Dilluns, 27 Novembre 2017 14:16

Els Premis Culturàlia reivindiquen més passió per la cultura en el seu 20è aniversari

Valorar aquest article
(0 vots)
Foto de grup dels cinc guardonats. Foto de grup dels cinc guardonats. Laia Pedrós

El Teatre Ateneu de Tàrrega es va omplir de gom a gom el passat 25 de novembre a la nit en la gala de lliurament dels XX Premis Culturàlia, unes distincions que atorga el Centre Cultural de la ciutat a persones i entitats que destaquen per la seva contribució al territori. El director dels premis, Antoni Palou, va explicar que “en aquests 20 anys hem lliurat 100 guardons a persones i entitats que destaquen pels seus valors socials i culturals i que amb aquests ajuden el país a tirar endavant”. Palou va reivindicar “més velocitat, més estima i més passió per la cultura”. En aquest sentit, l’escenari estava decorat amb l’arbre de la cultura, ideat per l’escenògraf Llorenç Corbella, del qual sortien unes branques que simbolitzaven les diferents arts així com un fruit, el 20 en forma de senyal de prohibició per l’alegria del 20è aniversari dels Culturàlia però com mostra de reivindicació del poc suport que rep la cultura i que es veu obligada a circular a aquesta velocitat. El president del Centre Cultural, Pep Vall, va apuntar que “amb els Culturàlia recuperem valors com la cooperació i la solidaritat”.

Un dels moments més emotius i aclamats de la nit va ser quan es va lliurar el guardó intercomarcal a títol pòstum al filòleg i professor de la UdL, Joaquim Capdevila, que va morir als 50 anys el passat mes de setembre. Van recollir el premi la seva vídua Sònia Rubió i el rector de la UdL, Roberto Fernández. La seva vídua va explicar que “la família ens sentim orfes per la seva pèrdua però un premi com aquest ens reconforta i ens fa sentir més orgullosos d’haver estimat a una persona de la seva categoria”. Per la seva banda, Fernández va recordar les seves tres passions: “la terra, la investigació i la docència” i va elogiar la seva forma de treballar “rigorosa i objectiva amb la qual reclamava el mètode científic per poder entendre el país i saber com afrontar el futur”.

La periodista de Catalunya Ràdio Carme Clèries va rebre el guardó de Targarí fora vila. En el seu discurs va assegurar que aquest reconeixement li feia molta il·lusió perquè “me’l donen a casa” i va revelar que el seu treball és un “gran privilegi ja que puc viure des de primera línia els difícils moments que viu el país” encara que va reconèixer que “tot i ser molt apassionant, no és fàcil ser objectiu”.

Els Premis Culturàlia també van reconèixer en la seva 20a edició al músic local Ramon Andreu amb el guardó a l’artista. Andreu va assegurar que “en els últims anys s’ha socialitzat l’aprenentatge de la música però a nivell professional hi ha poca oferta”. Amb tot, Andreu va posar en valor “la llarga tradició musical de Tàrrega”.

El Museu de Guimerà-Vallsanta, que exhibeix peces arqueològiques del monestir de Vallsanta i té un espai dedicat a l’obra de Francesc Charles Pardell, va rebre el guardó comarcal. El president de l’Associació Guimera.info (entitat que gestiona l’equipament cultural), Pasqual Prous, va explicar que “el projecte del museu va néixer el 2006 de la mà de l’entitat per tal de promoure i difondre el patrimoni de Guimerà i la Vall del Corb “.

Finalment, Creu Roja Tàrrega, que va néixer el 1976, va ser premiada amb el guardó a l’entitat. El seu president, Miguel Ángel Mingote, va dir que recollia el premi en nom dels voluntaris que treballen a favor dels col·lectius més desfavorits. Mingote va distribuir els usuaris atesos en tres sectors: persones més vulnerables, infants i joves i gent gran i va dir que l’any passat van atendre 600 persones a la ciutat.

La gala, d’accés lliure, va ser amena i àgil, amb audiovisuals que il·lustraven els mèrits dels premiats, que van rebre una figura de bronze realitzada per l’artista de la forja Josep Castellana. La presentació va anar a càrrec de Carolina Tebé, comunicadora audiovisual, i Llorenç Corbella, que també es va encarregar de l’escenografia. Els joves integrants del grup local Diga’ls-Hi Inquiets van amenitzar la gala amb música a ritme de xaranga. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, no va assistir a l’acte per motius personals i l’encarregada de tancar la gala va ser la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, molt aclamada pels assistents. Cal destacar que a primera fila hi havia unes butaques buides amb un llaç groc en record dels consellers i presidents de ANC i Òmnium Cultural que es troben a la presó.

A part del Centre Cultural, participen també en l’organització dels Premis Culturàlia l’ajuntament de Tàrrega, el consell de l’Urgell i la Cambra de Comerç de Tàrrega.

Llegit 50 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar