Dilluns, 09 Desembre 2013 09:41

Els vestits medievals d'Agramunt són rebuts amb gran expectació

Valorar aquest article
(0 vots)

Més de mig centenar d’agramuntins, que van omplir la sala de plens del consistori, van rebre dissabte les restes dels vestits medievals que l’any 1996 van ser trobades dins un sarcòfag situat a la torre del campanar de l’església de Santa Maria de la capital del Sió. Segons s’ha pogut saber, les restes d’aquests vestits eren d’una parella jove de la classe benestant de l’època i estan considerades les restes de roba medieval civil més antigues trobade a Catalunya.
Després de 17 anys d’esforços per part de diverses administracions, les peces han pogut restaurar-se gràcies a l’encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat al Museu Tèxtil de Terrassa. Les peces exposades ara a la sala de plens del consistori són: una gonella, una calça i una lligadura femenines, una còfia d’home i un mantell de grans dimensions, totes elles elaborades de lli. Els interessats en veure-les, han de concertar una visita prèvia a l’Oficina de Turisme d’Agramunt.
Durant l’acte celebrat dissabte,el cap del servei d’arqueologia del Departament de Cultura a Lleida, Josep Ramon Gallart, va explicar que “els esquelets trobats eren una parella de joves, que van morir entre els 20 i els 30 anys probablement per la pesta que va afectar aquesta localitat durant el segle XIV”. Gallart va afegir que “pel lloc on estava ubicat el sarcòfag, aquesta parella podria formar part d’una família benestant o destacada d’Agramunt, que hauria patrocinat o col·laborat en el finançament de la construcció del campanar o de part de l’església de Santa Maria”.
Per la seva part, la cap del projecte de restauració dels vestits, Elisabet Cerdà, va explicar que “el procés ha sigut molt llarg i dificultós ja que les restes tèxtils es trobaven en un avançat estat de deterioració”. Cerdà va dir que el procés ha consistit en “humidificar les peces amb vapor fred per tornar-les a la seva forma original, netejar-les diverses vegades per immersió, assecar-les, consolidar-les i crear finalment un suport tridimensional per a la seva exhibició”. Actualment, els vestits estan exposats en una vitrina, que ha finançat la Diputació de Lleida per un cost de 12.000 euros.
L’acte va comptar també amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, el qual va destacar els importants valors patrimonials que té Agramunt. Per la seva part, l’alcalde de la localitat, Bernat Solé, va explicar que “aquests vestits medievals tenen un alt valor científic per possibles futurs estudis, un alt valor històric ja que es tracta dels nostres avantpassats i un alt valor sentimental pels agramuntins”. Solé també va avançar que en els propers mesos “el consistori treballarà en projectes de senyalització i en la posada en valor del patrimoni existent a la localitat, per tal de donar-lo a conèixer millor als visitants”. Ja per acabar, l’alcalde d’Agramunt va anunciar que l’any que ve l’Ajuntament executarà el projecte de recuperació i habilitació de la Cisterna del Convent, amb un pressupost de 70.000 euros, que seran finançats amb 56.000 pel Leader i amb 10.000 euros per la Diputació de Lleida. Solé també va recordar que “proximament començaran les obres de la segona fase del Parc de Riella”.
Durant l’acte del dissabte també va tenir lloc la signatura de la cessió temporal dels vestits medievals per part del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) a l’Ajuntament d’Agramunt. Van signar els documents la directora del CDMT, Eulàlia Morral, i l’alcalde Bernat Solé.

Llegit 2436 vegades Darrera modificació el Dimarts, 10 Desembre 2013 14:11

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar