Articles filtrats per data: Dissabte, 08 Setembre 2018

La companyia lleidatana d’arts de carrer Tombs Creatius viatja aquest cap de setmana a Berlín per participar a la quarta edició del festival Lollapalooza de la capital alemanya. Serà el primer cop que la companyia de Bellpuig porta a aquesta ciutat les seves propostes artístiques, convertint-se en l’única companyia catalana present en aquest festival. Així, l’atracció de fira El Viatge i les col·leccions de jocs L’estrany viatge del Sr Tonet i Xics del Xurrac, basada en el fet casteller, formen part del programa d’activitats del Lolla Fun Fair, la secció del certamen dedicada a les propostes artístiques curioses i innovadores.

El certamen alemany presenta una programació cultural àmplia amb artistes d'arreu del món que va des dels concerts fins a les propostes infantils, passant per instal·lacions artístiques, arts escèniques de carrer, gastronomia i tota una àrea dedicada a la sostenibilitat ambiental. El Lollapalooza Festival de Berlín espera superar les 85.000 persones que hi van passar al 2017 i que el van convertir en el festival a l’aire lliure més gran del país. L’organització del certamen ha triat les tres propostes més noves de Tombs Creatius per a formar part de la zona de curiositats artístiques del festival cultural, que aplega més de 200 artistes.

Els Xics del Xurrac, l’última creació de la companyia de Bellpuig que va viatjar una setmana a Malmö (Suècia) el mes passat, és una proposta lúdica en la línia de les que fa Tombs Creatius. Els jocs recorden alguns dels aspectes que defineixen una colla castellera: l'equilibri, la cooperació, la concentració i el seny.  Pel que fa a El Viatge és una proposta artística que se situa en la categoria dels entresorts, d’atraccions de fira, i és la més arriscada de Tombs Creatius. Finalment, L’estrany viatge del Sr Tonet proposa un recorregut per diferents jocs creats artesanalment amb fusta per Toni Tomàs i amb el disseny artístic de l’il·lustrador Carles Porta els quals incorporen la robòtica com a element innovador.

La setmana vinent, Tombs Creatius participarà, a França, al Festival de les Arts de la Rue de La Crau amb la col·lecció de jocs Colors de Montse i El Viatge. A més, ja hi ha actuacions previstes durant la pròxima primavera i estiu a Europa. 

 

 

Publicat a Bellpuig

Térmens acollirà la 32a edició de la Cursa de la Diada el proper 11 de setembre. Organitzada per l’Associació Amics de la Cursa de la Diada (ACUDIT) i l’Ajuntament de Térmens, la prova va néixer amb l'esperit de fomentar l'atletisme entre els joves de la població. Any rere any, el nombre de participants ha anat creixent de tal forma que, en els darrers 15 anys, s'ha progressat de 130 atletes fins a superar el miler d'inscrits, amb corredors de diferents municipis catalans, de la Franja de Ponent i d'Andorra.

La presentació ha tingut lloc a la Diputació i ha comptat amb la presència del vicepresident tercer, Gerard Sabarich; l’alcaldessa de Térmens, Concepció Cañadell; i el director de la cursa, Josep Anton Gardeñes. Sabarich ha agraït la tasca que fan les associacions esportives i els ajuntaments lleidatans en la promoció econòmica i turística de la demarcació, a la destinació Ara Lleida, alhora que aquestes curses donen a conèixer les totes seves potencialitats. 

Tal i com ha explicat Gardeñes, la Cursa de la Diada inclou un conjunt d'activitats atlètiques destinades a totes les edats. Com a referència hi ha la cursa de 10km, amb recorregut  pel marge esquerra del Riu Segre i uns 450 atletes.

Juntament amb la cursa, es desenvolupa la caminada de la Diada amb la modalitat Nòrdic Walking (sent pioners a la província). Amb el mateix circuit de la cursa s'impulsa a la participació dels que no volen córrer i dóna ambient als mateixos corredors. Aquest fet comporta que durant mitja hora, gent de totes les edats i condicions gaudeixin d'un circuit de gran bellesa paisatgística i un entorn natural com és passejar pel costat del riu.

A més a més, també té lloc el 14è Campionat de policies i bombers de les Terres de Ponent. I per acabar també hi ha curses no competitives d'atletes de promoció.

També aquest any s’hi afegeix la 4a Cursa Minimalista en la que s’ha de córrer descalç o amb calçat minimalista amb un gruix màxim de sola de 10mm i del tipus Zero Drop.

Finalment destacar que s’organitzen també les SuperCurses destinades als nens i nenes, amb caràcter no competitiu, i que s’espera que hi participen uns 300 infants.

Per acabar, cal esmentar que ja fa 10 anys que la cursa col·labora solidàriament amb les entitats que tracten la malaltia del càncer: AECC i AFANOC i també amb l'Associació de Diabètics de Catalunya.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda del Govern de la Generalitat i adjunt a lapresidència d'Esquerra Republicana de Catalunya, Pere Aragonès, ha visitat aquest divendres l’Espai Pedrolo, a Concabella. Aragonès ha destacat la figura de l’escriptor nascut a l’Aranyó, de qui enguany se celebra l’Any Pedrolo en motiu del centenari del seu naixement, i ha remarcat que "l’obra de Pedrolo té un fil conductor que és de plena actualitat, que és el propi compromís amb la independència de Catalunya, amb una societat justa, i amb la lluita contra l’opressió". També ha recordat que l’escriptor va patir "l’ostracisme d’un sistema cultural forjat sobre els pactes de la transició".

Posteriorment, l’adjunt a presidència d’ERC s’ha reunit amb alcaldes, diputats al Parlament, diputats provincials i dirigents del partit de la Federació Regional de Lleida, en una trobada que forma part de les visites regionals de coordinació amb el territori. Durant la trobada, Aragonès ha citat la importància de "mobilitzar-nos al màxim el proper dia 11 de setembre a la manifestació de Barcelona i fer vessar els carrers de nou per reivindicar els nostres drets nacionals i demostrar que Catalunya és un país amb un projecte comú".

El vicepresident també ha manifestat, que declaracions recents de Ciutadans formen part de "la seva estratègia d’afavorir la tensió i cercar la fractura de la societat catalana", però ha insistit en que "no ho aconseguiran, perquè Catalunya és un país que s’ha forjat sobre la cohesió social, és un país que entén i està construït sobre la diversitat de projectes ideològics, sobre la diversitat de llengües i d’orígens però que té un projecte comú, de viure de forma compartida".