Diumenge, 12 Maig 2019 19:27

Sandra Oriola, cap de llista de la CUP a Bellpuig

Valorar aquest article
(2 vots)
Sandra Oriola. Sandra Oriola.
  • Biografia

Sandra Oriola Albareda. 34 anys. Periodista de formació i actualment treballant com a cap de comunicació a l'Ajuntament de Calaf. Membre de l'assemblea local de la CUP Bellpuig des del 2011, des de fa 4 anys regidora a l'Ajuntament a l'oposició i des de fa un any consellera comarcal de l'Urgell.  Al llarg dels anys, he estat activista cultural i social - que també és política, la de carrer - de diferents  col·lectius com l'Assemblea del Correllengua de Bellpuig, la Marea Blanca de Ponent, la plataforma Aturem el Fracking i actualment al Casal La Rubinada, la Cooperativa de consum l'Aixolet, el CDR i la Coordinadora Feminista de Bellpuig. A més, també sóc sòcia de l'Associació Alba i d'Òmnium Cultural.  

 

-       Quin és el seu lema de campanya?

‘ESTEM A PUNT, PER GOVERNAR AMB TU!’.

La primera part del lema "Estem a punt" és una afirmació que volem explicar després de més de set anys fent municipalisme. La CUP Bellpuig ara per ara és un projecte sòlid de gent que fa anys que treballem junts, que ens coneixem, ens complementem i reflexionem sobre el projecte de futur que cal al poble. No som una llista electoral creada del no res en els ultims mesos i això és clau per estar a punt. Hem anat sumant gent pel camí però mantenint una base de persones compromesa. Portar un ajuntament és una tasca seriosa que requereix entesa i visió en comú i el que hem constatat sent oposició aquests 4 anys a Bellpuig és que els projectes polítics que no tenen una forta cohesió, són dèbils i passen factura al poble. Ho hem vist amb el PDeCAT quan 3 dels regidors de l'equip de govern o han dimitit, o han canviat de partit o han quedat apartats sense funcions. També ho hem vist tenint una oposició d'ERC inexistent, ja que amb només un regidor i sense aquesta base compromesa, aquest s'ha trobat sol i s'ha limitat a aprovar la majoria de propostes del PDeCat sense fer cap tipus d'oposició. Ara tant ERC com PDeCAT (com a Junts per Bellpuig)  tornen a fer una llista des de quasi zero. Segurament amb gent vàlida i motivada, però amb el risc que suposa la manca de treball previ conjunt per tirar un ajuntament endavant. Per això, afirmem que nosaltres estem a punt, perquè portem el bagatge de 4 d'anys d'oposició i de 7 de funcionar com a equip. Fàcil de dir, però difícil de fer.

La segona part, "per governar amb tu" és perquè cal corresponsabilitzar la ciutadania de les decisions i projectes que l'Ajuntament pugui desenvolupar al llarg dels 4 anys. No es pot partir només dels programes electorals dels partits  -  la majoria estan elaborats a correcuita per uns pocs militants quan venen eleccions -,  o de les intuïcions dels regidors amb responsabilitat de govern, o de les influències dels poders locals - les entitats més ben organitzades, empresaris, propietaris de sòl i immobles... -. S'ha d'incorporar la ciutadania durant tota la legislatura i anar orientant les prioritats i necessitats, ja sigui amb consultes ciutadanes, pressupostos participatius, assemblees veïnals... 

 

-       Projecte estrella?

A nosaltres no ens agrada parlar de projecte estrella. Nosaltres podem garantir una forma de fer on la ciutadania sigui l'estrella perquè som davant la possibilitat que es consolidi una nova forma de fer política; garantint la comunicació i transparència de manera transversal i permanent de l'acció de govern i així fomentar la participació ciutadana, situant les persones al centre. Uns pressupostos participatius per exemple, garantirien que la gent pugui escollir ella mateixa el o els projectes estrelles més enllà de si ens han votat o no. Alguns seran els que portem al programa i alguns seran els que ells mateixos poden proposar. Tot i això, sí que tenim uns objectius i eixos programàtics que promouen unes polítiques a prioritzar entorn del nostre ideari. Però entre les 60 que tenim se'm faria difícil destacar-ne una ara mateix. 

 

-       Quines polítiques vol prioritzar?

Hem treballat sobretot en 7 eixos prioritaris. El primer seria la comunicació, la transparència i la participació, que ja hem explicat i que és la base de la política de govern de la CUP. A més, també marquem unes línies d'actuació pel que fa a: educació, esports i lleure, on prioritzem construir un municipi educador que passa per la coordinació de les entitats esportives i culturals, crear projectes comuns i diversificar i millorar els espais d'oci de poble; cultura i festes, on proposem elaborar un conveni anual que reculli drets, deures i partida pressupostaria per les entitats del municipi, dinamitzar el Casal d'Entitats, fer públic un catàleg d'equipaments i recursos i fer un nou projecte de Biblioteca, ja que l'actual que s'ha quedat limitada per a les seves funcions; Cohesió social, on apostem per dotar l'àrea de benestar social d'una partida pressupostària pròpia, crear el Consell Municipal per la Cohesió Social i implementar un banc de recursos, ajudes tècniques i mobilitat per a la Gent Gran; Jovent, on recollim la necessitat que ens han fet arribar molts d'ells directament de tenir un casal de joves com a punt de referència i la creació d'una agenda d'activitats específica per als joves promoguda per ells; Economia social, incorporar criteris ètics mediambientals i socials a l'hora d'adquirir béns i serveis, adequar espais tipus coworking per a persones emprenedores i promoure polítiques a favor del petit comerç; i finalment, amb l'eix de vila i territori, proposem una redefinició general pel que fa a la mobilitat de Bellpuig que passa per pacificar el trànsit i facilitar la mobilitat del vianant per la vila, millorar els accessos a la plaça Ramon Folch i el Pavelló; reforçar els espais naturals, definir un pla local d'habitatge, promoure la recollida porta a porta i afavorir les iniciatives de proximitat i la producció agroecològica, entre altres. 

 

-       Per què es presenta?

Per tres motius bàsicament. Primer perquè sorgeix d'una decisió no individual sinó col·lectiva de l'assemblea de la CUP després de valorar disponibilitats, capacitats i necessitats de la vila.  Segon perquè el fet d'estar 4 anys a l'oposició em dona una seguretat i coneixement del funcionament de la institució, afegit al fet que ja treballo com a tècnica d'un ajuntament i també tinc el doble coneixement pel que fa al funcionament més tècnic que polític, i això és important quan s'entra a governar, perquè sinó, els primers dos anys quasi que són per entendre com funciona tot. I per últim, perquè a Bellpuig no hi ha hagut mai una dona alcaldessa quan veiem que a la majoria d'entitats, comerços, centres de treball, equipaments municipals, etc. la seva presència és majoritària. Com pot ser que encara avui en dia, els partits de Bellpuig no hagin estat capaços de naturalitzar aquest fet al capdavant de l'ajuntament? I no és que una dona sigui garantia de fer-ho millor, sinó que simplement ho hem de naturalitzar. És un deute històric que té el municipi en aquest sentit.

 

-       Com voldria que fos Bellpuig en un futur?

Participatiu, sostenible i inclusiu. 

 

-       Tres coses que consideri que s’estan fent bé i tres coses que cal millorar?

El que s'ha començat a fer bé és la remunicipalització de serveis, com per exemple el de l'aigua -gràcies a la CUP-,  ja que és un be comú i un dret universal. Tot i això, es continua sense fer una gestió transparent ni garantint un servei de qualitat i accessible a totes les persones. Però el més difícil, que era recuperar-ne la gestió, ja està fet. També ha estat un encert haver cedit un espai infrautilitzat com a nou equipament a l'AEIG Ramon Folch, tot i que hagi estat després de les pressions de mares, pares, caps, nens i nenes que durant tot un trimestre es van trobar fent les activitats al carrer sense cap espai disponible. I finalment, també han estat bé certes obres i millores de certs equipaments. Com que la política del PDeCAT s'ha centrat només en això, infraestructures i arranjament d'alguns carrers, permetrà a un possible nou govern començar a prioritzar altres àrees abandonades des de fa anys com l'àrea social, mediambiental, cultural, turística, econòmica.

Pel que fa a coses a millorar, a Bellpuig continuem tenint un gran dèficit pel que fa a la gestió de l'aigua i dels residus. És necessari construir un nou dipòsit d'aigua de boca per millorar la seva qualitat i actualitzar tecnològicament els sistemes de distribució d'aigua per fer-los eficients, promoure alternatives a la reducció de residus, dotar el municipi d'una planta de compostatge, tancar els abocadors incontrolats, implementar la recollida porta a porta i dotar els polígons industrials de tots els serveis necessaris.  Per altra banda, també hi ha un gran dèficit pel que fa a la cohesió social, ja que no s'han treballat polítiques locals en benefici de col·lectius vulnerables. És necessari dotar la partida de benestar social d'un pressupost propi i promoure un Consell Municipal per la Cohesió Social on es promogui el treball comunitari entre l'Ajuntament i les entitats social (Càritas, CAP, assistents socials...). Finalment, pel que fa a nivell general - perquè veiem que és una mancança que trobem amb educació, esports, jovent, cultura... - és necessari començar a promoure el diàleg i la coordinació amb els agents locals per fomentar línies d'actuació, programes i projectes conjunts propis i d'àmbit local. Portem quatre anys on no s'ha fet res de res en aquest sentit. És un ajuntament de gestió tècnica i del dia a dia però no de gestió política. Cal que qui passi a davant, agafi aquest repte. 

Llegit 239 vegades Darrera modificació el Dijous, 23 Maig 2019 14:55

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar