Articles filtrats per data: Dimarts, 17 abril 2018

La Vall d'Àger acollirà les dies 20 i 21 d'abril la 6a edició de la Montsec Ultra Trail (MUT), que oferirà com a novetat l’estrena d’una distància, la Mitja Marató.

Així, enguany a les distàncies clàssiques de la prova, que són la Ultra Trail, de 110 kilòmetres de recorregut i 7.200 metres de desnivell positiu, i la Marató, de 46 kilòmetres i 2.800 metres de desnivell positiu, s’hi afegeix l’esmentada Mitja Marató, de 21 kilòmetres i 1.200 metres de desnivell positiu. Un menú, doncs, força variat i basat en una proposta que passa per oferir carreres competitives per camins i senders de mitjana i alta muntanya de la zona del Montsec, sempre potenciant uns valors i una ètica sustentats en la responsabilitat ecològica i la solidaritat, el respecte cap a la natura, els corredors, els voluntaris, els patrocinadors i el públic. Cal recordar, a més, que l’Ultra és una prova extremadament exigent que es desenvolupa sota la modalitat de semi-autosuficiència, per muntanya i amb trams nocturns. Per aquests motius, és imprescindible que els participants tinguin una bona condició física i experiència en aquest tipus de proves. 

Com és habitual, l’activitat començarà divendres a les 10 de la nit des del punt més emblemàtic d’Àger, la col·legiata, des d’on sortirà la MUT. L’endemà al matí, a les 9, arrancaran des del mateix lloc la Marató i la Mitja Marató, que és una prova ideal per poder gaudir del Montsec sense tanta exigència, ja que per a la Ultra hi ha un màxim de 27 hores per completar-la, mentre que per a la Marató el topall és de 12 hores. El centre d’operacions i punt d’arribada comú serà, com és habitual, el Càmping de Àger.

La presentació, que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida, ha comptat amb la presència del diputat Eloi Bergós; de Lluís Ardiaca, alcalde d’Àger; Dani Delgado, director de la cursa, i Joan Queralt, membre de l’staff de voluntaris.

En la seva intervenció, Eloi Bergós ha destacat el suport total de la Diputació de Lleida a una cita que “fomenta l’esport i el territori”, en aquest cas amb un entorn tan privilegiat “com és la Vall d’Àger”.

Dani Delgado ha tingut un record per a les víctimes de l’esllavissada del Castell de Mur, que són de Sant Esteve de la Sarga, un dels termes per on passa la MUT, i ha destacat la internacionalització de la prova, amb participants de països com ara França, Anglaterra, Romania, Itàlia, Dinamarca o Andorra, destacant entre ells dos representants de la selecció russa de curses de muntanya. En total, la cita aplegarà 300 participants.

Podeu trobar més informació de la cursa a: http://montsecultratrail.com/.

Els artistes urbans portuguesos Draw & Contra han iniciat a Montgai un mural de grans dimensions en una de les parets de Lo Carreró, l’estret vial medieval que la localitat de la Noguera està recuperant patrimonialment i que es convertirà en poques setmanes en un espai de programació cultural i d’iniciatives artístiques i creatives.

L’obra culmina la trilogia que va iniciar el 2016 l’artista lleidatana Lily Brick sobre la dona, retratada en tres etapes de la seva vida: la infantesa, l’edat adulta i la vellesa, i que fa referència també a un dels personatges de la novel·la La llegenda del Carreró de Sílvia Colomé que tot just acaba de publicar Pagès editors.

 

Trilogia dedicada a la dona

El tercer mural, en una paret de vuit metres d’alçada i cinc d’amplada, representa la darrera etapa de la dona i hi destaca la figura d’una padrina elaborant el tradicional sabó de caldera pel qual també és coneguda la vila de Montgai. De fet, la realització de l’obra es fa coincidir amb la desena edició de Net. Fira del Sabó, que se celebrarà aquest diumenge 22 d’abril.

Els dos artistes portuguesos, que acostumen a col·laborar plegats en treballs d’aquesta magnitud, han iniciat el mural aquest dilluns i està previst que l’acabin divendres. D’aquesta manera, els visitants de la fira ja podran admirar l’obra finalitzada, que també vol ser un homenatge als deu anys de la fira Net i, sobretot, a l’ofici artesà de fer sabó. 

 

Dos artistes de reconegut prestigi

Draw & Contra van iniciar-se en el món de l’street art fa més de quinze anys i la seva obra es troba repartida arreu del món en ciutats com Nova York, Londres, Roma o Lisboa. Draw es caracteritza per la creació de rostres expressius i amb profunditat psicològica mentre que Contra està especialitzat en art abstracte. 

“Som un equilibri de conceptes oposats”, destaca Draw. “Jo treballo la figura i utilitzo una única gamma de color, mentre que Contra aporta color i textura”, afegeix abans de destacar que el mural de Montgai és “el primer gran treball de la temporada 2018, que tot just ara comença coincidint amb l’arribada de la primavera”.