Dijous, 21 Juliol 2016 12:41

Camp de treball d’arqueologia inclusiva

Valorar aquest article
(0 vots)

Un total de 24 joves d’entre 14 i 17 anys procedents d’11 comunitats autònomes participen fins al proper 29 de juliol a la tercera edició del camp d’arqueologia inclusiva que té lloc al jaciment ibèric tardà del Pla de les Tenalles situat a La Móra ( Granyanella). Es tracta d’un camp inclusiu de persones amb capacitats diferents ja que els participants comparteixen les seves hores d’oci amb mig centenar usuaris de l’Associació Alba de Tàrrega a les instal·lacions d’aquesta entitat.

La directora de l’excavació arqueològica, Marta Aguilà, va explicar que “els treballs se centren en la part oest del turó on hem localitzat part del sistema defensiu de l’antic poblat”. L’objectiu, segons Aguilà, “és unificar l’estructura defensiva del jaciment des d’aquest (zona excavada l’any passat) a oest pel nord ja que la part sud està arrasada pels camps de cultiu”.

Els 24 joves combinen les tasques arqueològiques amb una part més lúdica que comparteixen amb usuaris d’Alba i amb joves del Talladell, localitat on s’allotgen. En aquesta mateixa població, part dels participants en el camp realitzen tasques de rehabilitació dels jardins de Cal Gassol, que obriran al públic.

Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell són els encarregats d’organitzar les tasques tècniques en el jaciment de la Móra amb la col·laboració dels monitors de Qualia, el servei de projectes educatius de l’Associació Alba.

 

15 camps de treball a Lleida

Esperança Cases, coordinadora territorial de Joventut a Lleida, va explicar el passat 19 de juliol que la demarcació acull aquest estiu un total de 15 camps de treball que compta amb la participació de 315 joves.

 

El Pla de les Tenalles, descobert als anys 50

Es tracta d’un poblat ibèric de dimensions mitjanes amb una cronologia que va des del segle IV aC fins al 200 aC i que va ser descobert per l’historiador de Verdú Ramon Boleda l’any 1952 quan va fer-hi les primeres excavacions.

Actualment el jaciment és propietat de l’ajuntament de Tàrrega, qui el va adquirir fruit de les excavacions de l’antic museu de la localitat de la mà de Joan Tous Sanabra els anys 60 del segle XX. Després de diverses campanyes intermitents, els treballs es van reprendre el 2014 amb un camp de treball.

Llegit 414 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar