Dimarts, 14 Maig 2019 18:25

Dani Esqué, cap de llista de la CUP a Tàrrega

Valorar aquest article
(4 vots)
Dani Esqué. Dani Esqué.
  • Biografia

Em dic Daniel Esqué Vidal, tinc 28 anys. Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la UdL, actualment estic exercint de comptable. Vaig començar a implicar-me en política a través del Col·lectiu Perquè Vull!, posteriorment he estat soci del Casal Popular El Rostoll i des de 2014 sóc membre de l’Assemblea Local de la CUP de Tàrrega.

 

  • Quin és el seu lema de campanya?

“TÀRREGA VALENTA!” i “ATREVEIX-TE TÀRREGA!”

El primer és un joc de paraules. A simple vista reivindiquem la valentia de la ciutadania a apostar pel canvi en la forma d’entendre i practicar la política a nivell municipal, però al mateix és una crítica a la situació actual: emparant-se en l’excusa del deute, els equips de govern de les legislatures anteriors han estat marcats per l’immobilisme, la manca de diàleg, l’enfrontament amb importants entitats del teixit associatiu targarí i l’apropiació de la feina d’aquests, una manca total de valentia per invertir en polítiques socials i fins a cert punt de despotisme.  Tot aquest cúmul de circumstàncies ha provocat que la ciutat no hagi avançat en vuit anys, quedant en una situació d’estancament impròpia pel pes que Tàrrega té en el territori.

El segon ressalta la necessitat que la ciutadania confiï en el nostre projecte, un projecte basat en el treball continu d’oposició crítica i, al mateix temps, propositiva i constructiva (inicialment des de fora, des de 2015 dins l’Ajuntament). Un projecte que durant quatre anys ha defensat, en molts casos pràcticament sol, propostes radicalment democràtiques i revolucionàries amb un doble objectiu: millorar les condicions de vida dels ciutadans i fer-los partícips de la vida pública i política de Tàrrega. I és que com ja fa temps que venint defensant, qualsevol canvi real en la política targarina passa per la CUP.

 

           -       Projecte estrella?

Més que projecte estrella (una expressió molt típica de la política de tota la vida), el nostre programa es basa en 5 eixos que ja hem fet públics: participació, drets socials, economia, territori i cultura. Cadascun d’ells és prioritari per nosaltres i, a més, en moltes propostes s’estableixen llaços entre els eixos. Ressaltar un projecte en concret ara mateix no ens és possible.


           -       Quines polítiques vol prioritzar?

És necessari redactar un nou Reglament de Participació Ciutadana adaptat a les necessitats actuals, i que en el seu procés de diagnosi i redactat ja compti amb la participació dels ciutadans. S’ha de facilitar la tasca de les associacions targarines introduint els conceptes de cogestió d’espais públics i autogestió. Cal obrir el debat sobre l’externalització dels serveis públics, la seva possible remunicipalització i el control adequat d’aquells que actualment estan externalitzats. S’han de prendre decisions valentes i apostar fermament pels drets socials (sancionar grans tenidors d’habitatge amb pisos buits, reclamar el retorn de la gestió dels serveis socials...). Per últim, encarar sense por el debat de la gestió dels residus i implantar la recollida porta a porta com a mètode més efectiu per assolir els percentatges de reciclatge exigits per la UE.

 
            -     Per què es presenta?

La veritat és que ha estat una decisió col·lectiva més que una decisió individual; el fet de ser cap de llista és, per nosaltres, un fet simbòlic. Si bé és cert que m’he convertit en la cara visible de la candidatura, el fet que jo sigui alcaldable no tindria sentit sense la feina i el suport de tota la gent que hi ha darrere, formin part de la llista o no.

 

  •      Com voldria que fos Tàrrega en el futur?

Participativa, inclusiva i respectuosa amb l’entorn natural.

 

       -        Diguim tres coses que consideri que sestan fent béi tres que cal millorar?

Com a coses ben fetes remarcar la capacitat de les associacions de dinamitzar la cultura targarina (des de la Festa Major de Maig que cada cop és més referent a la revitalització de celebracions com el Carnestoltes), l’aprovació d’un protocol contra les agressions sexistes en l’espai públic i festes/celebracions i, més recentment, la cessió d’uns terrenys municipals per a l’ampliació de l’Institut Alfons Costafreda.

Com a coses a millorar, la principal és la manca de voluntat que la ciutadania tingui veu i vot més enllà de les eleccions que es celebren cada quatre anys; com a exemple flagrant tenim el debat sobre la Creu de Terme de la Plaça Major i la simbologia franquista que duu incorporada, on la CUP va encetar el debat aprofitant les obres de remodelació de la plaça, El Rostoll va sol·licitar una audiència pública que inicialment va ser denegada i més endavant, amb la pressió de la resta d’entitats, va ser acceptada i posposada amb l’argument d’impediments legals. I tot això mentre les obres de la plaça ja han acabat i, a més, s’ha eliminat la inscripció de la peanya, cobrint amb un vel d’impunitat, vergonya i oblit pels represaliats del règim franquista el fons del debat.

També cal remarcar la manca de valentia per defensar i apostar per polítiques socials, doncs aquestes es valoren des d’una perspectiva de despesa en comptes d’una d’inversió de futur. I per últim, l’oblit al qual es sotmet a la gent que viu als pobles.

Llegit 131 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar