Diumenge, 17 Juny 2018 15:07

L’Ajuntament de Tàrrega i Sorea han renovat el conveni que concedeix ajudes a persones usuàries del subministrament d’aigua en situació de vulnerabilitat econòmica. L’acord dóna llum verda a la creació d’un Fons de Solidaritat de 3.000 euros aportats íntegrament per Sorea, empresa que gestiona el cicle integral de l’aigua al municipi. Els ajuts econòmics permetran la liquidació total o parcial del deute dels rebuts de l’aigua a les unitats familiars amb greus dificultats per fer front a les despeses de l’habitatge. Com ja s’ha fet fins ara, els serveis socials municipals acreditaran prèviament la situació de vulnerabilitat dels beneficiaris de les ajudes així com la quantia que s’atorgarà en cada cas.

L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, i el gerent territorial de Sorea, David Gall, han signat aquesta setmana la renovació de l’acord, el qual es rubricà per primera vegada el febrer de l’any 2017. “Mitjançant l’aplicació d’aquesta mesura treballem per combatre situacions de pobresa energètica i garantim a les famílies el subministrament d’aigua, una necessitat bàsica a les llars”, ha manifestat Perelló.

Divendres, 15 Juny 2018 09:02

La Biblioteca Comarcal de Tàrrega ha acollit aquest dijous al vespre la presentació del llibre ‘La terra sagna’, un poemari que recull les composicions de 106 autors nascudes de l’impacte del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. D’aquests poemes, 103 són inèdits, mai abans havien vist la llum, mentre que 3 no compleixen el requisit fundacional de la idea de l’editor Jaume Huch i hi participen amb textos precedents, es tracta de Josep Maria Fulquet, amb Llum esquinçada; Màrius Sampere, amb Com m’agrada, i Lluís Solà, amb Pàtria. Tots tres no es veien en cor de fer un poema nou si bé en tenien un que s’hi esqueia.

Entre els autors hi figura la targarina Montserrat Aloy que ha assegurat que “alguns dels poemes són molts durs, fan mal, quan els comencen a llegir en públic, voldries que paressin perquè totes les imatges de l’1-O i de més enllà es posen al teu davant, tot i que també hi ha poemes molt esperançadors”. El llibre compta també amb l’obra de l’artista multidisciplinar Albert Claramont sent l’únic que presenta un poema visual.

L’acte a la Bibliioteca Comarcal de Tàrrega va comptar amb les intervencions de Jaume Huch, Climent Forner, Assumpta Saumell, Farners Casas, Montserrat Aloy i Albert Claramont. 

Dijous, 14 Juny 2018 15:43

Tàrrega ha rebut avui dijous la visita dels pelegrins sirians que recorren el Camí Ignasià en el marc de la iniciativa anomenada 'Camins d’Hospitalitat'. El grup l’integren una vuitantena de sirians i una vintena d’europeus que amb aquesta marxa a peu volen sensibilitzar la societat sobre l’acollida i la inclusió de persones refugiades. Els sirians que participen a la caminada són refugiats que han estat acollits en diversos països europeus. Qualsevol ciutadà pot unir-se al grup de pelegrins. El periple segueix el Camí Ignasià entre Loiola, al País Basc i Manresa. La capital de l’Urgell és una de les localitats per on també passa el Camí Ignasià, el qual està senyalitzat al municipi.

L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha ofert avui una recepció als pelegrins a la Casa Consistorial, acompanyada del regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera; i la regidora de Turisme, Mireia Caus. La primera edil ha destacat que la ciutat “és una cruïlla de camins oberta i acollidora”. Durant la seva estada a la localitat, els pelegrins també han rebut avituallament i han tingut ocasió de visitar l'església de Santa Maria de l’Alba.

Dijous, 14 Juny 2018 09:41

Nou èxit del Pla de Transició al Treball (PTT) impulsat pel Departament d’Ensenyament junt amb els consistoris de Mollerussa i Tàrrega. Aquest programa educatiu té l’objectiu de proporcionar una sortida laboral a nois i noies que no han superat l’ESO. Del balanç del curs 2017 – 2018 es desprenen dades força positives, ja que dels 26 joves participants a Tàrrega i Mollerussa, un 77% han superat la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM). Els nois i noies han adquirit coneixements teoricopràctics per desenvolupar tasques com a auxiliar de comerç, d’oficina i atenció al públic amb l’objectiu d’inserir-se laboralment en aquest sector professional.

Així es posà de manifest dimecres durant la festa de cloenda del curs celebrada a l'Ajuntament de la capital de l’Urgell, on es lliuraren els diplomes. L’acte fou presidit per l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; i la coordinadora territorial del PFI – PTT, Eva Ribera. També hi foren presents familiars dels alumnes i representants de les empreses on s’han fet les pràctiques. Rosa Maria Perelló lloà la tasca formativa del PTT per ajudar els joves a continuar amb la seva formació, a aprendre un ofici i a desenvolupar-se en l’àmbit laboral. Per la seva part, Marc Solsona va subratllar que el PTT contribueix a l’autoestima dels joves per obrir-se camí i aconseguir els seus objectius facilitant-los una porta d’entrada al món del treball. Finalment, Eva Ribera encoratjà l’alumnat a continuar esforçant-se en la seva formació i agraí a les empreses del territori la seva col·laboració en aquesta iniciativa.

Dimecres, 13 Juny 2018 16:49

Tàrrega celebrarà aquest diumenge 17 de juny una nova activitat de divulgació al voltant del llegat de Manuel de Pedrolo. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, en col.laboració amb l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell, organitza amb la marca “Ara Lleida” un Instawalk emmarcat en el centenari del naixement de l’escriptor. Es tracta d’una ruta en què es resseguiran els espais de la capital de l’Urgell vinculats a l’obra pedroliana, en especial a la seva coneguda novel·la Mecanoscrit del Segon Origen. La participació es fa exclusivament mitjançant la plataforma Instagram, però també s’admetran fotos etiquetades des de Twitter i bloggers especialitzats en literatura. Les persones inscrites tindran ocasió de visitar i captar imatges d’indrets com la Peixera de les Planes, l’Hort del Barceloní, el carrer Major o el Castell. Durant el recorregut es comptarà amb el guiatge de l’escriptor targarí Xavier Garcia, impulsor de rutes turístiques i literàries sobre la figura de Pedrolo. També es gaudirà de la degustació de productes de proximitat al Museu de Comarcal de l’Urgell. L’Instawalk #anyPedrolo2018 compta també amb el suport d’IgersTàrrega, Instagramers Lleida, La Ruta del Cister i gòTIC Tàrrega.

Diumenge, 17 Juny 2018 15:32

Agramunt s’ha bolcat aquest diumenge al matí amb el repte solidari Stargardt Go, que impulsa la pediatra de la localitat Margaret Creus per tal de recaptar fons per a la investigació de les malalties degeneratives de la retina que provoquen la pèrdua progressiva de la visió i la ceguesa.

Unes 500 persones han participat a la primera edició de la cursa i la caminada solidària Stargardt Go. Entre els participants hi havia 13 inscrits amb baixa visió o fins i tot ceguesa, un dels quals era l'atleta campió de CrossFit adaptat Marc Gil. Creus s’ha mostrat molt satisfeta amb la participació i la col·laboració i ha destacat que l'objectiu de la iniciativa és recaptar fons per impulsar la creació d'un centre de referència a retinosi a Catalunya amb presència a les xarxes europees ERN-Eyes. Els fons aniran destinats al servei d'oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Déu i al departament de genètica de la Universitat de Barcelona (UB) mitjançant l'associació EsRetina.

D'entre els 500 inscrits a la prova esportiva, un centenar han participat a la cursa de 6 quilòmetres; 150, a la de 10 quilòmetres i els 250 restants a la caminada popular de 6 quilòmetres. Les curses eren puntuables a la Lliga de Ponent i els guanyadors han estat en la distància de 6 quilòmetres i categoria masculina: Roger Estradé dels Xafatolls de Mollerussa amb un temps de 21'13" seguit de Bernat Vaqué també de Xafatolls amb 22'05" i Toni Vilches d'Or di Napoli amb 22'35". En dones, ha guanyat Margot Falip d’Esports Truga de Cervera amb un temps de 28'33" i sis segons després ha arribat la segona classificada, Natàlia Bernat de Runner 's Balaguer. Ha completat el podi Sandra Verdés de Fondistes Cervera amb 29'04". En la distància de 10 quilòmetres, ha guanyat la categoria masculina l'independent Josep Segura amb un temps de 36'45" seguit de Ramon Carulla de La Guineu amb 37'10" i Mario Gómez de CE Sanlòria amb 39'10 ". En dones, ha guanyat Rosa Mari Carulla de Logiesport - La Guineu amb un temps de 40'26" seguida de Noemí Aumedes dels Xafatolls amb 43'50" i Anna Artal del CE Sanlòria amb 45'. Tots ells han rebut un trofeu creat per l'artista local Serafina Balasch i Roger Brils, fill de Margaret Creus que pateix la malaltia Stargardt.

La primera cursa i caminada solidària Stargardt Go ha comptat amb la col·laboració de 150 persones i empreses i un centenar de voluntaris s’han encarregat de l'organització. De fet, tots els guanyadors han coincidit en felicitar a l'organització i també han destacat que es tractava d'un circuit "dur però molt bonic".

Divendres, 15 Juny 2018 09:45

Agramunt acollirà aquest diumenge 17 de juny la 1a Cursa-Caminada solidària Stargardt Go. Es tracta d'una caminada de 6 km i dues curses de 6 i 10 km puntuables en la Lliga de Ponent. En aquesta primera edició hi ha inscrites un total de 500 persones. La prova compta amb un categoria per persones amb baixa visió i ceguera on s’han inscrit 13 participants, quatre d'ells correran els 10 quilòmetres. En aquesta categoria, cal destacar la participació de Marc Gil, dues vegades campió del món de Crossfit Adaptat en 2017 i subcampió del món en 2018. A més, Gil és el promotor d'un projecte de Crossfit adaptat per a persones amb discapacitat.

L'objectiu d’aquesta prova solidària és aconseguir donar impuls a la creació d'un centre de referència en retinosis amb presència a les xarxes europees ERN-Eyes. Tots els fons que es recaptin aniran destinats al servei d'oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Déu i al departament de genètica de la Universitat de Barcelona mitjançant l'associació EsRetina.

El punt de sortida i arribada de la prova esportiva serà el passeig Josep Brufau i el recorregut de les curses tindrà un primer tram urbà per dins Agramunt i després un segon tram per diferents camins rurals de les rodalies d’Agramunt. El primer tram serà compartit per la cursa i la caminada, i al punt quilomètric 1’9 es farà la separació de recorreguts.

La prova compta amb el patrocini de 9 empreses i institucions i més de 150 col·laboradors que també han volgut sumar-se a la iniciativa solidària. El tret de sortida es donarà a 2/4 de 10 del matí i s’espera que sigui una gran jornada.

 

Projecte Stargardt Go

El projecte Stargardt Go es va iniciar l’any 2016 amb l’impuls de la Margaret Creus. Va néixer amb la voluntat de donar a conèixer la baixa visió i la ceguesa, saber quines són les malalties que s’anomenen degeneratives de la retina com la de stargardt i de quina forma els  pacients poden ser algo més que pacients. L’objectiu era treballar al costat de la investigació i aconseguir fons perquè es puguin obrir línies de recerca per millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen aquestes malalties. A través d’un projecte de micromecenatge es va aconseguir la quantitat necessària per assolir el primer repte. Un cop assolit, es va crear la segona part del projecte en el qual s’està treballant en aquests moments. En aquesta ocasió l’objectiu és impulsar la creació d’un centre de referència en distròfies de retina, per aconseguir tenir una atenció integral i pluridisciplinar a tots els nens afectats i a les seves famílies.

El procés per fer les donacions segueix obert, i dels 15.000€ necessaris d’aquesta segona part, ja s’han recollit més de la meitat. Des de la seva creació les col·laboracions han estat i continuen sent múltiples i variades per part de moltes entitats, col·lectius i persones anònimes que es sumen a la iniciativa i la fan possible. La 1a Cursa-caminada solidària Stargardt Go d’aquest diumenge és una plataforma més per recaptar fons i donar a conèixer el projecte.

 

 

Dilluns, 11 Juny 2018 13:19

El curs d’estiu de la Universitat de Lleida (UdL) Art i Territori arribarà per cinquè any consecutiu a Agramunt, del 4 al 6 de juliol, “totalment consolidat” segons va afirmar l’alcalde, Bernat Solé, i amb els rastres com a temàtica central. La coordinadora del curs, Maria Codorniu, va explicar que “tractarem els rastres des de les restes que conservem del passat, allò que generem amb el nostre dia a dia i els rastres que preveiem que passaran a la posteritat”.

Art i Territori és un curs eminentment pràctic. Entre algunes de les propostes del programa destaquen un taller d’elaboració de mosaics hidràulics recuperant la tècnica de fa 150 anys, poblar amb arbres els aparadors del centre comercial d’Agramunt, viure una experiència centrada en l’economia al cementiri municipal o bé una acció sobre el masclisme a partir de fotografies als antics safarejos.

A part de recórrer diferents espais urbans d’Agramunt, entre els quals destaquen l’Espai Guinovart i la Fundació Guillem Viladot per donar a conèixer l’obra dels dos artistes locals, els alumnes també es desplaçaran a la Casa Duran i Sanpere de Cervera.

Per a aquesta edició, el curs ofereix 20 places i 10 més per a cada dia. Més informació a www.artiterritori.cat

 

Dijous, 07 Juny 2018 19:13

L'Audiència de Lleida ha arxivat la causa penal contra els responsables de la residència Ribera del Sió d'Agramunt, on la matinada del 3 de novembre de 2015 van morir ofegades quatre padrines en la riuada del Sió.

L’Audiència de Lleida ha desestimat el recurs presentat per les famílies de les víctimes mortals contra la resolució del jutjat d’instrucció 1 de Balaguer del 13 de novembre de 2017 i també del 6 de març de 2018, en què es descartava cap tipus de responsabilitat penal per aquests fets. El tribunal ha determinat que no hi ha indicis "racionals" de criminalitat ja que no existeix "cap comportament penal causant del desenllaç irreparable”. Per tant, l’Audiència de Lleida ha conclòs que “la inundació de la planta semisoterrani de la residència geriàtrica va ser totalment sobtada i violenta” de manera que no es podia preveure. També ha assegurat que tots els permisos de la residència estaven en regla.

Les famílies de les quatre padrines ofegades acusaven d'homicidi per imprudència greu per omissió voluntària de mesures de seguretat responsables de la residència Ribera del Sió; els dos alcaldes d'Agramunt que van concedir la llicència tot i saber que es construïa en una zona inundable; dos responsables dels Bombers a Lleida i càrrecs de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per haver permès la construcció de la residència a 50 metres del cabal del riu.

Dimarts, 05 Juny 2018 21:17

Agramunt acollirà la primera cursa solidària Stargardt Go el pròxim diumenge 17 de juny amb l’objectiu de recaptar fons per a l’associació EsRetina, des d’on es distribuiran “entre el servei entre el servei d’Oftalmologia Pediàtrica de Sant Joan de Déu i el Departament de Genètica de la UB”, segons ha explicat Margaret Creus, responsable del Projecte PedRetina i del repte #StargardtGo, que ha precisat que a l’Estat espanyol “no hi ha ni un sol centre de referència en aquest sector de les malalties degeneratives de la retina”, un dèficit que ara es vol pal·liar.

La prova, puntuable per a la Lliga Ponent, s’iniciarà a 2/4 de 10 del matí i es desenvoluparà sobre dos distàncies, 10 i 6 quilòmetres, a més d’oferir una caminada també de 6 quilòmetres. Cal destacar que els corredors/es i caminadors/es amb visió reduïda o ceguesa (fins ara en són 6 dels més de 200 que ja s’han inscrit) tindran permesa la participació tant a les curses com a la caminada amb l'ajuda de gossos pigall (gossos guia o d'assistència) o amb l'ajuda de corredors guia, ha explicat Sara Miñarro, membre de l’equip StargardtGo, que ha precisat que esperen arribar al mig miler de participants.

La zona de sortida i arribada estarà ubicada al passeig del Sió d'Agramunt, i tots els participants de les curses i caminada rebran una bossa del corredor/a amb diferents obsequis i un regal commemoratiu, que en el cas de les curses serà una samarreta tècnica 42K Running.

Podeu trobar més informació sobre la cursa i el projecte a: http://stargardtgo.blogspot.com.es/p/i-cursa-solidaria-stargardt-go.html.

Cal recordar que en una primera etapa del repte #StargardtGo!, corresponent al període 2016-17, els fons que es van aconseguir van anar destinats a la plataforma RareCommons de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Dilluns, 04 Juny 2018 16:52

Bellpuig acollirà el primer torneig internacional sub 16 VM Develops Basketball, que se celebrarà al pavelló d’aquesta localitat de l’Urgell els dies 8, 9 i 10 de juny.

El torneig promociona la pràctica del bàsquet i dels valors que transmet, i fer-ho utilitzant la competició com a mitjà potenciador, tot plegat amb l’objectiu que l’esdeveniment sigui un primer pas per tal que en el futur Bellpuig pugui acollir altres competicions de nivell, més encara quan, com ha recordat el president del Club Bàsquet Bellpuig, Ramon Torres, “es compleixen gairebé 75 anys de vida del club”.

El torneig internacional  sub 16 VM Develops Basketball comptarà amb la participació de més d’un centenar de jugadors pertanyents a vuit equips que han quedat repartit en dos grups. D’una banda, hi ha el Joventut de Badalona, el Tenyconta Zaragoza, la Selecció d’Andorra i l’Helios Suns Domzale (Eslovènia), mentre que a l’altre grup hi figuren el Baskonia Basket, l’Skuru Basket (Suècia), el Valencia Basket i els amfitrions del CB Bellpuig. El coordinador del torneig, Sergi Martí, ha recordat que, dels vuit equips participants a Bellpuig, “quatre d’ells (València, Baskonia, Joventut i Zaragoza) van ser fa poc al Campionat d’Espanya cadet celebrat a Lleida, un fet que dóna idea del nivell del torneig”.

L’activitat començarà divendres 8 amb l’arribada dels equips i la primera jornada de competició, amb partits a les 19:30 i a les 21 hores, entre ells l’estrena del CB Bellpuig davant el Valencia al segon torn. Dissabte hi haurà activitat amb partits matinals (10 i 12 hores), entre ells l’Skuru-CB Bellpuig, i a la tarda (17 i 20 hores), entre ells el Baskonia-CB Bellpuig. A més, enmig d’aquesta jornada de tarda (18:30 hores), es faran els concursos d’esmaixades i de triples.

Per la darrera jornada, el diumenge 10, a partir de les 9 hores s’han programat els partits d’encreuaments que culminaran amb la final, que es disputarà a les 12:15 hores i que donarà pas a l’acte de lliurament de premis i a la cloenda del torneig. Durant el torneig es faran activitats paral·leles, i com a cloenda hi haurà un dinar popular.

Podeu consultar més detalls del torneig VM Develops Basketball Bellpuig a: http://www.vmdevelopsbasketball.com/ca/torneig-bellpuig/.

Dimecres, 23 Maig 2018 18:35

Un incendi en un camió que transportava palla ha obligat a tallar l’autovia A-2 en sentit Lleida a l’altura del quilòmetre 497, a l’altura de Bellpuig, aquest dimecres a la tarda. L’incident ha tingut lloc sobre les 4 de la tarda quan, per motius que es desconeixen i s’investiguen, s’ha incendiat el remolc del camió carregat de palla. El xofer, que ha resultat il·lès, ha pogut sortir del vehicle i ha alertat als serveis d’emergències.

Quatre dotacions dels Bombers, dels parcs de Tàrrega, Cervera i Mollerussa, s’han desplaçat fins al lloc per apagar les flames, que han calcinat tot el camió, tant la tractora com el remolc. Els Bombers han protegit la vegetació pròxima, però les flames no s’han expandit. Amb tot, han explicat que l’A-2 continuarà tallada una estona perquè la combustió de la palla és molt lenta.   

Pel que fa a l’afectació viària, es fan desviaments per l’antiga N-II, al seu pas per l’interior de Bellpuig, des de quarts de 5 de la tarda fet que ha ocasionat cues quilomètriques fins a l’altura de Tàrrega.

Al lloc de l’incendi també s’hi ha desplaçat dos patrulles dels Mossos d’Esquadra i una ambulància del SEM. 

Divendres, 11 Maig 2018 10:37

Una trentena de pilots participaran aquest cap de setmana a la cinquena edició del Ral·li de Terra 'Vila de Bellpuig', entre els quals hi haurà Eduard Pons, Xavi Domènec i Jesús Jiménez.

Els pilots hauran de recórrer 135 quilòmetres dels quals 64 seran cronometrats i estaran distribuïts amb dos trams. El recorregut passarà pels termes d'Anglesola, Bellpuig, Preixana i Vilagrassa.

El ral·li és puntuable per al Campionat de Catalunya de Ral·lis i per a la Challenge Focuxtreme, a més de ser la primera prova del Campionat de Catalunya de promoció, una copa de la federació per a menors de 23 anys.

A partir de les 9 del matí d'aquest dissabte 12 de maig es donarà a conèixer el recorregut i es faran les verificacions a la zona del pavelló poliesportiu. Sobre la 1 del migdia està previst que surti el primer pilot i a quarts de 8 del vespre tindrà lloc l'entrega de premis.

El Ral·li de Terra 'Vila de Bellpuig' està organitzat per WRC Management. 

Dimecres, 02 Maig 2018 08:35

El germà de Jordi Sànchez, Xavier, va inaugurar diumenge al migdia la plaça 1 d'octubre de Bellpuig, que substitueix la plaça del Poliesportiu i que està dedicada al referèndum d'autodeterminació del 2017. Així ho van decidir els veïns en un procés participatiu després d'aprovar el consistori per unanimitat una moció presentada per la CUP i ERC a petició del CDR, ANC i Òmnium.

Xavier Sànchez va recordar que "l'1 d'octubre vam guanyar i vam demostrar que som un poble que no s'atura" i va assegurar que "el resultat els va fer por (en referència a l'Estat) però trobar-se un poble dempeu i amb voluntat de no donar un pas enrere malgrat la seva violència deslligada, els va donar pànic". El germà de Jordi Sànchez es va mostrar convençut que l'Estat seguirà castigant als líders polítics i totes aquelles persones que es mostrin a favor de la independència si bé va indicar que "viurem situacions molt més complicades però acabarem guanyant".

Per la seva part, l'alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, va lamentar que "el dia 1 d'octubre molts van votar agredits i maltractats, senzillament per defensar un dret democràtic" i va destacar que la plaça 1 d'octubre de Bellpuig està dedicada "a la memòria i la dignitat de tot un poble".

L'acte va començar amb la Marxa per la Llibertat organitzada pel centre excursionista CIM i va reunir unes 40 persones. La marxa va reivindicar el projecte del 1976. També hi va haver vermut solidari i un concert del cantautor Ramon Fustegueres.

A Bellpuig van votar en el referèndum de l'1 d'octubre un 63% del cens, un total de 2.191, dels quals 2.077 van votar sí; 79, no; 38, en blanc, i hi va haver 4 vots nuls.

Bellpuig va organitzar tot el cap de setmana activitats en defensa de la llibertat dels presos polítics de la mà dels Músics x la Llibertat, el CDR i les entitats locals.

Dijous, 26 abril 2018 08:55

El sindicat agrari JARC ha entregat aquest dimecres 25 d’abril el Premi Internacional Millor Poma Golden 2018 a la Societat Agrària de Transformació (SAT) Apetit Fruits, empresa ubicada a Bellpuig amb més de 40 anys d'experiència en la producció i comercialització de fruita fresca. El grup d'experts entrenat per l'IRTA, que ha estat l'encarregat d'escollir d'entre les finalistes la millor poma de la segona edició d'aquest certamen que convoca JARC, ha destacat de la poma guanyadora que "és molt saborosa, amb un nivell de dolçor molt elevat i una acidesa baixa". "És una fruita sucosa i cruixent, que té una aparença molt bona, conjugant la simetria en la forma amb un color verd groguenc", ha posat de relleu el jurat. El cap sectorial de fruita dolça de JARC i de COAG, David Borda, ha remarcat que el premi vol definir els paràmetres que caracteritzen la poma Golden Premium. "Els productors que els compleixin podran demostrar-ho i obtenir un preu millor", ha afirmat.

Borda ha ressaltat la tasca dels fructicultors en la cerca constant de millores en la qualitat i ha fet una crida per tal que la resta d'agents de la cadena alimentària també s'impliquin "per assegurar que la fruita arriba al consumidor en el punt òptim de maduració". "Volem remuntar el baix consum de fruita a l'estat espanyol oferint un producte de gran qualitat", ha assenyalat el cap sectorial de la fruita dolça de JARC i COAG. Amb el Premi Internacional Millor Poma Golden, JARC vol contribuir a definir els paràmetres que marquen l'excel·lència en aquesta varietat de fruita. "Establir, objectivament, el que es considera una poma Golden Premium ha de servir als productors per millorar en qualitat i preu, i als consumidors per exigir aquest nivell", ha dit Borda. Així, totes les pomes que opten al premi tindran un informe de l'IRTA que avala les característiques de la seva producció. "Aquest reconeixement objectiu, emès per un ens independent, ha de permetre als fructicultors obtenir un preu adequat al que ofereixen, especialment al guanyador", ha assenyalat el responsable de JARC.Apetit FruitsSota el paraigües de la marca Apetit Fruits, ofereix una àmplia varietat de productes, amb un volum aproximat de 20.000 tones, entre pomes, peres, préssecs, nectarines, paraguaians, platerines, albercocs i cireres. Aquesta SAT de Bellpuig disposa de la certificació Global Gap, mantenint una cerca constant de les millors varietats i aplicant les tècniques productives més avançades per obtenir fruita de qualitat.

 

Dijous, 14 Juny 2018 09:05

Els 90 pelegrins sirians i europeus de Go Forward Europe, en el marc de la iniciativa 'Camins d'Hospitalitat, van recórrer ahir els 25 quilòmetres del Camí Ignàsia que separen els municipis del Palau d'Anglesola amb Verdú. Van arribar a aquesta localitat de la Vall del Corb cap a les 6 de la tarda i després dutxar-se i descansar, van sopar al Casal Verduní on voluntaris dels Amics de l'Associació Alba els van oferir gaspatxo i fideuà. Seguidament va tenir lloc un intercanvi cultural de danses. Avui està previst que sobre la 10 del matí arribin a Tàrrega, on seran rebuts al consistori i després es traslladaran a Montserrat amb autocar.

Un membre de l'organització, Quim Pons, va revelar que aquesta iniciativa pretén retre homenatge al jesuïta holandès Frans van der Lugt que va ser assassinat, als 75 anys, el 2014 per un grup armat a la ciutat d'Homs, al centre de Síria. El pare Frans van der Lugt vivia a Síria des de la dècada de 1969 i es negava a anar-se'n juntament amb altres civils de la ciutat convertida en camp de batalla. Pons va explicar que "considerava que havia de quedar-se per donar suport als seus veïns en aquells moments difícils".

El pare Frans van der Lugt organitzava llargues marxes, com la del Camí Ignàsia, perquè deia, segons Pons, "que després de compartir una llarga caminada, les persones canviem, ja no som les mateixes, hi ha una transformació per haver compartit el mateix projecte, haver-nose cansats junts, haver compartit coneixement ... ". Ara aquests joves pelegrins sirians i europeus, alguns a l'exili i la majoria procedents d'Alemanya, han volgut homenatjar al jesuïta assassinat amb aquesta iniciativa. Pons va destacar que "el més impressionant és que ho fan amb alegria i esperança, fet d'admirar tenint en compte que alguns d'ells carreguen amb dures històries".

 

Dimarts, 12 Juny 2018 14:37

La seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest matí la presentació del tercer cicle de concerts ‘Trencant el silenci a la Vall del Corb’, que se celebrarà durant el mes de juliol als castells de Maldà i Verdú i al monestir de Vallsanta (Guimerà). El president del Consell Comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch, ha destacat que “l’objectiu és maridar el patrimoni amb la música i donar a conèixer a la vegada el territori i els artistes vinculats a aquest”.

La primera sessió tindrà lloc el dissabte 7 de juliol al castell de Maldà. Inclourà visita guiada al poble i concert ‘Un moon de llunes’ a càrrec del Duet Mínim.

La segona sessió, programada per al dissabte 14 de juliol, es farà al castell de Verdú. Inclourà també visita guiada al poble i concert ‘Cançons al folk de llenya’ amb el Duet Lauzeta.

Per acabar, el 28 de juliol serà el torn del monestir de Vallsanta. Els assistents es trobaran a la plaça Major de Guimerà i visitaran el museu del poble. Seguidament, amb autocar, es traslladaran a les restes de l'antic cenobi femení cistercenc on s’oferirà el concert ‘Cançons populars dels Pirineus’ a càrrec del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, sota la direcció de Xavier Puig.

El cicle ‘Trencant el silenci a la Vall del Corb’ és una iniciativa conjunta de l’IEI, el Consell Comarcal de l’Urgell i els ajuntaments de Maldà, Verdú i Guimerà. 

 

Dilluns, 11 Juny 2018 10:11

Desenes de persones van participar dissabte a la festa que va tenir lloc a Vallbona de les Monges per celebrar que el monestir de Santa Maria ha estat escollit com el monument favorit dels catalans aquest 2018. El moment més esperat va arribar a migdia amb el lliurament de la plaça que acredita el títol a l'abadessa de Vallbona, Anna Maria Camprubí, i a l'alcalde, Ramon Bergadà, que van estar acompanyats del director dels SSTT de Cultura a Lleida, Josep Borrell; el president del Consell de l'Urgell i alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i la diputada Montserrat Macià, entre altres alcaldes de la Vall del Corb com el de Ciutadilla i de Sant Martí de Riucorb.

L'abadessa va agrair la "implicació i mobilització" dels veïns per fer possible aquest reconeixement i va assegurar que "la unitat fa la força, amb la divisió no s'aconsegueix res". Anna Maria Camprubí va recordar les dificultats del monestir de Vallbona per seguir durant aquests 850 anys, "en diferents ocasions ha estat un punt de tancar", va assegurar. Per la seva banda, l'alcalde de Vallbona va apuntar que "aquest reconeixement és de justícia social".

Durant tot el matí, els assistents van poder visitar el monestir i l'Espai Museístic del Cinema, així com descobrir els agents econòmics de Vallbona i dels municipis de la Vall del Corb en unes parades instal·lades a la plaça del monestir. La jornada de reconeixement va acabar amb una actuació musical.

Cal recordar que el monestir de Vallbona de les Monges, l'únic femení de la Ruta del Cister, va guanyar el passat 10 de maig la tercera edició del concurs del monument favorit dels catalans, que organitza des de 2016 la revista Descobrir, en col·laboració amb Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana del Patrimoni. Vallbona, amb 40.298 vots dels lectors participants a través de la web de la revista, es va imposar a la final al monestir de Sant Pere de Rodes, a l'Alt Empordà, que va rebre 9.000 vots menys.

 

Diumenge, 10 Juny 2018 22:57

Més de 200 persones han assistit aquest diumenge a la tarda al primer acte de la cinquena edició del festival de música i gastronomia Tastasons de Preixana. La Jove Orquestra de Ponent, formada per mig centenar de músics, ha delectat el públic amb el seu concert. L'acte ha acabat amb un tast de roques de Torrons Fèlix d'Agramunt i una copa de cava del celler Analec de Nalec. La sessió estava prevista a l'ermita de Montalbà però l'organització ha optat per traslladar-la al pavelló esportiu pel mal temps.

El festival Tastasons marida música amb tastos de productes alimentaris de proximitat. En aquesta edició, l'objectiu és promoure el patrimoni natural del territori. Les dues properes sessions comptaran amb les actuacions de la cantautora Judit Neddermann (7 de juliol) i de l'arpista Berta Puigdemasa (21 de juliol). 

Diumenge, 10 Juny 2018 22:36

Un total de 18 piscines municipals de l'Urgell s'han adherit de nou per oferir un forfet  que dóna accés a tots els equipaments d'aquestes característiques de la comarca, a excepció de les piscines de Guimerà i Tàrrega ciutat. Aquest és el tercer estiu que l'Urgell ofereix aquest forfet comarcal de piscines, que gaudeix de bona acceptació, l'any passat se'n van vendre unes 1.200 unitats. El forfet es va presentar divendres a les piscines municipals de Maldà i el president del Consell de l'Urgell, Salvador Bonjoch, va recordar que l'objectiu de la iniciativa és fomentar la cohesió i l'intercanvi dels veïns dels diferents pobles de l'Urgell.

Per segon any consecutiu repeteixen els descomptes familiars per facilitar l'accés a les piscines. Així, el forfet individual costa 40 euros; el familiar, 35 euros i el de família nombrosa o monoparental, 25 euros. El forfet per als majors de 65 anys també té un cost de 25 euros.