Dissabte, 01 Juny 2019 21:20

Agramunt recupera el gegant centenari del Rei de Tremissèn

Valorar aquest article
(3 vots)
El nou gegant. El nou gegant. Laia Pedrós

Agramunt ha recuperat aquest dissabte un dels seus gegants centenaris conegut com el Rei de Tremissèn, que apareix datat a principis del segle XX, concretament el 1908 en un gravat del Costumari Català de Joan Amades. El Rei de Tremissèn ha estat presentat en societat en el marc de la celebració de la quarta Mostra de Gegants d'Agramunt, que ha reunit 10 colles i unes 25 figures.

El president de l'Associació Tradi-Sió -entitat impulsora de la seva recuperació-, Joan Pedrós, ha destacat que "avui és un gran dia perquè recuperem un patrimoni perdut de fa més de 100 anys que hem aconseguit amb insistència i tenacitat". El Rei de Tremissèn és obra del constructor Carles Teixidó de Bellpuig i la roba ha estat dissenyada per l'Associació de Dones l'Esbarjo d'Agramunt. El portador de la figura en el moment de la presentació a la plaça de l'Església ha estat Joan Pintó, el geganter més veterà de la capital del Sió amb 28 anys de trajectòria.

El Rei de Tremissèn ha estat finançat a través d'una campanya de micromecenatge i la col·laboració de l'Ajuntament.

L'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, ha definit la jornada com "un gran dia ja que hem estat capaços d'unir esforços per preservar el nostre patrimoni material i immaterial" i ha recordat que en el marc de la Festa Major de setembre està previst presentar a la Delfina, la fillola del Rei de Tremissèn, de manera que així la vila tindrà els gegants dels dos principals personatges que donen nom a la llegenda de La roca de la Delfina.

Les colles participants en la mostra eren de Ponts, Guissona, Pradell, Ossó de Sió, Calaf, Tornabous, Artesa de Segre, Alcanó, Montoliu de Lleida i Agramunt.

La Mostra de Gegants s’ha completat amb un concert de gralla i la inauguració de l'exposició Gegants de paper.

Llegit 170 vegades Darrera modificació el Diumenge, 02 Juny 2019 09:21

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar