Dimecres, 17 Gener 2018 14:07

Músics de Bellpuig toquen cada nit per reivindicar la llibertat dels presos polítics

Valorar aquest article
(0 vots)
La concentració d'ahir amb els músics a l'esquerra. La concentració d'ahir amb els músics a l'esquerra. Ajuntament de Bellpuig

Antoni Saladrigues és un músic de Bellpuig que toca a la Bellpuig Cobla i que el passat 10 de desembre a les 9 de la nit va tenir la ocurrent idea de plantar-se a la plaça de Sant Roc d'aquesta localitat de l'Urgell amb la seva tenora i interpretar 'El cant dels ocells 'i' els Segadors ', entre d'altres cançons patriòtiques, per reivindicar la llibertat dels presos polítics. 

Des de llavors cada nit a la mateixa hora, fins i tot els festius de Nadal, cap d'any, Reis ..., repeteix l'actuació. El seu gest no ha passat desapercebut i en aquests gairebé 40 dies són molts els músics de la localitat que s'han sumat a la iniciativa. Saladrigues va explicar que cada dia són entre 1 i 7 músics i que toquen un total de tres cançons perquè la idea és que sigui un acte breu però que tingui continuïtat fins que ja no hi hagi presos polítics, és a dir, pararan quan surtin de la presó Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn. L'acte comença amb la interpretació d'El cant dels ocells i acaba amb Els Segadors mentre que el segon tema va variant entre L'Estaca, El Rossinyol, La presó de Lleida o El cant del poble. Saladrigues va assegurar sentir-se "sorprès" per la bona acollida, "cada nit ve gent a animar-nos i se suma a la iniciativa cantant". També va apuntar que alguns dies són alumnes de l'escola de música els que acompanyen amb els seus violins o flautes, entre d'altres instruments. Finalment, va destacar que "és un acte totalment voluntari pel que no forcem a ningú a venir". La iniciativa, inspirada en el conegut saxofonista de Tortosa que cada nit interpretava El cant dels ocells des del balcó del seu pis, compta amb el suport de l'ANC de Bellpuig i Òmnium Cultural.

La família Saladrigues té una llarga trajectòria musical. Els dos germans d'Antoni, Ramon i Francesc, també són músics de la Bellpuig Cobla i el seu pare Ramon, impressor-editor (ja jubilat) i activista cultural, va fundar la cobla Juvenil de Bellpuig el 1984, que es coneix amb el nom de Bellpuig Cobla des del 2002 ; va impulsar l'escola municipal de música i va crear la segona cobla de la localitat Tres Turons. També va rebre la Creu de Sant Jordi el 2006. Un altre impulsor musical de la família és el germà del Ramon, el Narcís Saladrigues, que va fundar l'escola municipal de música de Cervera el 1980 i, quatre anys després, el conservatori, entitat de la qual va ser director fins al 2007. També va crear l'Associació dels Amics de la Música, la Coral Infantil Nova Cervera (1970), la Coral Lacetània (1973) i la Coral Ginesta (1976), i al costat de Roser Trepat, van impulsar el Festival i el Curs Internacional de Música de la Càtedra Emili Pujol.

Llegit 123 vegades Darrera modificació el Dimecres, 17 Gener 2018 14:14

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar