Imprimir aquesta pàgina
Dissabte, 13 abril 2013 16:08

Verdú inaugura a la casa natal de Sant Pere Claver el refugi per a pelegrins que fan el Camí Ignasià

Valorar aquest article
(1 Votar)

Verdú ha inaugurat aquest migdia un refugi per a pelegrins ubicat al santuari del missioner jesuïta Sant Pere Claver. A la part dreta de l’edifici, ubicat al carrer Major d’aquesta localitat de l’Urgell, s’han habilitat una vintena d’habitacions, una per a persones amb discapacitat, que podran acollir una trentena de pelegrins. L’objectiu, segons han explicat responsables de l’orde dels jesuïtes, impulsors de l’alberg, és acollir els pelegrins –molts dels quals procedeixen dels Estats Units- que fan el Camí Ignasià, que comença a la casa natal de Sant Ignasi a la basílica de Loiola (Guipúscoa) i acaba a la cova de Manresa. La ruta transcorre per cinc comunitats autònomes, amb 650 km (188 a Catalunya) dividits en 27 etapes. En el cas de les comarques de Lleida, les etapes són Fraga-Lleida (de 33 km), Lleida-Castellnou de Seana (32,8 km), Castellnou de Seana-Verdú (18 km), Verdú-Cervera (16 km) i Cervera-Igualada (37 km). La ruta es va posar en marxa l’estiu passat i de moment ja s’han comptabilitzat un centenar de pelegrins que han arribat al seu destí, Manresa. Segons el director del Camí Ignasià a Catalunya, Josep Lluís Iriberri, “un bon nombre d’aquests són estrangers, fet que ens satisfa ja que encara no fa ni un any que hem creat aquesta ruta i ja és coneguda a nivell internacional”.

Per la seva part, l’alcalde de Verdú, Josep Riera, ha donat les gràcies a l’orde dels jesuïtes per promoure l’habilitació d’aquest alberg i s’ha ofert a col·laborar en la coordinació de l’espai”. Així mateix, ha dit que pròximament des de l’Ajuntament es duran a terme les gestions necessàries per aconseguir agermanar Verdú amb Cartagena d’Índies amb Verdú, les poblacions on va néixer i morir Sant Pere Claver. Així mateix, Riera ha assegurat que “intentarem que la població de Verdú sigui reconeguda per la UNESCO i inclogui aquesta població com un punt en el mapa de la Ruta de l'Esclavatge”.

Durant l’acte, el professor Francisco Javier Laviña, de la Universitat de Barcelona, ha pronunciat una conferència sobre l'esclavatge al segle XVII i al segle XXI. Laviña ha destacat que Sant Pere Claver va ser una persona que  es va passar la vida defensar les persones febles, sobretot els esclaus, i fou un dels primers impulsors de l’abolició de l’esclavatge, per aquest motiu –ha dit- “és necessari que a Verdú es creï un punt de memòria contra l’esclavatge”.

L’acte ha comptat també amb la presència del Pare Provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya, Lluís Magriñà, i el president de l'Associació d'Amics de Sant Pere Claver, David Tous, i de Carme Rubió, subdirectora general de Programació Turística de la Direcció General de Turisme. Aquesta última ha anunciat que “des de la Generalitat s’està treballant en un pla d’internacionalització del turisme d’interior” i ha assegurat que “el Camí Ignasià és una de les rutes més demanades”.

Un bon nombre de veïns de Verdú ha assistit a l’acte d’inauguració i ha pogut visitar aquest alberg, que s’espera que sigui un dels refugis estrella del Camí Ignasià al seu pas per Lleida ja que es troba ubicat a la casa natal de Sant Pere Claver.

Llegit 2324 vegades Darrera modificació el Dissabte, 13 abril 2013 19:47

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar