Divendres, 05 abril 2013 20:20

Es commemoren 75 anys dels bombardejos d’Agramunt

Valorar aquest article
(2 vots)

Agramunt commemora aquests dies el 75è aniversari del primer bombardeig que va patir la localitat en el marc de la Guerra Civil i en el qual van morir un total de 27 de persones. Els actes, organitzats per la Revista Sió i l’Ajuntament d’Agramunt,  han començat aquest divendres a ¼ de 10 del matí. Els alumnes de les escoles i l’institut de lla capital del Sió així com diversos veïns s’han reunit a la plaça de l’Església per recordar el nom de les persones que van perdre la vida el dia 5 d’abril de 1938. Així mateix, els alumnes han llençat avions de paper des de diversos balcons i han creat flors de paper en honor a les 27 víctimes.

Durant l’acte s’ha explicat que Agramunt va viure, molt possiblement, entre el 5 d’abril de 1938 i el 12 de gener de 1939 l’episodi més dramàtic de la seva història ja que, com altres poblacions de Catalunya, va patir els bombardejos de la legió Condor alemana i l’Aviazione Legionaria italiana. El bombardeig en el que van perdre la vida més persones fou el primer, el del dia 5 d’abril de 1939, perquè la gent no estava preparada.

Aquest vespre està previst que s’inauguri l’exposició Catalunya bombardejada (1936-1939) a la sala de plens de l’Ajuntament, mostra que es podrà visitar fins el dia 28 d’abril, els divendres de les 11 del matí a la 1 del migdia, els dissabtes de 6 a 8 de la tarda i els diumenges de 2/4 de 12 del matí a 2/4 de 2 del migdia. A continuació, el director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, oferirà una conferència sobre la Guerra Civil.

Demà dissabte dia 6 d’abril es realitzarà una visita guiada als refugis que encara es conserven a la capital del Sió. El recorregut, que començarà a les 5 de la tarda la plaça de l’Església amb una representació teatral del Grup Escènic Agramuntí, passarà per cinc punts: l’interior de l’església de Santa Maria, el camp d'aviació situat a la zona dels Salats, el Pou de Gel, el punt d'observació de la DECA (Defensa Especial Contra Aeronaves) situat al carrer del Convent i el búnquer de transmissions ubicat a Cal Borges. Els assistents rebran les corresponents explicacions. L'Ajuntament d'Agramunt posarà a disposició dels visitants vehicles antics per desplaçar-se als diferents punts.

Per cloure els actes del 75è aniversari del primer bombardeig, diumenge dia 7 a 2/4 d’1 del migdia. la Revista Sió presentarà l'audiovisual Quan la mort venia del cel, una projecció comentada d'imatges i entrevistes a diversos testimonis de l'època. L'acte es farà al Foment Parroquial.

Llegit 2533 vegades Darrera modificació el Divendres, 05 abril 2013 21:01

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar