Diumenge, 03 Febrer 2019 14:26

Sant Martí de Maldà reivindica “llibertat i igualtat” amb la plaça 1 d’octubre, que ret homenatge al referèndum i a la dona pagesa

Valorar aquest article
(0 vots)
La presidenta de la Diputació ha inaugurat la plaça. La presidenta de la Diputació ha inaugurat la plaça. Laia Pedrós

Sant Martí de Maldà ha inaugurat aquest migdia la plaça 1 d’octubre amb la qual aquest municipi de la Vall del Corb reivindica “llibertat i igualtat”. L’alcalde, Jaume Pallàs, ha explicat que “li hem posat aquest nom perquè així ho van escollir la majoria dels veïns en un procés participatiu en el que des de l’ajuntament vam fer quatre propostes”. Pallàs també ha dit que la plaça ret homenatge al referèndum de l'1 d'octubre del 2017, amb el nom, i a la dona pagesa, amb un mural de grans dimensions, obra de l’artista ripollès Oriol Arumí.

Per la seva part, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, que ha estat l’encarregada d’inaugurar el nou espai, ha destacat aquest “doble vessant” del nou espai, que recorda el referèndum de l’1 d’octubre i ret homenatge a la dona pagesa, “tantes vegades invisible i amb una feina poc reconeguda”, ha afegit. Perelló ha recordat que la plaça 1 d’octubre de Sant Martí de Maldà s’inaugura a només uns dies de l’inici del judici “d’unes persones que l’únic que van fer va ser seguir el mandat del poble”. Perelló ha lamentat que “no els vulguin jutjar sinó que els vulguin condemnar”.

L’autor del mural que caracteritza el nou espai, Oriol Arumí, ha explicat que “vaig lligar el món antic de la pagesia, que era molt gris i dur, amb els colors vius, alegres i festius que considero que ha de tenir una plaça”. Arumí va estar-hi treballant quatre dies i va utilitzar pintura plàstica per elaborar el mural.

La nova plaça 1 d’octubre de Sant Martí de Maldà posa en valor i revitalitza el centre històric del poble. Cal recordar que a mitjans de l’any passat l’Ajuntament va comprar la casa que hi havia on actualment hi ha la plaça per garantir la seguretat dels veïns ja que presentava risc de despreniment. Seguidament, va demolir-la i la va convertir en una placeta amb gronxadors, un sorral,  bancs, arbres i una font. Les tres actuacions (compra de la casa, demolició i transformació en plaça) han suposat una inversió de 60.000 euros i han comptat amb una subvenció de la Diputació de Lleida de 25.000 euros.

Llegit 80 vegades Darrera modificació el Diumenge, 03 Febrer 2019 16:50

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar