Divendres, 15 Març 2019 08:33

Les persones amb discapacitat recuperen el dret a vot

Valorar aquest article
(0 vots)
Cristina Mallol ha recuperat el dret a vot. Cristina Mallol ha recuperat el dret a vot. Laia Pedrós

Les persones amb discapacitat, la majoria de tipus intel·lectual, van recuperar el dret a vot a finals de l'any passat en modificar la Llei Electoral. Aquesta reforma, que s'aplicarà per primera vegada en les eleccions generals del 28 d'abril, ha permès incloure per primera vegada en el cens electoral a 100.000 persones de tot l’Estat espanyol amb discapacitat intel·lectual que tenien retirat aquest dret per ordre judicial.

El Grup Alba de Tàrrega, que atén persones amb especials dificultats, i la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida treballen aquesta setmana a contrarellotge comprovant que els seus usuaris/tutelats estiguin integrats en el cens electoral per poder exercir el seu dret a vot el proper 28 de abril. En cas contrari han de procedir a la reclamació pertinent perquè puguin votar, termini que finalitza dilluns. La Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida ha de revisar una trentena de casos.

Cristina Mallol té 30 anys i està empadronada a Ponts si bé la seva tutela la té la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida, amb seu a Tàrrega. Mallol va tenir dret a vot fins al 2011, quan tan sols tenia 22 anys. En unes eleccions va anar a exercir el seu dret i per sorpresa, a la mesa electoral li van informar que no constava en el cens. Mallol es va enfadar molt i amb el seu tutor van esbrinar que el jutge li havia retirat aquest dret. El 2013 van demanar revisar el dret a sufragi, que també li va ser denegat. Ara es mostra esperançada i satisfeta ja que "he recuperat un dret que era meu i pel qual he lluitat molt de temps, crec que totes les persones hem de poder exercir el dret a vot, siguin o no discapacitades". Mallol assegura que va ser "injust" que li retiressin aquest dret i que "m’expulsessin del cens electoral d'un dia per l'altre".

Per la seva banda, Sònia Olivares, referent tutelar de la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida, explica que es tracta de “reclamar el dret a la no discriminació i a la igualtat, és important que totes les persones, al marge de si tenen una diversitat funcional, una discapacitat intel·lectual, una malaltia mental o una sentència judicial que les consideri incapaces, puguin recuperar el dret a vot". Olivares destaca que les persones amb discapacitat viuen amb "molta il·lusió" el fet de "poder recuperar aquest dret", de fet indica que alguns dels seus tutelats no han pogut exercir mai el dret a vot. Segons Olivares, "votar no és una qüestió de capacitats, és una qüestió de drets".

 

Polèmica per la directriu de la Junta Electoral Central que discrimina les persones amb discapacitat

La Junta Electoral Central (JEC) permetrà a interventors i apoderats dels partits apuntar a les meses electorals el DNI de les persones amb discapacitat que considerin que no estan exercint el seu dret al vot de forma conscient, lliure i voluntària, però en tot cas la papereta no serà rebutjada i es ficarà a l'urna. Així es recull en la instrucció de la JEC, que conté les principals directrius per complir amb les modificacions realitzades a la Llei orgànica de règim electoral (LOREG) que garanteix el vot de les persones amb discapacitat. Entitats que atenen persones amb discapacitat rebutgen aquesta directriu com és el cas de Plena Inclusió Espanya, la confederació que agrupa 900 entitats de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, que, a través d'un comunicat, va denunciar per discriminatòria la directriu de la JEC. Des Plena Inclusió Espanya es qualifica com arbitrària una decisió que vulnera la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides, "ja que permet sospitar a interventors i apoderats sobre la manipulació de la voluntat de les persones amb discapacitat en la decisió de votar , però no de la resta dels votants ".

Llegit 60 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar