Dilluns, 04 Febrer 2019 15:58

Tàrrega portarà aigua potable a Conill si Urbanisme aprova el projecte de recuperació del poble abandonat

Valorar aquest article
(0 vots)
Vista general del poble de Conill. Vista general del poble de Conill. Laia Pedrós

L'Ajuntament de Tàrrega ha aprovat en Junta de Govern Local el projecte d’instal·lació d’una canonada soterrada per fer arribar l’aigua de boca fins al poble de Conillnucli agregat del terme que actualment es troba deshabitat. El consistori targarí tramita l’obra arran del projecte de recuperació de Conill presentat per un promotor privat, Emili Vives, i que resta pendent d’aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme. “Avancem així els tràmits administratius per executar les obres de la canonada d’aigua de boca, servei que és de competència municipal, a l’espera del vistiplau al projecte urbanístic de recuperació de Conill”, ha indicat el regidor d’Urbanisme, Martí Pijuan. “De moment no hem fixat cap data per dur a terme la instal·lació de la canonada ja que l’obra es desenvoluparà quan estigui en marxa el projecte del promotor”, ha apuntat l’edil.  

La capital de l’Urgell preveu subministrar aigua de boca al nucli de Conill des del dipòsit de La Figuerosa. Entre ambdós pobles s’estendrà una conducció de 2.240 metres de longitud a través de camins de titularitat municipal. La canonada anirà soterrada a 80 centímetres de profunditat i damunt d’un llit de sorra. El pressupost de contracta dels treballs s’ha fixat en 38.400 euros (IVA inclòs). El dipòsit de La Figuerosa, que també abasteix el poble de Riudovelles, capta l’aigua al seu torn des del dipòsit d’Altet, el qual es proveeix des de l’estació potabilitzadora de Tàrrega.

 

Enllestida la instal·lació de la nova canonada entre l’estació potabilitzadora de Tàrrega i el dipòsit d’Altet

Precisament, el consistori targarí ja ha finalitzat els treballs d’instal·lació d’una nova canonada de 4.200 metres de longitud entre la planta potabilitzadora de Tàrrega i el dipòsit d’Altet. L’execució del projecte, que permetrà augmentar la dotació d’aigua de boca, ha suposat una inversió de 100.400 euros (IVA inclòs). D’aquesta quantitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aportarà un ajut de 60.106 euros dins la línia de subvencions per a infraestructures de proveïment d’aigua en alta. A més dels tubs també s’ha instal·lat una nova bomba d’impulsió. Val a dir que l’antiga canonada s’ha hagut de retirar ja que presentava diverses patologies a causa del pas del temps. La nova infraestructura és feta de polietilè i gairebé permet doblar la capacitat hidràulica.

 

La recuperació de Conill, a Urbanisme

L'Ajuntament de Tàrrega ja ha tramitat a Urbanisme de la Generalitat el pla especial urbanístic per recuperar el poble abandonat de Conill. Pijuan ha explicat que "si Urbanisme resol favorablement el projecte, des de l'ajuntament donarem llum verda al pla especial urbanístic i el promotor podrà iniciar les obres". Vives s'ha mostrat satisfet del primer pas del consistori perquè "després de tres anys de tràmits i paperassa ja em començava a desanimar". El propietari i promotor de la recuperació de Conill ha destacat que "l'arribada de l'aigua va ser l'únic servei que vaig demanar a l'ajuntament, ja que la resta ja puc fer-ho jo mateix". Per la seva banda, l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha apuntat que "l'abastament d'aigua és competència municipal, per aquest motiu hem pressupostat una partida al respecte", si bé per dur a terme l'obra, "cal que el projecte del promotor estigui en marxa amb tots els condicionants necessaris".

Vives ha recordat que el seu objectiu és ressuscitar Conill i convertir-lo en un poble per a artistes i artesans. Segons Vives, en cas de rebre el vistiplau d'Urbanisme, el projecte podria desenvolupar-se "a passos de formiga o ràpidament". En aquest sentit, ha dit que "ara mateix tinc limitacions econòmiques, ja que va posar a la venda part del meu patrimoni per impulsar les obres però de moment no he pogut vendre".

Pel que fa al projecte de la planta de compostatge d'Ossó de Sió, situada a escassos metres de Conill, Vives s'ha mostrat confiat que el jutge doni la raó a la plataforma Salvem els Plans de Conill i anul·li les llicències d'obres i activitats de la planta, atorgades pel consistori. Per a Vives, "aquesta planta de residus tòxics en una zona natural protegida no té sentit, és una esquizofrènia, espero que la justícia tingui una mica de sentit comú".

Conill és un nucli de població que pertany al municipi de Tàrrega, a 5 quilòmetres de la ciutat, i que es troba deshabitat des del 1980. Des de llavors hi ha hagut diferents propostes per revitalitzar-lo encara que no han arribat a bon port. Emili Vives, propietari del poble nudista del Fonoll (Conca de Barberà), va comprar el 2015 tota la localitat, amb l'objectiu de rehabilitar-la i convertir-la en apartaments per a artistes i artesans.

Conill està format per cinc grans cases, una església romànica i una petita plaça. Cal destacar que al poble, gairebé en runes i documentat des del segle XII, existia antigament un acord segons el qual no era permès edificar una altra casa, motiu que suposadament va contribuir al seu abandonament

Des del seu abandonament, l'any 1980, s'han impulsat diferents projectes per tal de repoblar el nucli de Conill tot i que cap s'ha consolidat. Tan sols 9 anys després que marxés el darrer veí,es va proposar convertir Conill en un centre de rehabilitació per a toxicòmans, projecte que va ser rebutjat per la ciutadania. Fa 14 anys va comprar 4 de les 5 cases de Conill l'empresa Rovira Gestió d'Iniciatives SL amb la finalitat de construir un hotel rural, i el 2010 la Generalitat va anunciar que Conill seria rehabilitat com un centre d'interpretació dels secans i de les aus estepàries, ja que el nucli es troba dins l'espai de la Xarxa Natura 2000 i és zona especial de protecció d'aus (Zepa).

Llegit 96 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar