Diumenge, 13 abril 2014 11:20

El tarragoní Emili Samper i Prunera guanya el 29è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig

Valorar aquest article
(0 vots)

El tarragoní Emili Samper i Prunera ha guanyat el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig corresponent a l’any 2014 amb l’obra Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi. Emili Samper és doctor en filologia catalana i ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral popular. El treball presentat a Bellpuig mostra el paper rondallista del folklorista Cels Gomís i Mestre, a més de recollir un total de 67 rondalles seves entre les que destaquen les que expliquen els orígens d’animas i plantes.

Aquest premi està dotat amb 3.000 euros. L’obra guanyadora serà publicada a la Biblioteca Popular de Cultura Valeri Serra i Boldú en coedició de l’Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, que ahir a la nit va presidir l'acte d'entrega del premi, va valorar la llarga trajectòria d’aquest i va reconéixer “la importancia que té aquest guardó per mantenir i recordar allò que hem estat, la nostra cultura popular”. Per la seva part, l’alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, va elogiar l’esforç que han fet les diverses institucions per recuperar enguany el premi, que l’any passat passat no es va convocar per falta de finançament. Segons Bonjoch, “el nostre objectiu és treballar per la propera edició, la 30a., que tindrà lloc l’any vinent i que esperem poder atreure més gent i convertir el Premi Valeri Serra de Cultura Popular en un referent”. Finalment, l’alcalde de Bellpuig va asegurar que “petits detalls com aquest acte que celebrem avui converteixen Catalunya en un país ferm i ajuden a enfortir la nostra llengua i en conseqüència el nostre país".

L'entrega del premi va començar a les deu de la nit al Teatre Armengol de Bellpuig. Durant la cerimònia també es va presentar la publicació de l’obra guardonada en la 28a edició, l’any 2012, El gest nostre de cada dia de Lluís Payrató. La presentació va anar a càrrec de Ramon Miró.

A part del guardó principal també hi ha premis infantils per alumnes d'entre primer d'ESO i Batxillerat. El primer premi per alumnes de primer i segon d'ESO va recaure a ‘La Mare de Déu del Blau’ d’Helena Barrufet Bravo de Lleida. ?A la categoria d'alumnes de tercer i quart d'ESO el primer premi va quedar desert. Per la seva part, el primer guardó a la categoría d’alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà fou per ‘El seguici festiu de Cervera: balls, danses i comparses populars (segles XV-XX) de Marta Mingot Torra i Lluís Àngel Bellas Melgosa, de Cervera.

L’acte fou amenitzat amb l’actuació del Conjunt de Corda i el Conjunt de Vent de l’Escola Municipal de Música Mn. Jesús Capdevila de Bellpuig. Van interpretar la Dansa de les fades de H. Purcell, la Battalia de H.I.F. Biber, Minuet de J. Haydn, Rondeau de H. Purcell, Loch Lomond de Scottish Air i Circle of life de Elton John.

 

Llegit 2157 vegades Darrera modificació el Dilluns, 14 abril 2014 10:57

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar