Dimecres, 05 Juny 2013 14:33

Agramunt organitza, en el marc de la Malacatum, una gimcana lingüística per donar a conèixer l’origen de 36 mots catalans

Valorar aquest article
(0 vots)

Agramunt organitza la primera edició d’una gimcana lingüística en el marc de la Malacatum, la Festa de la Diversitat que se celebrarà el proper 16 de juny a la localitat. L’objectiu de la gimcana és donar a conèixer l’origen d'un total de 36 mots catalans. Per aquest motiu, entre el 3 i el 16 de juny, diversos establiments comercials de la capital del Sió exhibeixen en els seus aparadors un cartell amb l’explicació de l’origen d’una paraula catalana relacionada amb aquell negoci. Alguns dels mots són: matalàs, xandall, carxofa, esparadrap, etc. Els establiments reparteixen unes butlletes als clients, els quals l’han de completar amb la solució a l’origen d’un total de sis mots (s’han editat 700 butlletes amb 6 models diferents).

El dia 16 de juny, coincidint amb la celebració de la Malacatum, els participants hauran de dipositar aquestes butlletes en una urna i així entraran en un sorteig d’una Xurripampi (premi infantil) i d’un lot de productes agramuac (premi adult).

La presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa Maria Mora, ha explicat aquest migdia que “es tracta d’un joc divertitat i didàctic que ens enriqueix culturalment”. Per la seva part, l’alcalde de la capital del Sió, Bernat Solé, ha dit que “el principal objectiu de la gimcana és fer participar als veïns d’Agramunt en una activitat lingüística i relacionar la cultura catalana amb altres cultures amb les quals convivim”.

La gimcana lingüística ha estat una iniciativa de l’Ajuntament d’Agramunt, i ha comptat amb el suport i la col·laboració del Servei de Català del Consell Comarcal de l’Urgell (CPNL) i de la Unió de Botiguers de la localitat.

 

Malacatum

Agramunt celebrarà el proper diumenge 16 de juny a la tarda una nova edició de la Malacatum, la Festa de la Diversitat, en la qual hi participaran 4 entitats i associacions de col·lectius immigrants de la població com els africans, la comunitat islàmica i els colombians. També hi prendran part l’Agrupació Escolta, l’Agrupació Sardanista Barretina i per primera vegada l’institut Ribera del Sió. L’alcalde ha explicat que els alumnes de batxillerat elaboraran uns plafons on es podran veure els països del món d’on provenen els immigrants que resideixen a Agramunt. També s’indicarà el nombre d’habitants que hi ha a la capital del Sió de cada un d’aquests països.

Entre les activitats programades en el marc de la Festa de la Diversitat, hi ha jocs infantils a càrrec del CAU a les 5 de la tarda, i a continuació una mostra de la diferents cultures participants. A les 7 de la tarda, Núria Garcia Quera presentarà el llibre A dalt de la Duna Rojaa l’Escola de Música i a les 8 tindrà lloc la presentació del programa Voluntariat per la Llengua. La jornada finalitzarà amb el sorteig dels participants a la gimcana lingüística.

S’ha de recordar que aquesta festa va néixer ara fa 8 anys amb l’objectiu de millorar la integració dels immigrants amb els veïns autòctons d’Agramunt així com compartir una estona d’entreteniment i conèixer millor la seva cultura i forma de fer.

Llegit 2153 vegades Darrera modificació el Dimecres, 05 Juny 2013 14:40

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar