Dimecres, 24 Juliol 2013 12:39

Guimerà retornarà a l’època mitjana els propers dies 10 i 11 d’agost

Valorar aquest article
(0 vots)

Guimerà acollirà una nova edició del Mercat Medieval els dies 10 i 11 d’agost. Els habitants d’aquest petit poble de l’Urgell retornaran a l’any 1294, quan el rei Jaume II els va atorgar el privilegi de celebrar mercat en el seu municipi.

Els visitants gaudiran de cercaviles, esquetxos medievals, espectacles itinerants, tallers de malbars, entre d’altres. L’espectacle estrella, Guimerà, 1713, tindrà lloc a 2/4 d’11 de la nit al riu, tant dissabte com diumenge. Enguany, el grup de teatre local Wigmar retornarà als inicis del segle XVIII per tal d’explicar què va succeir a Guimerà durant la Guerra de Successió, de la qual se’n celebrarà el Tricentenari l’any vinent a tot Catalunya. La història que s’explicarà és la de dos germans enamorats de la mateixa noia, però dividits per bàndols de la guerra. La història que s’explicacarà és obra del convilatà Roger Rosich i compta amb les aportacions de Wigmar Teatre, Ares Piqué i la col·laboració especial de l’actor Josep Minguell. 

 

Un centenar de parades d’artesania i alimentació i mostra d’oficis antics

Durant tot el cap de setmana també hi haurà un mercat amb un centenar de parades amb productes propis de l’edat mitjana, i una cinquantena d’artesans fent demostracions dels oficis de l’època com forja, picapedrers, elaboració d’estris d’espart, macramé, cistelleria i treballs sobre pergamí. 

Paral·lelament es podrà visitar l’exposició de pintura sobre temes medievals de Caamaño Lestón al Museu de Guimerà així com la mostra Art i Goigs al Museu d’Art Matern. Finalment, l’església parroquial de Santa Maria acollirà projeccions d’audiovisuals durant tot el cap de setmana.

Enguany el Mercat Medieval de Guimerà arriba a la seva 19a. edició i en tot aquest temps s’ha consolidat com un dels mercats medievals més importants de l’Urgell i de la demarcació de Lleida en general. L’objectiu dels seus organitzadors és donar a conèixer i proposar la revitalització del poble de Guimerà, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) així com convertir la festa en un punt de trobada d’amics dels pobles de l’entorn i d’altres indrets de Catalunya.  

 

Origen del Mercat Medieval de Guimerà

El dret al mercat setmanal fou otorgat per Jaume II el 18 de juliol de 1294. Això va possibilitar aquells primers mercats medievals, com una àrea de trobada, d’intercanvis de mercaderies i de contractes.

El 1417, el rei Alfons el Magnànim va concedir dos privilegis que otorgaran a la vila el dret de celebrar dues fires i, a petició de prohoms del poble, va canviar el dia de celebració de mercat del dimecres al dimarts, perquè no coincidís el mateix dia que el mercat de Verdú.

El Rei Carles I, el 1526, va ratificar el dret a fires otorgat per Alfons IV.

Llegit 2583 vegades Darrera modificació el Dimecres, 24 Juliol 2013 13:10

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar