip, el gravat a la punta seca i a l'aiguafort i el dibuix, amb exquisida sensibilitat.

Dilluns, 16 abril 2018 09:01

La poma Golden de la SAT Bellfruit de Bellpuig va rebre la millor valoració en el tast popular que va organitzar el passat 13 d'abril JARC a Lleida. Així ho van decidir les més de cent persones que van tastar les cinc pomes finalistes del Premi Internacional Millor Poma Golden 2018, certamen que per segon any consecutiu organitza l'organització agrària amb l'objectiu de potenciar i donar visibilitat a la qualitat de la producció agrària. Pels participants, la poma de la SAT Bellfruit ha estat la que més ha destacat pel seu sabor, i per la seva textura ferma i crocant. El 25 d'abril, JARC donarà a conèixer quina és la poma guanyadora del Premi Internacional Millor Poma Golden 2018 que s'elegirà d'entre les cinc finalistes d'enguany. En aquest cas, la valoració dependrà d'un grup d'experts entrenats per IRTA, que col·labora amb aquest certamen.

JARC vol contribuir amb aquest premi a definir els paràmetres que marquen l'excel·lència en la producció de poma. La voluntat és poder establir, objectivament, el que es considera una poma Golden premium per tal que l'elecció serveixi als productors per millorar i als consumidors per exigir aquesta qualitat. "Les pomes premiades amb el el guardó tindran un distintiu que avala la seva qualitat", segons ha assenyalat el cap sectorial de fruita dolça de JARC i COAG, David Borda. "Això, s'ha de traduir en un preu que ho reconegui i amb un augment de la valoració social", ha indicat. Toc d'atenció a les administracions. Durant l'acte celebrat a Lleida, JARC ha volgut donar un toc d'atenció als representants del Ministeri i del Departament d'Agricultura presents. L'organització agrària ha reclamat a l'administració més suport a iniciatives com aquesta, "promoguda per potenciar i valorar més la qualitat productiva".

 

 

Dissabte, 21 abril 2018 23:59

Castellserà ha estrenat aquest dissabte amb bona afluència de públic la fira Viu l’Hort dedicada a l’horticultura. El certamen ha començat a migdia amb la plantació d’un cirerer a la plaça del Sitjar per part dels més petits. L'objectiu és plantar cada any un arbre diferent. 

La fira pròpiament dita ha obert portes a la tarda a la zona esportiva amb 25 expositors del sector, dues xerrades sobre el llunari i la importància del sòl, un taller sobre compost i una jornada tècnica sobre com conservar els productes de l’hort. La regidora d’Agricultura i impulsora de la fira, Mercè Perera, ha valorat molt positivament la primera jornada del certamen. Perera ha recordat que Viu l’Hort ha nascut arran del fet que d’un temps ençà els horts han esdevingut una activitat molt popular. Segons Perera, “volem atraure tant gent experta com gent que vol començar i oferir-los un espai de trobada on facilitar les eines i l’orientació necessàries i motivar els assistents a fer el seu propi hort, i a fer-ho combinant tradició i modernitat”.

 

Programa d'activitats

La jornada de diumenge començarà amb una visita a l’hort d’un horticultor local i seguirà amb un taller de com fer un hort, en un espai habilitat per a l’ocasió al recinte firal (de 10:30 a 12:30 hores); un taller de construcció d’un assecador solar (11:00 hores); una xerrada sobre la importància de les llavors i les varietats (12:00 hores); un taller de construcció de caixes niu i refugis d’insectes 16:00 hores), un taller de nocions bàsiques de poda (17:00 hores) i una taula rodona sobre viure al i del món rural (18:00 hores).

Dimecres, 18 abril 2018 17:10

Castellserà acollirà aquest cap de setmana la primera edició de Viu l'Hort - Fira d'Horticultura, que segons ha explicat l'alcalde, Marcel Pujol, naix arran del fet que d’un temps ençà els horts han esdevingut una activitat molt popular, amb un públic de totes les edats, i per això la fira vol atraure “tant gent experta com gent que vol començar”. Per aquest motiu, el repte és oferir un espai de trobada on facilitar les eines i l’orientació necessàries i motivar els assistents a fer el seu propi hort, i a fer-ho combinant tradició i modernitat. A llarg termini, l’objectiu és consolidar la fira com un espai de referència en el món de l’horticultura.

L’activitat s’articularà en diferents eixos i espais al pavelló i a la zona esportiva de Castellserà, de manera que inclourà jornades tècniques, conferències, taules rodones, tallers i moltes altres activitats, amb un total de 25 expositors del sector. Dels actes programats, destaquen les xerrades sobre les llunes i la seva influència en l’horticultura, el compostatge, la poda, l'horticultura ecològica o les herbes aromàtiques i medicinals que poden completar un hort, així com tallers sobre com plantar, com fer cavallons o com regar un hort. A més, també s’han organitzat dues sortides, una dissabte a la nit sota el nom de ‘La primavera del cel de nit’, en la qual s’observarà el cel d’una nit de primavera, i l’altra diumenge a les 9 del matí consistent en una caminada i visita a l’hort del Josep Moret, horticultor de Castellserà especialitzat en horticultura ecològica.

Durant els dos dies de la fira (dissabte de 4 de la tarda a 9 de la nit i diumenge de 10 del matí a 8 del vespre) els visitants també podran gaudir de l’anomenat Espai Restauració (amb un menú-fira i zona de pícnic), de l’Espai Hort (amb demostracions i activitats), d’una exposició de fotografies, de l’exposició Orgànica de l’Agència de Residus de Catalunya (mostra els beneficis de la recollida d’aquesta fracció) i d’una zona infantil amb espai per als més petits on poder jugar i un inflable per reciclar saltant, una eina que, de forma lúdica i divertida, ajuda a comunicar els conceptes bàsics de la recollida selectiva i en pot fomentar la participació de la població.

Podeu trobar més informació i el programa complet de la fira a: https://www.firahorticultura.cat/.

 

Dilluns, 16 abril 2018 10:02

Milers de persones han omplert aquest diumenge al migdia els carrers d'Anglesola per gaudir dels Tres Tombs de Sant Antoni Abat. El mal temps ha donat una treva a la jornada d'ahir i un sol de justícia ha estat protagonista de la tradicional desfilada de la 35 edició de la festa, que ha reunit un centenar de cavalleries i 73 carruatges.

Enguany hi ha hagut rècord de carruatges locals, un total de 3 unitats, entre els restaurats en els últims anys per la Societat de Sant Antoni Abat d'Anglesola i els cedits per la família Boldú. A la desfilada s'ha pogut veure el carro més gran de Catalunya, que amb 4.200 kg de pes és el Carret Garber d'Anglesola, tirat per 5 cavalls i carregat de garbes de sègol. Un altre dels atractius ha estat el Cavall Malet de Sant Llorenç d'Hortons, considerat el més gran de Catalunya i que amb els seus 1.400 kg no ha deixat indiferent a ningú. Els més petits d'Anglesola també han estat protagonistes, i és que veïns de la localitat de 4 a 8 anys han desfilat amb un petit carro tirat per tres ponis. La situació actual política del país ha estat present en el desfilada, en alguns carruatges s'han pogut veure mocadors grocs i en algun cas fins i tot estelades i senyeres.

El nou president de la Societat de Sant Antoni Abat d'Anglesola, Josep Fabregat, ha agraït l'esforç de la nova junta, de l'Ajuntament i dels veïns per fer possible un any més la festa. Fabregat ha lamentat el mal temps de la jornada del dissabte si bé ha destacat que "no vam haver de suspendre cap acte, tots es van poder celebrar amb normalitat".

Entre les autoritats presents a la desfilada hi havia el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha manifestat el seu compromís "personal i de l'institució" amb la festa per tal d'ajudar a l'organització "a mantenir aquesta tradició popular del nostre país, tan arrelada a Anglesola i a les terres de Lleida, i aconseguir que puguem traspassar les nostres fronteres". També hi ha assistit el president del Consell de l'Urgell, Salvador Bonjoch, i l'alcaldessa d'Anglesola, Carme Miró, entre altres alcaldes de la comarca.

La jornada de diumenge s'ha completat amb el Mercat de Pagès, que ha reunit 35 paradistes; un concurs ornitològic i un dinar popular al qual han assistit 400 comensals. 

Dijous, 12 abril 2018 17:19

L'Ajuntament de Vallbona de les Monges nomenarà aquest dissabte 14 d'abril l'empresari i col·leccionista de cinema Josep Maria Queraltó fill predilecte de la localitat on va néixer l'any 1937. L'acte se celebrarà a les 11 del matí a la sala d'exposicions i conferències del Centre de Recursos, on està ubicat l'Espai Museístic del Cinema - Col·lecció Josep Maria Queraltó, i hi assistirà l'alcalde, Ramon Bergadà; el primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Manuel Ayats; l'homenatjat i la resta de regidors així com nombrosos invitats.

Josep Maria Queraltó va deixar Vallbona de les Monges quan era jove per desenvolupar la seva trajectòria professional a Barcelona, però sempre ha tingut present les seves arrels i l'estima envers el poble que el va veure néixer. Al llarg de més de quatre dècades, Queraltó ha assolit una de les col·leccions privades de cinema i audiovisual més importants d'Europa amb més de 20.000 peces. 

Vallbona de les Monges compta des de l'estiu de 2015 amb l'Espai Museístic del Cinema el qual mostra unes 140 peces de la col·lecció privada de Josep Maria Queraltó. Ara està previst ampliar l'espai per oferir tallers a escolars. 

Dimecres, 11 abril 2018 17:09

Anglesola celebrarà aquest cap de setmana, entre el 13 i el 15 d’abril, la 35a edició de la Festa dels Tres Tombs, que arriba amb una junta renovada a la Societat de Sant Antoni Abat la qual estrena el càrrec de president Josep Fabregat després d’anys de Domingo Macià al capdavant de la festa. 

Com ja és habitual, l’acte central serà el que dona nom a la festa, els tradicionals Tres Tombs de desenes de cavalleries i carruatges, que desfilaran pels carrers d’aquesta localitat de l’Urgell diumenge a partir de les 12 del migdia. 

Els visitants però podran gaudir d’un cap de setmana farcit d’activitats, que començarà divendres al vespre amb el tret de sortida de la festa amb sopar d’entrepà de llonganissa i actuació dels Tabalers de Bellpuig. 

La jornada de dissabte començarà amb la Fira de Cavalls Creuats i Equipaments i l’obertura del Mercat de Pagès, organitzat per l’empresa Espec Art SCP i on hi haurà durant tot el cap de setmana parades d’artesania i alimentació. Com a novetat d’enguany, al matí tindrà lloc també la tercera Trobada de Jocs Tradicionals de Catalunya, presidida per les dones d’Anglesola que mantenen viu el joc popular del bòlit. A més, els infants que ho desitgin podran donar un tomb amb carro pel poble i hi haurà exhibició de falconeria.  

A la tarda, hi haurà espectacles eqüestres i se celebrarà la primera Trobada Gegantera d'Anglesola, que reunirà un total d’11 colles. La plantada de gegants i capgrossos tindrà lloc a les 5 de la tarda a la plaça Vila i una hora després començarà la cercavila pels carrers del poble  A la nit, es farà el tradicional sopar d’entrepà de llonganissa, que amenitzarà la música de Toni el Rumbero.

Per la seva part, la jornada de diumenge començarà amb esmorzar popular a la zona del polígon industrial on es faran les inscripcions i l’entrega de dorsals als participants dels Tres Tombs.

Durant el matí, els visitants podran gaudir d’un concurs d’ocells ‘La ploma dorada’ al poliesportiu i del Mercat de Pagès que obrirà a partir de les 10 del matí. A les 12 del migdia arribarà l’acte central de la festa, els tradicionals Tres Tombs de cavalleries i carruatges. Seguidament i per  acabar, dinar popular a l’Espai del Carro. El menú d’adults costarà 15 euros i el d’infants, 8 euros.

S’ha de recordar que en el marc de la festa i els dies anteriors a aquesta es vendran a Anglesola els números del sorteig del Carro Carregat de Fato. El número premiat serà el que coincideixi amb les quatre darreres xifres del sorteig de l’ONCE.