Diumenge, 24 Març 2019 16:18

Vallbona estrena l'Espai Montesquiu

Valorar aquest article
(0 vots)
Visita al nou equipament cultural i turístic. Visita al nou equipament cultural i turístic. Laia Pedrós

Vallbona de les Monges compta des d’aquest diumenge amb un nou atractiu cultural i turístic. Es tracta de l’Espai Montesquiu, que explica el passat i el present del poble medieval i abandonat que va donar origen a Vallbona. L’equipament també dedica un apartat al pedagog i historiador Josep-Joan Piquer i Jover i a la seva esposa, Carlota Pomés, les primeres persones que van posar en valor el poble de Montesquiu.

El nou espai s'ha habilitat a l'edifici de l'antic hospital del monestir i explica el passat i el present de Montesquiu, conegut com el poble dissortat, ja que els seus veïns el van abandonar per instal·lar-se al voltant del monestir de Vallbona per protegir-lo donant així compliment al decret del Concili de Trento. Montesquiu era un poble medieval que va estar habitat entre els segles XII i XV, concretament entre el 1157 i el 1479. Tot i això, no es va donar per totalment abandonat fins a principis del segle XIX quan el 1819 els veïns van decidir desmantellar l'església de Sant Joan de Montesquiu i amb els seus carreus van construir l'església parroquial de Vallbona. 

A banda de l'apartat històric, l'Espai Montesquiu mostra peces arquitectòniques de gran valor, que fins la setmana passada figuraven al fons del Museu Comarcal de l'Urgell, que Tàrrega ha cedit a Vallbona per completar aquest equipament. Entre aquestes hi ha la pica baptismal i un sarcòfag de la desapareguda església de Sant Joan de Montesquiu; capitells; una estela funerària i una clau de volta. A la sessió també s'ha inclòs un banc de missa del 1797. 

El nou espai museístic es completa amb un apartat dedicat a Josep-Joan Piquer i a Carlota Pomés, que explica la seva biografia i els reconeixements que van rebre durant les seves trajectòries. 

L'acte ha comptat amb la presència de la filla de Piquer i Pomés, Rosa Maria, així com altres familiars. A més, l'historiador Miquel Torres ha ofert una xerrada sobre el poble dissortat de Montesquiu. L'alcalde, Ramon Bergadà, ha explicat que l'actuació ha costat uns 50.000 euros, finançada amb fons propis. Bergadà ha lamentat que la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, denegés l'ajut sol·licitat. 

Els panells de l'Espai Montesquiu estan escrits en català si bé contenen codis QR on la informació està traduïda al castellà, a l'anglès i al francès. 

 

Llegit 98 vegades Darrera modificació el Dilluns, 25 Març 2019 08:25

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar