Diumenge, 09 abril 2017 22:08

Salvador Rebés guanya el 32è Premi Valeri Serra per un cançoner de la mare de Joan Amades

Valorar aquest article
(0 vots)
L'entrega del guardó. L'entrega del guardó. Ajuntament de Bellpuig

Bellpuig ha lliurat el 32è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular a Salvador Rebés Molina pel treball Les cançons de Teresa Gelats, mare de Joan Amades, que recull un conjunt de materials no publicats fins ara que confirmen l’alçada folklòrica d’aquella dona, “un pou de saviesa tradicional”, segons l’havia definit el seu fill. El cançoner popular acostuma a identificar-se amb les tradicions de la ruralia, apartades de la vida moderna, però Teresa Gelats acosta un amplíssim repertori d’àmbit urbà, barceloní i arrelat al barri obrer del Raval. Val a dir que moltes d'aquelles cançons, populars i tradicionals, les va aprendre mentre treballava en una fàbrica tèxtil de Barcelona.

Salvador Rebés, nascut a Madrid de família paterna lleidatana i mare andalusa, és catedràtic jubilat d'ensenyament secundari. Ha treballat a l'institut Gaudí (Reus) i al nocturn del Forat del Vent (Cerdanyola del Vallès). Estudia la cançó popular catalana, sovint des d'una perspectiva històrica.

Rebés ha rebut el guardó aquest dissabte 8 d’abril al vespre al Teatre Armengol de Bellpuig de mans de Lluís Pagès, director general de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals, que estava acompanyat de l’alcalde, Salvador Bonjoch, i de la vicepresidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló.

Durant l’acte també s’ha presentat el llibre de l’obra guanyadora de l’any passat Els balls de l’Ós, d'Eloi Ysàs, a càrrec de Arnau Cònsul, i s’ha donat a conèixer l'opuscle Gent de Casa dedicat a Ramon Saladrigues Oller, a càrrec de Ramon Miró. A més, s’ha repartit el tercer plec del col·leccionable Dotzena de frare dedicat a enguany a Francesc de Sales Maspons i Labrós.

Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura són la més alta consideració en reconeixement de treballs de recerca i de difusió en l’àmbit de la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana. El guardó té una dotació de 5.000 euros, corresponents als drets de la primera edició de l’obra premiada.

 

Premis de les categories infantil i juvenil

El primer guardó del premi infantil va ser pel treball Mai tant que sigui cert de Júlia Orteu, estudiant de 2n d’ESO i de Bellpuig. El premi juvenil, en categoria A va ser per La raval dels canteres d’Ariadna Petit, estudiant de 3r d’ESO i de Bellpuig, mentre que la categoria B va ser per Quan la llet es repartia porta a porta d’Imma Pinent, estudiant de 2n de Batxillerat i de Bellpuig.

Llegit 385 vegades Darrera modificació el Diumenge, 09 abril 2017 22:12

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar